Marchew przyprawiaj wyraziście: chili, wędzoną papryką, cynamonem, czosnkiem, pieprzem ziołowym lub cytrynowym. Nie musisz wstępnie podgotowywać jej przed pieczeniem czy duszeniem na puree – skropiona olejem zmięknie i nabierze słodkości.

Reklama

Marchewka w kuchni to nie tylko półtwarde kostki warzywa z groszkiem w zasmażce z masła i mąki. Pieczenie bądź grillowanie wydobywa z warzyw nowe nuty smakowe – marchewka staje się wówczas łagodniejsza i łatwiej ją zblendować.

Przepis na marchewkowe, pieczone frytki z sosem czosnkowym

Smak pieczonych warzyw korzeniowych (marchwi, pietruszki, selera, pasternaku, batatów) można wzbogacić ulubioną mieszanką przypraw lub użyć gotowej przyprawy do ziemniaków. Frytki warto skropić kilkakrotnie w trakcie pieczenia dobrą oliwą bądź olejem dobrym do smażenia (np. rzepakowym).

Zobacz także

Składniki na frytki (na 4 porcje):

  • 1 kilogram marchewek,
  • kilka łyżek oleju słonecznikowego bądź rzepakowego,
  • odrobina soli morskiej,
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku,
  • ćwierć łyżeczki wędzonej papryki,
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich,
  • szczypta pieprzu ziołowego.

Składniki na sos czosnkowy:

  • 2 obrane i starte ząbki czosnku,
  • 200 gramów jogurtu naturalnego (można zamienić go na jogurt kozi),
  • 1 łyżka majonezu,
  • drobno posiekana natka pietruszki lub koperek,
  • szczypta soli,
  • pieprz.

Czas przygotowania: 40 minut (bez czasu marynowania marchwi)

Stopień trudności: bardzo łatwe

Sposób przygotowania frytek z marchewki:

  • Obierz, umyj i osusz marchewki.
  • Pokrój je w długie słupki.
  • W dużej misce połącz olej i przyprawy i starannie namocz marchewkę.
  • Dla uzyskania głębi smaku i aromatu marynuj ją co najmniej pół godziny.
  • Rozłóż warzywne frytki pojedynczą warstwą na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  • Piecz je w piekarniku nagrzanym do 200° Celsjusza około 30 minut.

Sposób przygotowania sosu czosnkowego:

  • Umieść w naczyniu blendera wszystkie składniki sosu czosnkowego oprócz ziół.
  • Miksuj kilkanaście sekund, dopraw natką pietruszki lub koperkiem i wymieszaj.

Przepis na pastę z pieczonej marchwi

Pasta marchwiowa smakuje najpyszniej rozsmarowana na ciepłym, świeżo upieczonym chlebie z ziarnami bądź czosnkowej grzance z patelni. Jest doskonała także do zanurzania w niej słupków surowych warzyw lub jedzenia jako warzywny dip do nachos.

Rada: pastę marchwiową można przechowywać w słoikach – świetnie się sprawdzi gdy przyjdą niespodziewani goście lub gdy zabraknie nam czasu na przygotowanie świeżej. Jeśli w domu zabraknie margaryny lub masła, pasta również okaże się pomocna.

Składniki (na 6 porcji):

  • 1 kilogram marchwi,
  • kilkanaście wydrylowanych i rozdrobnionych różnokolorowych oliwek,
  • skórka starta z 1/3 sparzonej cytryny,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • kilka łyżek oliwy z oliwek bądź dobrego oleju,
  • pół łyżeczki czarnuszki,
  • pół łyżeczki ziaren sezamu, uprażonych na gorącej patelni i ostudzonych,
  • odrobina cynamonu
  • szczypta kuminu,
  • sól i pieprz do smaku.

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: bardzo łatwe

Sposób przygotowania:

  • Nagrzej piekarnik do 200° Celsjusza.
  • Obraną marchew piecz w całości oblaną olejem lub oliwą około 35 minut, aż ładnie zbrązowieje.
  • Lekko ją przestudź i przełóż do naczynia blendera.
  • Wsyp wszystkie przyprawy, ziarna, dodaj sok i skórkę z cytryny i zmiksuj na pastę o dowolnej konsystencji.
  • Zbyt gęstą pastę możesz rozrzedzić odrobiną wody lub oleju.

Przepis na ziołowe puree z duszonej marchewki

Aromatyczne puree z marchwi z ziołami to najlepszy dodatek do makaronu, ryżu, kaszy lub sos do kotletów drobiowych.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 1 kilogram marchewki,
  • kilka suszonych pomidorów z oleju,
  • 1 duża cebula,
  • kilka łyżek oleju,
  • odrobina cynamonu,
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta granulowanego czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Czas przygotowania: do 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę pokrojoną w piórka.
  • Dodaj obraną i pokrojoną w niewielkie kawałki marchewkę.
  • Smaż przez kilka minut, a gdy warzywa wchłoną tłuszcz, dodaj odrobinę wrzątku i uzupełniaj go po wyparowaniu, aż warzywo zmięknie.
  • Duszoną marchewkę przypraw ziołami prowansalskimi, cynamonem, słodką papryką, rozdrobnionymi suszonymi pomidorami, czosnkiem, pieprzem, solą.
  • Marchewka powinna zmięknąć po około 25-30 minutach – zblenduj ją na gładki sos bądź rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków i podawaj puree wymieszane ze skrobiowym dodatkiem (ryżem, kaszą lub makaronem).

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama