Już we wtorek czekają nas wielkie emocje - mecz Polski z Ukrainą o awans do 1/8 finału Euro 2016. Niektórzy ze sportowymi emocjami radzą sobie... jedząc. My mamy dla Was trzy idealne przystawki od samej Ewy Wachowicz! Spodziewacie się gości na meczu? Trafiliście idealnie!

Reklama

Polecamy też: Ronaldo, Piqué, Lewandowski rządzą nie tylko na boisku! 10 najprzystojniejszych piłkarzy EURO 2016

Przystawki na mecz od Ewy Wachowicz

Co proponuje Ewa Wachowicz? Zobaczcie!

Zobacz także

Pasta z cieciorki

Składniki:

2 puszki - cieciorki
1 ząbek - czosnku
1 łyżeczka - oleju sezamowego
sok z limonki
1 szczypta - papryczki chili
sól
pieprz
natka pietruszki

Cieciorkę odcedzić, zmiksować. Jeśli będzie zbyt sucha, dolać odrobinę zalewy z puszki. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i szczyptę chili. Dolać olej sezamowy i sok z limonki. Przyprawić solą i pieprzem. Udekorować natką pietruszki lub kolendrą. Podawać z pieczywem (różne rodzaje) oraz jako dip do warzyw.

Focaccia z oliwą i suszonymi pomidorami

Składniki:
200 g - mąki
15 g - świeżych drożdży
½ łyżeczki - cukru
125 ml - wody
½ łyżeczki - soli
3 - suszone pomidory w oliwie
1 łyżka - oliwy spod pomidorów
oliwa z oliwek
oliwa smakowa
ocet balsamiczny
sól

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać cukier. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wlać drożdże. Wymieszać. Dodać sól, oliwę spod pomidorów i pokrojone suszone pomidory. Wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut.

Ukształtować placek i wyłożyć na natłuszczoną blachę piekarnikową. Skropić oliwą, rozsmarować. Przyprawić gałązkami rozmarynu, wbijając je w ciasto. Piec przez 15-20 minut w temp. 230 st. C.

Podawać na ciepło lub na zimno z oliwą smakową i octem balsamicznym (na talerzyk wlać najpierw oliwę, następnie do oliwy odrobinę octu balsamicznego).

Można posolić do smaku gruboziarnistą solą morską.

Ziemniaki w boczku

10 - średniej wielkości ziemniaków
20 dag - boczku
sól
1 łyżka - majeranku
Sos czosnkowy
1 szklanka - jogurtu naturalnego
2 łyżki - majonezu
3 ząbki - czosnku
natka pietruszki
sól

Ziemniaki podgotować w mundurkach. Wystudzić i obrać ze skórki. Ułożyć na desce, przyprawić solą i roztartym w dłoniach majerankiem. Owinąć plastrami boczku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Piec przez 30 minut w temp. 200 st. C. Wraz z ziemniakami można też upiec czosnek (całą główkę) i podawać jako „smarowidło” do kartofli.

Przygotować sos. Do jogurtu dodać majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucić garść posiekanej natki pietruszki. Posolić i wymieszać. Udekorować gałązką pietruszki.

Smacznego! Wszystkie przepisy pochodzą ze strony ewawachowicz.pl!

Zobacz: Galiński oceniał Wachowicz w Tańcu z Gwiazdami, teraz będzie na odwrót! Szykuje zemstę? :) WIDEO

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama