liście zioła
Pixabay/Hans/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia

Działanie kolendry: na oczy, na trawienie i zmiany skórne

Kolendra jest rośliną jednoroczną mającą właściwości zdrowotne i niesamowite walory smakowe. Coraz częściej jej liście i owoce używane są w Polsce jako dodatek do różnorodnych dań.

Kolendra jest rośliną jednoroczną mającą właściwości zdrowotne i niesamowite walory smakowe. Coraz częściej jej liście i owoce używane są w Polsce jako dodatek do różnorodnych dań.

Właściwości kolendry

Kolendra posiada dużo właściwości zdrowotnych i bogata jest w wiele witamin (A, B1, B2, B3 i C). Zawiera minerały wapnia, fosforu, potasu oraz sodu. Oprócz tego posiada flawonoidy, węglowodany, białko, proteiny, tłuszcze i wodę. Owoce kolendry mają słodki smak i specyficzny, korzenny zapach. Flawonoidy i witamina C działają uszczelniająco na naczynia włosowate, a dzięki temu zwiększa się odporność na infekcje różnego typu. Nasiona kolendry zawierają duże ilości olejku eterycznego, który zmniejsza gorączkę, a liście rośliny mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Kolendra wspomaga trawienie, stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, pobudza apetyt i obniża poziom cukru we krwi. Dodatkowo działa przeciwutleniająco i rozkurczająco.

Do czego warto stosować kolendrę?

1. Zastosowanie w kuchni – kolendrę warto stosować jako przyprawę do konserwowania różnego rodzaju mięs, wędlin, a także marynowania ogórków i grzybów. Świeże liście kolendry można również dodać do sałatek czy zup. Wzbogacają także smak przypraw curry czy orientalnych past.

2. Problem z oczami – roślina bogata w witaminę C i A używana jest przy chorobach oczu. Liście kolendry ochraniają oczy przed wieloma schorzeniami (zwyrodnienie plamki żółtej, starzenie się oka, czy zapalenie spojówek). Należy posiekać liście kolendry i zagotować je w wodzie. Ostudzonym naparem namoczyć waciki kosmetyczne i przykładać do oczu. Napar zmniejszy podrażnienia, zaczerwienienia i pieczenie.

3. Pokrzywka – właściwości antygrzybiczne, antyseptyczne, dezynfekujące i oczyszczające kolendry zapobiegają pokrzywce występującej na skórze. Kilka liści kolendry należy zaparzyć we wrzątku, a otrzymany napar ostudzić i pić. Jeśli zmiany skórne swędzą, z liści kolendry należy wycisnąć sok i wymieszać z odrobiną miodu. Mieszaninę należy położyć na chore miejsce na 15 minut, a następnie zmyć chłodną wodą.

4. Krwawienie z nosa – 20 gramów liści należy drobno posiekać i dodać trochę kamfory. Po kilku minutach trzeba wycisnąć z mieszaniny sok i kilka kropel wlać do nosa. Krwawienie z nosa powinno po chwili ustąpić. Aromat kolendry korzystnie wpływa na nozdrza.

5. Trawienie – kolendra stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i enzymów odpowiedzialnych za trawienie. Kilka liści kolendry należy wymieszać z paroma ząbkami czosnku, cebulą, sokiem z cytryny, cukrem trzcinowym i suszonym mango.

6. Nudności – kobiety, które są w początkowych tygodniach ciąży mogą mieć problemy z porannymi mdłościami. Należy zaparzyć 1 szklankę liści kolendry w szklance gorącej wody z dodatkiem cukru. Napar trzeba odstawić, aby przestygł i wypić. 

mięta pieprzowa
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Zioła na trawienie – mięta, rozmaryn, rumianek, kminek i imbir
Wspomaganie trawienia ziołami pomaga uporać się z takimi dolegliwościami jak zgaga, biegunka, wzdęcia czy przy drażliwych jelitach. Zioła można stosować w postaci naparów, a picie ich po posiłku poprawia pracę układu pokarmowego.

Wspomaganie trawienia ziołami pomaga uporać się z takimi dolegliwościami jak zgaga, biegunka, wzdęcia czy przy drażliwych jelitach. Zioła można stosować w postaci naparów, a picie ich po posiłku poprawia pracę układu pokarmowego. Mięta pieprzowa na trawienie Najważniejszym składnikiem mięty pieprzowej jest mentol, który ma działanie rozkurczowe, chłodzące i łagodzące. Z liści mięty pieprzowej można zrobić susz oraz przygotować olejek. Susz zaparzony i pity po posiłku pomaga zwalczyć dolegliwości żołądkowo-jelitowe, działa także wiatropędnie. Ze względu na żółciopędne działanie mięty, w przypadku kamieni żółciowych, jej stosowanie należy bezwzględnie skonsultować z lekarzem, aby sobie nie zaszkodzić.   Mięta może być wprowadzona do diety nie tylko pod postacią naparu – bardzo często stosuje się ją jako przyprawę, czy składnik sosu podawanego do mięs. Rozmaryn lekarski na trawienie Niewiele osób wie, że rozmaryn to roślina lecznicza. Zwykle wykorzystuje się go jako przyprawę, która przywędrowała do nas z obszaru śródziemnomorskiego. Jego liście zawierają bardzo wiele cennych składników, które korzystnie wpływają nie tylko na układ pokarmowy, ale także cały organizm. Są to między innymi: garbniki, kamfen, fitoncydy, gorycze czy cyneol. Ze względu na skład, roślina działa pobudzająco na produkcję żółci , wspomaga trawienie także niwelując uciążliwe skurcze. Rumianek na trawienie Rumianek zawiera olejki eteryczne, flawonoidy, kwasy organiczne, gorycze i kumaryny. Najczęściej stosuje się go w formie naparu , który pomaga w schorzeniach dróg moczowych. Działa także na układ trawienny: zapobiega biegunkom, pobudza wydzielanie żółci i soków trawiennych, likwiduje wzdęcia. Kminek na trawienie Nasiona kminku...

Ziarna kolendry
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Kolendra – jedna z najstarszych roślin używanych w kuchni i ziołolecznictwie
Kolendra jest nie tylko przyprawą ale i cennym zielem leczniczym. lecznicze kolendry są ogromne. Doskonale wpływa na układ trawienny, ma działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, uspokajające, przeciwbólowe, przyspiesza gojenie i łagodzi skutki oparzeń oraz obniża stężenie cholesterolu we krwi.

Kolendra jest nie tylko przyprawą ale i cennym zielem leczniczym. lecznicze kolendry są ogromne. Doskonale wpływa na układ trawienny, ma działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, uspokajające, przeciwbólowe, przyspiesza gojenie i łagodzi skutki oparzeń oraz obniża stężenie cholesterolu we krwi. Kolendra – składniki odżywcze Kolendra oraz pozyskiwany z niej olejek zawierają szereg substancji i związków, które wpływają korzystnie na ludzki organizm. Są to m.in. polifenole, kwasy organiczne, aminokwasy (glutamina, asparagina, arginina), flawonoidy, kumaryny, ponad 24 składniki mineralne, wśród których najwyższe stężenie ma potas , wapń . Ponadto znajduje się w niej olejek eteryczny oraz witaminy C , A, B2. Kolendra - właściwości lecznicze – kwiaty i olejek z kolendry Kolendra wykazuje działanie przeciwbakteryjne (na niektóre szczepy bakterii) oraz przeciwgrzybicze. Pobudza wydzielanie żółci, przez co poprawia i reguluje pracę układu pokarmowego, zapobiega niestrawności oraz wzdęciom poprzez działanie rozkurczowe i wiatropędne. Okłady z dodatkiem olejku z kolendry łagodzą ból oraz obrzęki szczególnie spowodowane oparzeniami. Udowodniono, że olejek z kolendry stosowany w aromaterapii może mieć działanie uspokajające i przeciwlękowe . Ponadto olejek ten posiada zdolność do wyłapywania wolnych rodników, przez co działa antyoksydacyjnie. Kolendra: zastosowanie w kuchni i przemyśle kosmetycznym Świeżą kolendrę stosuje się podobnie, jak natkę pietruszki (nawet przypomina ją wyglądem) dodaje pod koniec gotowania, spożywa na surowo, albo stosuje jako dekorację.   Świeża kolendra ma bardzo delikatny, lekko cytrusowy smak. Najczęściej w polskiej kuchni stosowana jest kolendra w formie suszonych ziaren, nieco bardziej aromatycznych od świeżych liści. Wówczas dodawana jest do różnego rodzaju marynat, mięs, pieczywa, ryb, sałatek lub zup....

Bluszczyk kurdybanek
©Pavel Parmenov/Fotolia
Styl życia
Bluszczyk kurdybanek – chwast, który leczy
Bluszczyk kurdybanek to roślina o niewielkich, ząbkowanych, mięsistych liściach i niebieskofioletowych kwiatach.

Bluszczyk kurdybanek to roślina o niewielkich, ząbkowanych, mięsistych liściach i niebieskofioletowych kwiatach.   Bluszczyk kurdybanek to popularna w naszej szerokości geograficznej roślina, którą można wziąć za chwast. Bluszczyk ma jednak cenne właściwości zdrowotne: ułatwia trawienie, oczyszcza organizm, poprawia odporność, pomaga leczyć przeziębienia, łagodzi problemy skórne. Bluszczyk kurdybanek poprawia trawienie i przemianę materii Bluszczyk kurdybanek pobudza wydzielanie soków trawiennych , dzięki czemu usprawnia trawienie i przyspiesza przemianę materii . Bluszczyk kurdybanek podnosi odporność Zawarte w bluszczyku kurdybanku flawonoidy i olejki eteryczne wspomagają odporność , przeciwdziałają one szkodliwemu działaniu wolnych rodników, działają też antybakteryjnie. Bluszczyk kurdybanek oczyszcza organizm Napar z bluszczyka kurdybanka działa moczopędnie, dzięki czemu stymuluje nerki do bardziej intensywnego oczyszczania organizmu z toksyn i innych zbędnych produktów przemiany materii. Picie herbatki z liści tej rośliny zapobiega również powstawaniu kamieni w nerkach . Bluszczyk kurdybanek pomaga leczyć przeziębienia Olejki eteryczne znajdujące się w bluszczyku kurdybanku ułatwiają odkrztuszanie zalegającej flegmy, co często występuje w przypadku infekcji wirusowych i bakteryjnych górnych dróg oddechowych. Ponadto działa on antybakteryjnie, z tego względu warto płukać naparem z rośliny chore, bolące gardło. Bluszczyk kurdybanek łagodzi problemy skórne Antyseptyczne właściwości bluszczyka kurdybanka mogą być wykorzystywane w walce z problemami skórnymi. Napar z bluszczyka można stosować jako tonik do przemywania cery trądzikowej . Bluszczyk kurdybanek ułatwi gojenie ran poparzeniowych i podrażnień skóry. W jakiej postaci można stosować bluszczyk kurdybanek Liści bluszczyka kurdybanka można...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner