Party Stories
warzywa
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Dieta wzmacniająca kości. Co powinni jeść chorzy na osteoporozę?

Osteoporoza jest chorobą, która charakteryzuje się postępującym ubytkiem masy kostnej i zmianami w strukturze kości. Na skutek choroby kości stają się słabe i podatne na złamania. Głównym celem diety osób chorych na osteoporozę powinno być wzmocnienie kości poprzez dostarczanie organizmowi substancji potrzebnych do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych w tkance kostnej.

Osteoporoza jest chorobą, która charakteryzuje się postępującym ubytkiem masy kostnej i zmianami w strukturze kości. Na skutek choroby kości stają się słabe i podatne na złamania. Głównym celem diety osób chorych na osteoporozę powinno być wzmocnienie kości poprzez dostarczanie organizmowi substancji potrzebnych do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych w tkance kostnej.

Produkty bogate w wapń podstawą diety wzmacniającej kości

Dieta wzmacniająca kości powinna zawierać dużo wapnia, który jest podstawowym budulcem tkanki kostnej. Bogate źródło wapnia stanowi mleko i jego przetwory (jogurt, kefir, sery) oraz ryby, zwłaszcza rybki z puszki zjadane razem z ośćmi. Wapń przyswajany jest przez kości przy udziale witaminy D, C i fosforu. Dlatego w diecie wzmacniającej kości powinny znaleźć się także duże ilości tych składników.

Witamina D umożliwia wchłanianie wapnia

Witamina D ułatwia wchłaniania wapnia, stymuluje też wytwarzanie tkanki kostnej. Ta witamina wytwarzana jest w organizmie pod wpływem promieni słonecznych. Dodatkowym źródłem witaminy D mogą być produkty spożywcze takie, jak: tran, tłuste ryby morskie, żółtko jaj, masło oraz wątróbka.

Witamina C ważna dla zdrowych kości

Witamina C oprócz tego, że ułatwia wchłanianie wapnia, umożliwia też syntezę kolagenu, który stanowi ważny składnik tkanki kostnej. Bogatym źródłem witaminy C są: świeże owoce (porzeczki, owoce cytrusowe, acerola, truskawki, owoce dzikiej róży) i warzywa (brukselka, papryka, nać pietruszki, pomidory, ziemniaki).

Fosfor pomaga na osłabione kości

Pierwiastkiem, który wspomaga przyswajanie wapnia jest też fosfor. Duże jego ilości znajdują się w kaszy gryczanej, serze żółtym, orzechach włoskich, jajach oraz rybach.

Jakich produktów powinny unikać osoby chore na osteoporozę?

Pod wpływem niektórych produktów spożywczych może następować nadmierne wydalanie wapnia z moczem i osłabienie kości. Do produktów, których spożycie z tego względu należy ograniczać, należą sól, kawa, herbata i słodzone, gazowane napoje oraz jedzenie zawierające dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych (np. smalec, majonez, boczek).


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Starsza kobieta po treningu
© Ivonne Wierink/Fotolia.com
Styl życia
Dieta, aktywność ruchowa i higieniczny tryb życia zapobiegają osteoporozie
Profilaktyka osteoporozy jest szczególnie ważna, jeśli jesteś w grupie ryzyka. Chorobie powodującej nadmierną łamliwość kości pomogą zapobiec ćwiczenia, odpowiednia dieta i zdrowy tryb życia. Na szybszy rozwój osteoporozy wpływ mają nałogi – alkoholowy i nikotynowy.

Profilaktyka osteoporozy jest szczególnie ważna, jeśli jesteś w grupie ryzyka. Chorobie powodującej nadmierną łamliwość kości pomogą zapobiec ćwiczenia, odpowiednia dieta i zdrowy tryb życia. Na szybszy rozwój osteoporozy wpływ mają nałogi – alkoholowy i nikotynowy. Dieta zapobiegająca osteoporozie W profilaktyce osteoporozy ważne są wapń i witamina D. Są one bowiem budulcem kości. Dlatego istotne jest, aby w diecie znalazły się produkty w nie bogate. Regularnie powinno się spożywać mleko i jego przetwory, np. kefir, jogurt, maślankę. Witaminę D zawierają m.in. tłuste ryby (dorsz, halibut, tuńczyk), żółtka jaj. Organizm jest też w stanie wytworzyć ją sam pod wpływem promieni słonecznych. Jeśli nie ma możliwości naturalnego uzupełniania tych składników, należy przyjmować zawierające je suplementy diety. Dla kości dobre jest też utrzymywanie prawidłowej wagi. Obciążone mogą być bardziej podatne na złamania. Łamliwość kości zwiększają również produkty kofeinowe i sól. Kobiety powinny dostarczać sobie także witaminy K, która ma wpływ na gęstość kości. Witamina K znajduje się w brokułach, rzepie, ziemniakach, awokado czy jajkach. Ćwiczenia chroniące przed osteoporozą Spacery i gimnastyka są zalecane jako jeden z elementów profilaktyki osteoporozy . Podczas spacerów możemy przy okazji sprowokować wytwarzanie w organizmie witaminy D dzięki działaniu promieni słonecznych. Gimnastyka może wzmacniać kości dzięki temu, że rozciągając mięśnie, pobudzamy stykającą się z nimi tkankę kostną do powstawania nowej. Warto zatem ćwiczyć i nogi, i ramiona, i mięśnie grzbietu oraz brzucha. Styl życia w profilaktyce osteoporozy Jeśli chcesz zapobiec osteoporozie, zrezygnuj z używek albo ogranicz je do minimum. Alkohol, kawa i nikotyna negatywnie wpływają na stan kości. Wskazane są też ćwiczenia i spacery. Urozmaicenie diety w...

kobieta popijająca tabletki
© BillionPhotos.com/Fotolia.com
Styl życia
Naturalne i farmakologiczne leczenie osteoporozy
Osteoporoza jest chorobą, podczas której dochodzi do demineralizacji i znacznego osłabienia kości. Wczesne rozpoczęcie leczenia osteoporozy pozwala na zahamowanie utraty wapnia z kości, zmniejszenie bólu i prawdopodobieństwa złamania.

Osteoporoza jest chorobą, podczas której dochodzi do demineralizacji i znacznego osłabienia kości. Wczesne rozpoczęcie leczenia osteoporozy pozwala na zahamowanie utraty wapnia z kości, zmniejszenie bólu i prawdopodobieństwa złamania.   Do leczenia osteoporozy stosuje się zarówno farmakologię, jak i naturalne sposoby: dietę oraz ćwiczenia fizyczne. Farmakologiczne leczenie osteoporozy W osteoporozie bardzo ważne jest monitorowanie stanu kości. Z tego względu należy regularnie odwiedzać lekarza specjalistę oraz na jego zalecenie poddawać się badaniu gęstości kości, densytometrii.   Chorym na osteoporozę oraz osobom z grupy ryzyka podaje się preparaty wapnia oraz witaminę D3 , a także leki powstrzymujące utratę minerałów z kości i stymulujące odbudowę kości. Do tych leków należą m.in. bisfosfoniany, np. bonefos, difosfen, osalen, zwiększające mineralizację kości. Inną grupą leków są środki zawierające denozumab, czyli ludzkie przeciwciało monoklonalne (IgG2), np. prolia, xgeva. W leczeniu osteoporozy stosuje się też kalcytoninę, hormon biorący udział w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej. Do leków z kalcytoniną należą np. tonocalcin, calcitonin, miacalcic. U kobiet w okresie pomenopauzalnym stosuje się środki hormonalne w tabletkach i plastrach , np. estrium, tibolon, provera, gestomikron, które hamują utratę masy kostnej. Naturalne sposoby leczenia osteoporozy Podstawą w leczeniu osteoporozy jest zapobieganie urazom i złamaniom , a kiedy już do nich dojdzie, podjęcie leczenia zapobiegającego powikłaniom.   Aktywność fizyczna wymagająca umiarkowanego wysiłku, np. ćwiczenia izometryczne, ćwiczenia oporowe, pływanie, a także ruch na świeżym powietrzu, np. spacery, nordic walking.   Osoby chore na osteoporozę powinny też uczestniczyć w...

produkty zawierające wapń
©airborne77/Fotolia.com
Styl życia
Aktywność fizyczna oraz dieta bogata w witaminy i minerały – profilaktyka osteoporozy
Osteoporoza to metaboliczna choroba, która obejmuje cały szkielet ludzki. Jej objawami są ubytki masy kości i podatność na złamania. Wapń i witamina D3 odgrywają kluczową rolę w zapobieganiu zanikowi tkanki kostnej.

Osteoporoza to metaboliczna choroba, która obejmuje cały szkielet ludzki. Jej objawami są ubytki masy kości i podatność na złamania. Wapń i witamina D3 odgrywają kluczową rolę w zapobieganiu zanikowi tkanki kostnej. Dieta bogata w witaminy i minerały oraz umiarkowana aktywność fizyczna to najlepszy sposób na zapobieganie demineralizacji kości. Nadwaga przyspiesza rozwój osteoporozy , dlatego utrata zbędnych kilogramów jest w tym przypadku kluczowa. Dieta bogata w wapń i witaminę D3 Wapń bierze udział w procesie tworzenia oraz mineralizacji kości. U osób narażonych na osteoporozę (m. in. osób po 50. roku życia i kobiet po menopauzie), dzienne zapotrzebowanie na wapń wynosi 1500 mg. Jego przyjmowanie należy rozłożyć równomiernie na wszystkie posiłki. Jednorazowo można przyjąć około 500 mg wapnia. Wówczas jest on najlepiej przyswajany przez organizm. Najlepszym źródłem tego pierwiastka jest nabiał (szczególnie sery) oraz produkty mleczne . Osoby, które nie tolerują laktozy lub nie lubią mleka i jego przetworów, mogą sięgnąć po produkty roślinne. Wapń w dużych ilościach znajduje się w: tofu, figach, rzepie, natce pietruszki, rukoli, soi, brokułach, nasionach chia, figach, migdałach, sezamie, fasoli, szpinaku i jarmużu. Wchłanianie wapnia z pożywienia utrudnia zawarty w soli sód, dlatego lepiej jak najczęściej zastępować ją aromatycznymi ziołami. Ponadto picie kawy przyczynia się do szybkiego wypłukiwania wapnia z organizmu, dlatego warto zamienić czarną kawę na zbożową lub ograniczyć ilość wypijanych filiżanek do jednej dziennie. Palenie tytoniu i picie alkoholu powoduje hamowanie rozwoju komórek kościotwórczych. Witamina D3 wspomaga procesy przyswajania wapnia w jelicie cienkim, dlatego tak ważne jest łączenie jej z pokarmami bogatymi w ten pierwiastek. Dzienne...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner