Stół nakryty do kolacji
Pixabay/kaboompics/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Trzy pomysły na zdrową kolację

Wieczorem nie musimy dostarczać organizmowi tak dużo energii, jak w czasie śniadania. Zdrowa kolacja powinna być lekka i niskokaloryczna (maksymalnie 250 kcal).

Wieczorem nie musimy dostarczać organizmowi tak dużo energii, jak w czasie śniadania. Zdrowa kolacja powinna być lekka i niskokaloryczna (maksymalnie 250 kcal).

 

Wieczorem organizm zwalnia tempo i trawienie może trwać nawet 5 godzin. Ciało nastawia się na gromadzenie energii, co niestety sprzyja nadwadze. Kolacji nie powinno się jeść później niż 2 godziny przed snem, w innym wypadku żołądek będzie w nocy obciążony, a organizm zamiast regenerować się, będzie tracił energię na trawienie.

Czego unikać na kolację?

Niewskazane są tłuste mięsne dania, szczególnie smażone lub odgrzewane na tłuszczu. Na liście produktów zakazanych znajdują się także chipsy, frytki, pizza, fast foody, słodkie przekąski. Organizm także źle może zareagować na posiłki bogate w błonnik, który sam w sobie jest jak najbardziej zdrowy, ale w przypadku kolacji niepotrzebnie obciąża układ trawienny. Oczywiste jest, że nie powinno się też pić mocnej herbaty i kawy, ponieważ niepotrzebne rozbudzi przed snem.

Co w takim razie zjeść na zdrową kolację?

Najbardziej wskazane są lekkie wieloziarniste produkty, chudy nabiał, warzywa o niskiej zawartości błonnika. Zapoznaj się z trzema naszymi propozycjami przepisów na zdrową kolację. Zajmują różną ilość czasu, ale wszystkie są pyszne i bardzo proste.

 

1. Pieczona ryba

Składniki:

  • filet z dorsza lub morszczuka,
  • połowa cytryny,
  • przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy.

 

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Rozmrożony i wysuszony filet namocz przez parę minut w soku z cytryny.

2. Natrzyj rybę ziołami.

3. Umieść rybę w rękawie do pieczenia, polej go resztą soku, na wierzchu połóż 2-3 plasterki cytryny.

4. Piecz około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.


 

2. Sałatka brokułowa

Składniki:

  • kilka różyczek brokuła,
  • 15 dag piersi z kurczaka,
  • 2 pomidory,
  • ogórek,
  • papryka,
  • sałata masłowa,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki jogurtu greckiego, 
  • 2 łyżki ketchupu,
  • szczypta soli, pieprzu i cukru.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe
 

Sposób przygotowania:

1. Usmaż kawałki kurczaka bez tłuszczu.

2. Warzywa pokrój w kosteczkę.

3. Wymieszaj kurczaka z pokrojonymi warzywami i różyczkami brokuła.

4. Zrób sos: wymieszaj przeciśnięty czosnek, jogurt, ketchup i przyprawy.

5. Przed podaniem sałatki polej porcję 2-3 łyżkami sosu.

 

3. Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 25 dag mięsa mielonego z indyka,
  • 1 pomidor,
  • 1 średnia cebula,
  • ząbek czosnku,
  • pół szklanki przecieru pomidorowego,
  • 5 dag chudego sera feta.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe
 

Sposób przygotowania:

1. Przekrój cukinię na połowę wzdłuż i wydrąż łyżką wnętrze.

2. Miąższ wrzuć do miski.

3. Posiekaj cebulę i czosnek, podsmaż na patelni.

4. Do cebuli i czosnku dodaj mięso z indyka, podsmaż.

5. Dodaj do mięsa pokrojony pomidor i przecier.

6. Dodaj miąższ z cukinii.

7. Duś 15 minut, dopraw pieprzem i solą.

8. Wyłóż farsz na wydrążoną cukinię i posyp fetą.

9. Wsadź do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni.


 

Smacznego!

 

koktajl z cukinii z jabłkami w tle
©al62/Fotolia.com
Styl życia
Koktajle z cukinii – obniżają ciśnienie, poprawiają trawienie i oczyszczają organizm
Koktajle z cukinii są prawdziwą bombą witaminową, ponieważ to warzywo zawiera bardzo dużo witaminy A, C, K i z grupy B. Kabaczki pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego i mają mało kalorii – 10 dag cukinii zawiera jedynie 16 kcal.

Koktajle z cukinii są prawdziwą bombą witaminową, ponieważ to warzywo zawiera bardzo dużo witaminy A, C, K i z grupy B. Kabaczki pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego i mają mało kalorii – 10 dag cukinii zawiera jedynie 16 kcal. Najsmaczniejsze są młode cukinie . W dodatku mają na tyle cienką skórkę, że warzywa nie trzeba obierać. Dlaczego warto pić koktajle z cukinii? Cukinia zawiera dużo potasu, magnezu, żelaza oraz witaminy A, K, C i witaminy z grupy B. Najzdrowsze i najbogatsze w wartościowe składniki są świeże i niepoddawane żadnej obróbce termicznej warzywa. Z tego względu koktajle to doskonały pomysł na cukinie – pozwalają na zachowanie cennych właściwości odżywczych warzyw, a dodatkowo można je jeszcze wzbogacić, serwując kabaczki z innymi składnikami. Koktajl z cukinii i banana – doskonały dla nadciśnieniowców Banany to również bogate źródło potasu , dzięki czemu zapobiegają wysokiemu ciśnieniu . Dodatkowo mają pektyny, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Składniki: 1 cukinia, 2 banany, 2 jabłka, 1 owoc kiwi, rozdrobnione migdały. Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: bardzo łatwe Sposób przygotowania: Obierz cukinię i jabłka, a następnie wyciśnij z nich sok, używając sokowirówki. Obrane banany i kiwi pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj. Wymieszaj mus z sokiem. Posyp posiekanymi migdałami. Koktajl z cukinii i pietruszki – oczyszcza i odtruwa organizm Natka pietruszki zawiera dużo kwasu foliowego, żelaza i witaminy C. Ma również działanie detoksykacyjne – jest doskonałym dodatkiem do koktajlu z cukinii, dzięki czemu napój odtruwa organizm. Ważne, by natka była świeża, ponieważ zwiędnięta traci swoje właściwości....

Zielony koktajl z cukinii z szklance, otoczony innymi świeżymi warzywami (cukinia, kapusta)
ⓒSoyka/Fotolia.com
Styl życia
Koktajle z cukinii – obniżają ciśnienie, poprawiają trawienie i oczyszczają organizm
Koktajle z cukinii są prawdziwą bombą witaminową, ponieważ to warzywo zawiera bardzo dużo witaminy A, C, K i z grupy B. Cukinie zielone i żółte (kabaczki) pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego i mają mało kalorii – 10 dag cukinii zawiera jedynie 16 kcal.

Koktajle z cukinii są prawdziwą bombą witaminową, ponieważ to warzywo zawiera bardzo dużo witaminy A, C, K i z grupy B. Cukinie zielone i żółte (kabaczki) pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego i mają mało kalorii –  10 dag cukinii zawiera jedynie 16 kcal.   Najsmaczniejsze są młode cukinie . W dodatku mają na tyle cienką skórkę, że warzywa nie trzeba obierać. Dlaczego warto pić koktajle z cukinii? Cukinia zawiera dużo potasu, magnezu, żelaza oraz witaminy A, K, C i witaminy z grupy B. Najzdrowsze i najbogatsze w wartościowe składniki są świeże i niepoddawane żadnej obróbce termicznej warzywa. Z tego względu koktajle to doskonały pomysł na różne cukinie – pozwalają na zachowanie cennych właściwości odżywczych warzyw, a dodatkowo można je jeszcze wzbogacić, serwując młode zielone cukinie lub kabaczki z innymi składnikami. Koktajl z cukinii i banana – doskonały dla nadciśnieniowców Banany to źródło potasu, dzięki czemu zapobiegają wysokiemu ciśnieniu. Dodatkowo mają pektyny, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Składniki: 1 cukinia, 2 banany, 2 jabłka, 1 owoc kiwi, rozdrobnione migdały. Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: bardzo łatwe Sposób przygotowania: Obierz cukinię i jabłka, a następnie wyciśnij z nich sok, używając sokowirówki. Obrane banany i kiwi pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj. Wymieszaj mus z sokiem. Posyp posiekanymi migdałami. Koktajl z cukinii i pietruszki – oczyszcza i odtruwa organizm Natka pietruszki zawiera dużo kwasu foliowego, żelaza i witaminy C. Ma również działanie detoksykacyjne – jest doskonałym dodatkiem do koktajlu z cukinii, dzięki czemu napój odtruwa organizm. Ważne, by natka była świeża, ponieważ zwiędła traci swoje właściwości. Składniki: 1 cukinia, natka...

Gulasz wegetariański
© larik_malasha/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na gulasz wegetariański: warzywny, z pieczarkami i meksykański
Do wegetariańskiego gulaszu warto dodać cebulę i ulubione warzywa. Sprawdzą się: papryka, cukinia oraz marchewka. Aby danie nabrało smaku, należy go przyprawić solą i pieprzem i oregano oraz rozmarynem. W wersji meksykańskiej można wykorzystać garam masalę oraz kmin rzymski.

Do wegetariańskiego gulaszu warto dodać cebulę i ulubione warzywa. Sprawdzą się: papryka, cukinia oraz marchewka. Aby danie nabrało smaku, należy go przyprawić solą i pieprzem i oregano oraz rozmarynem. W wersji meksykańskiej można wykorzystać garam masalę oraz kmin rzymski.   Wegetariański gulasz to pomysł na pożywny i rozgrzewający obiad. Można go podawać z ryżem , kaszą oraz surówką, np. z pora. Sekretem potrawy jest doprawienie go różnymi przyprawami, w zależności od efektu, jaki chce się uzyskać. Wegetariański gulasz warzywny Składniki:  1 puszka czerwonej fasoli, cebula, średnia cukinia, czerwona papryka , marchew, 250 g pieczarek, puszka krojonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, rozmaryn, oregano, ostra papryka, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy.   Czas przygotowania: około 30 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania:  Obierz i pokrój cebulę w piórka. Umyj i obierz marchew, a następnie zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Obierz pieczarki i pokrój je w plasterki. Umyj paprykę i cukinię, po czym pokrój paprykę w paseczki, a cukinię w kostkę. Podsmaż powyższe składniki na łyżce masła. Na patelnię włóż paprykę oraz cukinię.  Podsmażaj całość przez 2-3 minuty.  Obierz i przeciśnij czosnek przez praskę. Dodaj pomidory i czosnek.  Duś składniki gulaszu do miękkości. Jeśli danie zacznie się przypalać, podlej je wodą.  Pod koniec gotowania dodaj fasolę odsączoną z zalewy i przypraw do smaku. Gulasz wegetariański meksykański Składniki:  mała cukinia, średnia cebula, 1/2 czerwonej papryki, 10 pieczarek, 1,5 puszki krojonych pomidorów, 1/2 puszki...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner