Słoik z grzańcem z przyprawami
©czarny_bez/Fotolia
Styl życia

Jak zrobić grzaniec zbójnicki?

Grzaniec zbójnicki ma dwie wersje: jedna na bazie wódki, druga z mieszanki wina, piwa i rumu. Obie świetnie smakują i nadają się na chłodne, zimowe wieczory.

Grzaniec zbójnicki ma dwie wersje: jedna na bazie wódki, druga z mieszanki wina, piwa i rumu. Obie świetnie smakują i nadają się na chłodne, zimowe wieczory.

 

Grzaniec jeszcze do niedawna był nieodłącznym elementem każdego polowania, kuligu i zabaw karnawałowych. Obecnie często przygotowywany jest w domach w okresie zimowym. Grzaniec rozgrzewa, wzmacnia organizm i zapobiega przeziębieniom. Do jego przygotowania można użyć miodu, przypraw, owoców, wina, piwa lub nawet wódki.

Grzaniec zbójnicki: napój, który rozgrzewa w zimowe wieczory

By ogrzać się w zimowy wieczór, gdy za oknem pada śnieg, warto przygotować pyszny i rozgrzewający grzaniec zbójnicki.

 

Grzaniec zbójnicki – wersja z wódką

 

Składniki na 1 porcję:

  • 50 ml wódki,
  • 150 ml soku jabłkowego,
  • rodzynki (według uznania),
  • goździki (według uznania).

 

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

 

  • Wlej sok jabłkowy do rondelka.
  • Podgrzewaj go na średnim ogniu.
  • Dodaj do soku według uznania goździków i rodzynek.
  • Gdy całość zacznie się gotować dolej duży kieliszek wódki.
  • Gotuj wszystko jeszcze przez minutę.
  • Grzaniec przelej do kubka lub szklanki.

Smacznego!

Grzaniec zbójnicki – wersja z rumem, winem i piwem

Składniki na 1 porcję:

  • 200 ml słodkiego wina typu cherry,
  • 150 ml jasnego piwa,
  • 100 ml soku jabłkowego,
  • rodzynki (według uznania),
  • goździki (według uznania),
  • 15 ml rumu.

 

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Do garnuszka wlej wino, sok, piwo i zacznij gotować.
  • Dopraw rodzynkami i goździkami.
  • Gdy zacznie powoli wrzeć, zdejmij garnek z ognia.
  • Do grzańca dolej rumu i dobrze wymieszaj.
  • Wlej grzańca do kubka lub szklanki. Gotowe.

 

Smacznego!


Piwo w szklance
Pixabay/PublicDomainPictures/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Grzane piwo – najlepsze przepisy
Przyrządzenie grzanego piwa nie zajmie ci więcej niż 10 minut, a smak domowego trunku znacznie przewyższy grzańce, które serwuje się w barach. Proporcje podane w przepisach są odpowiednie dla jednego kufla. Grzane piwo zyska na smaku, jeśli zamiast gotowej mieszanki przypraw, samodzielnie dobierzesz składniki.

Przyrządzenie grzanego piwa nie zajmie ci więcej niż 10 minut, a smak domowego trunku znacznie przewyższy grzańce, które serwuje się w barach. Proporcje podane w przepisach są odpowiednie dla jednego kufla. Grzane piwo zyska na smaku, jeśli zamiast gotowej mieszanki przypraw, samodzielnie dobierzesz składniki.   Rady: Najlepsza temperatura dla podgrzewania grzańca z miodem, to 40°C, ponieważ w wyższej miód traci swoje lecznicze właściwości (możesz również użyć miodu sztucznego, ale tylko dla walorów smakowych). Grzaniec najlepiej wypij zaraz po zrobieniu. Jeśli zdecydujesz się na zakup gotowej przyprawy do grzanego piwa, koniecznie sprawdź, czy nie ma w składzie mąki. Wykorzystaj swoje ulubione piwo, aby zrobić z niego grzańca. Grzane piwo z pomarańczą Składniki: 0,5 l jasnego piwa, pół pomarańczy, 3 łyżki miodu wielokwiatowego, 1 laska cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu w proszku, pięć goździków, 3 plastry obranego imbiru.   Sposób przygotowania: 1. Umyj dokładnie pomarańczę. 2. Podziel pomarańczę na cztery części. 3. Obierz imbir. 4. Pokrój imbir na plastry. 5. Wlej do garnka zimne piwo. 6. Dodaj cynamon, goździki, imbir i miód. 7. Wyciśnij sok z połowy pomarańczy. 8. Wrzuć do garnka pozostałość z wyciśniętej pomarańczy. 9. Podgrzewaj piwo przez około 5 minut (uważaj, żeby nie doprowadzić do wrzenia). 10. Z jednej ćwiartki pomarańczy, która ci została wytnij dwa plastry do ozdoby. 11. Przelej piwo do kufla. 12. Ozdób kufel pomarańczą. Grzane piwo z jajkiem Składniki: 0,5 l piwa, 2 żółtka, 8 łyżeczek cukru, pół łyżeczki cynamonu, 4 goździki, imbir suszony (przyprawa).  ...

Grzane wino
© Ruslan Mitin/Fotolia.com
Styl życia
Jak zrobić grzane wino? Przepis i porady
Grzane wino to napój, który cieszy się popularnością szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Działa rozgrzewająco i ma aromatyczny ziołowo-korzenny smak. Trunek doskonale nadaje się na długie zimowe wieczory przy kominku.

Grzane wino to napój, który cieszy się popularnością szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Działa rozgrzewająco i ma aromatyczny ziołowo-korzenny smak. Trunek doskonale nadaje się na długie zimowe wieczory przy kominku.   Do podgrzewania najlepiej sprawdzają się półsłodkie lub półwytrawne wina czerwone, pochodzące z Chile, Węgier, Włoch lub Hiszpanii. Trunki te mają głęboki, wieloowocowy aromat i wyrazisty smak. Jakie przyprawy wybrać do grzanego wina? Grzane wino powinno mieć zioło-korzenny smak . Zależnie od wybranej kompozycji dodatków, przyprawy dodają trunkowi odrobinę słodyczy lub subtelną nutę pikanterii.   Goździki – sprawiają, że trunek ma lekko pikantny smak i korzenny aromat. Cynamon – dzięki niemu grzaniec ma słodkawy smak. Pomarańcza – plaster suszonej lub świeżej pomarańczy sprawi, że trunek będzie bardziej orzeźwiający i zyska cytrusową nutę. Pieprz – szczypta czarnego pieprzu wzmocni smak wina i sprawi, że grzaniec będzie mieć ostry smak. Gałka muszkatołowa – nadaje gorzko-słodki smak i ostry zapach. Imbir – działa rozgrzewająco, dzięki niemu wino nabiera świeżego i pikantnego smaku . Laska wanilii – łagodzi smak trunku i wprowadza słodką nutę. Przepis na grzane wino Rada: Grzane wino najlepiej pić w naczyniach szklanych lub ceramicznych, które dłużej utrzymują wysoką temperaturę trunku. Grzanego wina nie należy gotować. Proces wrzenia spowoduje utratę aromatu i sprawi, że grzaniec nie będzie tak wyrazisty w smaku. Optymalna temperatura to 70-80ºC.   Potrzebujesz: garnka, noża, deski do krojenia, łyżki.   Składniki na 4 porcje: 750 ml czerwonego wina, 10 goździków, laska cynamonu , 100 g...

kompot z truskawek
©ilietus/Fotolia.com
Styl życia
Przepis krok po kroku na domowy kompot z truskawek na zimę
Kompot z truskawek można zrobić w około pół godziny. Smakuje znakomicie z dodatkiem jagód lub rumu (tylko dla dorosłych).

Kompot z truskawek można zrobić w około pół godziny. Smakuje znakomicie z dodatkiem jagód lub rumu (tylko dla dorosłych).   Kompot to napój z gotowanych owoców – zarówno świeżych, jak i suszonych. Przygotowywane są z dodatkiem cukru, słodzików i przypraw np. cynamonu i goździków. Kompot można przyrządzić m.in. z czereśni, truskawek, rabarbaru, jabłek, wiśni czy gruszek. Wartości odżywcze i właściwości truskawek Jedzenie truskawek obniża poziom złego cholesterolu i utrudnia wchłanianie przez organizm tłuszczu. Dodatkowo owoce te bogate są w wapń, żelazo, magnez, potas, sód, cynk, witaminy grupy C, A, E, oraz B (B1, B2, B3, B6). Zawarte w truskawkach pektyny pobudzają prace jelit i regulują trawienie . Kompot z truskawek idealny na zimowe wieczory Kompot z truskawek z dodatkiem rozgrzewającego rumu ociepli każdy mroźny, jesienno-zimowy wieczór. Można go przygotować także z dodatkiem pysznych jagód . Kompot wersja z rumem Składniki na jeden dzbanek kompotu: pół kilograma truskawek (jesienią/zimą mogą być mrożone), 50 ml rumu, 1/4 szklanki cukru, 1 l wody, sok z jednej cytryny.   Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Truskawki rozmróź, jeśli masz mrożone. Obierz je z szypułek i pokrój w kawałki. Pokrojone owoce wrzuć do miski i zalej dużym kieliszkiem rumu. W rondelku zagotuj cukier z wodą na syrop. Gdy syrop będzie gotowy, dodaj truskawki. Doprowadź ponownie do wrzenia zawartości rondelka. Kompot ostudź lub podawaj na gorąco. Gotowe. Kompot wersja z jagodami Składniki na jeden dzbanek kompotu: 1 kg truskawek, 300 g jagód, 1/2 szklanki cukru, 1 l wody.  ...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner