Kotlet schabowy z ananasem
Pixabay/solucionindividual/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Dwa przepisy na schabowe inaczej

Gotowanie może być prawdziwą sztuką. Eksperymenty kulinarne tworzą dania o niebanalnym, intrygującym smaku Jeśli trochę zmodernizujesz staropolski przepis na kotlety, otrzymasz danie, które zachwyci podniebienia smakoszy.

Gotowanie może być prawdziwą sztuką. Eksperymenty kulinarne tworzą dania o niebanalnym, intrygującym smaku Jeśli trochę zmodernizujesz staropolski przepis na kotlety, otrzymasz danie, które zachwyci podniebienia smakoszy.

Przepis na kotlet schabowy z sokiem z pomarańczy i winem – około 6-7 sztuk

Rady:

  • Mięso będzie bardziej aromatyczne, jeśli zostawisz je w zaprawie na noc w lodówce.
  • Danie doskonale komponuje się z sałatką szparagową i młodymi ziemniakami.
  • Jeśli lubisz aromat czosnkowy, zamiast zwykłego masła możesz użyć masła czosnkowego.

 

Składniki:

  • 500 gramów schabu bez kości,
  • 1 jajko,
  • 2,5 łyżki mąki,
  • 2,5 łyżki bułki tartej,
  • 2,5 łyżki płatków kukurydzianych,
  • 2 łyżki startego żółtego sera,
  • sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy,
  • skórka z pomarańczy pocięta na cienkie paski,
  • 0,25 szklanki białego wina,
  • olej rzepakowy / oliwa z oliwek,
  • 4 goździki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 ząbki czosnku.

Czas przygotowania: 120 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przyrządzenia:

1. Umyj dokładnie mięso.

2. Podziel mięso na 6-7 porcji.

3. Wszystkie kawałki schabu rozbij tłuczkiem.

4. Natrzyj mięso solą i pieprzem.

5. Czosnek przepuść przez praskę.

6. Zmiażdżonym czosnkiem natrzyj mięso.

7. Mięso przełóż do miski i zalej sokiem z pomarańczy.

8. Odstaw do lodówki na minimum 60 minut.

9. Do miski wsyp mąkę.

10. Do drugiej miski wsyp płatki kukurydziane, bułkę tartą i żółty ser.

11. W talerzu roztrzep jajko.

12. Kotlety z dwóch stron namocz w mące i włóż do miski z płatkami, bułką i serem – obtocz je.

13. Na patelni rozgrzej olej/oliwę z oliwek.

14. Po około 3-4 minutach ułóż na patelni kotlety schabowe.

15. Kotlety podlej winem.

16. Do kotletów na patelni dodaj goździki oraz skórkę pomarańczową.

17. Duś schabowe pod przykryciem przez około 20-25 minut.

Schabowe inaczej – nadziewane pieczarkami (około 8 kotletów)

Składniki:

  • 1 kilogram mięsa schabowego bez kości,
  • 500 gramów pieczarek,
  • 200 gramów sera żółtego,
  • 2-3 łyżki oleju / oliwy z oliwek,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka czerwona słodka (przyprawa),
  • musztarda.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

1. Mięso dokładnie umyj.

2. Schab podziel na 8 kawałków i rozbij tłuczkiem.

3. Wetrzyj w kotlety pieprz, sól i paprykę.

4. Kotlety posmaruj musztardą.

5. Na każde pół kotleta połóż plaster sera żółtego.

6. Obierz pieczarki i pokrój je na małe kawałki.

7. W garnku podgrzej olej.

8. Do oleju dodaj posiekaną w kostkę cebulę i posyp solą.

9. Duś pod przykryciem do momentu wyparowania wody.

10. Zdejmij pieczarki z gazu.

11. Poczekaj aż staną się letnie.

12. Wyłóż pieczarki na plaster żółtego sera.

13. Przykryj nadzienie drugą połową kotleta.

14. Palcami dociśnij brzegi i zawiń je do środka.

15. Zamocz kotlety w jajku.

16. Obtocz kotlety w bułce tartej.

17. Kotlety smaż na maśle.

 

Smacznego!

 

Kotlet z kurczaka
© povareshka2/Fotolia.com
Styl życia
Pyszne kotlety z kurczaka – błyskawiczny przepis
Kotlet z kurczaka w panierce zawiera dużo białka, węglowodanów i tłuszczów nasyconych. W 100 g kotleta z kurczaka znajduje się około 260 kcal.

Kotlet z kurczaka w panierce zawiera dużo białka, węglowodanów i tłuszczów nasyconych. W 100 g kotleta z kurczaka znajduje się około 260 kcal. Szybkie kotlety z kurczaka – przepis Mięso na kotlet z kurczaka przygotujesz w 15-20 minut. Możesz je wykonać w tradycyjny sposób, z użyciem soli i pieprzu lub modyfikując klasyczną wersję na bardziej przyprawioną.   Składniki: pierś z kurczaka (70-80 dag), mąka, jajka (2 sztuki), bułka tarta (¾ szklanki), sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany, curry , olej.   Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka dokładnie umyj i oczyść. Podziel na kawałki nadające się do rozbicia. Po rozbiciu mięsa tłuczkiem nasmaruj kotlety olejem, posyp czosnkiem, curry i przyprawą do kurczaka, a następnie odstaw do lodówki na około godzinę. Przygotuje trzy głębokie talerze, do których wsyp mąkę, bułkę tartą i wbij jajka. Jajka rozbij za pomocą widelca, dodaj sól i pieprz i dokładnie wymieszaj. Po wyjęciu kotletów z lodówki obtocz je w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Dzięki mące, kotlety będą miały grubszą i smaczniejszą panierkę . Na patelnię wlej olej i poczekaj aż się rozgrzeje. Kotlety obsmażaj z każdej strony po 4-5 minut, do momentu aż panierka nabierze złocistego koloru. Smacznego!

Mięso mielone
© lisa870/Fotolia.com
Styl życia
3 pomysły na szybkie kotlety mielone: drobiowe, z pieczarkami i serem
Kotlety mielone mogą mieć wiele wersji w zależności od wykorzystanych dodatków. To jedno z najbardziej charakterystycznych polskich dań. Najlepiej smakują podawane z kaszą gryczaną lub domowymi frytkami. Osoby na diecie powinny wieprzowinę i wołowinę zastąpić drobiem, który jest mniej kaloryczny.

Kotlety mielone mogą mieć wiele wersji w zależności od wykorzystanych dodatków. To jedno z najbardziej charakterystycznych polskich dań. Najlepiej smakują podawane z kaszą gryczaną lub domowymi frytkami. Osoby na diecie powinny wieprzowinę i wołowinę zastąpić drobiem, który jest mniej kaloryczny.   Kotlety drobiowe smaży się szybciej – wystarczy 5 minut na jedną stronę, aby mięso w środku było gotowe do zjedzenia. Mięsa wieprzowe i wołowe potrzebują więcej czasu, bo około 10 minut. Kotlety mielone z indyka Kotlety z indyka są alternatywą dla klasycznych mielonych z mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego. Mięso drobiowe zawiera mniej tłuszczu i więcej białka, dlatego warto po nie sięgać szczególnie podczas niskokalorycznej diety. Do przygotowania kotletów można wykorzystać gotowe mięso mielone lub zrobić je samodzielne, mieląc w maszynce 3-4 piersi z indyka.   Składniki (na 4 porcje): 500 g mięsa mielonego z indyka, 1 jajko, 1 szklanka bułki tartej , 2 cebula, 2 łyżki czerwonej czubricy (czyli mieszanki m.in. papryki słodkiej, ostrej, pieprzu, rozmarynu i czosnku), sól.   Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na złoto. Mięso przełóż do miski i dodaj do niego cebulę , jajko, bułkę tartą, czubricę i sól. Wyrób mięso i uformuj kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż każdą stronę na oleju około 5 minut. Kotlety mielone z serem Kotlety mielone z serem można podawać z pokrojonymi cienko i usmażonymi plasterkami ziemniaków lub innymi domowymi frytkami .   Składniki (na 4 porcje): 500 dag mielonego mięsa wieprzowego, 1 cebula, 1 czerstwa bułka, 0,5...

Roladki szpinakowe na talerzu.
©Jacek Chabraszewski/fotolia
Styl życia
Przepisy na łatwe i smaczne potrawy ze szpinakiem
Szpinak jest świetnym dodatkiem do rolad, sałatek, zapiekanek i sosów. Zawiera duże ilości żelaza, które wspomaga prawidłowe działanie układu nerwowego.

Szpinak jest świetnym dodatkiem do rolad, sałatek, zapiekanek i sosów. Zawiera duże ilości żelaza, które wspomaga prawidłowe działanie układu nerwowego.   Szpinak jest bogatym źródłem antyoksydantów , potasu, kwasu foliowego, magnezu, witaminy K, C oraz B. Działa przeciwstresowo i obniża ciśnienie krwi . Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem Polędwiczki idealnie smakują podane ze szpinakiem. Ich przygotowanie jest dość szybkie (trwa 45 minut) i łatwe.   Potrzebujesz: patelni grillowej.   Składniki: 2 sztuki polędwiczek wieprzowych, 2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczki tymianku, 1 łyżeczka soli, 1 opakowanie świeżego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 1 pomarańcza, oliwa z oliwek.   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Do miski wsyp tymianek, pieprz, sól i wymieszaj. Polędwiczki wysmaruj oliwą z oliwek i obtocz w przyprawach. Odstaw na 30 minut. Smaż polędwiczki na patelni grillowej, aż się zarumienią. Wstaw polędwiczki do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5 minut. Czosnek wrzuć na patelnię i lekko podsmaż. Dodaj liście szpinaku i smaż przez minutę. Szpinak z czosnkiem wyłóż na talerz i połóż na niego polędwiczki. Gotowe. Roladka drobiowe ze szpinakiem i serem feta Kurczak z nadzieniem szpinakowo-serowym smakuje wyśmienicie na ciepło oraz podawany jako przekąska na zimno.   Potrzebujesz: patelni.   Składniki: 1 filet z kurczaka, 50 gramów sera typu feta, pół garści świeżego szpinaku, zioła prowansalskie (do smaku), pieprz (do smaku) 1 jajko, 10 gramów bułki tartej, olej.   Czas przygotowania:...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner