Party Stories
Dawid Kwiatkowski w redakcji Party.pl
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Jeżówka purpurowa
Pixabay/HollandDeelt/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Sposób na zwiększenie odporności – jeżówka purpurowa

Jeżówkę purpurową częściej spotyka się pod nazwą echinacea. W Polsce uprawiana jest jako roślina ozdobna, ale Indianie Ameryki Północnej używali jej jako leku na bóle gardła, zębów oraz stany zakaźne. Stosowanie echinacei poleca się szczególnie osobom, które mają problem z układem odpornościowym i cierpią na nawracające przeziębienia.

Jeżówkę purpurową częściej spotyka się pod nazwą echinacea. W Polsce uprawiana jest jako roślina ozdobna, ale Indianie Ameryki Północnej używali jej jako leku na bóle gardła, zębów oraz stany zakaźne. Stosowanie echinacei poleca się szczególnie osobom, które mają problem z układem odpornościowym i cierpią na nawracające przeziębienia.

Właściwości jeżówki purpurowej

Ziele jeżówki purpurowej, sok i jej korzeń zawierają pochodne kwasu kawowego, polisacharydy i glikoproteiny. Jeżówka ma działanie:

  • przeciwnowotworowe, przeciwalergiczne i antygrzybicze,
  • pobudzające system immunologiczny i zwiększające odporność organizmu,
  • łagodzące stany zapalne,
  • pobudzające wydzielanie soku żołądkowego, jelitowego i trzustkowego,
  • przyspieszające przemianę materii,
  • stymulujące procesy regeneracyjne.

Zastosowanie jeżówki purpurowej

Jeżówkę purpurową, czyli echinaceę, stosuje się w:

  • problemach skórnych – ropniach, pokrzywkach, egzemach, czyrakach, trudno gojących się ranach.
  • infekcjach – przeziębieniach, grypie, zapaleniu migdałków, zapaleniu gardła,
  • chorobach wirusowych – zakażeniu drożdżakami, mononukleozie zakaźnej,
  • okresach przemęczenia i osłabienia – wzmacnia odporność,
  • zapaleniu stawów,
  • skazie moczanowej,
  • stanie obniżonego nastroju, wywołanym przesileniem.

Preparaty na bazie jeżówki purpurowej


Suplementy jeżówki purpurowej można kupić w postaci tabletek, kropki, syropów i maści. Kapsułki z echinaceą to koszt około 20-30 złotych za opakowanie wystarczające na dwa miesiące, krople to koszt rzędu kilkunastu złotych, sok – około 6 złotych za 50 ml. Nalewkę i napar z jeżówki można sporządzić samemu, koszt suszu 50 g zaczyna się od kilku złotych, natomiast 50 g korzenia – od kilkunastu złotych.

  • Przepis na nalewkę z jeżówki

Składniki: 10 dag zielonego korzenia lub ziela jeżówki purpurowej, 0,5 l alkoholu 40%. Zalej korzeń alkoholem i pozostaw na tydzień lub dwa w zaciemnionym miejscu. Po tym czasie zlej nalewkę, przesącz. Przechowuj w chłodnym pomieszczeniu.

  • Przepis na napar z jeżówki purpurowej

Składniki: 15 dag suszonego korzenia jeżówki, szklanka wody destylowanej. Susz zalej wrzącą wodą, odstaw na 20 minut. Przecedź.

Przeciwwskazania do stosowania jeżówki purpurowej

Ponieważ nie są znane skutki stosowania echinacei podczas ciąży i karmienia piersią, nie zaleca się stosowania zioła w tym czasie. Niewskazane jest także stosowanie jeżówki przez osoby, które mają uczulenie na kwiaty z rodziny stokrotkowatych, cierpią na toczeń lub autoimmunizację lub chorują na gruźlicę i sklerozę. Nie poleca się także podawania jeżówki dzieciom do 4 roku życia.

Filiżanka melisy
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Czy melisa w ciąży jest bezpieczna?
Wypijana codziennie melisa łagodzi typowe objawy u przyszłej mamy – trudności z zasypianiem, poddenerwowanie, a nawet poranne mdłości. Napar z tego zioła naturalnie uspokaja i obniża wewnętrzne napięcie.

Wypijana codziennie melisa łagodzi typowe objawy u przyszłej mamy – trudności z zasypianiem, poddenerwowanie, a nawet poranne mdłości. Napar z tego zioła naturalnie uspokaja i obniża wewnętrzne napięcie.   Picie melisy w ciąży jest bezpieczne dla organizmu młodej mamy, jednak z umiarem – jak w przypadku picia każdego preparatu ziołowego. Melisa jest naturalnym środkiem nasennym i uspokajającym. Wpływa m.in. na: układ nerwowy : zawartość olejków eterycznych wpływa relaksująco i przeciwskurczowo na ciało kobiety w ciąży, pozwala spokojnie zasnąć i naturalnie uspokaja podczas silnego zdenerwowania; układ krwionośny : obniża delikatnie ciśnienie krwi i reguluje rytm serca, łagodzi nadciśnienie; układ pokarmowy : ziele melisy wpływa pozytywne na wszelkie dolegliwości żołądka, oczyszcza organizm oraz działa moczopędnie. odporność : bogata w witaminę C melisa wspomaga odporność i pozwala uchronić się przed przeziębieniem, które podczas ciąży jest szczególnie niemile widziane; ból : kobiety, które cierpią na migreny, powinny pić melisę, ponieważ koi ona jej objawy i zmniejsza poczucie dyskomfortu podczas dotkliwych bólów głowy . stany zapalne : napar z melisy potrafi skutecznie wyleczyć z m.in. stanu zapalnego gardła, entuzjaści medycyny naturalnej stosują ją w przypadku większości chorób i schorzeń; laktację : po samej ciąży warto pić melisę ze względu na to, że wspomaga wytwarzanie mleka.   Jedynym przeciwwskazaniem do stosowania melisy w ciąży jest uczulenie na nią. Należy jednak sięgać po to ziele z rozwagą – w nadmiarze szkodzi organizmowi – szczególnie przed samym porodem , kiedy może spowodować wyhamowanie skurczy porodowych przez zbyt nadmierne „uspokojenie” organizmu. Jedna lub dwie szklanki dziennie powinny całkowicie wystarczyć przyszłej mamie. Melisę najlepiej spożywać w postaci...

majeranek
Pixabay/ Hans/ CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Prozdrowotne działanie majeranku na choroby skóry, oczu i układu pokarmowego
Napar z majeranku należy pić w trakcie przeziębienia. Działa przeciwkaszlowo i przeciwzapalnie. Łagodzi stany zapalne krtani. Majeranek jest też wykorzystywany w chorobach skóry i oczu.

Napar z majeranku należy pić w trakcie przeziębienia. Działa przeciwkaszlowo i przeciwzapalnie. Łagodzi stany zapalne krtani. Majeranek jest też wykorzystywany w chorobach skóry i oczu. Własności majeranku: pobudza soki żołądkowe, uspokaja i oczyszcza Majeranek pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego . Pobudza produkcję soków żołądkowych. Neutralizuje wzdęcia i przyspiesza oczyszczanie wątroby. Majeranek leczy biegunkę . Łagodzi bóle migrenowe i nerwobóle. Wskazany jest przy nieżytach żołądka, kolce jelitowej i zaburzeniach trawienia . Działa wyciszająco i uspokajająco. Pomaga na bezsenność . Majeranek rozgrzewa organizm i pomaga w walce z przeziębieniem oraz w bólach reumatycznych. Napar z majeranku działa przeciwzapalnie i przeciwkaszlowo . Skutecznym sposobem leczenia kataru są inhalacje wykonywane na bazie naparu z majeranku. Przeciwzapalne właściwości majeranku można wykorzystywać także w leczeniu chorób oczu i skóry (np. przy zapaleniu spojówek). Przemywanie twarzy naparem z majeranku zredukuje przebarwienia. Wywar z majeranku ma także działanie ściągające , dlatego zaleca się stosowanie go w przypadku obrzęków i sińców spowodowanych kontuzją. Jest także wsparciem dla osób, które pracują głosem, ponieważ łagodzi stany zapalne krtani . Przepis na napar z majeranku Dwie łyżeczki suszonego lub świeżego majeranku zalej szklanką wrzącej wody. Napar zostaw do zaparzenia pod przykryciem na ok. 10-15 minut. Po odcedzeniu wywar nadaje się do picia. Herbatkę można też przygotować zastępując wodę gorącym mlekiem. Dla złagodzenia smaku można dodać łyżeczkę miodu. Zaleca się picie jednej szklanki naparu stopniowo 2-3 razy w ciągu dnia.   Do stosowania zewnętrznego można przygotować także oliwkę na bazie majeranku. Połącz oliwę z suszonym...

Kobieta podaje owoce morwy.
©Sergii Mostovyi/Fotolia
Styl życia
Morwa czarna: dla chorych na serce i grypę. Sok, nalewka lub dżem z morwy czarnej
Morwa czarna działa wykrztuśnie i wzmacniająco. Jest środkiem napotnym i moczopędnym. Można z niej przygotować m.in. syrop, nalewkę, przetwory, napary, a nawet krem.

Morwa czarna działa wykrztuśnie i wzmacniająco. Jest środkiem napotnym i moczopędnym. Można z niej przygotować m.in. syrop, nalewkę, przetwory, napary, a nawet krem.   Owoce i korę korzenia morwy czarnej na południu Europy wykorzystuje się jako lek na tasiemca. Są one stosowane w zastępstwie środków przeczyszczających. Oczyszczają też krew.  Właściwości morwy czarnej Morwa czarna ma następujące właściwości: • pobudza trawienie , • działa wykrztuśnie, • wzmaga apetyt , obniża gorączkę oraz szybko gasi pragnienie, • pomaga w stanach zapalnych jamy ustnej, zapaleniu migdałków oraz przy owrzodzeniach, • ma obniżoną zawartość sacharozy, co sprawia że mogą ją jeść diabetycy i osoby odchudzające się, • działa krwiotwórczo, • może być podawana osobom chorym na serce: mającym arytmię, częstoskurcz, • działa korzystnie u tych, którzy mają zmiany miażdżycowe, • mogą ją stosować astmatycy i osoby z suchym kaszlem, • pomoże także w chorobach nerek. Zastosowanie morwy czarnej Z morwy czarnej można przygotować: • nalewki, • soki,  • syropy, • napary, • odwary, • przetwory, • kremy.   Morwę czarną stosuje się pomocniczo w leczeniu raka jajnika, raka piersi, a także przy wystąpieniu łokcia tenisisty. Nalewka z owoców morwy czarnej Nalewka z owoców morwy czarnej wspomaga odporność i przyspiesza powrót do zdrowia, np. przy przeziębieniu. Zmniejsza gorączkę, może być stosowana w leczeniu anginy i grypy. Wpływa na produkcję czerwonych krwinek (erytrocytów). Sok z korzeni morwy czarnej Sok z korzeni morwy czarnej usuwa pasożyty z przewodu pokarmowego, np. glisty. Hamuje krwotoki i...

Nasze akcje
wyniki konkursu duplo 2021
Fleszstyle

KONKURS! Wygraj zaproszenie na największą imprezę modową w Polsce i inne supernagrody!

Partner
hada-labo-3d-lifting-mask
Fleszstyle

Sposób Japonek na zatrzymanie upływu czasu tkwi w prostocie kosmetyków

Partner
kosmetyki-neutrogena-bright-boost
Fleszstyle

TEST REDAKCJI: Sprawdziłyśmy kosmetyki Neutrogena® Hydro Boost® i Bright Boost!

Partner