Party Stories
Wielkanocne koszyki
Styl życia

Co zawierają koszyczki wielkanocne? Jak przygotować święconki?

Jajka, mięso, chleb, pieprz i sól, chrzan, ser, a także ciasto oraz baranek muszą znaleźć się w święconce koniecznie. W różnych regionach Polski koszyczki wielkanocne zawierają także inne potrawy. W Wielką Sobotę pokarmy te zostają poświęcone i zjada się je podczas śniadania w Wielką Niedzielę. Koszyczek powinien być wyłożony białą serwetką i przyozdobiony.

Potrawy, które muszą znaleźć się w koszyczku wielkanocnym i ich symbolika

  • Jajka: do koszyczka wkłada się pisanki, które będzie można potem zjeść, albo po prostu jajka ugotowane na twardo. Jajko symbolizuje płodność, a więc nowe życie.
  • Chleb: symbolizuje ciało Chrystusa, zapewnia pomyślność i dobrobyt.
  • Sól i pieprz: sól nie tylko symbolicznie chroni od zepsucia i ma właściwości oczyszczające; pieprz jest symboliczną pamiątką po ciężkiej pracy Żydów przy produkcji cegieł w Egipcie.
  • Chrzan: oznacza siłę, wróży dobre zdrowie.
  • Mięso: zwykle do koszyczka wkłada się kawałek szynki lub kiełbasy; mięso symbolizuje płodność, zdrowie i dostatek.
  • Ser: jest symbolem porozumienia człowieka z przyrodą; wedle tradycji zapewnia on rozwój i zdrowie stadu zwierząt domowych.
  • Ciasto: ten element święconki powinien być wykonany własnoręcznie, można do koszyczka wielkanocnego włożyć kawałek babki. W koszyczku powinien znaleźć się baranek wielkanocny, który często zrobiony jest z cukru lub z ciasta. Baranek symbolizuje Jezusa zmartwychwstałego.

Koszyczki wielkanocne zawierają niewielkie ilości poszczególnych pokarmów, ponieważ są one symboliczne, a na śniadanie świąteczne są przygotowywane inne potrawy. Święconką, a konkretnie święconymi jajkami posypanymi solą i pieprzem, a czasem również chrzanem, dzielą się wszyscy zasiadający przy wielkanocnym stole, składając sobie życzenia.

Przygotowanie święconki krok po kroku

Najpierw trzeba koszyczek wyłożyć białą, czystą serwetką, by na niej umieścić pokarmy do święcenia. Serwetka powinna być materiałowa, choć spód koszyczka wielkanocnego może być wyłożony dodatkowo serwetkami papierowymi. W koszyczku umieszcza się tradycyjne pokarmy, a więc jajka, chleb, sól z pieprzem, chrzan, mięso, ser, ciasto i baranka. Układa się w nim takie ilości jedzenia, by dla każdego podczas śniadania wielkanocnego wystarczyło go na kęs czy dwa – a zatem niewielkie porcje. Sól i pieprz można zawinąć w serwetkę lub umieścić w koszyczku w małej solniczce czy innym pojemniczku. Baranek natomiast powinien znaleźć się w widocznym miejscu, jest to przecież symbol zmartwychwstałego Chrystusa. Gdy jest miejsce, można włożyć do koszyczka także czekoladowe pisanki czy zajączki.

Koszyczek wielkanocny powinien zostać ozdobiony gałązkami bukszpanu, można dodać także świeże kwiaty do ozdoby. Wszystko przykrywa się drugą białą serwetką, ta może być bardziej ozdobna niż pierwsza. Do święcenia należy odsłonić pokarmy, zwijając wierzchnią serwetkę lub całkiem ją zdejmując na czas obrzędu święcenia pokarmów.

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Tradycyjna święconka wielkanocna.
©arfo/Fotolia.com
Styl życia
Co włożyć do święconki – symbole tradycyjnych pokarmów wielkanocnych
Koszyczek wielkanocny, zwany również święconką, jest nieodłącznym atrybutem świąt, obchodzonych na pamiątkę Zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. W koszyczku powinny znaleźć takie pokarmy, jak: sól, jajko, chleb, wędlina, chrzan i baranek wielkanocny. Święconka symbolizuje zdrowie, płodność, szczęście i dobrobyt.

Koszyczek wielkanocny, zwany również święconką, jest nieodłącznym atrybutem świąt, obchodzonych na pamiątkę Zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. W koszyczku powinny znaleźć takie pokarmy, jak: sól, jajko, chleb, wędlina, chrzan i baranek wielkanocny. Święconka symbolizuje zdrowie, płodność, szczęście i dobrobyt.   Tradycja święcenia pokarmów w Wielkanoc pochodzi z VIII w., jednak w Polsce pojawiła się dopiero we wczesnym średniowieczu. Dawniej gospodynie do poświęcenia przygotowywały wszystkie potrawy wielkanocne. Układano je w koszach na ozdobnych serwetach, a sam obrzęd święcenia pokarmów odbywał się w domach. Jajko Jajko jest najważniejszym elementem święconki wielkanocnej. Już w czasach przedchrześcijańskich przypisywano mu właściwości lecznicze. Obecnie jest ono symbolem przezwyciężenia śmierci i zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Jajko kojarzone jest także z siłą, miłością i płodnością . W wielu domach przed śniadaniem wielkanocnym rodziny dzielą się jajkiem , chcąc w ten sposób przekazać swoim najbliższym życzenia szczęścia i pomnożenia sił witalnych. Do koszyczka świątecznego wkłada się jajka ugotowane na twardo. Mogą być one zarówno w skorupce, jak i częściowo lub w całości obrane. Chleb Chleb w religii chrześcijańskiej uważany jest za dar Boga. Jest to podstawowy pokarm, który w liturgii symbolizuje ciało Chrystusa. Dzięki niemu człowiek ma okazję połączyć się z Bogiem. Do koszyczka wielkanocnego chleb umieszcza się na znak ustanowienia przez Chrystusa sakramentu Eucharystii (mszy świętej) podczas ostatniej wieczerzy. Do święconki zwykle wkłada się małą kromkę chleba , którą można posmarować masłem. Sól i pieprz Sól w świetle nauk Kościoła katolickiego jest symbolem trwałości i oczyszczenia . Przypisuje się jej także znaczenie ochronne, ma ona strzec człowieka przed popełnieniem...

koszyczek z pisankami i zajączek
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Wielki tydzień, śniadanie wielkanocne, śmigus-dyngus – obchodzone w całej Polsce tradycje wielkanocne
Zwyczaje wielkanocne w Polsce wywodzą się sprzed wielu wieków i do tej pory są praktykowane. Przed Wielkanocą obchodzi się Wielki Tydzień, w świąteczną niedzielę tradycją jest wspólne, uroczyste śniadanie, a poniedziałek to śmigus-dyngus. Tradycyjne święta wielkanocne nie mogą obyć się bez pisanek, święconki, kolorowych palemek czy baranka.

Zwyczaje wielkanocne w Polsce wywodzą się sprzed wielu wieków i do tej pory są praktykowane. Przed Wielkanocą obchodzi się Wielki Tydzień, w świąteczną niedzielę tradycją jest wspólne, uroczyste śniadanie, a poniedziałek to śmigus-dyngus. Tradycyjne święta wielkanocne nie mogą obyć się bez pisanek, święconki, kolorowych palemek czy baranka. Tradycja Wielkiego Tygodnia – przygotowanie do świąt Niedziela Palmowa to niedziela poprzedzająca Wielkanoc. Jest to symboliczne upamiętnienie wjazdu Jezusa Chrystusa do Jerozolimy. W tym dniu wierni do kościoła przynoszą kolorowe palemki z różnych zbóż, kwiatów i innych roślin, a nawet piórek. Palmy te zostają poświęcone i mają zapewniać domownikom szczęście, a także chronić dom przed nieszczęściem. Niezwykle ważne jest Triduum Paschalne, które obejmuje Wielki Czwartek, Wielki Piątek i Wielką Sobotę – dni poprzedzające Wielkanoc. W tych dniach wierni uczestniczą w obrzędach symbolizujących ostatnią wieczerzę Jezusa z apostołami, drogę krzyżową oraz jego śmierć i złożenie do grobu. Wielka Sobota upływa na oczekiwaniu na zmartwychwstanie, tego dnia tradycją wielkanocną jest święcenie pokarmów. Pisanki, baranek, porządki i święconka – zwyczaje wielkanocne Święta wielkanocne nie mogłyby obejść się bez pisanek, czyli ozdobionych jajek. W różnych regionach kraju pisanki wytwarza się na przeróżne sposoby, np. skrobiąc wzorki na zabarwionych jajkach ugotowanych na twardo. Zwyczajem wielkanocnym w Polsce jest także przygotowanie święconki i baranka. Baranka można upiec z ciasta lub zakupić gotowy wyrób z ciasta lub z cukru. Święconka to pokarmy, które święci się w Wielką Sobotę. Ilość poszczególnych produktów jest niewielka i mają one symboliczne znaczenie, np. jajko jest symbolem życia. Skład koszyczków ze święconką  może różnić się w różnych miejscach, ale stałymi elementami...

Wielkanocne stroiki
Styl życia
Stroiki wielkanocne – pomysły na dekoracje wielkanocne

Stroiki na Wielkanoc mogą posłużyć do ozdobienia świątecznego stołu lub każdego innego miejsca w domu. Zwykle zawierają jajka lub pisanki, kwiaty i inne kojarzące się z wiosną elementy. Stroiki wielkanocne można kupić lub zrobić je samodzielnie niewielkim nakładem finansowym. Elementy używane do robienia stroików wielkanocnych są ściśle związane z wiosną. Mają symbolikę odradzającego się życia (jajka), tak jak wiosna w ogóle. Żywe kwiaty i gałązki ożywiają wnętrza i nie są problematyczne w utrzymaniu przez kilka dni w okresie świątecznym. Bardziej trwałe dekoracje można zrobić ze sztucznymi kwiatami. Co powinno znaleźć się w stroiku wielkanocnym? Obowiązkowym elementem stroika na Wielkanoc są jajka. Mogą to być np. jajka przepiórcze, kurze naturalne lub barwione czy jajka czekoladowe. Używając prawdziwych jajek, trzeba je ugotować na twardo, by przetrwały poza lodówką kilka dni. Można też użyć jajek styropianowych ozdabiając je dowolną metodą. Stroik wielkanocny powinien mieć zielone elementy. W tej roli sprawdzą się np. owies (który trzeba posiać odpowiednio wcześniej w pudełeczku lub w wydmuszkach), rzeżucha, mech czy listki wiosennych roślin, takich jak barwinek. Sztuczną opcją jest zielony sizal, który udanie imituje wiosenną trawkę. Często podstawę dekoracji wielkanocnych stanowią koszyczek lub gniazdko. Można kupić gotowy produkt lub samodzielnie upleść je z gałązek. Najlepiej nadają się do tego gałązki wierzbowe lub brzozowe, ponieważ są elastyczne i łatwo z nich formować różne kształty. Dodatkowo warto stroik wielkanocny wzbogacić o żywe (lub sztuczne) kwiatki wiosenne , takie jak narcyzy, krokusy, tulipany, hiacynty czy barwinki. Kwiatki można wykonać też samodzielnie, np. z bibuły, filcu lub innych materiałów. Oprócz tego w stroikach mogą znaleźć...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner