Tradycyjna święconka wielkanocna.
©arfo/Fotolia.com
Styl życia

Co włożyć do święconki – symbole tradycyjnych pokarmów wielkanocnych

Koszyczek wielkanocny, zwany również święconką, jest nieodłącznym atrybutem świąt, obchodzonych na pamiątkę Zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. W koszyczku powinny znaleźć takie pokarmy, jak: sól, jajko, chleb, wędlina, chrzan i baranek wielkanocny. Święconka symbolizuje zdrowie, płodność, szczęście i dobrobyt.

Koszyczek wielkanocny, zwany również święconką, jest nieodłącznym atrybutem świąt, obchodzonych na pamiątkę Zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. W koszyczku powinny znaleźć takie pokarmy, jak: sól, jajko, chleb, wędlina, chrzan i baranek wielkanocny. Święconka symbolizuje zdrowie, płodność, szczęście i dobrobyt.

 

Tradycja święcenia pokarmów w Wielkanoc pochodzi z VIII w., jednak w Polsce pojawiła się dopiero we wczesnym średniowieczu. Dawniej gospodynie do poświęcenia przygotowywały wszystkie potrawy wielkanocne. Układano je w koszach na ozdobnych serwetach, a sam obrzęd święcenia pokarmów odbywał się w domach.

Kasia gotuje z Polki.pl: jajecznica ze szpinakiem

Jajko

Jajko jest najważniejszym elementem święconki wielkanocnej. Już w czasach przedchrześcijańskich przypisywano mu właściwości lecznicze. Obecnie jest ono symbolem przezwyciężenia śmierci i zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Jajko kojarzone jest także z siłą, miłością i płodnością. W wielu domach przed śniadaniem wielkanocnym rodziny dzielą się jajkiem, chcąc w ten sposób przekazać swoim najbliższym życzenia szczęścia i pomnożenia sił witalnych. Do koszyczka świątecznego wkłada się jajka ugotowane na twardo. Mogą być one zarówno w skorupce, jak i częściowo lub w całości obrane.

Chleb

Chleb w religii chrześcijańskiej uważany jest za dar Boga. Jest to podstawowy pokarm, który w liturgii symbolizuje ciało Chrystusa. Dzięki niemu człowiek ma okazję połączyć się z Bogiem. Do koszyczka wielkanocnego chleb umieszcza się na znak ustanowienia przez Chrystusa sakramentu Eucharystii (mszy świętej) podczas ostatniej wieczerzy. Do święconki zwykle wkłada się małą kromkę chleba, którą można posmarować masłem.

Sól i pieprz

Sól w świetle nauk Kościoła katolickiego jest symbolem trwałości i oczyszczenia. Przypisuje się jej także znaczenie ochronne, ma ona strzec człowieka przed popełnieniem grzechu. W koszyczku wielkanocnym sól jest przypomnieniem określenia, którego używał Jezus Chrystus w stosunku do swoich uczniów – „sól ziemi”. Do święconki wkłada się również pieprz, który ma symbolizować nieśmiertelność.

Baranek wielkanocny

Baranek wielkanocny jest symbolem zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Podobnie jak jajko, utożsamiany jest z triumfem życia nad śmiercią, dobra nad złem. Dawniej umieszczano go między innymi święconymi pokarmami, ponieważ wierzono, że ochroni on dom przed pożarem. Niegdyś wykonywany był z masła, dziś najczęściej piecze się go z ciasta lub formuje z cukru. W sklepach i na przedświątecznych kiermaszach można kupić również baranki wykonane z czekolady mlecznej.

Wędlina

Umieszczenie w koszyczku wielkanocnym wędliny mają symbolizować życzenie całorocznego zdrowia, szczęścia i dobrobytu. Dawniej poświęcenie mięsa w święta Zmartwychwstania Pańskiego stanowiło prośbę o urodzaj i rozwój gospodarstwa domowego. Obecnie umieszczanie wyrobów mięsnych w Wielkanoc jest znakiem bogactwa. Najczęściej święci się szynkę lub kiełbasę z wieprzowiny, ponieważ w religii chrześcijańskiej krowa uważana jest za symbol siły i płodności.

Chrzan

W święcące powinno znaleźć się również miejsce dla korzenia chrzanu, okraszonego szczyptą cukru. Ma to symbolizować to, że męka i cierpienia Chrystusa zostały odkupione momentem zmartwychwstania. Ponadto chrzan w koszyczku wielkanocnym kojarzony jest z prośbą o zdrowie, krzepkość i siłę fizyczną.

Wielkanocne koszyki
Styl życia
Co zawierają koszyczki wielkanocne? Jak przygotować święconki?
Co zawierają koszyczki wielkanocne? Jak przygotować święconki?

Jajka, mięso, chleb, pieprz i sól, chrzan, ser, a także ciasto oraz baranek muszą znaleźć się w święconce koniecznie. W różnych regionach Polski koszyczki wielkanocne zawierają także inne potrawy. W Wielką Sobotę pokarmy te zostają poświęcone i zjada się je podczas śniadania w Wielką Niedzielę. Koszyczek powinien być wyłożony białą serwetką i przyozdobiony. Potrawy, które muszą znaleźć się w koszyczku wielkanocnym i ich symbolika Jajka: do koszyczka wkłada się pisanki, które będzie można potem zjeść, albo po prostu jajka ugotowane na twardo. Jajko symbolizuje płodność, a więc nowe życie. Chleb: symbolizuje ciało Chrystusa, zapewnia pomyślność i dobrobyt. Sól i pieprz: sól nie tylko symbolicznie chroni od zepsucia i ma właściwości oczyszczające; pieprz jest symboliczną pamiątką po ciężkiej pracy Żydów przy produkcji cegieł w Egipcie. Chrzan : oznacza siłę, wróży dobre zdrowie. Mięso: zwykle do koszyczka wkłada się kawałek szynki lub kiełbasy; mięso symbolizuje płodność, zdrowie i dostatek. Ser: jest symbolem porozumienia człowieka z przyrodą; wedle tradycji zapewnia on rozwój i zdrowie stadu zwierząt domowych. Ciasto: ten element święconki powinien być wykonany własnoręcznie, można do koszyczka wielkanocnego włożyć kawałek babki. W koszyczku powinien znaleźć się baranek wielkanocny, który często zrobiony jest z cukru lub z ciasta . Baranek symbolizuje Jezusa zmartwychwstałego. Koszyczki wielkanocne zawierają niewielkie ilości poszczególnych pokarmów, ponieważ są one symboliczne, a na śniadanie świąteczne są przygotowywane inne potrawy. Święconką, a konkretnie święconymi jajkami posypanymi solą i pieprzem, a czasem również chrzanem, dzielą się wszyscy zasiadający przy wielkanocnym stole, składając sobie życzenia....

koszyczek z pisankami i zajączek
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Wielki tydzień, śniadanie wielkanocne, śmigus-dyngus – obchodzone w całej Polsce tradycje wielkanocne
Zwyczaje wielkanocne w Polsce wywodzą się sprzed wielu wieków i do tej pory są praktykowane. Przed Wielkanocą obchodzi się Wielki Tydzień, w świąteczną niedzielę tradycją jest wspólne, uroczyste śniadanie, a poniedziałek to śmigus-dyngus. Tradycyjne święta wielkanocne nie mogą obyć się bez pisanek, święconki, kolorowych palemek czy baranka.

Zwyczaje wielkanocne w Polsce wywodzą się sprzed wielu wieków i do tej pory są praktykowane. Przed Wielkanocą obchodzi się Wielki Tydzień, w świąteczną niedzielę tradycją jest wspólne, uroczyste śniadanie, a poniedziałek to śmigus-dyngus. Tradycyjne święta wielkanocne nie mogą obyć się bez pisanek, święconki, kolorowych palemek czy baranka. Tradycja Wielkiego Tygodnia – przygotowanie do świąt Niedziela Palmowa to niedziela poprzedzająca Wielkanoc. Jest to symboliczne upamiętnienie wjazdu Jezusa Chrystusa do Jerozolimy. W tym dniu wierni do kościoła przynoszą kolorowe palemki z różnych zbóż, kwiatów i innych roślin, a nawet piórek. Palmy te zostają poświęcone i mają zapewniać domownikom szczęście, a także chronić dom przed nieszczęściem. Niezwykle ważne jest Triduum Paschalne, które obejmuje Wielki Czwartek, Wielki Piątek i Wielką Sobotę – dni poprzedzające Wielkanoc. W tych dniach wierni uczestniczą w obrzędach symbolizujących ostatnią wieczerzę Jezusa z apostołami, drogę krzyżową oraz jego śmierć i złożenie do grobu. Wielka Sobota upływa na oczekiwaniu na zmartwychwstanie, tego dnia tradycją wielkanocną jest święcenie pokarmów. Pisanki, baranek, porządki i święconka – zwyczaje wielkanocne Święta wielkanocne nie mogłyby obejść się bez pisanek, czyli ozdobionych jajek. W różnych regionach kraju pisanki wytwarza się na przeróżne sposoby, np. skrobiąc wzorki na zabarwionych jajkach ugotowanych na twardo. Zwyczajem wielkanocnym w Polsce jest także przygotowanie święconki i baranka. Baranka można upiec z ciasta lub zakupić gotowy wyrób z ciasta lub z cukru. Święconka to pokarmy, które święci się w Wielką Sobotę. Ilość poszczególnych produktów jest niewielka i mają one symboliczne znaczenie, np. jajko jest symbolem życia. Skład koszyczków ze święconką  może różnić się w różnych miejscach, ale stałymi elementami...

faszerowane jaja z dodatkami
©silencefoto/Fotolia.com
Styl życia
Jajka faszerowane łososiem i pasta jajeczna – przepisy na Wielkanoc
Jajka faszerowane na Wielkanoc można przyrządzić tak, że będzie to potrawa wykwintna. Także banalną pastę jajeczną można przeobrazić w świąteczne danie, jeśli poda się ją w niebanalny sposób. Z pomocą przychodzą takie składniki jak wędzony łosoś i oliwki oraz kapary.

Jajka faszerowane na Wielkanoc można przyrządzić tak, że będzie to potrawa wykwintna. Także banalną pastę jajeczną można przeobrazić w świąteczne danie, jeśli poda się ją w niebanalny sposób. Z pomocą przychodzą takie składniki jak wędzony łosoś i oliwki oraz kapary. Przepisy na Wielkanoc w wielu przypadkach wymagają użycia jajek. Ma to związek z symboliką jajka. W katolicyzmie i prawosławiu jajko symbolizuje nadzieję na życie wieczne i wiąże się je z motywem Zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Jajka faszerowane łososiem – przepis na Wielkanoc Jajka faszerowane mogą smakować wybornie i przy tym wyglądać kolorowo, stanowiąc nie tylko przekąskę, ale i ozdabiając wielkanocny stół. Jajka faszerowane łososiem to wykwintna propozycja na potrawę wielkanocną o wyrazistym smaku. Składniki (na 8 porcji): 4 jajka ugotowane na twardo, 50 gramów wędzonego łososia , 1 cebulka, pęczek szczypiorku, 1 łyżka posiekanego koperku, sól, pieprz, 2 łyżki majonezu (lub opcjonalnie sosu tatarskiego). Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Ugotowane jajka ostudź i przekrój wzdłuż na pół. Żółtka wydrąż, posiekaj drobno i włóż do miski. Łososia drobno posiekaj i dodaj do żółtek. Posiekaj drobno szczypiorek i cebulkę, dodaj do miski. Dodaj koperek. Dopraw farsz do jajek solą i pieprzem, dodaj majonez i wymieszaj. Włóż farsz do wydrążonych połówek jajek. Udekoruj jajka faszerowane świeżym koperkiem lub szczypiorkiem, możesz na wierzchu każdego jajka ułożyć odrobinę kawioru. Wskazówka: Żeby po ugotowaniu żółtka były na środku jajek, podczas gotowania należy jajka delikatnie mieszać. Jajka wielkanocne jako pasta jajeczna – przepis Jajka...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik