Przepis na knedle można wykorzystywać cały rok z mrożonych śliwek, chociaż najlepiej smakują jesienią ze świeżych, sezonowych śliwek węgierek. Ciasto na knedle wykonuje się z ziemniaków, jajka i mąki pszennej. Nadzienie do kulek to połowa śliwki. Knedle ze śliwkami podaje się na ciepło, polane gęstą śmietaną i posypane cukrem.

Reklama

Knedle to mączna potrawa, w postaci kulek z ciasta nadziewanego, np. owocami lub mięsem. Idealne ciasto na knedle nie rozpada się, a jednocześnie jest bardzo delikatne.

Nadziewane śliwkami knedle - przepis, krok po kroku

Potrzebujesz:

  • garnka (do gotowania ziemniaków),
  • obieraczki do ziemniaków,
  • stolnicy,
  • dużego garnka (do gotowania knedli),
  • praski do ziemniaków,
  • łyżki cedzakowej.

Składniki:

Zobacz także
  • 700 g ziemniaków,
  • 0,5 kg śliwek węgierek (lub śliwek mrożonych),
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki tartej bułki,
  • 2 łyżki masła,
  • cynamon, cukier i sól do smaku.

Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obierz, opłucz w wodzie i ugotuj do miękkości.
  • Gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę i pozostaw do ostygnięcia.
  • Śliwki węgierki umyj, przekrój na pół i pozbądź się pestek.
  • Wysyp mąkę na stolnicę i zrób w niej dołek a następnie wbij do niego dwa jajka i dodaj szczyptę soli.
  • Wyrabiaj ciasto na knedle, dopóki nie stanie się ono gładkie i puszyste.
  • Z ciasta uformuj grube wałki, a następnie podziel ja na kawałki.
  • Każdy oddzielony kawałek lekko rozpłaszcz na placek.
  • Na środku każdego z placków połóż śliwkę bez pestki.
  • Zawiń ciasto i uformuj z niego kulkę.
  • W dużym rondlu zagotuj wodę, lekko osoloną szczyptą soli.
  • Knedle przełóż do garnka z gotującą się wodą i gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię (ok. 2-3 minuty).
  • Ugotowane knedle ze śliwkami delikatnie wyjmij z wody za pomocą łyżki cedzakowej.

Smacznego!

Reklama

Nadziewane knedle można podawać na dwa sposoby. Najbardziej popularnym sposobem jest polanie kulek gęstą śmietaną i posypanie cukrem. Knedle można również podawać z bułką tartą. Wystarczy w małym rondlu rozgrzać masło i dodać 2 łyżki bułki tartej. Gorące knedle wystarczy polać złocistą substancją, oprószyć cukrem i cynamonem.

Reklama
Reklama
Reklama