Stroik na Boże narodzenie w postaci ręcznie robionej choinki z makaronu to pomysł na ozdobę na świąteczny stół lub prezent. Wykonanie choinki nie jest czasochłonne. Tradycyjne bombki, kokardki i koraliki można zamienić dekorując stroik bożonarodzeniowy aromatycznymi przyprawami i cytrusami.

Reklama

Potrzebujesz:

  • 1 opakowania makaronu (kolanka z falbanką, muszelki, świderki, kokardki lub pióra),
  • brystolu A4,
  • kleju na gorąco,
  • sprayu (złoty lub srebrny),
  • taśmy lub zszywacza,
  • nożyczek,
  • do dekoracji dowolnych przypraw, np.: gwiazdy anyżu, jałowca, kardamonu, goździków, ziela angielskiego i kory cynamonu oraz suszonych plastrów cytrusów.

Sposób wykonania stroika na Boże Narodzenie

1. Karton zwiń w stożek dowolnej wielkości (choinka będzie tak duża, jak duży będzie przygotowany stożek). Stożek sklej taśmą lub zszyj zszywaczem i obetnij nadmiar papieru u dołu, tak aby stroik na Boże Narodzenie stał równo.

Zobacz także

2. Przyklejaj makaron zaczynając od dołu stożka. Klej nakładaj na brzeg makaronu i lekko dociskaj makaron do stożka. Makaron należy przyklejać pojedynczo w równych liniach.

3. Po obklejeniu całej choinki udekoruj makaron sprayem w złotym lub srebrnym kolorze. Odstaw choinkę, aby farba wyschła na kilka minut.

4. Gdy spray wyschnie, zacznij ozdabiać stroik na Boże Narodzenie przyprawami.

5. Zacznij od przyklejenia klejem na ciepło gwiazdy anyżu na szczycie choinki. Kilka gwiazd anyżu możesz przykleić także niżej.

6. Pokrusz korę cynamonu na mniejsze kawałki i przyklej je do makaronu.

7. Choinkę udekoruj ziarnami jałowca, owocami kardamonu, zielem angielskim, goździkami i suszonymi plastrami cytrusów.

8. Tak przygotowany stroik na Boże Narodzenie możesz postawić na świątecznym stole.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama