Party Stories
Pulpety w sosie pomidorowym
Pixabay/GutundTasty/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Pulpety w sobie pomidorowym – prosty przepis

Pulpety zrobione z mielonego mięsa są zdrowszą wersją kotletów, smażonych na tłuszczu na patelni. Gotowane kulki mięsne w połączeniu z sosem pomidorowym dają możliwość stworzenia zdrowego dania, które nasyci na cały dzień. Często podawane z puree ziemniaczanym, posypanym koperkiem lub ze smażonymi buraczkami na ciepło.

Pulpety zrobione z mielonego mięsa są zdrowszą wersją kotletów, smażonych na tłuszczu na patelni. Gotowane kulki mięsne w połączeniu z sosem pomidorowym dają możliwość stworzenia zdrowego dania, które nasyci na cały dzień. Często podawane z puree ziemniaczanym, posypanym koperkiem lub ze smażonymi buraczkami na ciepło.

 

Przygotuj:

  • miskę,
  • patelnię,
  • nóż/łyżkę,
  • głęboki garnek.

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa (wybierz najlepiej drobiowe, ponieważ jest chudsze i bardziej lekkostrawne niż mięso wołowe czy wieprzowe),
  • 1 cebula,
  • 3-4 łyżki bułki tartej,
  • 1 mała marchew,
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 jajko,
  • 150 ml zimnej wody,
  • 1 łyżka mąki,
  • pieprz, sól, liść laurowy, majeranek, zmielona papryka.

Czas przygotowania: 35 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

1. Włóż do miski mielone mięso, dodaj jajko, pokrojoną w kosteczkę i delikatnie podsmażoną wcześniej cebulę i wymieszaj powoli wszystko za pomocą ręki (po podsmażeniu cebuli powinnaś chwilę odczekać, aby nie poparzyć dłoni).

2. Dodaj bułkę tartą i znów wyrabiaj mięso, po chwili dodaj przyprawy – sól i pieprz – i ponownie mieszaj wszystko razem za pomocą dłoni.

3. Gdy masa na pulpeciki jest gotowa, odłóż ją na chwilę, aby smaki się połączyły (najlepiej na kwadrans), w tym czasie nastaw do gotowania ok. litra wody w głębokim garnku, a po upływie 15 minut z mięsa rób kuleczki o wielkości piłeczek do tenisa stołowego – średnica ok. 7-8 cm (wyrabiaj kulki mokrymi rękami).

4. Do gotującej się wody dodaj kilka ziarenek pieprzu i liść laurowy i po chwili możesz pojedynczo wkładać kulki mięsne do garnka na ok. 10-15 minut.

5. Podczas gotowania pulpetów możesz zacząć przygotowywać sos pomidorowy – wodę wlej do garnuszka, dodaj koncentrat pomidorowy i mąkę. Gotuj wszystko razem, aż uzyskasz jednolitą konsystencję sosu.

6. Przypraw solą, pieprzem, majerankiem i zmieloną papryką.

7. Na koniec wrzuć ugotowane pulpety do sosu i gotuj przez ok. 5 minut nieustannie mieszając.

 

Smacznego!

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Kurczak gotowany na parze i podany z warzywami
©showcake/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na kurczaka na parze z warzywami i pulpety z indyka
Dietetyczne przepisy na dania na parze są niejednokrotnie o wiele prostsze w realizacji niż klasyczne przepisy, a obiady dużo zdrowsze. Pierś z kurczaka wystarczy natrzeć przyprawami i gotować w parowarze około 25 minut. Pulpety z mielonego mięsa i tartych warzyw potrzebują 45 minut gotowania.

Dietetyczne przepisy na dania na parze są niejednokrotnie o wiele prostsze w realizacji niż klasyczne przepisy, a obiady dużo zdrowsze. Pierś z kurczaka wystarczy natrzeć przyprawami i gotować w parowarze około 25 minut. Pulpety z mielonego mięsa i tartych warzyw potrzebują 45 minut gotowania.   Warto przygotowywać dania gotowane na parze: są łatwiejsze do strawienia i zawierają znacznie mniej tłuszczu. Jeśli gotujesz bez soli, pamiętaj o dodatku ziół i aromatycznych przypraw. Przepis na kurczaka na parze z warzywami Rada: pamiętaj o doprawieniu mięsa z kurczaka przed jego gotowaniem – będzie kruche i soczyste.   Składniki (na 2 porcje):   1 podwójna pierś kurczaka , 200 gramów fasolki szparagowej , 200 gramów marchewki, pół zielonego kalafiora, pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, szczypta ziół prowansalskich, odrobina lubczyku, szczypta chili, 1 łyżeczka sosu sojowego, 5 łyżek jogurtu naturalnego, 100 gramów sera feta lub bryndzy, 1 zmiażdżony ząbek czosnku, kilkanaście listków bazylii, łodyżek szczypiorku, koperku.   Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania:   Umyj mięso, oczyść je z tłuszczu i błon i pokrój na 4 kawałki. Natrzyj pierś z kurczaka pieprzem, ziołami, chili i sosem sojowym. Podziel kalafiora na różyczki, obierz marchew, usuń twarde końcówki z fasolki szparagowej. Nalej wody do parowaru. Ułóż warzywa na dolnej półce, a kurczaka na górnej. Włącz parowar i sprawdź po około 25 minutach, czy mięso i warzywa są już gotowe. Przygotuj sos: miksuj przez chwilę ser, jogurt naturalny i czosnek. Podawaj kurczaka z warzywami na gorąco , polanego sosem jogurtowo-czosnkowym, udekorowanego drobno posiekanymi ziołami.   Smacznego! Przepis na pulpety z...

Pół kilograma mięsa mielonego leży na desce do krojenia
©Viktorija/Fotolia
Styl życia
3 sprawdzone przepisy na dania obiadowe z mięsa mielonego: grillowane pałeczki oraz faszerowana cukinia i pomidory
Potrawy z mięsa mielonego doskonale sprawdzą się na obiad. Mięso z dodatkiem świeżych warzyw będzie smaczne i sycące. Warto przygotować cukinię lub pomidory faszerowane oraz grillowane pałeczki z mięsa mielonego.

Potrawy z mięsa mielonego doskonale sprawdzą się na obiad. Mięso z dodatkiem świeżych warzyw będzie smaczne i sycące. Warto przygotować cukinię lub pomidory faszerowane oraz grillowane pałeczki z mięsa mielonego.   Mięso mielone pozyskuje się z rozdrobnionej wieprzowiny , wołowiny, drobiu lub innych gatunków mięsa. Przed zmieleniem lub posiekaniem mięso należy dokładnie umyć i oddzielić od kości. Cukinia faszerowana mięsem mielonym Cukinia faszerowana jest ciekawym daniem na rodzinne przyjęcie, przekąskę do pracy lub niedzielny obiad .   Składniki: 300 gramów mielonego mięsa z łopatki wieprzowej, 2 cukinie, 3 pomidory, 2 cebule, 2 ząbki czosnku , 100 gramów sera mozzarella, sól, pieprz, bazylia, oregano , 1 łyżka oliwy z oliwek.   Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Cebule i ząbki czosnku pokrój w kostkę i wsyp na rozgrzaną patelnię. Do cebuli dorzuć mięso. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa i cebuli. Do potrawy dodaj sól i przyprawy. Całość smaż przez około 15 minut. Cukinię przekrój na pół (wzdłuż) i wydrąż pestki. Do każdej cukinii włóż farsz oraz plastry mozzarelli. Całość skrop oliwą i piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Grillowane pałeczki z mięsa mielonego Pałeczki z mięsa mielonego to doskonała propozycja na letniego grilla. Takie danie z powodzeniem zastąpi kiełbasę lub karkówkę.   Składniki: 1 kilogram mięsa mielonego (wołowego lub drobiowego), 1 jajko, 20 gramów bułki tartej, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz ziołowy, mielona papryka słodka, zioła prowansalskie.   Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności:...

Mięso mielone
© lisa870/Fotolia.com
Styl życia
3 pomysły na szybkie kotlety mielone: drobiowe, z pieczarkami i serem
Kotlety mielone mogą mieć wiele wersji w zależności od wykorzystanych dodatków. To jedno z najbardziej charakterystycznych polskich dań. Najlepiej smakują podawane z kaszą gryczaną lub domowymi frytkami. Osoby na diecie powinny wieprzowinę i wołowinę zastąpić drobiem, który jest mniej kaloryczny.

Kotlety mielone mogą mieć wiele wersji w zależności od wykorzystanych dodatków. To jedno z najbardziej charakterystycznych polskich dań. Najlepiej smakują podawane z kaszą gryczaną lub domowymi frytkami. Osoby na diecie powinny wieprzowinę i wołowinę zastąpić drobiem, który jest mniej kaloryczny.   Kotlety drobiowe smaży się szybciej – wystarczy 5 minut na jedną stronę, aby mięso w środku było gotowe do zjedzenia. Mięsa wieprzowe i wołowe potrzebują więcej czasu, bo około 10 minut. Kotlety mielone z indyka Kotlety z indyka są alternatywą dla klasycznych mielonych z mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego. Mięso drobiowe zawiera mniej tłuszczu i więcej białka, dlatego warto po nie sięgać szczególnie podczas niskokalorycznej diety. Do przygotowania kotletów można wykorzystać gotowe mięso mielone lub zrobić je samodzielne, mieląc w maszynce 3-4 piersi z indyka.   Składniki (na 4 porcje): 500 g mięsa mielonego z indyka, 1 jajko, 1 szklanka bułki tartej , 2 cebula, 2 łyżki czerwonej czubricy (czyli mieszanki m.in. papryki słodkiej, ostrej, pieprzu, rozmarynu i czosnku), sól.   Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na złoto. Mięso przełóż do miski i dodaj do niego cebulę , jajko, bułkę tartą, czubricę i sól. Wyrób mięso i uformuj kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż każdą stronę na oleju około 5 minut. Kotlety mielone z serem Kotlety mielone z serem można podawać z pokrojonymi cienko i usmażonymi plasterkami ziemniaków lub innymi domowymi frytkami .   Składniki (na 4 porcje): 500 dag mielonego mięsa wieprzowego, 1 cebula, 1 czerstwa bułka, 0,5...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner