Przepis na gulasz z jelenia z grzybami zawiera: składniki na marynatę (czerwone wino półwytrawne, czosnek, chili i zioła), 600 gramów dziczyzny oraz 200 gramów podgrzybków. Grzyby mogą być świeże lub mrożone. Danie dobrze smakuje z ziemniakami i surówką z marchewki.

Reklama

Mięso z jelenia będzie smakować najlepiej, gdy postoi dobę w marynacie, dlatego przygotowania do gulaszu dobrze zacząć dzień wcześniej. Przyprawy dodane pod sam koniec gotowania mają bardziej intensywny smak.

Przepis na gulasz z podgrzybkami z dziczyzny, krok po kroku

Składniki:

  • około 600 gramów mięsa z jelenia na gulasz,
  • 200 gramów świeżych lub mrożonych podgrzybków,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki oleju.

Zobacz także

Składniki na marynatę:

Czas przygotowania: około 3,5 godziny

Stopień trudności: średnio trudne

Sposób przygotowania:

  • Umyj mięso pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
  • Czosnek, słodką paprykę, chili, ziarna jałowca, rozmaryn, ziele angielskie, majeranek, sól oraz pieprz włóż do moździerza i utłucz na pył.
  • Przyprawy włóż do miski i wlej do nich pół szklanki wina (około 125 mililitrów).
  • Wymieszaj składniki ze sobą i dodaj do nich mięso.
  • Przykryj dziczyznę w marynacie np. folią aluminiową i wstaw na dobę do lodówki.
  • Cebule pokrój na piórka i zeszklij na rozgrzanym oleju.
  • Dołóż mięso z zalewą i smaż, aż wino odparuje a dziczyzna przyrumieni się lekko (około 15 minut).
  • Dolej resztę wina (około 125 mililitrów) i około 100 mililitrów zimnej wody.
  • Mięso duś około godziny pamiętając by dodawać trochę wody, gdy wino wyparuje.
  • Podgrzybki oczyść z piasku i gotuj w garnku z wodą około 20 minut.
  • Grzyby odcedź na sitku, opłucz zimną wodą i pokrój na mniejsze części.
  • Po około godzinie duszenia mięsa dodaj do patelni podgrzybki.
  • Całość duś jeszcze około 2 godziny.

Smacznego!

Dziczyzna z podgrzybkami dobrze komponuje się z gotowanymi ziemniakami oraz surówką z marchewki lub smażonymi buraczkami. Talerz z jedzeniem można ozdobić listkami rukoli.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama