Party Stories
Dawid Kwiatkowski w redakcji Party.pl
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Miseczka z ziarnami czarnego pieprzu
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Zioła lecznicze – czarny pieprz na przeziębienie, trawienie i… na potencję

Właściwości zdrowotne czarnego pieprzu to zapobieganie wzdęciom, leczenie pierwszych objawów infekcji i wspomaganie odchudzania. Czarny pieprz wykorzystywany jest także jako naturalny afrodyzjak.

Właściwości zdrowotne czarnego pieprzu to zapobieganie wzdęciom, leczenie pierwszych objawów infekcji i wspomaganie odchudzania. Czarny pieprz wykorzystywany jest także jako naturalny afrodyzjak.

 

Wśród wielu odmian pieprzu największą popularnością cieszy się pieprz czarny. Dzięki niemu potrawy zyskują ostry, piekący i wyrazisty smak. Oprócz walorów aromatyzujących pieprz czarny ma także liczne właściwości lecznicze.

Lecznicze właściwości czarnego pieprzu – wspomaga trawienie, krążenie i zapobiega wzdęciom

Ziarna czarnego pieprzu zawierają piperynę i olejki eteryczne. Składniki te wspomagają trawienie, wzmacniają mięśnie i przyspieszają proces odchudzania. Piperyna podnosi odporność organizmu na infekcje. Pieprz działa rozgrzewająco i napotnie, dlatego jego spożywanie jest wskazane przy pierwszych objawach przeziębienia i kaszlu.

 

Pieprz działa pobudzająco, uznawany jest za jeden z „naturalnych afrodyzjaków”. Pobudza apetyt i działa moczopędnie. Właściwości czarnego pieprzu usprawniają pracę układu krwionośnego oraz proces oddychania. Czarny pieprz zapobiega wzdęciom – wzmaga produkcję śliny i produkcję enzymów. Działa wiatropędnie i zapobiega zaparciom. Pieprz czarny łagodzi stany zapalne. Poprawia biodostępność (przyswajalność) niektórych substancji. Czarny pieprz jest bogatym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko zachorowań na raka i choroby zwyrodnieniowe stawów, a także spowalniają proces starzenia. Pomaga leczyć choroby dziąseł. Pieprz czarny tłumi odczucie bólu, dzięki temu, że pobudza produkcję serotoniny („hormonu szczęścia”).

Lecznicze wykorzystanie pieprzu czarnego

Czarny pieprz ma wiele właściwości leczniczych i może być stosowany na różne dolegliwości.

 

  • niestrawność – aby pozbyć się niestrawności ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu należy zmieszać z niewielką ilością ciepłej wody lub maślanki. Tak przygotowany preparat należy wypić tuż po posiłku.
  • kaszel i przeziębienie – na objawy przeziębienia najlepiej stosować mieszankę z miodu i pieprzu. Łyżeczkę świeżo zmielonego czarnego pieprzu wymieszać z czterema łyżkami stołowymi miodu. Tak przygotowany preparat należy ssać po 1 łyżeczce 3-4 razy dziennie.
  • biegunka – na biegunkę jednorazowo zażyj mieszankę z ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego i ½ łyżki stołowej soku z imbiru.

 

Osoby, które mają wrażliwy układ pokarmowy nie powinny spożywać dużych dawek pieprzu czarnego, ponieważ może on działać podrażniająco. 

Czarny pieprz
© Sea Wave/Fotolia.com
Styl życia
Piperyna z pieprzu: właściwości i zastosowanie
Za ostry, charakterystyczny smak pieprzu odpowiada piperyna. Jest to związek organiczny zlokalizowany w wierzchniej warstwie skórki tej popularnej przyprawy. Badania medyczne prowadzone w kierunku leczniczych właściwości piperyny wykazały, że znajduje ona zastosowanie w leczeniu chorób takich jak otyłość, nowotwory czy bielactwo.

Za ostry, charakterystyczny smak pieprzu odpowiada piperyna. Jest to związek organiczny zlokalizowany w wierzchniej warstwie skórki tej popularnej przyprawy. Badania medyczne prowadzone w kierunku leczniczych właściwości piperyny wykazały, że znajduje ona zastosowanie w leczeniu chorób takich jak otyłość, nowotwory czy bielactwo.   Journal of Agricultural and Food Chemistry opublikowało raport z analiz (link: http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf204514a ), w rezultacie których udowodniono skuteczność ekstraktu z czarnego pieprzu zawierającego piperynę w walce z otyłością . Jej działanie polega przede wszystkim na spowalnianiu powstawania nowych komórek tłuszczowych oraz obniżeniu poziomu tłuszczu we krwi. Czarny pieprz na odchudzanie i migrenę Ostre przyprawy zwiększają termogenezę (ciepłotę ciała), w rezultacie czego metabolizm przyspiesza. Dlatego przyprawy takie jak imbir, chili, cynamon i czarny pieprz uważane są za sprzymierzeńców w walce ze zbędnymi kilogramami.   Czarny pieprz był stosowany w medycynie wschodniej jako środek na niestrawność, różnego pochodzenia dolegliwości bólowe oraz infekcje. Ponadto czarny pieprz w połączeniu z cynamonem wg medycyny ludowej jest doskonałym środkiem na migrenowe bóle głowy . Oprócz tego pieprz wykazuje działanie przeciwwymiotne i przeciwgorączkowe. Zdrowotne działanie i właściwości piperyny Piperyna wykazuje wszechstronne działanie poprawiające kondycję zdrowotną całego organizmu: pobudza wydzielanie soków żołądkowych, w ten sposób ułatwiając trawienie i zaostrzając apetyt, poprawia ukrwienie układu pokarmowego przez co wpływa na zwiększenie wchłaniania składników odżywczych z pożywienia, działa moczopędnie i lekko przeczyszczająco , dzięki czemu organizm szybciej pozbywa się szkodliwych produktów przemiany materii, zwiększa poziom melanocytów w organizmie...

Zielona roślina
©adrian_am13
Styl życia
Cząber: poprawia smak potraw, pomaga na żołądek
Cząber ma intensywny smak i zapach, dzięki czemu wzmacnia smak mięsa i potraw z roślin strączkowych. Cząber przeciwdziała też wzdęciom i biegunkom, warto więc dodawać go na przykład do dań z fasoli.

Cząber ma intensywny smak i zapach, dzięki czemu wzmacnia smak mięsa i potraw z roślin strączkowych. Cząber przeciwdziała też wzdęciom i biegunkom, warto więc dodawać go na przykład do dań z fasoli.   Cząber w naturalnych warunkach występuje w rejonach Azji Mniejszej czy na terenach wybrzeża Morza Śródziemnego. Hodowany w doniczce na balkonie może zastąpić dodawany do przypraw pieprz . W starożytności z powodu wysokich cen pieprzu, cząber był jego tańszym, a równie aromatycznym zamiennikiem.   Cząber jest bogaty w wiele składników odżywczych i mikroelementów. Roślina zawiera olejek eteryczny, garbniki, witaminę C, żywice oraz sole mineralne – cynk, potas czy sód. Można ją spożywać w postaci naparu (jedną łyżkę zmielonego, suszonego zioła zalać wrzątkiem i odczekać kwadrans). Cząber: właściwości lecznicze zioła Cząber często stosowany jest w medycynie naturalnej oraz ludowej jako lekarstwo na wiele dolegliwości. Działa m.in.: przeciwzapalnie; kojąco – łagodzi dolegliwości żołądkowe ( biegunka, wzdęcia, wymioty ); przeciwgrzybiczo; przeciwzapalnie; regulująco na układ moczowy .   Cząber ma również silne działanie antyseptyczne i wykorzystywany jest do przemywania ran . Płukanie gardła naparem z cząbru likwiduje zapalenie bakteryjne . Cząber: zastosowanie w kuchni Cząber jako przyprawa ma mocny, ostry smak, dlatego często podawany jest do mięsnych dań czy do potraw na bazie roślin strączkowych. Przyrządzanie grzybów z dodatkiem cząbru sprawi, że grzybowa zupa czy sos staną się bardziej aromatyczne .   Cząber możemy uprawiać w doniczce na tarasie czy parapecie. Nie wymaga specjalnej pielęgnacji.  

Ziarna kolorowego pieprzu.
©Nik_Merkulov/Fotolia
Styl życia
Król przypraw – rodzaje i zastosowanie pieprzu
Pieprz czarny, pieprz biały i pieprz zielony rosną na tym samym krzewie. Różnice w smaku i wyglądzie zawdzięczają różnej porze zbioru jagód i różnym sposobom obróbki.

Pieprz czarny, pieprz biały i pieprz zielony rosną na tym samym krzewie. Różnice w smaku i wyglądzie zawdzięczają różnej porze zbioru jagód i różnym sposobom obróbki.   Ziarna pieprzu to suszone jagody krzewu pieprzowca. Pestki lub jagody pieprzu wykorzystywane są jako przyprawy do dań, sosów, sałatek, marynat i przetworów. Wśród najpopularniejszych odmian pieprzu znajdują się: pieprz czarny, zielony, biały i czerwony.   pieprz czarny – jest to najbardziej pospolita odmiana pieprzu. Pieprz czarny to suszone w słońcu niedojrzałe jagody. Ich kształt jest kulisty. Zewnętrzna warstwa ziaren jest równomierna („pomarszczona”). Średnica wysuszonych jagód czarnego pieprzu to ok. 4-5 mm. Czarny pieprz jest odmianą najmocniejszą o palącym ostrym smaku. Stosowany jest w postaci ziaren całych lub zmielonych. Piperyna zawarta w składzie pieprzu czarnego wspomaga odchudzanie.   pieprz biały – aby uzyskać owoce pieprzu białego należy czekać aż jagody osiągną pełną dojrzałość. Po zbiorach owoce pieprzu moczone są w wodzie i usuwana jest ich zewnętrzna skorupa. Tak przygotowane ziarna są poddawane suszeniu aż uzyskają biało-żółty odcień. Pieprz biały ma nieco łagodniejszy smak niż pieprz czarny, ale jego zapach jest bardziej intensywny. Pieprz biały jest przyprawą często dodawaną do mięs, białych sosów i marynat.   pieprz zielony – do jego uzyskania jagody pieprzu zbierane są najwcześniej – jeszcze zanim dojrzeją. Aby ziarna pieprzu zachowały swój zielony kolor oraz delikatny smak nie należy suszyć ich w słońcu, a wyłącznie poprzez liofilizację (suszenie przez działanie niskich temperatur). Świeżo zerwane jagody zielonego pieprzu konserwowane są w solance . W ten sposób zachowywane jest najwięcej ich właściwości. Suszone jagody zielonego pieprzu można odświeżyć poprzez wrzucenie ich do bulionu, ciepłej wody,...

Nasze akcje
wyniki konkursu duplo 2021
Fleszstyle

KONKURS! Wygraj zaproszenie na największą imprezę modową w Polsce i inne supernagrody!

Partner
hada-labo-3d-lifting-mask
Fleszstyle

Sposób Japonek na zatrzymanie upływu czasu tkwi w prostocie kosmetyków

Partner
kosmetyki-neutrogena-bright-boost
Fleszstyle

TEST REDAKCJI: Sprawdziłyśmy kosmetyki Neutrogena® Hydro Boost® i Bright Boost!

Partner