Mini kanapki z warzywami
© czarny_bez/Fotolia.com
Styl życia

Jak przygotować kolorowe, smaczne i oryginalne kanapki na imprezę

Kanapki na imprezę wcale nie muszą być jej najnudniejszym punktem. Z popularnych składników można wyczarować niecodzienne przekąski, które będą cieszyły zarówno oko, jak i podniebienie gości.

Kanapki na imprezę wcale nie muszą być jej najnudniejszym punktem. Z popularnych składników można wyczarować niecodzienne przekąski, które będą cieszyły zarówno oko, jak i podniebienie gości.

Smalec i różnokolorowe pasty do pieczywa

Smarowidła do chleba są idealnym rozwiązaniem na przyjęcie. Pozwolenie gościom na samodzielne smarowanie małych kawałków różnych rodzajów pieczywa jest praktycznym rozwiązaniem. Pasta może być nabierana na małe kromki podobnie jak dip. Można ją podać uformowaną w różne ciekawe kształty, używając w tym celu foremek do ciastek, jeżeli ich konsystencja pozwala na wykrawanie. Warto wcześniej taka pastę schłodzić.

 

Smalec na przyjęciu jest bardzo dobrym pomysłem, zwłaszcza dla fanów tradycyjnych smaków. Oprócz tego, że wyśmienicie smakuje z kiszonym ogórkiem lub papryką w occie jest również dobrym podkładem dla alkoholowych trunków.

 

Wszelkiego rodzaju pasty, takie jak pasta z awokado, z suszonych pomidorów, z makreli, pasty serowe i jajeczne są punktem obowiązkowym, aby jednak nie było nudno uformuj je w ciekawy kształt lub podaj w niecodzienny sposób. Wydrążona łyżeczką skórka awokado z gatunku Hass (mającego twardą skórkę) będzie wspaniałą miseczką na guacamole.

 

Obok pojemnika z pastą lub dipem ustaw koreczki i kawałki powycinanego chleba lub kawałki suszonych owoców i surowych warzyw.

Jak nadać kanapkom fantazyjny kształt?

Wykrojenie z plasterka sera żółtego, wędliny gwiazdki lub serduszka nie jest problemem, gdy masz w domu foremki do ciastek w takim kształcie. Pozostałe z wycinania okrawki możesz zużyć do sałatki lub zapiekanki. Doskonały do kanapek o niecodziennych kształtach jest chleb tostowy, który daje się łatwo kroić. Wystarczy zrobić kanapkę w tradycyjny sposób np. kładąc na nią plaster sera żółtego, smarując pastą z papryki i wykroić foremką do ciasta pożądany kształt. Aby wszystko dobrze się trzymało i było wygodne do jedzenia wystarczy przekłuć taką mini kanapkę wykałaczką.

 

Używając obieraczki do warzyw możesz szybko wyczarować cienkie spirale. Wystarczy obierać nią np. cukinię dookoła a potem uformować palcami kształt róży spinając wykałaczką, w środek włóż oliwkę. W ten sam sposób zrób cienkie jak mgiełka plasterki np. z ogórków kiszonych lub konserwowych, które potem można zrolować i wkomponować w koreczek lub owinąć nim np. kawałek mozzarelli.

Mini kanapki na patyczkach

Koreczki to stały element na imprezowym stole. Przygotowane w wersji „na jednego gryza” doskonale sprawdzają się jako szybka przekąska. Koreczki można przygotować i podać wbijając je w różne warzywa i owoce. Przekrojone na pół arbuz, ananas, dekoracyjne cukinie lub kabaczki, świetnie sprawdzają się w tej roli. Duży grejpfrut lub pomelo też dadzą radę. Pamiętaj jednak by lekko ściąć jeden z wierzchołków, dzięki czemu cała konstrukcja będzie stabilna. Możesz użyć również całego bochenka chleba. Wydrążone wnętrze arbuza będzie ciekawym pomysłem na miskę do koreczków. Dodatkowym plusem tego pomysłu jest wzbogacenie małych kanapek świeżym aromatem arbuzowego wnętrza.

 

Do imprezowych kanapek nie bój się dodawać niecodziennych dodatków. Może to być kawałek surowej marchewki, orzech włoski, migdał, rabarbar czy kawałek jabłka. 

 

makrele-na-talerzu
Flickr/jonquark/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia
Przepis na pastę z makreli wędzonej
Pasta do kanapek to idealny pomysł na weekendowe śniadanie lub piknik. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Możesz dodać do niej to, co akurat masz w lodówce. Znane są różne wariacje: pasta jajeczna, pasta z awokado czy pasta z soczewicy. Zwolennikom ryb polecana jest pasta z makreli.

Pasta do kanapek to idealny pomysł na weekendowe śniadanie lub piknik. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Możesz dodać do niej to, co akurat masz w lodówce. Znane są różne wariacje: pasta jajeczna, pasta z awokado czy pasta z soczewicy. Zwolennikom ryb polecana jest pasta z makreli.   Potrzebujesz: noża, rondla, opcjonalnie malakseru.   Składniki: 1 wędzona makrela, 1 kiszony ogórek, 1 cebula, 2 jajka, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka musztardy, pęczek koperku, sól i pieprz do smaku.   Sposób przygotowania: Wędzoną makrelę obierz ze skóry i pozbaw ości. Jajka ugotuj na twardo. Cebulę, jaja i kiszonego ogórka pokrój w drobną kostkę. Przygotowane składniki wymieszaj, dodaj majonez i musztardę, które je połączą. Przypraw solą i pieprzem. Na koniec tak przygotowaną pastę posyp posiekanym koperkiem.   Jeżeli chcesz, aby pasta miała gładką konsystencję, a poszczególne składniki nie były wyczuwalne, możesz je zmiksować w malakserze. Wówczas nie musisz wcześniej drobno kroić cebuli, jajek i ogórka.   Pastę możesz podawać do świeżego pieczywa, grzanek lub krakersów.   Smacznego!   Trzymasz dietę, ale masz ochotę na coś pysznego? Zobacz,  ile kalorii mają poszczególne kanapki. Wypróbuj  niecodzienne pomysły na kanapki na imprezę. Lubisz pasty kanapkowe? Może posmakuje ci pasta jajeczna, pasta z mielonej wołowiny i pasta serowa z orzechami.

Bagietki z pastą jajeczną ozdobione świeżą pietruszką.
©noirchocolate/Fotolia.com
Styl życia
Smaczne pasty kanapkowe – pasta jajeczna, pasta z mielonej wołowiny i pasta serowa z orzechami
Szybkim i prostym sposobem na śniadanie czy kolację są pasty kanapkowe. Ich przygotowanie zajmuje kilka lub kilkanaście minut. Cieszą się popularnością zarówno wśród dzieci, jak i osób dorosłych. Znane jest wiele przepisów na wykonanie past, które można modyfikować przez zamianę składników.

Szybkim i prostym sposobem na śniadanie czy kolację są pasty kanapkowe. Ich przygotowanie zajmuje kilka lub kilkanaście minut. Cieszą się popularnością zarówno wśród dzieci, jak i osób dorosłych. Znane jest wiele przepisów na wykonanie past, które można modyfikować przez zamianę składników.   Pasty kanapkowe są znanym i często stosowanym dodatkiem do pieczywa. Przepisów kulinarnych na sporządzenie past kanapkowych jest wiele. Mogą być one potrawą typowo wegetariańską lub wegańską, bądź zawierać składnik podstawowy lub dodatek w postaci produktu zwierzęcego. Są świetnym a zarazem prostym pomysłem na śniadanie czy kolacje, często pojawiają się jako poczęstunek na różnych imprezach . Pasta jajeczna Jedną z najbardziej rozpowszechnionych w świecie kulinarnym past kanapkowych jest pasta jajeczna . Do jej przyrządzenia potrzeba niewiele składników, które w zależności od indywidualnych preferencji można zamieniać. Składniki: 4 – 5 jaj ugotowanych na twardo, garść szczypiorku i/lub rzodkiewki (zamiast tego można dodać kukurydzę), 3 łyżki majonezu lub jogurtu – z jogurtem pasta będzie delikatniejsza i mniej kaloryczna; w zamian za te produkty można dodać oleju roślinnego (1 – 2 łyżki), łyżeczka musztardy, sól, pieprz. Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Rozdrób ugotowane jaja, następnie dodaj do nich szczypiorek, rzodkiewkę lub kukurydzę. W celu uzyskania pożądanej konsystencji dodaj majonez, jogurt lub olej, musztardę. Pastę przypraw do smaku dodając sól i pieprz. Pasta z mielonej wołowiny Dla osób lubiących potrawy mięsne dobrym rozwiązaniem na śniadanie czy kolację może okazać się pasta z mielonej wołowiny. Składniki: 25 dag chudej wołowiny gotowanej z wywaru, 2 łyżeczki musztardy, około 3 łyżki...

kanapki z pastą rybną
©wideonet/Fotolia.com
Styl życia
Pomysł na przystawkę – jak zrobić tatar z bakłażana i pastę z makreli i twarogu do pieczywa?
Pasta z ryby, np. makreli to smaczny dodatek do pieczywa. Tatar z bakłażana to oryginalny pomysł na przystawkę. Danie podawane jest z chipsami krewetkowymi i doprawiane sosem sojowym, ostrą pastą chili, czosnkiem oraz liśćmi limonki.

Pasta z ryby, np. makreli to smaczny dodatek do pieczywa. Tatar z bakłażana to oryginalny pomysł na przystawkę. Danie podawane jest z chipsami krewetkowymi i doprawiane sosem sojowym, ostrą pastą chili, czosnkiem oraz liśćmi limonki.   Tatar z bakłażana będzie wyglądał bardzo efektownie na talerzu, gdy na koniec poleje się go odrobiną ciemnego sosu sojowego . Pasta rybna rewelacyjnie smakuje z chrupiącym i jeszcze ciepłym pieczywem, wyjętym świeżo z piekarnika. Orientalny bakłażanowy tatar – przepis, krok po kroku Tatar z bakłażana podaje się z chipsami krewetkowymi oraz pastą z mięsa wołowego. Danie ma pikantny smak, ponieważ jednym z jego składników jest pasta chili.   Składniki (na 4 porcje): 600 g pręgi wołowej, 2 średniej wielkości bakłażany, 1 cebula, 500 ml bulionu wołowego, 200 g pikantnej pasty chili, 3 listki limonki, 3 ząbki czosnku, 4 chipsy krewetkowe, oliwa z oliwek , sól do smaku, 1 łyżeczka sosu sojowego, kiełki (do dekoracji).   Czas przygotowania: 60 min (z uduszonym wcześniej mięsem) Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Mięso umyj, osusz i pokrój na dość duże kawałki. Posiekaj w piórka połowę cebuli. Wołowinę podsmaż na rozgrzanej patelni z oliwą. Dodaj połowę cebuli pociętej w piórka. Stopniowo dolewaj bulion. Duś mięso, aż do jego całkowitego rozpadu (może to zająć około 3 h). Bakłażana pokrój w cienkie plastry, osusz i upiecz w piekarniku. Po ostudzeniu bakłażana, potnij go w kostkę. Liście limonki posiekaj w cienkie paski. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Dodaj liście limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek, bakłażana, pastę chili i sos sojowy oraz smaż około 2 minuty. Uduszone mięso...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner