Właściwości zdrowotne czarnego pieprzu to zapobieganie wzdęciom, leczenie pierwszych objawów infekcji i wspomaganie odchudzania. Czarny pieprz wykorzystywany jest także jako naturalny afrodyzjak.

Reklama

Wśród wielu odmian pieprzu największą popularnością cieszy się pieprz czarny. Dzięki niemu potrawy zyskują ostry, piekący i wyrazisty smak. Oprócz walorów aromatyzujących pieprz czarny ma także liczne właściwości lecznicze.

Lecznicze właściwości czarnego pieprzu – wspomaga trawienie, krążenie i zapobiega wzdęciom

Ziarna czarnego pieprzu zawierają piperynę i olejki eteryczne. Składniki te wspomagają trawienie, wzmacniają mięśnie i przyspieszają proces odchudzania. Piperyna podnosi odporność organizmu na infekcje. Pieprz działa rozgrzewająco i napotnie, dlatego jego spożywanie jest wskazane przy pierwszych objawach przeziębienia i kaszlu.

Zobacz także

Pieprz działa pobudzająco, uznawany jest za jeden z „naturalnych afrodyzjaków”. Pobudza apetyt i działa moczopędnie. Właściwości czarnego pieprzu usprawniają pracę układu krwionośnego oraz proces oddychania. Czarny pieprz zapobiega wzdęciom – wzmaga produkcję śliny i produkcję enzymów. Działa wiatropędnie i zapobiega zaparciom. Pieprz czarny łagodzi stany zapalne. Poprawia biodostępność (przyswajalność) niektórych substancji. Czarny pieprz jest bogatym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko zachorowań na raka i choroby zwyrodnieniowe stawów, a także spowalniają proces starzenia. Pomaga leczyć choroby dziąseł. Pieprz czarny tłumi odczucie bólu, dzięki temu, że pobudza produkcję serotoniny („hormonu szczęścia”).

Lecznicze wykorzystanie pieprzu czarnego

Czarny pieprz ma wiele właściwości leczniczych i może być stosowany na różne dolegliwości.

  • niestrawność – aby pozbyć się niestrawności ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu należy zmieszać z niewielką ilością ciepłej wody lub maślanki. Tak przygotowany preparat należy wypić tuż po posiłku.
  • kaszel i przeziębienie – na objawy przeziębienia najlepiej stosować mieszankę z miodu i pieprzu. Łyżeczkę świeżo zmielonego czarnego pieprzu wymieszać z czterema łyżkami stołowymi miodu. Tak przygotowany preparat należy ssać po 1 łyżeczce 3-4 razy dziennie.
  • biegunka – na biegunkę jednorazowo zażyj mieszankę z ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego i ½ łyżki stołowej soku z imbiru.

Reklama

Osoby, które mają wrażliwy układ pokarmowy nie powinny spożywać dużych dawek pieprzu czarnego, ponieważ może on działać podrażniająco.

Reklama
Reklama
Reklama