gulasz z fasolą
©Comugnero Silvana/Fotolia
Styl życia

Przepis na brazylijski gulasz z fasolą, kiełbasą, marchewką, ryżem i papryką

Fasolę, namoczoną dzień wcześniej, gotuje się około 1,5 godziny, dodając kolejno składniki na gulasz. Potrawa rodem z Brazylii, wystarczy na obiad dla całej rodziny. Oprócz fasoli, ważnymi składnikami dania są: kiełbasa, marchewka, papryka, ryż oraz czosnek.

Fasolę, namoczoną dzień wcześniej, gotuje się około 1,5 godziny, dodając kolejno składniki na gulasz. Potrawa rodem z Brazylii, wystarczy na obiad dla całej rodziny. Oprócz fasoli, ważnymi składnikami dania są: kiełbasa, marchewka, papryka, ryż oraz czosnek.

 

Gulasz z fasoli nazywany jest feijoada. W Brazylii uznawany jest za potrawę narodową. Głównie przygotowuje się go z czarnej lub czerwonej fasoli, ale do przepisu można wykorzystać białą. Warto pamiętać, aby dzień przed gotowaniem zalać fasolę litrem zimnej wody. Minimalny czas namaczania to 12 godzin.

 

Potrzebujesz:

  • dużego garnka,
  • sitka,
  • praski do czosnku,
  • patelni,
  • rondla (do ugotowania ryżu).

 

Składniki (na 6 porcji):

  • opakowanie suszonej fasoli (500 gramów),
  • opakowanie mrożonej marchewki krojonej w kostkę (450 gramów),
  • 200 gramów kiełbasy (rodzaj wedle uznania, może być np. wiejska),
  • 2 torebki białego ryżu,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 czerwona lub żółta papryka,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta kminku.

 

Czas przygotowania: około 2 godziny

Poziom trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Namoczoną dzień wcześniej fasolę opłucz w wodzie i przełóż do dużego garnka.
  • Dodaj kiełbasę pokrojoną w plasterki i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Zalej całość 2 litrami wody i gotuj około 1,5 godziny na małym ogniu.
  • Cebulę i paprykę pokrój w kostkę.
  • Rozgrzej olej na patelni, dodaj pokrojone warzywa i zamrożoną marchewkę.
  • Dopraw solą, pieprzem i kminkiem.
  • Duś całość pod przykryciem około 5 minut.
  • Przełóż warzywa z patelni do fasoli.
  • Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu i dodaj do garnka z gulaszem.
  • Dodaj natkę pietruszki.
  • Wymieszaj całość i gotowe.

Smacznego!

 

Gulasz można jeść sam, albo podawać z surówką. Wystarczy kilka świeżych marchewek, sok z cytryny, szczypta soli oraz cukru. Gulasz będzie dobrze smakować także z sałatką z zielonej sałaty.

 

zupa ormiańska z wołowiną
©Artem Shadrin/Fotolia
Styl życia
Zupa z cieciorki i wołowiny oraz ryż z rodzynkami, czyli przepisy ormiańskiej kuchni
Ryż z rodzynkami to pomysł na szybki obiad. Wystarczy podsmażyć rodzynki na patelni, dodać surowe jajko, a potem całość wymieszać z ryżem. Dla podkreślenia smaku, danie doprawia się szczyptą kurkumy.

Ryż z rodzynkami to pomysł na szybki obiad. Wystarczy podsmażyć rodzynki na patelni, dodać surowe jajko, a potem całość wymieszać z ryżem. Dla podkreślenia smaku, danie doprawia się szczyptą kurkumy.   Typowy ormiański obiad serwowany jest z mięsem, najczęściej wołowiną albo jagnięciną. Ormianie, chleb jedzą zazwyczaj z serem lub maconi, czyli lokalnym odpowiednikiem kefiru. Ryż z rodzynkami po ormiańsku, krok po kroku Potrzebujesz: garnka, patelni, małej miseczki.   Składniki (na 2 porcje): 2 torebki ryżu, 1 opakowanie rodzynek (250 gramów), 1 łyżka masła, 3 jajka, szczypta soli, szczypta kurkumy .   Czas przygotowania: około 20 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: W osolonej wodzie ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu (12-15 minut). Rozgrzej masło na patelni. Smaż rodzynki przez około 3 minuty. Wbij jajka do miseczki, roztrzep lekko widelcem i wlej na patelnię. Mieszaj 2 minuty (aż jajka się zetną). Dodaj ryż. Dopraw kurkumą i wymieszaj. Ryż z rodzynkami podawaj sam lub jako dodatek np. do piersi z kurczaka . Smacznego! Zupa ormiańska z cieciorki i wołowiny, krok po kroku Zanim zaczniesz gotować zupę, namocz cieciorkę. Dzień przed, zalej groch 2 szklankami wody . Cieciorka powinna moczyć się minimum 12 godzin.   Potrzebujesz: garnka, patelni, tarki o dużych oczkach, praski do czosnku.   Składniki (na 6 porcji): 1 kilogram wołowiny, 1 opakowanie cieciorki (400 gramów), 2 cebule, 3 marchewki, 1 papryka czerwona, 200 gramów pieczarek, 5 ugotowanych ziemniaków, 1 papryczka pepperoni, 5 liści laurowych, 6 ziaren ziela angielskiego, 3 łyżki oleju, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, pęczek...

zupa z klopsikami
©Sebastian/Fotolia.com
Styl życia
Kuchnia rumuńska – przepis na zupę z klopsikami ciorba de perisoare
Tradycyjną zupę z klopsikami wywodzącą się z kuchni rumuńskiej przygotowuje się z mięsa wołowego i kości wieprzowych. Do potrawy dodaje się dużą ilość warzyw, takich jak: marchew, seler, paprykę, pomidory. Zupa rumuńska będzie miała lekko kwaśny smak dzięki dodaniu do niej plastrów cytryny.

Tradycyjną zupę z klopsikami wywodzącą się z kuchni rumuńskiej przygotowuje się z mięsa wołowego i kości wieprzowych. Do potrawy dodaje się dużą ilość warzyw, takich jak: marchew, seler, paprykę, pomidory. Zupa rumuńska będzie miała lekko kwaśny smak dzięki dodaniu do niej plastrów cytryny. Typowym elementem kuchni rumuńskiej są ciorba. To zupy o charakterystycznym kwaśnym smaku, ponieważ ich głównym składnikiem jest np. sok z cytryny lub kiszonej kapusty, ocet albo fermentowane pszenne otręby. Prosty przepis na ciorba de perisoare, czyli zupę z klopsikami Świeżą fasolę można zastąpić gotową mrożoną mieszanką z zielonych warzyw. W czasie gotowania wywaru z mięsa wołowego i kości wieprzowych należy pamiętać, aby zbierać szumowiny, dzięki temu zupa rumuńska będzie bardziej klarowna. Potrzebujesz: dużego garnka, miski. Składniki na zupę: 0,5 kilograma mięsa wołowego, 3 kości wieprzowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren czarnego pieprzu, 5 liści laurowych, 3 pomidory, 2 marchewki, 2 ziemniaki, 2 garści zielonej fasoli, 1 mały seler, 1 czerwona papryka, 1 cytryna, sól morska, pieprz mielony. Składniki na klopsy: 300 gramów mięsa mielonego , 1 pęczek liści pietruszki, 1 czerwona cebula, 1 łyżeczka słodkiej papryki mielona, sól, pieprz do smaku 2 łyżki mąki. Czas przygotowania: 3 godziny Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Mięso wołowe i kości opłucz pod zimną wodą. Włóż składniki do garnka. Zalej mięso zimną wodą (tak, aby je lekko przykrywała). Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty oraz 1 łyżkę soli morskiej. Gotuj wywar na małym ogniu przez 2 godziny. Mielone mięso na pulpety przełóż do miski....

Miska z zupą meksykańską z pulpetami.
© xalanx/Adobe Stock
Styl życia
W krainie kuchni meksykańskiej: przepis na pyszną zupę meksykańską, krok po kroku
Kuchnia meksykańska jest uznawana za jedną z najlepszych na świecie. Dania pochodzące z Meksyku są rozgrzewające, sycące i wyraziste w smaku. Znajdziemy w nich kukurydzę, fasolę, paprykę i rośliny strączkowe. Poza tradycyjnymi tortillami, quesadillą czy chilli con carne nie zabraknie w tej kuchni także zup, takich jak pyszna i kolorowa zupa meksykańska.

Kuchnia meksykańska jest uznawana za jedną z najlepszych na świecie. Dania pochodzące z Meksyku są rozgrzewające, sycące i wyraziste w smaku. Znajdziemy w nich kukurydzę, fasolę, paprykę i rośliny strączkowe. Poza tradycyjnymi tortillami, quesadillą czy chilli con carne nie zabraknie w tej kuchni także zup, takich jak pyszna i kolorowa zupa meksykańska.   Zupę meksykańską można podawać z mięsem wieprzowym, wołowym lub drobiowym. Przepis można modyfikować, dodając ostre papryczki lub słodką paprykę w proszku. Zupa smakuje świetnie z przypieczonym pieczywem czosnkowym. Przepis na zupę meksykańską z pulpecikami z mięsa mielonego Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 1 puszka fasoli czerwonej, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka soczewicy 3 cebule białe, pół główki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, majeranek i zioła prowansalskie , sól i pieprz, papryka słodka w proszku, papryka ostra w proszku, włoszczyzna, mięso drobiowe na bulion, liść laurowy.   Czas przygotowania: 90 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: do dużego garnka wlej 2 litry wody, włóż obrane i pokrojone warzywa, liść laurowy i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez około godzinę, mięso mielone dopraw solą i pieprzem, uformuj w małe kuleczki i obsmaż na patelni, aż zmieni kolor, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni z dodatkiem oliwy, podsmażone mięso, cebulę i czosnek włóż do drugiego dużego garnka, przelej wcześniej ugotowany czysty bulion warzywny i dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego, Całość gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, do garnka dodaj fasolę, soczewicę i kukurydzę, dodaj przyprawy: majeranek, zioła prowansalskie, paprykę...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner