usmażony stek
©karandaev/fotolia
Styl życia

Smażenie steku w pięciu krokach

Długość smażenia steku zależy od tego, jaki stopień wysmażenia chcemy osiągnąć. Po zdjęciu z patelni mięso powinno „odpocząć”, aby soki w jego wnętrzu nie wypłynęły a mięso było bardziej aromatyczne.

Długość smażenia steku zależy od tego, jaki stopień wysmażenia chcemy osiągnąć. Po zdjęciu z patelni mięso powinno „odpocząć”, aby soki w jego wnętrzu nie wypłynęły a mięso było bardziej aromatyczne.

Krok 1 – Wybór mięsa na stek

Pierwszym ważnym krokiem jest wybór odpowiedniego mięsa. Najlepsza jest sezonowana wołowina stekowa. Zwolennicy delikatnej struktury mięsa powinni wybierać polędwicę, a entuzjaści intensywnego wołowego smaku – antrykot lub rostbef.

Krok 2 – Przygotowanie mięsa do smażenia

Nie kładź zimnego steku na rozgrzaną patelnię. Wyjmij mięso z lodówki co najmniej pół godziny przed smażeniem, aby stek miał temperaturę pokojową. Mięso połóż na ręczniku kuchennym, który wchłonie nadmiar wody. Dzięki temu mięso nie będzie pryskać w trakcie smażenia. Nie wycinaj tłuszczyku na mięsie. Dzięki niemu stek nie obeschnie w trakcie smażenia. Steki smażymy na patelni wykonanej ze stali żeliwnej lub nierdzewnej.

Krok 3 – Smażenie steku

Przed smażeniem natrzyj stek oliwą z oliwek i świeżym rozmarynem. Mięso smaż na oleju rzepakowym lub nierafinowanej oliwie, które nie będą dymić podczas smażenia. Smażenie rozpoczynamy, gdy patelnia i olej są już mocno nagrzane. Podczas smażenia nie nakłuwaj mięsa. Do przekręcania steku nie używaj widelca, a drewnianej łopatki. Nie kroimy steku zaraz po usmażeniu. Spowoduje to wyciek jego soków, przez co mięso nie będzie już tak wilgotne. Po smażeniu przed podaniem stek powinien „odpocząć” przez około pięć minut. W tym czasie soki wewnątrz mięsa wnikają w tkanki i stają się bardziej gęste, dzięki czemu mięso jest bardziej aromatyczne.

Stopnie wypieczenia steku

Stopień wypieczenia steku możesz sprawdzić naciskając na mięso – im twardszy jest stek, tym jest bardziej wypieczony.

  • Smażenie steku krwistego (rare) trwa od jednej do dwóch minut z każdej strony.
  • Smażenie steku średnio krwistego (medium rare) – po około dwie-trzy minuty na każdej ze stron.
  • Smażenie steku średnio wypieczonego (medium) – mięso smażymy po trzy do pięciu minut z każdej strony.
  • Smażenie steku dobrze wypieczonego (well done) trwa od sześciu do ośmiu minut z każdej strony.

Krok 4 – Przyprawianie mięsa na stek

Mięso stekowe przyprawiamy solą i pieprzem dopiero po przekręceniu na drugą stronę. Jeżeli dodasz sól przy obsmażaniu pierwszej strony, mięso szybko utraci swoje soki, a stek po usmażeniu nie będzie soczysty.

Krok 5 – Masło

Pod koniec smażenia steku połóż na mięso łyżeczkę masła.


Smacznego!

 

stek wołowy na talerzu
©pinacolada77/Fotolia
Styl życia
Stek wołowy – jak go zrobić?
Krwisty, średnio krwisty, dobrze wysmażony – stek wołowy można przyrządzić na kilka sposobów. Ważne, by przy przygotowywaniu przestrzegać paru podstawowych zasad.

Krwisty, średnio krwisty, dobrze wysmażony – stek wołowy można przyrządzić na kilka sposobów. Ważne, by przy przygotowywaniu przestrzegać paru podstawowych zasad.   Stek wołowy (rare, medium rare, well done) to danie, którego przygotowanie wymaga przestrzegania kilku zasad, np. nie wolno kroić go tuż po usmażeniu. Dobrze przyrządzony stek wołowy jest prawdziwym rajem dla podniebienia jego fanów. Zanim jednak w ogóle stek znajdzie się na talerzu, wymaga chwili uwagi. Przygotowanie mięsa i patelni przed smażeniem Kawałki mięsa najpierw trzeba umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Jeśli wołowina przechowywana była w lodówce, to przed smażeniem należy ją wyjąć i pozwolić, aby osiągnęła temperaturę pokojową . Zatem poczekać trzeba przynajmniej 30 minut. Następnie dobrze jest natrzeć steki oliwą z oliwek oraz pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.   Pora na przygotowanie narzędzi – patelni i szczypiec. Kawałki mięsa już po umieszczeniu na patelni nie powinny być traktowane widelcem , a właśnie szczypcami, co uchroni mięso przed utratą cennych soków. Do smażenia steków wykorzystywana jest tylko oliwa z oliwek , którą wcześniej pokryte było mięso, zatem na patelni nie powinno być żadnego tłuszczu. Patelnia (najlepiej stalowa) powinna być naprawdę dobrze rozgrzana. Wykorzystaj dostępny w Pyszne pl rabat i zamów na kolację stek wołowy z Twojej ulubionej restauracji. Wołowina w trakcie smażenia Najprostszym podziałem efektu smażenia jest podział na steki : rare (czyli krwisty), medium (pół-krwisty) oraz well done (dobrze wysmażony). Podczas smażenia stek ma być przewrócony tylko raz, a po położeniu go na patelnię najlepiej przez chwilę w ogóle go nie ruszać. Długość smażenia zależeć będzie od rodzaju mięsa i wielkości...

©karepa/Fotolia
Styl życia
Smażona pierś z gęsi w zalewie z papryczki chili, imbiru, czosnku i miodu – pyszny i łatwy przepis na gęsinę w orientaln
Pierś z gęsi przed smażeniem nacina się w kratkę i obtacza w ostrej zalewie. Po godzinie, gdy składniki sosu „przegryzą” się, mięso smaży się około 10 minut na patelni. Następnie filet przekłada się do naczynia żaroodpornego i piecze w piekarniku około kwadransa.

Pierś z gęsi przed smażeniem nacina się w kratkę i obtacza w ostrej zalewie. Po godzinie, gdy składniki sosu „przegryzą” się, mięso smaży się około 10 minut na patelni. Następnie filet przekłada się do naczynia żaroodpornego i piecze w piekarniku około kwadransa.   Filet z gęsi bardzo dobrze smakuje z sałatką z zielonej sałaty . Mięso można także podawać z puree z ciecierzycy , ziemniakami lub ryżem. Chili można zastąpić słodką papryką w proszku. Smażony filet z gęsi na ostro, krok po kroku Przygotuj sobie wcześniej: małą miskę, naczynie żaroodporne, praskę do czosnku , tarkę z małymi oczkami.   Składniki (na 1 porcję): 1 pierś z gęsi (około 200 gramów), 2 ząbki czosnku, 1 papryczka chili , 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka sosu sojowego, kawałek imbiru (wielkości nasiona czerwonej fasoli), pół cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek.   Czas przygotowania: około 1,5 godziny   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Papryczkę drobno posiekaj i umieść w małej misce. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i starty imbir (na tarce z małymi oczkami). Wlej miód, 1 łyżkę oliwy i sos sojowy. Całość skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. Pierś z gęsi natnij nożem w kratkę. Mięso obtocz w zalewie i odstaw na 1 godzinę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Smaż mięso około 10 minut (po 5 minut na każdą ze stron). Gęś przełóż do naczynia żaroodpornego. Posmaruj mięso resztką marynaty z miodu i papryki . Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz gęś 15 minut. Wyjmij mięso z piekarnika i pokój je w paski (około 1 centymetrowe). Gęś ułóż na talerzu i podawaj polaną...

Danie z polędwicą wieprzową
©Dar1930/Fotolia
Styl życia
Soczyste polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie śliwkowym
Duszone polędwiczki wieprzowe doskonale komponują się ze słodkim i aromatycznym sosem śliwkowym. Danie nadaje się jako propozycja obiadowa lub pomysł na wykwintną kolację.

Duszone polędwiczki wieprzowe doskonale komponują się ze słodkim i aromatycznym sosem śliwkowym. Danie nadaje się jako propozycja obiadowa lub pomysł na wykwintną kolację.   Kremowy sos śliwowy nadaje się jako dodatek do mięs duszonych i pieczonych. Komponuje się z drobiem, wieprzowiną, wołowiną i królikiem.   Rada: Polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym najlepiej podawać z makaronem tagliatelle (o kształcie długich, płaskich wstążek) lub ziemniakami i gotowanymi brokułami.   Potrzebujesz: rondla, patelni, noża, drewnianej łyżki, deski do krojenia.   Składniki na 2 porcje: 12 suszonych śliwek , 4 łyżki brandy, 3 łyżki masła, 220 g polędwiczki wieprzowej , 2 łyżki wody, 1 łyżka oleju słonecznikowego, 60 ml śmietanki kremówki, szczypta soli himalajskiej, szczypta czarnego pieprzu , pół pęczka koperku.   Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Ze śliwek usuń pestki. a miąższ przełóż do rondla. Do śliwek dodaj wodę i brandy. Całość gotuj na niewielkim ogniu przez około 7 minut, aby śliwki zmiękły. Polędwiczki umyj i pokrój na 2 cm kawałki. Mięso oprósz solą himalajską i pieprzem. Masło rozpuść na patelni i dodaj olej. Polędwiczki smaż na rozgrzanym tłuszczu przez 2-3 minuty na każdej ze stron. Do usmażonego mięsa dodaj śliwki i syrop z wody i brandy. Całość smaż na dużym ogniu przez 1-2 minuty. Na koniec smażenia do mięsa dodaj śmietankę kremówkę, dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką i duś na niewielkim ogniu przez 5 minut. Koperek opłucz, osusz i posiekaj na drobno. Gęsty sos posyp koperkiem i wymieszaj. Smacznego!   W kuchni chętnie eksperymentujesz? Zobacz jak wygląda  smażenie steku krok po kroku ....

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner