Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
usmażone naleśniki
©minadezhda/Fotolia
Styl życia

Jajecznica z warzywami sezonowymi i naleśniki z twarogiem i ananasem – 2 pomysły na wysokobiałkowe śniadanie

Wysokobiałkowe śniadanie zapobiega wahaniom stężenia glukozy w krwi przez resztę dnia. Jeśli rozpoczniemy dzień od dostarczenia sobie przynajmniej 35 g białka w śniadaniu, będziemy bardziej syci, a ochota na słodycze będzie mniejsza. Jedzenie takich śniadań jest wskazane dla osób, które chcą utrzymać wagę lub schudnąć oraz dla chorych na cukrzycę.

Wysokobiałkowe śniadanie zapobiega wahaniom stężenia glukozy w krwi przez resztę dnia. Jeśli rozpoczniemy dzień od dostarczenia sobie przynajmniej 35 g białka w śniadaniu, będziemy bardziej syci, a ochota na słodycze będzie mniejsza. Jedzenie takich śniadań jest wskazane dla osób, które chcą utrzymać wagę lub schudnąć oraz dla chorych na cukrzycę.

Wysokobiałkowe śniadanie: jajecznica z sezonowymi warzywami

Składniki:

  • 2 kurze jaja,
  • łyżeczka masła lub oleju rzepakowego,
  • 1 mała, biała cebula, np. szalotka, lub 1/2 dużej cebuli,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • sezonowe warzywa: rzodkiew, pomidor (można je zastąpić warzywami kiszonymi, np. ogórkiem),
  • łyżeczka otrębów,
  • „coś zielonego”: natka pietruszki, kiełki rzodkiewki, szczypior.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Posiekaj białą cebulę i przysmaż ją na łyżeczce masła lub oleju.
  • Kiedy cebula już się zeszkli, wbij na patelnię dwa jaja.
  • Mieszaj je do momentu, aż się zetną.
  • Dodaj łyżeczkę otrębów.
  • Pokrój czerwoną cebulę oraz warzywa sezonowe lub kiszone i wrzuć je na patelnię, mieszając.
  • Przed podaniem przystrój jajecznicę posiekaną natką pietruszki, kiełkami rzodkiewki lub szczypiorkiem.

Smacznego!

Wysokobiałkowe śniadanie: naleśniki z serem i ananasem

Składniki:

  • 1 szklanka mąki razowej (jeśli nie masz takiej mąki, możesz do zwykłej, białej mąki dodać łyżkę otrębów),
  • 2 kurze jaja,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki masła lub oleju rzepakowego,
  • 300 g twarogu półtłustego,
  • ok. 3-4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki miodu,
  • szczypta cynamonu,
  • ananas surowy.

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Twaróg rozgnieć z jogurtem tak, by utworzył gładką masę.
  • Dodaj do niej miód i dokładnie wymieszaj. Dla smaku możesz też dodać cynamon.
  • Mąkę wsyp do wysokiej miski, dodaj jaja, a następnie mleko, sól, cukier i wodę oraz olej lub rozpuszczone masło.
  • Zmiksuj wszystkie składniki tak, żeby powstało gładkie, lejące się ciasto.
  • Nagrzej patelnię, a następnie wlej na nią cienką warstwę ciasta naleśnikowego.
  • Przez chwilę powinno ono smażyć się na jednej stronie.
  • Przerzuć je lub odwróć na drugą stronę.
  • Kiedy z obu stron będą przyrumienione, zdejmij je z patelni.
  • Posmaruj naleśnik warstwą twarogową i włóż do niego kawałek ananasa i zawiń. Zrób to samo z każdym naleśnikiem.

Smacznego!

 

Dodatki do jajecznicy i naleśników możesz dowolnie modyfikować. Warto jednak, żeby były to warzywa lub produkty bogate w błonnik, ponieważ dieta wysokobiałkowa może powodować zaparcia.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Smaczne naleśniki z kaszy jaglanej podane z owocami.
©Sea Wave/Fotolia.com
Styl życia
Naleśniki i placki z kaszy jaglanej: na słodko w wersji fit i z warzywami
Z kaszy można przygotować pyszne naleśniki jaglane, podawane np. z dżemem. Bezglutenowe placki w wersji fit to dobry pomysł na podwieczorek. Placuszki z kaszy jaglanej wyśmienicie smakują też z warzywami, np. cukinią i marchewką.

Z kaszy można przygotować pyszne naleśniki jaglane, podawane np. z dżemem. Bezglutenowe placki w wersji fit to dobry pomysł na podwieczorek. Placuszki z kaszy jaglanej wyśmienicie smakują też z warzywami, np. cukinią i marchewką.   Kasza jaglana to idealna baza do naleśników i placków w wersji fit. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu . Ważne, aby przed ugotowaniem sparzyć ją wrzątkiem. Dzięki temu nie będzie miała gorzkiego posmaku.   Naleśniki z kaszy jaglanej   Składniki: 300 g (10 łyżek) ugotowanej kaszy jaglanej, 1 szklanka wody bądź mleka ryżowego , 6 łyżek skrobi kukurydzianej, 3-4 łyżki nierafinowanego oleju.   Czas przygotowania: około 20 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Ostudź ugotowaną kaszę. Zmiksuj ją z wodą bądź mlekiem, skrobią i olejem na gładką masę. Powinna być nieco gęstsza niż ta na zwykłe naleśniki. Posmaruj patelnię niewielką ilością oleju. Wylej niedużą ilość ciasta na patelnię i poruszając nią, rozprowadź. Kiedy naleśnik będzie miał suchy wierzch, podważ jego brzegi i odwróć na drugą stronę. Postępuj w ten sam sposób z kolejnymi, nie dodając oleju. Podawaj z dżemem, serem lub innymi ulubionymi dodatkami.   Placki z kaszy jaglanej z warzywami   Składniki: 100 g kaszy jaglanej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 2 jaja, 1 łyżka masła, 1 cebula, 1 marchew, 1 mała cukinia, 1-2 ząbki czosnku , ostra papryka, pieprz, sól, masło do smażenia.   Czas przygotowania: około 20 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Ugotuj kaszę w osolonej wodzie do miękkości. Umyj...

Gofry na słono, podane z pomidorkami koktajlowymi.
©fahrwasser/Fotolia.com
Styl życia
Gofry z cukinią, marchewką, serem Rubin i bakłażanem oraz z kurczakiem– przepisy
Ciasto na gofry przygotowuje się z mąki, mleka, jaj i niekiedy masła. Można dodać też wody gazowanej, aby były bardziej chrupiące. Ich upieczenie trwa maksymalnie 15 minut, w zależności od mocy gofrownicy.

Ciasto na gofry przygotowuje się z mąki, mleka, jaj i niekiedy masła. Można dodać też wody gazowanej, aby były bardziej chrupiące. Ich upieczenie trwa maksymalnie 15 minut, w zależności od mocy gofrownicy.   Gofry są najczęściej podawane na słodko : z owocami, bitą śmietaną, dżemem i posypkami. Warto spróbować też obiadowej wersji tego przysmaku. Wytrawne gofry można serwować z dodatkiem warzyw, mięs i serów. Warto dodać do nich także pestki, np. dyni.   Gofry z cukinią i marchewką   Składniki: 1 ½ szklanki mąki, 120 g miękkiego masła, 3 jaja, 200 ml wody gazowanej, 2 marchewki, 1 cukinia, 2 łyżki pestek słonecznika , ½ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta soli, szczypta pieprzu, olej do wysmarowania gofrownicy.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: około 1 godziny   Sposób przygotowania: Umyj i obierz warzywa. Zetrzyj je na tarce: marchewkę drobno, a cukinię na najgrubszych oczkach. Pozostaw warzywa na sitku, by odsączyły się z soku. Upraż pestki słonecznika na patelni bez dodatku tłuszczu. Uważaj, by ich nie przypalić. Ubij mikserem masło i jaja na puszystą masę. Nie przerywaj miksowania i dodawaj naprzemiennie łyżkę stołową mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia oraz wody gazowanej. Dopraw masę gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zmiksuj wszystkie składniki. Odstaw ciasto na pół godziny. Po upływie tego czasu zetrzyj cebulę na najmniejszych oczkach tarki i dodaj ją do ciasta. Wrzuć warzywa i uprażone pestki słonecznika. Wymieszaj całość. Nasmaruj gofrownicę olejem. Upiecz gofry. Powinny być złotobrązowe.   Gofry warzywne z serem Rubin   Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki mleka, 2 jaja, 1...

Ryba po grecku
© minadezhda/Fotolia.com
Styl życia
Prosty przepis na rybę po grecku
Ryba po grecku pomimo swojej nazwy weszła już do kanonu potraw, które najczęściej goszczą na polskim wigilijnym stole. Smakuje nawet osobom, które nie przepadają za rybami, ponieważ warzywa zabijają nieprzyjemny dla niektórych, posmak ryby.

Ryba po grecku pomimo swojej nazwy weszła już do kanonu potraw, które najczęściej goszczą na polskim wigilijnym stole. Smakuje nawet osobom, które nie przepadają za rybami, ponieważ warzywa zabijają nieprzyjemny dla niektórych, posmak ryby.   Składniki:   300 g filetów ze świeżych ryb, najlepiej dorsza lub sandacza, 2 średniej wielkości marchewki, 2 średniej wielkości pietruszki, pół dużego selera, 1 średniej wielkości cebula, 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru, pieprz do smaku, łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżki oleju rzepakowego, cytryna (do dekoracji), natka pietruszki (do dekoracji).   Czas przygotowania: ok. 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przyrządzenia:   Usmaż rybę na oleju i przełóż do innego naczynia. Zetrzyj na tarce marchew i pietruszkę, a cebulę pokrój na drobne kawałki. Wrzuć warzywa na patelnię, podlej 2-3 łyżkami wody i gotuj przez ok. 30 minut. W razie potrzeby dolewaj odrobinę wody. Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Rybę połóż na półmisku i przykryj warzywami. Możesz udekorować danie plasterkami cytryny lub świeżą natką pietruszki.   Smacznego!   Masz ochotę na lekką rybę bez tłuszczu? Sprawdź nasz przepis na dorsza z grilla i w folii z warzywami . Pstrąg zawiera więcej białka niż łosoś, a ma mniej kalorii niż śledź czy makrela. Dowiedz się, jakie  wartości odżywcze, kalorie i witaminy ma pstrąg .  Czy wiesz, że dorsz może poprawić kondycję włosów? Zobacz,  jak poprawić kondycję włosów domowymi sposobami .

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner