Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Kotlety mielone
Pixabay/PDImage/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Przepisy na kotlety mielone na ostro i z papryką, szpinakiem i otrębami

Kotlety mielone inaczej niż tradycyjnie mogą być serwowane na różne sposoby. To danie ma ogromny potencjał, bo mięso mielone jest bardzo plastyczne i można je formować z dodatkiem dowolnych składników, a każde czynią z tradycyjnych kotletów zupełnie nowe danie. Dietetyczne warzywne mielone ze szpinakiem i ostre z chilli i papryczką jalapeno to tylko niektóre z ciekawych pomysłów na mielone. Mogą być inspiracją do własnych wariacji kuchennych na temat „mielone inaczej”.

Kotlety mielone inaczej niż tradycyjnie mogą być serwowane na różne sposoby. To danie ma ogromny potencjał, bo mięso mielone jest bardzo plastyczne i można je formować z dodatkiem dowolnych składników, a każde czynią z tradycyjnych kotletów zupełnie nowe danie. Dietetyczne warzywne mielone ze szpinakiem i ostre z chilli i papryczką jalapeno to tylko niektóre z ciekawych pomysłów na mielone. Mogą być inspiracją do własnych wariacji kuchennych na temat „mielone inaczej”.

Przepis na dietetyczne kotlety mielone: z papryką, szpinakiem i otrębami

Składniki:

  • 0,5 kg drobiowego mięsa mielonego (z kurczaka lub indyka),
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki gęstego serka wiejskiego,
  • 3 łyżki mielonych otrębów,
  • 1 mała cebula,
  • pół czerwonej papryki,
  • kilka listków świeżego szpinaku,
  • szczypta: soli, pieprzy, ostrej i słodkiej papryki.

 

Sposób przygotowania:
1. Szpinak, paprykę i cebulę dokładnie umyj i pokrój na drobne kawałki.
2. Warzywa i pozostałe składniki wymieszaj w misce, aż stworzą spójną masę.
3. Uformuj kotleciki przy pomocy dłoni lub łyżką. Wielkość i kształt są dowolne.
4. Gotowe kotlety poukładaj na blasze do pieczenia (niezbyt blisko siebie, aby się nie posklejały) i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 20 min.

Przepis na kotlety mielone na ostro: z chilli i papryczką jalapeno

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego mięsa mielonego,
  • 10 dag zielonych oliwek ze słoika,
  • 10 dag suszonych pomidorów,
  • 2 papryczki chilli w zalewie,
  • 5 krążków jalapeno,
  • 2 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka łyżek mąki,
  • kilka łyżek oleju,
  • szczypta soli i pieprzu.


Sposób przygotowania:
1. Oliwki, pomidory suszone, chilli, jalapeno i czosnek pokrój w bardzo drobne kawałki.
2. Do mięsa mielonego wbij jajka, a następnie dodaj przyprawy i pokrojone składniki, mieszaj aż uzyskasz plastyczną masę. Jeśli będzie za rzadka, możesz zagęścić ją mąką.
3. Uformuj kotlety i podsmaż je z obu stron na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane. Uważaj, żeby nie przetrzymać ich na patelni, bo warzywa mogą się szybko przypiec na czarno.

 

Smacznego!

 

Mięso mielone
© lisa870/Fotolia.com
Styl życia
3 pomysły na szybkie kotlety mielone: drobiowe, z pieczarkami i serem
Kotlety mielone mogą mieć wiele wersji w zależności od wykorzystanych dodatków. To jedno z najbardziej charakterystycznych polskich dań. Najlepiej smakują podawane z kaszą gryczaną lub domowymi frytkami. Osoby na diecie powinny wieprzowinę i wołowinę zastąpić drobiem, który jest mniej kaloryczny.

Kotlety mielone mogą mieć wiele wersji w zależności od wykorzystanych dodatków. To jedno z najbardziej charakterystycznych polskich dań. Najlepiej smakują podawane z kaszą gryczaną lub domowymi frytkami. Osoby na diecie powinny wieprzowinę i wołowinę zastąpić drobiem, który jest mniej kaloryczny.   Kotlety drobiowe smaży się szybciej – wystarczy 5 minut na jedną stronę, aby mięso w środku było gotowe do zjedzenia. Mięsa wieprzowe i wołowe potrzebują więcej czasu, bo około 10 minut. Kotlety mielone z indyka Kotlety z indyka są alternatywą dla klasycznych mielonych z mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego. Mięso drobiowe zawiera mniej tłuszczu i więcej białka, dlatego warto po nie sięgać szczególnie podczas niskokalorycznej diety. Do przygotowania kotletów można wykorzystać gotowe mięso mielone lub zrobić je samodzielne, mieląc w maszynce 3-4 piersi z indyka.   Składniki (na 4 porcje): 500 g mięsa mielonego z indyka, 1 jajko, 1 szklanka bułki tartej , 2 cebula, 2 łyżki czerwonej czubricy (czyli mieszanki m.in. papryki słodkiej, ostrej, pieprzu, rozmarynu i czosnku), sól.   Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na złoto. Mięso przełóż do miski i dodaj do niego cebulę , jajko, bułkę tartą, czubricę i sól. Wyrób mięso i uformuj kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż każdą stronę na oleju około 5 minut. Kotlety mielone z serem Kotlety mielone z serem można podawać z pokrojonymi cienko i usmażonymi plasterkami ziemniaków lub innymi domowymi frytkami .   Składniki (na 4 porcje): 500 dag mielonego mięsa wieprzowego, 1 cebula, 1 czerstwa bułka, 0,5...

kotlety z mięsa mielonego
©zoryanchik/fotolia
Styl życia
Pieczone kotlety mielone z warzywami – pomysł na smaczny i zdrowy obiad
Pieczone kotlety mielone z warzywami to mniej kaloryczna odmiana klasycznych smażonych kotletów mielonych. Najlepiej smakują w towarzystwie chrupiącej surówki, kaszy gryczanej i sosu pomidorowego.

Pieczone kotlety mielone z warzywami to mniej kaloryczna odmiana klasycznych smażonych kotletów mielonych. Najlepiej smakują w towarzystwie chrupiącej surówki, kaszy gryczanej i sosu pomidorowego.   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: Średnie   Potrzebujesz: noża, deski do krojenia, patelni, praski do czosnku, dużej miski, tarki do warzyw.   Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego, 25 dag pieczarek, 3 jaja, 1 marchewka, ząbek czosnku , 1 cebula, 1 por (zielona część), ½ główki kapusty pekińskiej, 1 namoczona w mleku bułka, pół łyżeczki majeranku, pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki słodkiej papryki, szczypta soli, szczypta pieprzu, szczypta chilli.   Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładamy do dużej miski. Dodajemy jaja i namoczoną w mleku bułkę. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut. 2. Pieczarki obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy na maśle. Smażmy dotąd, aż woda z pieczarek całkowicie odparuje . 3. Po usmażeniu, pieczarki studzimy i dodajemy do miski z mięsem. 4. Pora, kapustę pekińską i cebulę drobno siekamy i dodajemy do mięsa. 5. Marchewkę obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do pozostałych składników. 6. Do miski z mięsem i warzywami dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. 7. Piekarnik rozgrzewamy do 200° i wykładamy blachę pergaminem do pieczenia. 8. Formujemy kotlety , wykładamy je na blachę i smażymy 25-30 minut.   Smacznego!   Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz,  3 pomysły na potrawy z mięsa mielonego . Jeśli lubisz ostre przyprawy, zobacz, nasz pomysł na  kotlety mielone inaczej. 2 proste przepisy ....

Dania z patelni grillowej
© VICUSCHKA/Fotolia.com
Styl życia
Jak grillować na patelni grillowej - przepisy
Do grillowania na patelni należy przygotować patelnię, regularnie używając jej przez kilka miesięcy. Tylko wtedy będzie można wykorzystać wszystkie jej możliwości.

Do grillowania na patelni należy przygotować patelnię, regularnie używając jej przez kilka miesięcy. Tylko wtedy będzie można wykorzystać wszystkie jej możliwości.   Smak dań z patelni grillowej doskonale zastępuje smak dań przyrządzanych na klasycznym ruszcie. Gdy za oknem deszcz albo ujemna temperatura, najlepiej postawić na grillowanie w domowym zaciszu i przywołać wspomnienie lata. Czy na patelni grillowej można zrobić kotlety mielone - przepis Patelnię grillową należy dobrze „wygrzać”, używając jej regularnie przez 2-3 miesiące, co pozwoli najlepiej wykorzystać jej właściwości. Będzie można nawet przygotować na niej tradycyjne kotlety z mielonego mięsa , który zyskają nowy smak i wygląd.   Składniki: 1 kg mielonej chudej łopatki, szynki lub mieszanki wołowiny i wieprzowiny, 1 bułka namoczona w mleku, 2 jajka, sól i pieprz do smaku.   Sposób przygotowania: Wymieszaj mięso z odciśniętą i rozdrobnioną bułką, jajkami i przyprawami. Możesz dodać również swoje ulubione zioła. Jeśli masa jest za rzadka, dosyp kilka łyżek bułki tartej . Uformuj płaskie kotleciki. Połóż je na posmarowaną olejem patelnię grillową i smaż po kilka minut z każdej strony, aby upiekły się w środku, kontrolując, czy płomień na kuchence nie jest zbyt duży.   Takie płaskie kotlety mielone wspaniale smakują z pieczonymi ziemniakami i sałatką oraz z pysznymi sosami do burgerów. Pomysłowe wykorzystanie warzyw z patelni grillowej Warzywa z patelni grillowej nie muszą być nudne. Wystarczy dodać aromatyczne przyprawy i zioła, a każde danie z ich wykorzystaniem będzie niepowtarzalne.   Składniki: 1 cukinia, 1 bakłażan, 2 czerwone papryki kilka łyżek oliwy, ulubione przyprawy do...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner