Party Stories
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Sanah
Paulina Sykut-Jeżyna w Sopocie
Doda z mężem Emilem Stępniem
©MovingMoment/Fotolia
Styl życia

Ser bundz to tradycyjny produkt z gór. Poznaj przepisy na dania z bundzem

Bundz (inaczej bunc) to góralski ser z mleka owczego, smakiem i konsystencją przypominający mozzarellę. Można jeść go samego, np. do kanapek, ale także dodawać do sałatek, i grillować. Ser bundz doskonale smakuje z żurawiną.

Bundz (inaczej bunc) to góralski ser z mleka owczego, smakiem i konsystencją przypominający mozzarellę. Można jeść go samego, np. do kanapek, ale także dodawać do sałatek, i grillować. Ser bundz doskonale smakuje z żurawiną.

 

Bundz w 2005 r. został wpisany na listę produktów tradycyjnych województwa małopolskiego w kategorii sery i produkty mleczne.

Bundz – góralski ser o łagodnym smaku

Bundz ma kształt dużego, zaokrąglonego bochenka. Pokryty jest białą, delikatną skórką. Jego konsystencja jest elastyczna, raczej miękka. Czasem w bundzu znajdują się oczka. Smak sera jest łagodny, maślany, lekko orzechowy, czasem trochę kwaskowaty.

 

Bundz tradycyjnie wyrabiany był przez pasterzy na halach z owczego mleka. Obecnie wytwarza się go często z mleka owiec zmieszanego z mlekiem krowim. Do przecedzonego, jeszcze ciepłego po wydojeniu mleka, dodaje się podpuszczkę. Kiedy pojawi się skrzep, rozbija się go drewnianą mątewską. Następnie ser zbiera się rękami, formuje z niego grudę i wiesza na dobę, aby odciekła z niego serwatka. Po 24 godzinach ser nadaje się do spożycia.

 

Bundz można kupić przede wszystkim w regionie Karpat, w Polsce np. na Podhalu, w bacówkach i na targach. Czasami można go też znaleźć w hipermarketach, na stoiskach z wyrobami tradycyjnymi.

Jak Bundz to tylko ten z Podhala! Już dziś wykorzystaj kupon Booking i zarezerwuj weekend w górach!

Przepis na sałatkę z bundzem

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 200 g bundzu,
  • 2 duże pomidory,
  • 1 nieduża cebula cukrowa lub czerwona,
  • garść świeżego szpinaku lub sałaty,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego albo winnego,
  • sól,
  • pieprz.

 

Czas wykonania: 15 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Pokrój pomidory i cebulę na niewielkie kawałki.
  • Pokrój ser w kostkę.
  • Zmieszaj olej z octem, dodaj sól i pieprz.
  • Zmieszaj sałatę z pomidorem, cebulą i serem.
  • Polej wszystko sosem.

Grillowany bundz z żurawiną

Składniki (na 4 porcje):

  • 400 g bundzu,
  • łyżka suszonego lub świeżego i posiekanego rozmarynu,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • konfitura z żurawiny,
  • 4 kromki chleba.

 

Czas wykonania: 15 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Pokrój bundz w plastry o grubości ok. 1 cm.
  • Każdy plaster sera polej olejem i posyp rozmarynem z obu stron.
  • Zawiń każdy kawałek sera w folię aluminiową, zrób w niej kilka nakłuć.
  • Ułóż ser na grillu i grilluj z każdej strony.
  • Posmaruj chleb serem i ułóż na każdej kromce porcję konfitury z żurawiny.

 

Smacznego!


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
żółty ser
Image by LifetimeStock.com
Fleszstyle
Żółty ser działa antydepresyjnie i poprawia stan skóry
Żółty ser jest bardzo kaloryczny i ma dużą zawartość tłuszczu, jednak spożywany z umiarem dostarcza wielu ważnych składników odżywczych.

Żółty ser jest bardzo kaloryczny i ma dużą zawartość tłuszczu, jednak spożywany z umiarem dostarcza wielu ważnych składników odżywczych.   1. Żółty ser jest bardzo bogatym źródłem białka i wapnia. Dzięki temu przeciwdziała osteoporozie, chroni zęby przed powstawaniem próchnicy i narastaniem kamienia nazębnego, dzięki osłabianiu tempa demineralizacji. Ser żółty utrzymuje również prawidłowy poziom pH w ustach. 2. Żółty ser może poprawić samopoczucie? Każda zbilansowana dieta zmniejsza ryzyko pojawiania się różnych zaburzeń nastroju. Ważne jest, by w pożywieniu znalazł się między innymi tryptofan, który wspiera wydzielanie serotoniny , nazywanej hormonem szczęścia, ponieważ odpowiada za samopoczucie i odporność na stres. Właśnie żółty ser jest bogatym źródłem tryptofanu, a także fenyloetyloaminy, która także wykazuje działanie antydepresyjne. Twarde, dojrzewające sery, zawierają także: chrom – łagodzi bóle głowy, uspokaja, magnez – poprawia pamięć i ogólnie pracę mózgu, witaminy z grupy B – zmniejszają napięcie nerwowe, uczestniczą w syntezie serotoniny, witaminy z grupy D – uspokajają, także biorą udział w syntezie hormonu szczęścia. Jak z każdym produktem, również w przypadku żółtego sera wskazany jest umiar. Tym bardziej, że niestety oprócz tłuszczu, zawiera dużo soli, która odpowiada za zatrzymywanie wody w organizmie i nie jest wskazana przy nadciśnieniu. Ser należy spożywać dwa-trzy razy w tygodniu jako dodatek do makaronów lub kanapek . 3. O obecność żółtego sera w diecie należy zadbać szczególnie zimą – dzięki witaminom A, D i B, cynkowi i miedzi, organizm jest w stanie budować naturalną odporność przed...

Raclette
©inats/fotolia
Styl życia
Raclette, czyli doskonały pomysł na obiad ze znajomymi. Przepis na Raclette z piekarnika
Raclette to pochodzący ze Szwajcarii długodojrzewający ser, który jest kluczowym składnikiem dania o tej samej nazwie, rozpuszczanego i podawanego na specjalnych, małych patelenkach lub zapiekanego w piekarniku. Raclette to znakomity pomysł na oryginalny posiłek w większym gronie.

Raclette to pochodzący ze Szwajcarii długodojrzewający ser, który jest kluczowym składnikiem dania o tej samej nazwie, rozpuszczanego i podawanego na specjalnych, małych patelenkach lub zapiekanego w piekarniku. Raclette to znakomity pomysł na oryginalny posiłek w większym gronie.   Tradycyjne Raclette przyrządzano z całego krążka sera, który roztapiał się w garnku, umieszczonym nad paleniskiem lub na gorących kamieniach umieszczonych wokół ogniska. Następnie zeskrobywano rozpuszczoną wierzchnią warstwę sera i smarowano nim pieczywo . Jak przygotować Raclette? Raclette najlepiej przyrządzać , używając specjalnego zestawu składającego się z elektrycznego grilla i dopasowanych do niego kilku (najczęściej sześciu) małych, teflonowych patelni oraz drewnianych łopatek do zeskrobywania sera. Na patelenkach rozpuszcza się grube plastry sera umieszczając je pod płytą grilla , na którym w tym samym czasie opiekają się warzywa, pieczywo lub mięso. Urządzenie to stawia się na środku stołu , dzięki czemu każdy sam komponuje swój posiłek z przygotowanych wcześniej składników.   Raclette można przyrządzić również bez specjalnego oprzyrządowania: ser, warzywa, pieczywo lub mięso podgrzewając w piekarniku, na patelni grillowej, elektrycznym grillu lub w opiekaczu .   Wskazówka : ponieważ ser Raclette jest stosunkowo drogi (około 60 zł za kilogram), do przygotowania tej ciekawej potrawy można użyć innych rodzajów sera . Doskonale sprawdzają się: gorgonzola i różnego typu sery pleśniowe, takie jak, np. bleu de Gex. sery, które dobrze się topią, np. mozzarella, gouda, tallegio, fontina. sery używane do przygotowywania fondue, takie jak: tilsit, beaufort, appenzeller czy gruyère. Przepis na Raclette z piekarnika z warzywami, czosnkiem i...

naleśniki z serem pleśniowym
© maryviolet/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na rybę i naleśniki à la quesadilla z serem pleśniowym
W daniach rybnych warto zapiec niebieski ser pleśniowy w sosie na bazie pora i śmietany. Doskonale sprawdzi się tu również posiekana trawa cytrynowa, plasterki limonki lub słodki sos chili.

W daniach rybnych warto zapiec niebieski ser pleśniowy w sosie na bazie pora i śmietany. Doskonale sprawdzi się tu również posiekana trawa cytrynowa, plasterki limonki lub słodki sos chili.   Pokochaj ser pleśniowy dodawany do dań na ciepło. Pieczenie wydobywa z niego nowy smak, a ser zyskuje nową konsystencję, oblepiając mięso lub rybę kremową warstewką. Przepis na zapiekaną rybę z porem i serem pleśniowym niebieskim Rada: wzbogać smak smażonej ryby, dodając do niej lekko słodki sok z pomarańczy lub garść suszonej żurawiny.   Składniki (na 2 duże porcje): 400 gramów filetów z białej ryby w grubszych kawałkach (dorsz, miruna, sola), 100 gramów sera z niebieską pleśnią, 1 por, 1 cebula, 400 gramów śmietany 18%, sok wyciśnięty z połowy cytryny, kilka łyżek oleju, 1 jajko, kilka łyżek mąki, pół pęczka koperku, pół łyżeczki suszonych ziół prowansalskich, pół łyżeczki pieprzu ziołowego lub cytrynowego, odrobina soli, szczypta cukru.   Czas przygotowania: około 30 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Rozgrzej olej na patelni i duś przez 10 minut cebulę pokrojoną w piórka i krążki porów. Umyj filety rybne, osusz, zamocz w soku z cytryny i obtocz w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu oraz w mące. Podsmaż rybę po kilka minut z każdej strony na gorącym oleju. Gdy pory zmiękną, wlej na patelnię śmietanę, dodaj posiekany drobno koperek, zioła prowansalskie, szczyptę soli, cukru i pieprzu. Duś sos kilka minut, często mieszając i wkrusz do niego ser pleśniowy. Ułóż filety rybne w naczyniu żaroodpornym, polej sosem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200° Celsjusza przez 15-20 minut. Podawaj...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner