Pół kilograma mięsa mielonego leży na desce do krojenia
©Viktorija/Fotolia
Styl życia

3 sprawdzone przepisy na dania obiadowe z mięsa mielonego: grillowane pałeczki oraz faszerowana cukinia i pomidory

Potrawy z mięsa mielonego doskonale sprawdzą się na obiad. Mięso z dodatkiem świeżych warzyw będzie smaczne i sycące. Warto przygotować cukinię lub pomidory faszerowane oraz grillowane pałeczki z mięsa mielonego.

Potrawy z mięsa mielonego doskonale sprawdzą się na obiad. Mięso z dodatkiem świeżych warzyw będzie smaczne i sycące. Warto przygotować cukinię lub pomidory faszerowane oraz grillowane pałeczki z mięsa mielonego.

 

Mięso mielone pozyskuje się z rozdrobnionej wieprzowiny, wołowiny, drobiu lub innych gatunków mięsa. Przed zmieleniem lub posiekaniem mięso należy dokładnie umyć i oddzielić od kości.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana jest ciekawym daniem na rodzinne przyjęcie, przekąskę do pracy lub niedzielny obiad.

 

Składniki:

  • 300 gramów mielonego mięsa z łopatki wieprzowej,
  • 2 cukinie,
  • 3 pomidory,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 gramów sera mozzarella,
  • sól,
  • pieprz,
  • bazylia,
  • oregano,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

 

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Cebule i ząbki czosnku pokrój w kostkę i wsyp na rozgrzaną patelnię.
  • Do cebuli dorzuć mięso.
  • Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa i cebuli.
  • Do potrawy dodaj sól i przyprawy.
  • Całość smaż przez około 15 minut.
  • Cukinię przekrój na pół (wzdłuż) i wydrąż pestki.
  • Do każdej cukinii włóż farsz oraz plastry mozzarelli.
  • Całość skrop oliwą i piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Grillowane pałeczki z mięsa mielonego

Pałeczki z mięsa mielonego to doskonała propozycja na letniego grilla. Takie danie z powodzeniem zastąpi kiełbasę lub karkówkę.

 

Składniki:

  • 1 kilogram mięsa mielonego (wołowego lub drobiowego),
  • 1 jajko,
  • 20 gramów bułki tartej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz ziołowy,
  • mielona papryka słodka,
  • zioła prowansalskie.

 

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • W misce zmieszaj surowe mięso, jajko, bułkę tartą, posiekane ząbki czosnku, sól i przyprawy.
  • Z farszu zrób podłużne kotleciki (w formie wałków), przez które przełóż patyczki do szaszłyków.
  • Kotleciki włóż do lodówki na 20 minut, by stały się bardziej zwarte.
  • Pałeczki ułóż na dobrze rozpalonym grillu i piecz przez pół godziny, obracając co 5 minut.

Pomidory wypełnione mięsem mielonym, serem i pieczarkami

Pomidory nafaszerowane mięsem mielonym są szybkim i ciekawym pomysłem na obiad. Do ich sporządzenia warto wykorzystać sezonowe warzywa.

 

Składniki:

  • 500 gramów mięsa mielonego (wieprzowego, wołowego lub drobiowego),
  • 10 dużych pomidorów malinowych,
  • 100 gramów startego sera żółtego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 gramów pieczarek,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • bazylia.

 

Czas przygotowania: 50 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Na patelni rozgrzej oliwę.
  • Cebulę, czosnek i pieczarki pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię.
  • Po 5 minutach dodaj mięso, sól i przyprawy.
  • Całość smaż przez 10 minut.
  • Pomidory przytnij płasko u nasady i wydrąż z nich środek.
  • Do pomidorów nałóż farsz mięsno-warzywny i zapiekaj w piekarniku przez pół godziny (w temperaturze 180 stopni Celsjusza).
  • Gdy danie będzie gotowe, posyp je serem żółtym.

 

Smacznego!

 

Cannelloni z mięsem w naczyniu żaroodpornym.
©azurita/fotolia
Styl życia
Przepis pyszne i aromatyczne cannelloni z mięsem mielonym
Cannelloni faszerowane mięsem mielonym przygotowuje się z sosem beszamelowym i pomidorowym. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Cannelloni faszerowane mięsem mielonym przygotowuje się z sosem beszamelowym i pomidorowym. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.   Mięso mielone, wołowe należy do najwartościowszych mięs pod względem wartości odżywczych. Zawiera olbrzymie ilości białka i witamin grupy B, w tym witaminę B12 (nie występującą u roślin). Witamina ta podnosi odporność na stres, koi nerwy, zapobiega anemii oraz jest odpowiedzialna za prawidłowe działanie układu krwionośnego i pokarmowego. Dodatkowo według najnowszych badań , może ona uchronić przed chorobą Alzheimera, nowotworami i chorobami psychicznymi .  Cannelloni faszerowane mięsem mielonym Cannelloni to tradycyjne włoskie danie . Faszerowane mięsem mielonym z dodatkiem sosów pomidorowego i beszamelowego smakuje przepysznie i sprawdza się przy każdej okazji.   Potrzebujesz: blendera, naczynia żaroodpornego, miski, dwa garnki.   Składniki: 100 g sera grana padano, około 20 rurek makaronu cannelloni.   Farsz: 800 g wołowego mięsa mielonego, 1 jajko, sól (do smaku), pieprz (do smaku), 2 ząbki czosnku, 20 g masła, 1 cebula.   Sos pomidorowy: 2 łyżki oliwy z oliwy, 2 ząbki czosnku 1 cebula, garść bazylii, 1 łyżka majeranku, 800 g pomidorów, 1 łyżka cukru, sól (do smaku), pieprz (do smaku).   Sos beszamelowy: 70 g masła, 1 l mleka 70 g mąki 1 łyżka gałki muszkatołowej szczypta szafranu, pieprz (do smaku) sól (do smaku).   Czas przygotowania: 100 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Mięso włóż do miski, dodaj jedno jajko i dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj całość. Rozgrzej na patelni masło i wrzuć na nią cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula się zeszkli....

zapiekanka
Pixabay/Suppenkasper/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia
Pomysł na sycący obiad – ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym
Zapiekanka z mięsa mielonego to pyszne danie, które może zawierać ziemniaki, makaron albo sezonowe warzywa. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to jedna ze smaczniejszych jego odmian.

Zapiekanka z mięsa mielonego to pyszne danie, które może zawierać ziemniaki, makaron albo sezonowe warzywa. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to jedna ze smaczniejszych jego odmian.   Zapiekanki są często potrawami typu misz-masz, ponieważ można je przygotować w rezultacie porządków w lodówce. Zapiekanka z mięsem mielonym to szerokie pole do kulinarnych popisów. Opcja z ziemniakami jest czasochłonna ze względu na długie pieczenie – ale warta tej ceny! Dla niecierpliwych jest wersja ze wstępnie obgotowanymi ziemniakami. Poniżej przepis na opcję podstawową zapiekanki z mięsem i ziemniakami, którą można wzbogacać o składniki, które mamy aktualnie w lodówce, takie jak pieczarki, papryka, oliwki, itp.   Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym – przepis Potrzebujesz: naczynia żaroodpornego lub brytfanki do pieczenia lub średniej wielkości blaszki.   Składniki: 250 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego, 0,5 kg ziemniaków, 3 małe lub 2 duże cebule, 2 średniej wielkości pomidory, 2 ząbki czosnku lub 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 100 g sera żółtego (edamski, gouda) w kawałku lub mozzarella – 1 sztuka, kostka bulionu warzywnego, przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, rozmaryn, ostra papryka, 1 łyżka masła lub 3 łyżki oleju do wysmarowania formy, olej do smażenia.   Czas przygotowania: 60-80 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: 1. Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w półtalarki. W celu skrócenia czasu pieczenia możesz je lekko obgotować. Gotuj w osolonej wodzie nie dłużej niż 10 minut. 2. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju i podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę, pokrusz kostkę...

zupa z klopsikami
©Sebastian/Fotolia.com
Styl życia
Kuchnia rumuńska – przepis na zupę z klopsikami ciorba de perisoare
Tradycyjną zupę z klopsikami wywodzącą się z kuchni rumuńskiej przygotowuje się z mięsa wołowego i kości wieprzowych. Do potrawy dodaje się dużą ilość warzyw, takich jak: marchew, seler, paprykę, pomidory. Zupa rumuńska będzie miała lekko kwaśny smak dzięki dodaniu do niej plastrów cytryny.

Tradycyjną zupę z klopsikami wywodzącą się z kuchni rumuńskiej przygotowuje się z mięsa wołowego i kości wieprzowych. Do potrawy dodaje się dużą ilość warzyw, takich jak: marchew, seler, paprykę, pomidory. Zupa rumuńska będzie miała lekko kwaśny smak dzięki dodaniu do niej plastrów cytryny. Typowym elementem kuchni rumuńskiej są ciorba. To zupy o charakterystycznym kwaśnym smaku, ponieważ ich głównym składnikiem jest np. sok z cytryny lub kiszonej kapusty, ocet albo fermentowane pszenne otręby. Prosty przepis na ciorba de perisoare, czyli zupę z klopsikami Świeżą fasolę można zastąpić gotową mrożoną mieszanką z zielonych warzyw. W czasie gotowania wywaru z mięsa wołowego i kości wieprzowych należy pamiętać, aby zbierać szumowiny, dzięki temu zupa rumuńska będzie bardziej klarowna. Potrzebujesz: dużego garnka, miski. Składniki na zupę: 0,5 kilograma mięsa wołowego, 3 kości wieprzowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren czarnego pieprzu, 5 liści laurowych, 3 pomidory, 2 marchewki, 2 ziemniaki, 2 garści zielonej fasoli, 1 mały seler, 1 czerwona papryka, 1 cytryna, sól morska, pieprz mielony. Składniki na klopsy: 300 gramów mięsa mielonego , 1 pęczek liści pietruszki, 1 czerwona cebula, 1 łyżeczka słodkiej papryki mielona, sól, pieprz do smaku 2 łyżki mąki. Czas przygotowania: 3 godziny Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Mięso wołowe i kości opłucz pod zimną wodą. Włóż składniki do garnka. Zalej mięso zimną wodą (tak, aby je lekko przykrywała). Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty oraz 1 łyżkę soli morskiej. Gotuj wywar na małym ogniu przez 2 godziny. Mielone mięso na pulpety przełóż do miski....

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner