Party Stories
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Sanah
Paulina Sykut-Jeżyna w Sopocie
Doda z mężem Emilem Stępniem
Gołąbki w sosie pomidorowym na półmisku
©Justyna Kaminska/Fotolia
Styl życia

Gołąbki zapiekane w piekarniku – przepis

Farsz do gołąbków zapiekanych jest taki sam jak do gołąbków duszonych. Jednak przepis na gołąbki zapiekane w piekarniku z sosem pomidorowym wymaga przygotowania prostego sosu, dzięki któremu gołąbki nabierają lekko kwaskowatego smaku.

Farsz do gołąbków zapiekanych jest taki sam jak do gołąbków duszonych. Jednak przepis na gołąbki zapiekane w piekarniku z sosem pomidorowym wymaga przygotowania prostego sosu, dzięki któremu gołąbki nabierają lekko kwaskowatego smaku.

Przepis na gołąbki zapiekane w piekarniku z sosem pomidorowym

Gołąbki zapiekane w piekarniku od tradycyjnych gołąbków różnią się końcową obróbką cieplną. Jedne są zapiekane w naczyniu żaroodpornym podlane pomidorowym sosem, drugie – duszone w garnku z wodą lub bulionem. Przepis na gołąbki zapiekane w piekarniku nie jest skomplikowany, ale wykonanie tego dania jest czasochłonne ze względu na konieczność zawinięcia całego farszu w liście kapusty.

Składniki:

  • 800 g mielonego mięsa wieprzowego, np. karkówki,
  • 1 główka kapusty włoskiej,
  • 1 woreczek białego ryżu,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2-3 łyżki oleju.

Na sos:

  • 100 g koncentratu pomidorowego,
  • 1½ szklanki wody lub bulionu,
  • sól, pieprz, zioła, np. majeranek albo zioła prowansalskie.

 

Czas wykonania: 60 minut + czas pieczenia

Stopień trudności: średni

Ilość porcji: 20

Sposób przygotowania:

  • Kapustę obierz z brzydkich i dziurawych liści, a resztę sparz lub obgotuj w osolonym wrzątku, by stała się miękka, odetnij twarde części. Zajmie ci to około 20 minut.
  • Ryż ugotuj i odcedź, lekko ostudź.
  • Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
  • Wymieszaj w dużej misce mielone mięso, cebulę, ryż i jajka, dopraw solą i pieprzem, dokładnie połącz składniki.
  • Zawiń farsz w liście kapusty, tak by się nie rozpadły.
  • Na dno naczynia żaroodpornego połóż kilka liści kapusty, na nich ułóż gołąbki, przykryj je liśćmi.
  • Zrób sos pomidorowy: wymieszaj koncentrat pomidorowy z wodą lub bulionem, dopraw ziołami, solą i pieprzem.
  • Zalej sosem gołąbki, naczynie przykryj pokrywką.
  • Gołąbki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 90 minut. Po 75 minutach możesz zdjąć pokrywkę.

Wskazówka: Jeśli gotujesz w małym naczyniu, gołąbki będą gotowe szybciej, nawet już po 50 minutach. Podobnie jeśli gołąbki wyszły małe, z mniejszych liści.

Dziś na obiad tradycyjne zapiekane gołąbki? Pobierz Auchan Direct kod i zrób tanie zakupy.

Smacznego!

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Gorący gołąbek podany na talerzu z natką pietruszki.
©robert6666/Fotolia.com
Styl życia
Pomysł na obiad dla wegetarian: przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i sosem grzybowym
Sos grzybowy i gołąbki z kaszą gryczaną to pomysł na obiad dla osób, które nie jedzą mięsa. Danie wegetariańskie przygotowuje się z włoskiej kapusty. Gotowana kasza gryczana w połączeniu z sosem grzybowym tworzy aromatyczny i smaczny posiłek dla całej rodziny.

Sos grzybowy i gołąbki z kaszą gryczaną to pomysł na obiad dla osób, które nie jedzą mięsa. Danie wegetariańskie przygotowuje się z włoskiej kapusty. Gotowana kasza gryczana w połączeniu z sosem grzybowym tworzy aromatyczny i smaczny posiłek dla całej rodziny.   Danie wegetariańskie można dowolnie modyfikować. Osoby, którym nie smakuje kapusta, mogą przygotować gołąbki bez zawijania . Sos grzybowy można zastąpić pomidorowym lub koperkowym.   Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i sosem grzybowym, krok po kroku   Aromatyczny sos grzybowy można przygotować ze świeżych pieczarek. Zamiana tłustej śmietany na lekki wegański jogurt naturalny sprawi, że sos do gołąbków zjedzą ze smakiem nawet osoby będące na diecie.   Potrzebujesz: miski (do namaczania grzybów), patelni, dużego i małego garnka, sita, blendera.   Składniki: 1 kapusta włoska, 2 worki kaszy gryczanej (200 gramów), ½ puszki czerwonej fasoli (200 gramów), 3 cebule, 1 łyżka masła lub oliwy z oliwek, 250 gramów świeżych pieczarek, kilka garści suszonych grzybów (około 40 gramów), sól i pieprz do smaku.   Czas przygotowania: około 1,5 h Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Dzień wcześniej namocz grzyby w wodzie i pozostaw je na całą noc. Duży garnek napełnij wodą i doprowadź ją do wrzenia. Z kapusty włoskiej wytnij głąb i natnij liście u jej podstawy. Zanurz warzywo na kilka minut w gotującej się wodzie. Zdejmij z niej wierzchnie miękkie liście. Powtarzaj czynność z punktu 4., aż do uzyskania odpowiedniej ilości liści. Grzyby gotuj w małym garnku z wodą przez 20 minut. Zachowaj wywar, a odcedzone kapelusze...

Gorący gołąbek podany na talerzu z natką pietruszki.
©robert6666/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na gołąbki z kaszą i grzybami leśnymi
Przepis na gołąbki z kaszą i grzybami leśnymi

Gołąbki z kaszą i grzybami leśnymi  to jesienna wersja obiadowego klasyka. To dużo zdrowsza propozycja ze względu na dodatek wartościowej kaszy gryczanej. To świetny wybór na wigilię oraz dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej - śmietaną można zastąpić śmietaną wegańską lub passatą pomidorową. Głęboki smak potrawy podkreśli delikatny i kremowy sos śmietanowy z aromatem grzybowym. Poniżej znajdziecie najprostszy przepis na gołąbki z grzybami leśnymi. Jeśli nie przepadasz za kaszą, koniecznie spróbuj klasycznej wersji gołąbków z mięsem i ryżem zapiekanych w piekarniku . Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi Składniki na gołąbk główka kapusty białej lub włoskiej 200 g kaszy gryczanej 150 g świeżych grzybów leśnych lub 2 garści suszonych grzybów cebula przyprawy: sól, pieprz, majeranek 300 ml bulionu lub/i wody z moczenia grzybów 100 ml śmietany 18% 2 łyżki mąki olej Jak zrobić gołąbki z kaszą i grzybami? Jeśli używamy grzybów suszonych, należy je namoczyć przez kilka godzin w ciepłej wodzie. Wodę po grzybach zostawiamy do przygotowania sosu. Wodę zagotowujemy w dużym garnku. Do wrzącej wody wrzucamy odcięte liście i zostawiamy na kilka minut aż nabiorą elastyczności. Cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dorzucić świeże lub namoczone posiekane grzyby i obsmażyć na złoto. Dodać ugotowaną kaszę, zamieszać i doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gotowy farsz nakładać na sparzone liście. Najpierw zawinąć dolny, grubszy brzeg, potem boki, a następnie ciasno zawinąć. Do dużego garnka włożyć pozostałe liście, a na nich ułożyć gołąbki. Gołąbki zalać bulionem i gotować...

Smażone klopsiki
Pixabay/schwelmerchen/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Przepis
Gołąbki bez zawijania są modyfikacją przepisu znanego od lat w tradycyjnej kuchni polskiej. Składniki są te same, ale wyglądem gołąbki bez zawijania przypominają raczej kotlety. Proces ich przygotowania trwa krócej niż zrobienie gołąbków zawijanych, a smak liścia kapusty nie dominuje nad smakiem farszu. Warto więc spróbować tej odmiany, bo wydaje się, jakby była zupełnie odrębnym daniem.

Gołąbki bez zawijania są modyfikacją przepisu znanego od lat w tradycyjnej kuchni polskiej. Składniki są te same, ale wyglądem gołąbki bez zawijania przypominają raczej kotlety. Proces ich przygotowania trwa krócej niż zrobienie gołąbków zawijanych, a smak liścia kapusty nie dominuje nad smakiem farszu. Warto więc spróbować tej odmiany, bo wydaje się, jakby była zupełnie odrębnym daniem.   Polskie gołąbki są odpowiednikiem tradycyjnego dania kuchni greckiej. Dolmadakia, czyli liście winogron faszerowane mięsem jagnięcym z koperkiem przeniosła się do innych krajów europejskich, i tak w Chorwacji pojawiła się sarma, na Ukrainie hołubci, a w kuchni żydowskiej – holiszkes. Gołąbki bez zawijania odbiegają więc od typowego sposobu przygotowania tego dania, lecz są równie pożywne, nadają się do ziemniaków i najlepiej smakują z sosem pomidorowym. Przepis na gołąbki bez zawijania Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej), 1/2 główki białej kapusty, 20 dag białego ryżu, 2 jaja, 1 cebula, 2 łyżki kaszy manny, 2 łyżki oleju roślinnego, szczypta pieprzu i soli. Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Kapustę posiekaj w drobne piórka, a cebulę – w kostkę. W tym samym czasie gotuj ryż w osolonej wodzie. 2. Ugotowany i przestudzony ryż wymieszaj z mięsem mielonym, cebulką i kapustą, a następnie dodaj do masy jajka i kaszę mannę. Całość dokładnie wymieszaj, a na koniec dopraw solą i pieprzem. 3. Uformuj z masy kotlety (wielkość według uznania) i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż ich kolor stanie się złotobrązowy. 4. Gotowe kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej gorącym sosem pomidorowym i przykryj na 30 min. Po upływie tego...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner