puree z ziemniaków i kapusty
©Monkey Business/Fotolia
Styl życia

Puree ziemniaczane z kapustą oraz ziemniaki z kiełbasą, cebulą i boczkiem, czyli przepisy na łatwe tradycyjne dania irla

Kiełbasa z ziemniakami i cebulą lub puree ziemniaczane z kapustą to pomysł na obiad dla całej rodziny. Do przepisu najlepiej użyć kiełbasy wieprzowej i młodych ziemniaków.

Kiełbasa z ziemniakami i cebulą lub puree ziemniaczane z kapustą to pomysł na obiad dla całej rodziny. Do przepisu najlepiej użyć kiełbasy wieprzowej i młodych ziemniaków.

 

Puree z kapustą i ziemniakami nazywa się colcannon. Jest to tradycyjna potrawa w Irlandii, przygotowywana w Dniu Świętego Patryka. Podobnie dublin coddle, czyli ziemniaki pieczone z kiełbasą, cebulą i boczkiem w piekarniku.

Puree ziemniaczane z kapustą (colcannon), krok po kroku

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • patelni,
  • ubijaka do ziemniaków.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 kilogram ziemniaków,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki śmietany 18 procentowej (lub mleka),
  • 250 gramów liści białej kapusty,
  • 1 pęczek szczypioru,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

 

Czas przygotowania: około 35 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz ziemniaki, pokrój na mniejsze części i włóż do garnka.
  • Dolej wody (tak, aby zakryła ziemniaki) i dodaj 1 łyżeczkę soli.
  • Gotuj 10 minut na średnim ogniu.
  • Kapustę posiekaj w paski i dodaj do ziemniaków.
  • Gotuj całość 20 minut, aż składniki będą miękkie.
  • Odlej wodę z garnka.
  • Dodaj śmietanę, 2 łyżki masła, 1 łyżeczkę soli oraz pieprz.
  • Ubijakiem rozgnieć ziemniaki z dodatkami i ubij na gładką masę.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę, a szczypiorek posiekaj.
  • Rozgrzej 1 łyżkę masła na patelni.
  • Smaż cebulę i szczypior 4 minuty.
  • Dodaj do puree i wymieszaj.
  • Podawaj z mięsem mielonym albo piersią z kurczaka.
  • Ziemniaki z kapustą możesz posypać szczyptą posiekanego koperku dla ozdoby.

Ziemniaki z kiełbasą, cebulą i boczkiem (dublin coddle), krok po kroku

Potrzebujesz:

  • patelni,
  • naczynia żaroodpornego
  • folii aluminiowej.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 kilogram ziemniaków,
  • 4 kiełbaski wieprzowe,
  • 8 cienkich plastrów boczku,
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki,
  • 2 cebule,
  • 500 mililitrów bulionu drobiowego,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

 

Czas przygotowania: 2 godziny

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej olej na patelni i smaż boczek około 5 minut.
  • Umyj patelnię i rozgrzej ją ponownie z 2 łyżkami oleju.
  • Smaż kiełbasę 6 minut (po 3 minutach przełóż na drugą stronę).
  • Cebulę posiekaj w piórka.
  • Ziemniaki obierz i pokrój w plastry.
  • Do naczynia żaroodpornego włóż cebulę, ziemniaki, boczek i kiełbasę (pokrojoną na mniejsze części).
  • Posyp całość pietruszką.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Całość zalej bulionem i okryj folią aluminiową.
  • Piecz kiełbasę w piekarniku rozgrzanym do 150°C przez 2 godziny!

Smacznego!

 

zupa ormiańska z wołowiną
©Artem Shadrin/Fotolia
Styl życia
Zupa z cieciorki i wołowiny oraz ryż z rodzynkami, czyli przepisy ormiańskiej kuchni
Ryż z rodzynkami to pomysł na szybki obiad. Wystarczy podsmażyć rodzynki na patelni, dodać surowe jajko, a potem całość wymieszać z ryżem. Dla podkreślenia smaku, danie doprawia się szczyptą kurkumy.

Ryż z rodzynkami to pomysł na szybki obiad. Wystarczy podsmażyć rodzynki na patelni, dodać surowe jajko, a potem całość wymieszać z ryżem. Dla podkreślenia smaku, danie doprawia się szczyptą kurkumy.   Typowy ormiański obiad serwowany jest z mięsem, najczęściej wołowiną albo jagnięciną. Ormianie, chleb jedzą zazwyczaj z serem lub maconi, czyli lokalnym odpowiednikiem kefiru. Ryż z rodzynkami po ormiańsku, krok po kroku Potrzebujesz: garnka, patelni, małej miseczki.   Składniki (na 2 porcje): 2 torebki ryżu, 1 opakowanie rodzynek (250 gramów), 1 łyżka masła, 3 jajka, szczypta soli, szczypta kurkumy .   Czas przygotowania: około 20 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: W osolonej wodzie ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu (12-15 minut). Rozgrzej masło na patelni. Smaż rodzynki przez około 3 minuty. Wbij jajka do miseczki, roztrzep lekko widelcem i wlej na patelnię. Mieszaj 2 minuty (aż jajka się zetną). Dodaj ryż. Dopraw kurkumą i wymieszaj. Ryż z rodzynkami podawaj sam lub jako dodatek np. do piersi z kurczaka . Smacznego! Zupa ormiańska z cieciorki i wołowiny, krok po kroku Zanim zaczniesz gotować zupę, namocz cieciorkę. Dzień przed, zalej groch 2 szklankami wody . Cieciorka powinna moczyć się minimum 12 godzin.   Potrzebujesz: garnka, patelni, tarki o dużych oczkach, praski do czosnku.   Składniki (na 6 porcji): 1 kilogram wołowiny, 1 opakowanie cieciorki (400 gramów), 2 cebule, 3 marchewki, 1 papryka czerwona, 200 gramów pieczarek, 5 ugotowanych ziemniaków, 1 papryczka pepperoni, 5 liści laurowych, 6 ziaren ziela angielskiego, 3 łyżki oleju, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, pęczek...

Kapusta z kiełbasą
©lilechka75/Fotolia
Styl życia
Przepis na ciapkapustę, czyli tradycyjne danie kuchni śląskiej z kapusty kiszonej i ziemniaków
Ciapkapusta, inaczej, ciaprówa lub pańczkraut, to tradycyjne danie kuchni śląskiej. Podawana jest z karminadlami czyli kotletami mielonymi, kiełbasą lub żeberkami. Śląską ciapkapustę można przygotować w niecałą godzinę. Wystarczy odrobina ziemniaków, kapusty i mięsa.

Ciapkapusta, inaczej, ciaprówa lub pańczkraut, to tradycyjne danie kuchni śląskiej. Podawana jest z karminadlami czyli kotletami mielonymi, kiełbasą lub żeberkami. Śląską ciapkapustę można przygotować w niecałą godzinę. Wystarczy odrobina ziemniaków, kapusty i mięsa.   Według gospodyń śląskich tajemnica idealnej ciapkapusty tkwi w czasie potrzebnym do „przegryzienia się” wszystkich składników. Niektóre z nich, by podać danie na stół, czekały nawet po kilka godzin od przygotowania. Ciapkapusta Ciapkapusta idealnie smakuje podana z żeberkami lub kotletami mielonymi. Jest świetnym pomysłem na zdrowy i pożywny obiad dla całej rodziny.   Potrzebujesz: garnka, patelni, tarki.   Składniki na 4 porcje: 800 g kapusty kiszonej , 1 kg ziemniaków, 300 g wędzonego boczku (ew. kiełbasy), 1 cebula, sól (do smaku), smalec (do smażenia), kminek (do smaku), pół marchewki, pieprz (do smaku).   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności : łatwe   Wskazówki: Jeśli zalewy z kapusty jest za mało, można dodać do niej trochę wody.   Sposób przygotowania: Odcedź z zalewy kapustę kiszoną (zachowaj zalewę). Posiekaj kapustę. Włóż ją z powrotem do zalewy. Dopraw kminkiem. Zetrzyj na tarce pół marchewki. Dodaj do kapusty . Całość gotuj w zalewie przez pół godziny. Obierz ziemniaki. Ugotuj je w osolonej wodzie. Cebulę obierz i posiekaj. Boczek wędzony pokrój w centymetrową kostkę. Na patelni rozpuść trochę smalcu. Wrzuć na nią boczek i cebulę. Smaż do momentu, aż cebula się zarumieni. Ugotowane ziemniaki ugnieć na puree. Odcedź kapustę . Dodaj ją do ziemniaków. Boczek z cebulą wymieszaj z ziemniakami i kapustą. Dopraw solą i pieprzem. Gotowe.   Smacznego!...

Kasza jęczmienna
©Lilyana Vynogradova/Fotolia
Styl życia
Przepis na dania z kaszy jęczmiennej zapiekankę, gulasz i zrazy
Kasza jęczmienna jest sycąca i pomaga na dolegliwości układu pokarmowego. Można przy jej użyciu przygotować pyszną zapiekankę, zrazy lub podawać ją jako dodatek do mięs z sosem.

Kasza jęczmienna jest sycąca i pomaga na dolegliwości układu pokarmowego. Można przy jej użyciu przygotować pyszną zapiekankę, zrazy lub podawać ją jako dodatek do mięs z sosem.   Kasza jęczmienna jest bogata w błonnik, dlatego jest polecana osobom cierpiącym na zaparcia . Zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu pokarmowego. Polecana jest osobom dbającym o linię i przebywającym na diecie. Dodatkowo błonnik zwarty w kaszy jęczmiennej zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Zapiekanka z kaszy jęczmiennej Przepis na pyszną zapiekankę z kaszy jęczmiennej, kiełbasy śląskiej, sera, boczku i cebuli . Najlepiej smakuje z surówką z kapusty.   Potrzebujesz: naczynia żaroodpornego, patelni.   Składniki na 4 porcje: 1 l bulionu, szklanka kaszy jęczmiennej, 200 g boczku, 1 cebula, 100 g białego sera, 4 łyżki śmietany 18%, 100 g kiełbasy np. śląskiej, pieprz (do smaku), sól (do smaku), bazylia (do smaku), masło (do smarowania naczynia żaroodpornego), bułka tarta (do posypania naczynia żaroodpornego).   Czas przygotowania: 80 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Zagotuj litr bulionu. Wsyp kaszę do bulionu. Gotuj przez pół godziny pod przykryciem Boczek pokrój w paski. Podsmaż go na patelni. Obierz cebulę i posiekaj. Wrzuć cebulę na patelnię. Piecz, aż się zarumieni. Gotową kaszę wymieszaj z boczkiem, serem i śmietaną. Dopraw według uznania przyprawami. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Do naczynia nałóż kaszę. Kiełbasę pokrój w paski. Dodaj kiełbasę do naczynia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz zapiekankę przez 20 minut. Gotowe. Smacznego! Zrazy z kaszy Pomysł na przepyszne zrazy z kaszy jęczmiennej. Idealnie...

Nasze akcje
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy

Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!

Partner
Weleda
Newsy

Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!

Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy

Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!

Partner
Eva Longoria
Styl życia

Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!

Partner
Newsy

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner
Newsy

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner
Newsy

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy

Małgorzata Rozenek-Majdan

BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy

Julia Wieniawa

BZ
Kasia Cichopek pozuje na huśtawce na swoim balkonie
Newsy

Katarzyna Cichopek

BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show

Hotel Paradise

BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show

Ślub od pierwszego wejrzenia

BZ
Moda uliczna z nowojorskiego tygodnia mody wiosna/lato 2021
Fleszstyle

Modne fryzury wiosna 2021. Buttercream blonde to nowy trend dla fanek jasnych fryzur. Koloryzacja pasuje do większości karnacji

Marcelina Zielnik
Paul Costelloe wiosna/lato 2021
Fleszstyle

Te trzy trendy zdominowały makijaż na wiosnę i lato 2021

Marcelina Zielnik
Modelka z koloryzacją "terracotta hair"
Fleszstyle

Modne fryzury na wiosnę 2021. Koloryzacja "terracotta hair" to hit Instagrama. To najgorętszy trend

Anna Kusiak
Leonie Hanne
Fleszstyle

Ta fryzura to najgorętszy trend wiosny i lata 2021. Instagramerki ją uwielbiają

Marcelina Zielnik
Jessica Alba i soft bob
Fleszstyle

Modne fryzury na sezon wiosna-lato 2021. Soft bob odejmie ci minimum 10 lat

Anna Kusiak