Party Stories
Sos curry
Pixabay/Thacreations/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Sos curry – tradycyjny przepis

Sos curry doskonale sprawdza się jako sos do ryżu. Jego orientalny smak nadaje potrawom egzotyczny charakter. Curry to przyprawa z Dalekiego Wschodu, w której skład wchodzą w różnych proporcjach i konfiguracjach: kmin rzymski, kurkuma, pieprz czarny, kolendra, imbir, papryka słodka, anyż, gorczyca czarna, chilli, gałka muszkatołowa, goździki, kardamon, kozieradka oraz sól. Istnieją dwie wersje sosu curry – na zimno i na ciepło.

Sos curry doskonale sprawdza się jako sos do ryżu. Jego orientalny smak nadaje potrawom egzotyczny charakter. Curry to przyprawa z Dalekiego Wschodu, w której skład wchodzą w różnych proporcjach i konfiguracjach: kmin rzymski, kurkuma, pieprz czarny, kolendra, imbir, papryka słodka, anyż, gorczyca czarna, chilli, gałka muszkatołowa, goździki, kardamon, kozieradka oraz sól. Istnieją dwie wersje sosu curry – na zimno i na ciepło

Sos curry – przepis – sos curry na zimno

Składniki:

  • 0,5 – 2 łyżeczki przyprawy curry,
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
  • 2 jajka,
  • 1 mała cebula,
  • pół szklanki jogurtu naturalnego,
  • pół szklanki majonezu,
  • sól, pieprz.

 

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

 

1. Jajka ugotuj na twardo. Obierz ze skorupki i drobno posiekaj.

2. Cebulę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.

3. Umieść wszystkie składniki w miseczce, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 2 godziny.

 

Tak przygotowany sos do ryżu doskonale sprawdzi się w daniach na zimno podawanych w upalne dni.

Sos curry – przepis – sos curry na ciepło

Składniki:

 

  • 2-3 łyżeczki przyprawy curry,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 łyżki śmietany – 18%,
  • pół kostki rosołowej drobiowej lub warzywnej lub jeśli dysponujesz – pół szklanki rosołu/bulionu warzywnego.

 

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

 

1. Rozpuść kostkę rosołową w połowie szklanki wrzątku.

2. W rondelku rozpuść masło i dodaj curry, smaż przez 2 minuty mieszając.

3. Do masła z curry wlej bulion i zagotuj. Gotuj przez około 5 minut.

4. Zestaw z ognia, dodaj śmietanę, wymieszaj. Zagotuj wszystko ciągle mieszając.

 

Sos curry na ciepło jest gotowy do podania od razu po zrobieniu.

 

Smacznego!


 
  • Sos winegret to połączenie oliwy z miodem, musztardą, octem winnym i ziołami prowansalskimi. Zobacz jak go zrobić!

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
©HandmadePictures/Fotolia
Styl życia
Jak zrobić sos koperkowy na ciepło na jogurcie naturalnym, śmietanie i mleku: 3 błyskawiczne i łatwe przepisy
Dressing koperkowy można zrobić na bazie śmietany lub mleka. Dietetyczny sos powstanie z jogurtu naturalnego. Do każdego przepisu potrzebny jest pęczek świeżego koperku i mały garnek, w którym połączy się wszystkie składniki. Zrobienie sosu zajmuje 5 minut.

Dressing koperkowy można zrobić na bazie śmietany lub mleka. Dietetyczny sos powstanie z jogurtu naturalnego. Do każdego przepisu potrzebny jest pęczek świeżego koperku i mały garnek, w którym połączy się wszystkie składniki. Zrobienie sosu zajmuje 5 minut.   Jeżeli chcesz przyrządzić sos w zielonym kolorze, wystarczy gotowy dressing zmiksować blenderem. Sos na ciepło można podawać z mięsem , gołąbkami, ziemniakami, smażoną rybą i jajkami na twardo. Sos koperkowy na jogurcie naturalnym, krok po kroku Składniki (na 3 porcje): 200 mililitrów jogurtu naturalnego (około 3/4 szklanki), 200 mililitrów bulionu warzywnego, 2 łyżki mąki pszennej, 1 pęczek świeżego koperku , 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki soli.   Czas przygotowania: 5 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Bulion wlej do garnka i zagotuj. Koper umyj, drobno posiekaj i dodaj do rosołu. Dopraw pieprzem, solą i wymieszaj . W oddzielnej miseczce połącz mąkę z jogurtem. Mieszaj, aż nie będzie grudek. Dodaj mąkę do bulionu. Gotuj około 30 sekund cały czas mieszając. Zdejmij sos z ognia.   Smacznego!   Wejdź na stronę Carrefour promocje i kup wszystkie składniki na pyszny sos koperkowy.   Sos koperkowy na śmietanie, krok po kroku Składniki (na 3 porcje): 400 mililitrów śmietany 30 procentowej, 4 łyżki mąki pszennej , 1 pęczek świeżego koperku, 1/3 łyżeczki soli.   Czas przygotowania: 5 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Koper opłucz wodą, osusz i posiekaj drobno. Do garnka wlej śmietanę. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj (by nie było grudek)....

©Fanfo/Fotolia
Styl życia
Przepis na sos berneński z estragonem i holenderski z klarowanym masłem
Sos holenderski można podawać z jajkami na twardo. Dressing po dodaniu estragonu i octu winnego zmienia się w sos berneński. Oba są dobrym dodatkiem do łososia lub grillowanego steku.

Sos holenderski można podawać z jajkami na twardo. Dressing po dodaniu estragonu i octu winnego zmienia się w sos berneński. Oba są dobrym dodatkiem do łososia lub grillowanego steku.   Sos berneński, w niektórych przepisach pisany „bearneński” pochodzi z Francji . Jego oryginalna nazwa brzmi: sauce bearnaise. Sos berneński, krok po kroku Składniki (na 4 porcje): 4 jajka, 2 łyżki posiekanej szalotki, 2 łyżki estragonu, 70 mililitrów białego octu winnego (niecałe pół szklanki), pół cytryny, 200 gramów masła, 1/3 łyżeczki soli.   Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: W rondlu wymieszaj estragon z szalotką. Dodaj ocet winny i gotuj całość około 5 minut. Odcedź płyn na sitku i wlej do miski. Dodaj żółtka, sok wyciśnięty z cytryny oraz sól i zmiksuj blenderem. Rozpuść masło w garnku i dodaj do reszty składników. Całość dokładnie wymieszaj. Posyp sos odrobiną estragonu.   Smacznego! Sos berneński a holenderski Sos holenderski nie zawiera w sobie octu winnego (tak jak berneński), a do jego zrobienia potrzebne jest masło klarowane . Proces klarowania masła jest oczyszczaniem go z białka , przez co otrzymuje się czysty tłuszcz. Jak klarować masło do sosu holenderskiego? Masło musi zawierać co najmniej 82 procent tłuszczu. Wystarczy rozpuścić masło w rondlu na bardzo małym ogniu. Potrwa to około 15 minut. Na wierzchu płynu pojawi się biała pianka . Należy ją dokładnie zebrać łyżką. Sos holenderski, krok po kroku Składniki (na 4 porcje): 4 jajka, 250 gramów masła (cała kostka), pół cytryny , 2/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki białego pieprzu ....

Sznycle z indyka
© exclusive-design/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na potrawy z indyka: chili, kasza oraz sznycle
Indyk pysznie smakuje podany w postaci chili z czerwoną fasolą, kukurydzą, cebulą i czosnkiem. Można go też podawać z kaszą, sosem sojowym i porem. Mięso najlepiej doprawić oregano oraz słodką i ostrą papryką w proszku.

Indyk pysznie smakuje podany w postaci chili z czerwoną fasolą, kukurydzą, cebulą i czosnkiem. Można go też podawać z kaszą, sosem sojowym i porem. Mięso najlepiej doprawić oregano oraz słodką i ostrą papryką w proszku.   Indyk to lekkostrawne mięso polecane dla dzieci i alergików. Zawiera więcej białka niż mięso z kurczaka. Dostarcza też kwas foliowy , niacynę, potas i magnez. Delikatny smak sprawia, że może być doprawiony zgodnie z indywidualnymi preferencjami. Chili z indykiem – przepis Składniki: 300 g mielonego mięsa z indyka, ½ szklanki ryżu, ½ czerwonej papryki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku , ½ puszki krojonych pomidorów, 1/3 szklanki czerwonej fasoli z puszki, 1/3 szklanki kukurydzy z puszki, 1/3 szklanki startego sera, 1 szklanka bulionu, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka kminu rzymskiego , 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryki, 1/3 łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki soli.   Stopień trudności: średnie Czas przygotowania: około 40 minut Sposób przygotowania: Obierz cebulę i czosnek, po czym pokrój je w kosteczkę. Dodaj mięso i dokładnie podsmaż. Wrzuć przyprawy i wymieszaj wszystko. Dodaj suchy ryż, wymieszaj. Umyj i pokrój paprykę w kostkę. Włóż ją na patelnię. Dodaj też kukurydzę i fasolę odsączone z zalewy, a także pomidory z puszki. Wlej bulion, wymieszaj i zagotuj całość. Przykryj patelnię, zmniejsz ogień i gotuj chili przez 17-18 minut. Dodaj starty ser, znów przykryj potrawę i podgrzewaj do roztopienia sera (przez około 2 minuty). Chili z indykiem można podawać z awokado skropionym sokiem z limonki, papryczką chili i pomidorkami koktajlowymi. Danie warto też posypać świeżą...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner