Party Stories
Różnokolorowe kalafiory
©elxeneize/Fotolia
Styl życia

Jakie właściwości ma kalafior?

Kalafior zawiera błonnik, potas, magnes, żelazo, cynk, a także witaminy A, B i C oraz beta-karoten. Aby zachować jędrność i właściwości odżywcze kalafiora, trzeba namoczyć go rozdrobnionego na różyczki w wodzie z sokiem z cytryny, a następnie gotować we wrzącej wodzie z solą i cukrem bez przykrycia 4 minuty.

Kalafior zawiera błonnik, potas, magnes, żelazo, cynk, a także witaminy A, B i C oraz beta-karoten. Aby zachować jędrność i właściwości odżywcze kalafiora, trzeba namoczyć go rozdrobnionego na różyczki w wodzie z sokiem z cytryny, a następnie gotować we wrzącej wodzie z solą i cukrem bez przykrycia 4 minuty.

Sulforafan, czyli przeciwnowotworowe działanie kalafiora

Kalafior zawiera sulforafan, substancję zapobiegającą powstawaniu i rozwojowi chorób nowotworowych. Przeciwnowotworowy sulforafan zawarty w tym warzywie jest około 5 razy bardziej przyswajalny niż pochodzący z suplementów diety.

Nawet połowa ludzkości nie posiada genu wspomagającego przyswajanie sulforafanu, dlatego musi on być dostarczany w diecie. Idealnie byłoby jeść raz dziennie zawierające sulforafan kalafior, brokuły, kapustę, jarmuż, rzepę bądź brukselkę w celu wchłonięcia do organizmu odpowiedniej dawki sulforafanu.

Witaminy i przeciwutleniacze w kalafiorze

Oprócz tej cennej dla człowieka substancji kalafior posiada bardzo dużo błonnika pokarmowego (usprawnia pracę jelit), potasu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi, cynku, jodu, fluoru, witaminy A, B, C, beta-karotenu. Odmiany fioletowe i zielone zawierają także liczne związki o działaniu przeciwutleniającym. Jego niska wartość energetyczna (około 25 kalorii na 100 gramów warzywa) sprzyja włączeniu go w dietę osób odchudzających się. Kalafiora poleca się szczególnie przy chorobach wątroby, żołądka i jelit oraz wykrytej bakterii Helibacter pylori, którą skutecznie niszczy. Przeciwwskazaniem do spożywania jest przyjmowanie tyroksyny (przy niedoczynności tarczycy), gdyż zawarte w kapustowatych tiocyjanki hamują jej działanie.

Jak ugotować kalafior?

W sprzedaży znajdziemy kalafiory, których waga dochodzi nawet do 2 kilogramów, a średnica do 25 cm, nie ma to jednak żadnego wpływu na ich jakość. Przy zakupie zwracamy uwagę na jasny kolor i zwartość różyczek, brak przebarwień czy plam. Liście kalafiora również powinny być jednolite, zielone, sprężyste. Po rozdrobnieniu kalafiora na małe różyczki i usunięciu liści możemy z powodzeniem przechowywać go w lodówce, a mrożonego przechowywać nawet do kilku miesięcy.

 

Występuje także odmiana fioletowa kalafiora, o dość intensywnym kolorze i bardziej pikantnym smaku, a także delikatniejsza zielona czy też żółta lub pomarańczowa. Aby nie zepsuć smaku ani właściwośći odżywczych kalafiora, najlepiej po podzieleniu go na różyczki, namoczyć go w wodzie z sokiem z cytryny. Skróci to czas gotowania i pozwoli na pozbycie się niechcianych insektów, które mogą pomieszkiwać między różyczkami. Po namoczeniu wrzucamy kalafiora do osolonego wrzątku z odrobiną cukru i dla zachowania jędrności warzywa gotujemy 4 minuty bez przykrycia (uwolni się wydalany nieprzyjemny zapach siarki), po czym odcedzamy. Gazotwórcze działanie kalafiora można zredukować, dodając do potraw z nim w roli głównej odpowiednie zioła: majeranek, kminek, imbir, koper czy czosnek.

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Szparagi z makaronem orzo
© cobraphoto/Fotolia.com
Styl życia
Szparagi z makaronem orzo – przepis na sałatkę z kurczakiem, brokułami i awokado
Szparagi z makaronem orzo serwować można ze smażonym kurczakiem, brokułami, zielonym ogórkiem i awokado. Smak sałatki z makaronem wyostrza sos czosnkowy oraz ser feta, który dodaje się na samym końcu. Subtelnym dodatkiem są kiełki roślinne i orzechy nerkowca, które powodują, że szparagi z makaronem mają oryginalny smak.

Szparagi z makaronem orzo serwować można ze smażonym kurczakiem, brokułami, zielonym ogórkiem i awokado. Smak sałatki z makaronem wyostrza sos czosnkowy oraz ser feta, który dodaje się na samym końcu. Subtelnym dodatkiem są kiełki roślinne i orzechy nerkowca, które powodują, że szparagi z makaronem mają oryginalny smak.   Szparagi można podawać z tzw. „szparagowym majonezem”. Zrobienie litra dressingu trwa tylko 5 minut. Dwa całe jajka, szklanka oliwy z oliwek, ząbek czosnku, 2 łyżki winnego octu i 4 łyżki mleka wystarczy zmiksować na gładki sos. Smak podkreśli świeży koperek i estragon. Sos podawany na ciepło lub zimno idealnie komponuje się ze świeżymi szparagami. Szparagi z makaronem orzo - przepis Przygotuj: patelnię, szklankę 200 mililitrów, średni garnek, dużą miskę, praskę do czosnku.   Składniki: 10 łodyg zielonych szparagów, 1 szklanka makaronu orzo (około 200 gramów), 1 filet z kurczaka, pół brokuła (około 250 gramów), garść kolendry , garść kiełków roślinnych, około 60 gramów solonych orzechów nerkowca, pół ogórka szklarniowego, 1 awokado, około 60 gramów sera feta (mniej więcej 1/4 opakowania), oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku.   Składniki na sos: 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny, 5 łyżek oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku.   Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: średni   Sposób przygotowania sosu: Do szklanki wlej sok z cytryny oraz 5 łyżek oliwy z oliwek. Dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość wymieszaj i odstaw na bok.   Sposób przygotowania sałatki z makaronem orzo: Filet z kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z oliwą, aż się zarumieni....

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner