Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
śniadanie podane do łóżka
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Przepisy na smaczne i zdrowe śniadanie

Wartościowe śniadanie spełnia kluczową rolę w zdrowym trybie życia: podkręca metabolizm, dodaje energii i poprawia samopoczucie. Wartościowe śniadanie nie tylko dostarczy energii, ale spowoduje, że w ciągu dnia będzie mniejsza szansa na uleganie skłonności do przejadania się. Poranna porcja składników odżywczych poprawia metabolizm, jak i samopoczucie.

Wartościowe śniadanie spełnia kluczową rolę w zdrowym trybie życia: podkręca metabolizm, dodaje energii i poprawia samopoczucie. Wartościowe śniadanie nie tylko dostarczy energii, ale spowoduje, że w ciągu dnia będzie mniejsza szansa na uleganie skłonności do przejadania się. Poranna porcja składników odżywczych poprawia metabolizm, jak i samopoczucie.

Przepis na pastę z rybą, serem i jajkiem

Składniki:

  • makrela wędzona (połowa ryby),
  • ser twarogowy typu włoskiego (100 g),
  • jajko ugotowane na twardo (jedna sztuka),
  • cebula dymka (jedna sztuka),
  • czosnek (2 ząbki),
  • jogurt naturalny (1 łyżka),
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Rybę oczyść z ości, usuń skórę i następnie rozdrobnij w naczyniu.
  • Jajko obierz ze skorupki i drobno posiekaj.
  • Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj. Czosnek możesz rozgnieść na miazgę.
  • Ser rozdrobnij i dodaj do niego pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

Przepis na pastę z awokado

Składniki:

  • awokado (jedna sztuka),
  • czosnek (1-2 ząbki),
  • oliwa (1 łyżka),
  • sok z limonki lub cytryny (z połowy owocu),
  • sól (1/2 łyżeczki).

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Awokado umyj, obierz i usuń pestkę. Rozgnieć widelcem.
  • Czosnek posiekaj bardzo drobno.
  • Połącz awokado z czosnkiem, oliwą, sokiem i solą. Dokładnie wymieszaj.
  • Posmaruj chleb pastą i gotowe.

Smacznego!

Przepis na pełnoziarniste tosty w stylu włoskim

Składniki:

  • pieczywo pełnoziarniste (2 kromki),
  • pomidor,
  • oliwki (4 sztuki),
  • ser mozzarella (30 gramów),
  • sos pesto zielony (10 gramów).

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Pieczywo zapiecz w tosterze.
  • Pomidora, mozzarellę i oliwki pokrój w plasterki.
  • Posmaruj obie kromki sosem pesto.
  • Ułóż na nich pozostałe składniki (ser, pomidor i oliwki).

Smacznego!


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Robienie gofrów porcjami w gofrownicy
©gkrphoto/Fotolia
Styl życia
Jak zrobić ciasto na pyszne gofry? Trzy propozycje smacznych i sycących gofrów na słono
Gofry na słono robi się z kilku podstawowych składników (mąka, jaja, mleko, margaryna, przyprawy). Doskonale smakują z dodatkiem sera i szynki lub z pastą z awokado. Podaje się je z ketchupem lub salsą domowej roboty.

Gofry na słono robi się z kilku podstawowych składników (mąka, jaja, mleko, margaryna, przyprawy). Doskonale smakują z dodatkiem sera i szynki lub z pastą z awokado. Podaje się je z ketchupem lub salsą domowej roboty. Gofry są rodzajem pulchnego wafla, który robi się w gofrownicy . Mają charakterystyczny kształt prostokąta, kwadratu lub serca z kratownicą. Ciasto na gofry przygotowuje się z mąki, jaja, mleka, margaryny lub masła. Gofry najczęściej podaje się na słodko z bitą śmietaną , ale przysmakiem są również te serwowane na słono. Przepis na gofry z szynką i serem Składniki (na 4 porcje): 300 gramów mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej. 500 mililitrów mleka, 25 gramów świeżych drożdży, 100 gramów masła, 2 jaja, 100 gramów szynki, ½ papryki, 80 gramów żółtego sera, świeży szczypiorek, chili.   Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Mąkę przesiej do miski. Dodaj pozostałe składniki na ciasto (cukier, sól, sodę oczyszczoną). Wymieszaj. W garnku na małym ogniu podgrzej lekko mleko – maksymalnie do 40 stopni. Mieszając mikserem na małych obrotach, rozpuść w nim masło. Następnie dodaj pokruszone drożdże i jaja . Wymieszaj. Zawartość garnka wlewaj powoli do maki i pozostałych składników. Całość jednocześnie miksuj, aż uzyskasz jednolitą masę. Następnie kontynuuj miksowanie przez 2 minuty. Otrzymane ciasto nakryj ściereczką i odstaw na dwie godziny w temperaturze pokojowej lub na noc do lodówki. Do gotowego ciasta dodaj starty ser, drobno pokrojoną szynkę, paprykę, szczypiorek oraz chili. Całość wymieszaj. Masę wykładaj na rozgrzaną gofrownicę . Przepis na gofry a’la pizza Składniki (na 4 porcje): 1 szklanka mąki, 1 duże jajo,...

tapenada, czyli pasta oliwkowa
©M.studio/fotolia
Styl życia
Przepis na pastę oliwkową
Pasta oliwkowa, zwana też tapenadą jest świetnym dodatkiem na przepyszne i oryginalne kanapki lub grzanki. Zachwycają się nią zarówno dorośli, jak i dzieci. Wykorzystywana jest także jako dodatek do sałatek, ryb lub mięs. Niektórzy stosują ją także do różnego rodzaju makaronów.

Pasta oliwkowa, zwana też tapenadą jest świetnym dodatkiem na przepyszne i oryginalne kanapki lub grzanki. Zachwycają się nią zarówno dorośli, jak i dzieci. Wykorzystywana jest także jako dodatek do sałatek, ryb lub mięs. Niektórzy stosują ją także do różnego rodzaju makaronów.  Tapenada - prosty przepis na pastę z czarnych oliwek Pasta z czarnych oliwek (tapenada) jest świetnym pomysłem na przekąskę w trakcie imprezy. Niepowtarzalny smak przekąski tkwi w dobrze doprawionych oliwkach. Jak zrobić pastę do smarowania pieczywa?   Składniki:   czarne oliwki (200 g), papryka chili (1 sztuka), czosnek (2 ząbki), natka świeżej pietruszki, ocet balsamiczny (3 łyżki), oliwa (4 łyżki), sól, wybrane pieczywo. Sposób przygotowania:   Czarne oliwki drobno posiekaj lub rozdrobnij za pomocą miksera. Do zmiksowanych oliwek dodaj posiekaną ostrą paprykę chili i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość delikatnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki, a następnie dodaj rozdrobnioną natkę pietruszki, sól, oliwę i ocet balsamiczny. Pastę ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i odstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Na drugi dzień tapenadę podawaj ze świeżym pieczywem lub ciepłymi grzankami.   Smacznego!  Pasta jajeczna jest smaczna, sycąca i szybka w przygotowaniu.  Pasta jajeczna – przepisy.  Lubisz proste smarowidła na kanapki?  Pasta dr Budwig z oleju lnianego i twarogu .  Awokado świetnie się sprawdza na kanapki.  Pasta z awokado, czyli guacamole: przepis .  Pasta z ciecierzycy to idealna przekąska.  Hummus: właściwości, kalorie, przygotowanie . 

©Peteers/Fotolia
Styl życia
Pasta jajeczna i jej odmiany: z tuńczykiem, ze szczypiorkiem, pasta jajeczna bez majonezu
Pasta jajeczna to prosty sposób na śniadanie lub kolację. Do jej przygotowania potrzeba jajek, przypraw i ulubionych składników. Często wykorzystywane przepisy to te na pastę jajeczną ze szczypiorkiem, tuńczykiem lub serem. Ciekawy jest też przepis na pastę jajeczną bez majonezu.

Pasta jajeczna to prosty sposób na śniadanie lub kolację. Do jej przygotowania potrzeba jajek, przypraw i ulubionych składników. Często wykorzystywane przepisy to te na pastę jajeczną ze szczypiorkiem, tuńczykiem lub serem. Ciekawy jest też przepis na pastę jajeczną bez majonezu.   Pastę jajeczną przyrządzisz już z kilku składników. Najlepiej smakuje razem z pomidorem . Możesz ją też jeść z pieczywem. Pastę z jajek lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Pasta jajeczna z tuńczykiem Pasta jajeczna z tuńczykiem to świetny pomysł na śniadanie.  Składniki (na 4 porcje): 4 jaja ugotowane na twardo 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 1 łyżeczka jogurtu , 1 łyżeczka majonezu, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz.   Czas przygotowania: 20 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Odsącz tuńczyka z zalewy, Obierz jajka i pokrój je w drobną kosteczkę lub zetrzyj na tarce. Drobno posiekaj cebulkę . Wymieszaj tuńczyka, jajka i cebulę z jogurtem, majonezem oraz musztardą. Posól i dodaj pieprz do smaku. Pasta jajeczna z serem Pastę jajeczną z serem możesz zabrać do szkoły lub pracy.  Składniki (na 4 porcje): 4 jaja na twardo, 1 ogórek kiszony, 100 g żółtego sera, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka musztardy, szczypiorek, sól, pieprz.   Czas przygotowania: 20 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Obierz i pokrój jaja oraz ogórki w drobną kosteczkę. Odsącz ogórki z nadmiaru soku . Posiekaj szczypiorek. Zetrzyj ser na tarce. Wsyp warzywa i jaja do miseczki. Dodaj do nich majonez, musztardę, ser....

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner