Kiełbasa homemade
© Patryk Michalski/Fotolia.com
Styl życia

Przepis na żymlok czyli śląską kiełbasę

Żymlok, inaczej zemlok lub bułczanka, to tradycyjna kiełbasa przyrządzana corocznie przy okazji uboju świń na św. Marcina w listopadzie. Można ją jeść na ciepło lub na zimno.

Żymlok, inaczej zemlok lub bułczanka, to tradycyjna kiełbasa przyrządzana corocznie przy okazji uboju świń na św. Marcina w listopadzie. Można ją jeść na ciepło lub na zimno.

 

W Polsce na listę produktów tradycyjnych zostały wpisane trzy typy żymloków – śląski, z Górek (z dodatkiem ziela angielskiego) i opolski biały (bez dodatku krwi). Dawniej wytwarzana z resztek tuszy wieprzowej przy okazji świniobicia (zazwyczaj po dniu świętego Marcina, czyli 11 listopada).

Kasia gotuje z Polki.pl: szybkie ciasto z owocami

Czym jest żymlok

Żymlokto tradycyjna śląska wędlina podrobowa. Z wyglądu przypomina klasyczną kiełbasę, jednak pod względem konsystencji bliżej mu do kaszanki. Do przygotowania żymloka prócz mięsa używa się również bułki, po śląsku żymły (stąd pochodzi nazwa żymlok).

Żymlok śląski

Przepis na pyszną kiełbasę śląską parzoną z dodatkiem bułki tartej. Smakuje wyśmienicie przyprawiona majerankiem i gałką muszkatołową.

 

Potrzebujesz:

  • maszynki do mielenia mięsa,
  • garnka.

 

Składniki:

  • 700 g mięsa z głów wieprzowych,
  • 600 g podgardla,
  • 200 g cielęciny bez kości,
  • 700 g płuc wieprzowych,
  • 700 g wątroby wieprzowej,
  • 700 g bułki tartej,
  • 30 g pieprzu,
  • 30 g majeranku,
  • 30 g gałki muszkatołowej,
  • 2 cebule,
  • cienkie jelita (do nabijania mięsem).

 

Czas przygotowania: 90 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Głowy wieprzowe, podgardla, cielęcinę i płuca ugotuj na miękko.
  • Oddziel od kości.
  • Zmiel w maszynce do mięsa.
  • Obierz cebulę i pokrój.
  • Świeżą wątrobę zmiel z cebulą.
  • Bułkę tartą namocz w wywarze w którym gotowało się mięso.
  • Odsącz bułkę tartą.
  • Połącz mięso ze sobą.
  • Dodaj przyprawy.
  • Wyrób na jednolita masę.
  • Napełnij jelita farszem.
  • Zwiąż końce jelit nitką.
  • Wrzuć żymloki do wrzącej wody.
  • Gotuj na małym ogniu przez pół godziny. Gotowe.

 

Smacznego!


Pół kilograma mięsa mielonego leży na desce do krojenia
©Viktorija/Fotolia
Styl życia
3 sprawdzone przepisy na dania obiadowe z mięsa mielonego: grillowane pałeczki oraz faszerowana cukinia i pomidory
Potrawy z mięsa mielonego doskonale sprawdzą się na obiad. Mięso z dodatkiem świeżych warzyw będzie smaczne i sycące. Warto przygotować cukinię lub pomidory faszerowane oraz grillowane pałeczki z mięsa mielonego.

Potrawy z mięsa mielonego doskonale sprawdzą się na obiad. Mięso z dodatkiem świeżych warzyw będzie smaczne i sycące. Warto przygotować cukinię lub pomidory faszerowane oraz grillowane pałeczki z mięsa mielonego.   Mięso mielone pozyskuje się z rozdrobnionej wieprzowiny , wołowiny, drobiu lub innych gatunków mięsa. Przed zmieleniem lub posiekaniem mięso należy dokładnie umyć i oddzielić od kości. Cukinia faszerowana mięsem mielonym Cukinia faszerowana jest ciekawym daniem na rodzinne przyjęcie, przekąskę do pracy lub niedzielny obiad .   Składniki: 300 gramów mielonego mięsa z łopatki wieprzowej, 2 cukinie, 3 pomidory, 2 cebule, 2 ząbki czosnku , 100 gramów sera mozzarella, sól, pieprz, bazylia, oregano , 1 łyżka oliwy z oliwek.   Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Cebule i ząbki czosnku pokrój w kostkę i wsyp na rozgrzaną patelnię. Do cebuli dorzuć mięso. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa i cebuli. Do potrawy dodaj sól i przyprawy. Całość smaż przez około 15 minut. Cukinię przekrój na pół (wzdłuż) i wydrąż pestki. Do każdej cukinii włóż farsz oraz plastry mozzarelli. Całość skrop oliwą i piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Grillowane pałeczki z mięsa mielonego Pałeczki z mięsa mielonego to doskonała propozycja na letniego grilla. Takie danie z powodzeniem zastąpi kiełbasę lub karkówkę.   Składniki: 1 kilogram mięsa mielonego (wołowego lub drobiowego), 1 jajko, 20 gramów bułki tartej, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz ziołowy, mielona papryka słodka, zioła prowansalskie.   Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności:...

Karminadle
©Kamila Cyganek/Fotolia
Styl życia
Przepis na karminadle, czyli kotlety mielone po śląsku
Karminadle można przygotować w niecałe pół godziny. Wystarczy trochę mięsa mielonego, odrobina cebulki, jajko i trochę przypraw.

Karminadle można przygotować w niecałe pół godziny. Wystarczy trochę mięsa mielonego, odrobina cebulki, jajko i trochę przypraw.   Karminadle, inaczej karbinadle lub kardinadle , to potrawa kuchni śląskiej. Są to kotlety mielone wyrabiane z mięsa wieprzowego. Podaje się je razem z ziemniaczanym puree, kaszą lub ryżem. Mogą być również jedzone po pokrojeniu w plastry, na zimno, z chlebem lub bułkami. Karminadle w przeszłości były daniem pojawiającym się na stołach Ślązaków jedynie od święta. Śląskie karminadle Pomysł na pyszne kotleciki z mięsa mielonego z dodatkiem cebulki. Idealne na niedzielny obiad dla całej rodziny.   Potrzebujesz: patelni, maszynki do mielenia mięsa.   Składniki na 4 porcje: 500 g mięsa mielonego z łopatki, 1 jajko, pół cebuli , pół bułki, olej rzepakowy (do smażenia), bułka tarta (do obtaczania), sól, pieprz.   Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: łatwy   Wskazówki: Podawaj z ziemniaczanym puree i gotowaną marchewką.   Sposób przygotowania: Mięso z łopatki zmiel w maszynce. Kawałek bułki namocz w wodzie. Do mięsa dodaj jajko. Dopraw solą i pieprzem. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Odsącz bułkę z wody. Dodaj cebulę i bułkę do mięsa. Całość ugniataj przez kilka minut. Z mięsa uformuj kotleciki. Obtocz z obu stron w bułce tartej. Nagrzej na patelni olej rzepakowy. Smaż kotlety z obu stron na złocisty kolor . Gotowe.   Strogonow to pikantna, mięsna zupa, bez której trudno wyobrazić sobie np. wesela. Zrezygnuj wołowiny i razem z nami przygotuj  zupę strogonow z kurczakiem. Kabaczki są zdrowe i bardzo proste w...

Mięso mielone
© lisa870/Fotolia.com
Styl życia
3 pomysły na szybkie kotlety mielone: drobiowe, z pieczarkami i serem
Kotlety mielone mogą mieć wiele wersji w zależności od wykorzystanych dodatków. To jedno z najbardziej charakterystycznych polskich dań. Najlepiej smakują podawane z kaszą gryczaną lub domowymi frytkami. Osoby na diecie powinny wieprzowinę i wołowinę zastąpić drobiem, który jest mniej kaloryczny.

Kotlety mielone mogą mieć wiele wersji w zależności od wykorzystanych dodatków. To jedno z najbardziej charakterystycznych polskich dań. Najlepiej smakują podawane z kaszą gryczaną lub domowymi frytkami. Osoby na diecie powinny wieprzowinę i wołowinę zastąpić drobiem, który jest mniej kaloryczny.   Kotlety drobiowe smaży się szybciej – wystarczy 5 minut na jedną stronę, aby mięso w środku było gotowe do zjedzenia. Mięsa wieprzowe i wołowe potrzebują więcej czasu, bo około 10 minut. Kotlety mielone z indyka Kotlety z indyka są alternatywą dla klasycznych mielonych z mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego. Mięso drobiowe zawiera mniej tłuszczu i więcej białka, dlatego warto po nie sięgać szczególnie podczas niskokalorycznej diety. Do przygotowania kotletów można wykorzystać gotowe mięso mielone lub zrobić je samodzielne, mieląc w maszynce 3-4 piersi z indyka.   Składniki (na 4 porcje): 500 g mięsa mielonego z indyka, 1 jajko, 1 szklanka bułki tartej , 2 cebula, 2 łyżki czerwonej czubricy (czyli mieszanki m.in. papryki słodkiej, ostrej, pieprzu, rozmarynu i czosnku), sól.   Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na złoto. Mięso przełóż do miski i dodaj do niego cebulę , jajko, bułkę tartą, czubricę i sól. Wyrób mięso i uformuj kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż każdą stronę na oleju około 5 minut. Kotlety mielone z serem Kotlety mielone z serem można podawać z pokrojonymi cienko i usmażonymi plasterkami ziemniaków lub innymi domowymi frytkami .   Składniki (na 4 porcje): 500 dag mielonego mięsa wieprzowego, 1 cebula, 1 czerstwa bułka, 0,5...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik