Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Szklane pojemniki z mlekiem i serkiem
© dream79/Fotolia.com
Styl życia

Serek wiejski – naturalny i bogaty posiłek na kolację i śniadanie

Serek wiejski, czyli serek ziarnisty, jest twarożkiem o ziarnistej konsystencji. Produkuje się go z krowiego mleka i występuje w wielu wariantach – naturalny, z dodatkami smakowymi, owocami, ziołami oraz w wersji light.

Serek wiejski, czyli serek ziarnisty, jest twarożkiem o ziarnistej konsystencji. Produkuje się go z krowiego mleka i występuje w wielu wariantach – naturalny, z dodatkami smakowymi, owocami, ziołami oraz w wersji light.

Właściwości serka wiejskiego

Serek wiejski składa się z twarogu ziarnistego, śmietanki, białek mleka i soli. Jest bardzo bogatym źródłem pełnowartościowego białka. W zależności od firmy, serek wiejski zawiera od 9 do 14 g białka na 100 g produktu. Zawiera niewiele kalorii – 100 g serka to od 80 do 100 kcal. Wersje light serka wiejskiego, czyli odtłuszczone, mają około 40% mniej tłuszczu niż wersja klasyczna oraz mniej kalorii – około 70 w 100 g. Twarożek ziarnisty nie powinien być jednak całkowicie pozbawiony tłuszczu, ponieważ jest on potrzebny do przyswojenia witamin A, D, E i K.

Jaki serek wiejski jest najlepszy?

Najlepiej wybierać klasyczne wersje, gdyż owocowe czy czekoladowe wsady zawierają dużo przetworzonego cukru. Jeśli masz ochotę na urozmaicony serek wiejski, możesz samodzielnie dodać łyżeczkę kakao czy miodu – będziesz mieć pewność, że nie zostały dodane np. sztuczny miód, słodzik czy produkty czekoladopodobne.

 

Dobry serek wiejski ma odpowiednią konsystencję – kremową śmietankę oraz drobne, miękkie i gładkie ziarna. Od serka może się oddzielić niewielka warstwa śmietanki lub odcieku wodnego, co jest naturalne w twarożku. Nie powinien zawierać żadnych zagęstników ani konserwantów chemicznych.

 

Serek wiejski jest idealnym pomysłem na śniadanie, kolację lub przekąskę między posiłkami. To także idealny posiłek podczas diety wysokobiałkowej.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Kobieta o szczupłej sylwetce
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Dieta odchudzająca – jadłospis oparty o pożywne, smaczne i dietetyczne śniadania
Dieta odchudzająca – jadłospis powinien składać się z odżywczych śniadań, zawierających węglowodany złożone (np. razowy chleb, płatki owsiane), białko (np. chudy ser biały, jajka), błonnik (hamuje napady głodu, jest go dużo np. w nasionach słonecznika, siemieniu lnianym), owoce/warzywa. Liczbę kalorii, jaką powinnaś przyjmować, jedząc śniadanie najlepiej ustalić z dietetykiem, który wyliczy bilans kaloryczny, opierając się na BMI. Każde z podanych tutaj śniadań nie przekracza 350 kalorii.

Dieta odchudzająca – jadłospis powinien składać się z odżywczych śniadań, zawierających węglowodany złożone (np. razowy chleb, płatki owsiane), białko (np. chudy ser biały, jajka), błonnik (hamuje napady głodu, jest go dużo np. w nasionach słonecznika, siemieniu lnianym), owoce/warzywa. Liczbę kalorii, jaką powinnaś przyjmować, jedząc śniadanie najlepiej ustalić z dietetykiem, który wyliczy bilans kaloryczny, opierając się na BMI. Każde z podanych tutaj śniadań nie przekracza 350 kalorii. Śniadania na diecie odchudzającej – jadłospis Poniedziałek  płatki owsiane z jabłkiem i cynamonem – 320 kalorii Składniki: pół szklanki płatków owsianych, 1 małe jabłko, szczypta cynamonu, szklanka mleka 0,5%. Wykonanie: Szklankę mleka gotuj na małym ogniu. Kiedy się zagotuje, zamieszaj je, zmniejsz maksymalnie ogień i wrzuć płatki owsiane. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Po upływie 20 minut odstaw owsiankę na 10 minut (płatki będą miały bardziej gęstą i kleistą formę). Na tarce zetrzyj jabłko. Wymieszaj jabłko z cynamonem i dodaj do owsianki. Wtorek jajka na miękko z chlebem razowym ze słonecznikiem i papryką – 290 kalorii Składniki: 2 jajka, 1 kromka chleba razowego, 1 papryka czerwona, szczypta soli Wykonanie: Jajka umyj pod bieżącą wodą, wrzuć do garnka z około litrem zimnej, osolonej wody. Od momentu zagotowania wody, trzymaj na gazie jeszcze około 5 minut. Jedz z razowym chlebem i papryką czerwoną pokrojoną w paski. Środa twarożek ze szczypiorkiem – 280 kalorii Składniki: 150 gramów twarogu chudego, szczypiorek, szczypta soli ziołowej, 100 gramów jogurtu naturalnego, kromka chleba żytniego na zakwasie. Wykonanie: Twaróg przełóż do miski, wymieszaj z jogurtem...

ryba z warzywami
Flickr/Susan Lucas Hoffman/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia
Co się je w Dukanie? Kilka pomysłów na ciekawy jadłospis dostosowany do każdej fazy diety
Dieta Dukana kojarzy się z jedzeniem jedynie produktów białkowych, a tym samym z niezbyt smacznymi daniami. Jednak to nieprawda. Jadłospis w diecie Dukana może być zróżnicowany i pyszny.

Dieta Dukana kojarzy się z jedzeniem jedynie produktów białkowych, a tym samym z niezbyt smacznymi daniami. Jednak to nieprawda. Jadłospis w diecie Dukana może być zróżnicowany i pyszny. Faza I: proteinowa śniadanie: opakowanie serka wiejskiego light, 2 plastry chudego kurczaka; obiad: befsztyk tatarski (składniki: 150 g polędwicy wołowej, łyżkę: drobno posiekanej cebuli, korniszonów; żółtko, sól, pieprz wykonanie: mięso mielimy w maszynce, dodajemy wszystkie składniki mieszamy wykładamy na talerz – gotowe); przekąska: placki otrębowe z cynamonem (składniki: 1/2 szkl. otrębów owsianych, jajko, sól wykonanie: wszystko mieszamy i smażymy z obu stron na suchej patelni teflonowej); kolacja: jajko na twardo, łyżeczka natki pietruszki; dodatkowo: 1 łyżka stołowa otrębów owsianych. Faza II: białkowo-warzywna śniadanie: omlet na słodko (składniki: 2 jajka, 3 łyżki serka homogenizowanego, słodzik, cynamon, oliwa. wykonanie: żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z 2 łyżeczkami słodziku. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy żółtka z pianą i wylewamy na rozgrzaną patelnię teflonową posmarowaną kroplą oliwy. Smażymy pod przykryciem. W międzyczasie ucieramy serek ze słodzikiem i cynamonem. Po ok. 3 min delikatnie odwracamy omlet na drugą stronę, chwilę smażymy, wykładamy na talerz, smarujemy serkiem);   obiad: krem brokułowy (składniki: duża cebula, duży ząbek czosnku, kostka rosołowa, 0,5 l wody, sól, pieprz, tymianek, łyżka jogurtu naturalnego odtłuszczonego, łyżeczka mleka 0%, świeży lub mrożony brokuł wykonanie: posiekaną cebulę i czosnek dusimy do miękkości w garnku z niewielką ilością wody, brokuł myjemy kroimy/ewentualnie wyjmujemy z opakowania, wkładamy do...

warzywa
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Dieta odchudzająca - przepisy na kolację
Jadłospis w diecie odchudzającej najlepiej ustalić z dietetykiem – powinien zawierać zarówno wytyczne na temat liczby kalorii, jak i zapotrzebowania na białko i węglowodany. Należy tak przygotować menu, aby kolacja dostarczała 20% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Ważne jest, by ostatni posiłek zjeść minimum trzy godziny przed pójściem spać.

Jadłospis w diecie odchudzającej najlepiej ustalić z dietetykiem – powinien zawierać zarówno wytyczne na temat liczby kalorii, jak i zapotrzebowania na białko i węglowodany. Należy tak przygotować menu, aby kolacja dostarczała 20% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Ważne jest, by ostatni posiłek zjeść minimum trzy godziny przed pójściem spać. Siedem pomysłów na dietetyczne kolacje – poniżej 300 kalorii Poniedziałek – pomidory z mozzarellą – 230 kcal Składniki: pół kulki mozzarelli light, 2 pomidory, łyżka oliwy z oliwek, pieprz ziołowy, natka pietruszki. Wykonanie: Mozzarellę light i pomidory pokrój w plastry. Układaj naprzemiennie pomidora i ser. Całość spryskaj oliwą i posyp pieprzem ziołowym oraz posiekaną pietruszką.   Wtorek – sałatka z tuńczykiem – 270 kcal Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym, 2 jajka, ogórek konserwowy, pół cebuli czerwonej. Wykonanie: Jajka ugotuj na twardo, a następnie pokrój w drobną kostkę. Odsączonego tuńczyka połącz z pokrojonymi jajkami . Dodaj pokrojonego ogórka i cebulę.   Środa – nadziewana papryka – 190 kcal Składniki: duża papryka czerwona, 100 gramów twarogu, 4 oliwki . Wykonanie: Paprykę umyj i usuń gniazdo nasienne, a następnie podziel ją na 4 kawałki. Każdy z nich posmaruj twarogiem i ozdób oliwką.   Czwartek – por w jajku – 200 kcal Składniki: por, jajko, sól, pieprz, łyżka oleju rzepakowego. Wykonanie: Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć pokrojonego pora i wbij jajko i dodaj przyprawy. Wszystko wymieszaj.   Piątek – Serek wiejski z pieczarkami – 295 kcal Składniki: 200 gramów serka wiejskiego, 100 gramów pieczarek, cebula, sól, pieprz, łyżka...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner