Przegrzebki są najlepsze na gorąco – z patelni, piekarnika lub grilla. Smaż je po około 1 minucie z każdej strony dla zachowania jędrności i poziomu wilgoci charakterystycznego dla owoców morza.

Reklama

Przegrzebki, zwane muszlami św. Jakuba, to owoce morza. Są popisowym daniem najlepiej opłacanego szefa kuchni na świecie, Gordona Ramsay'a.

Rada: przegrzebki obsmaża się króciutko, po minucie z każdej strony, aby zachowały jędrność w środku, a na zewnątrz pozostały chrupiące. Dłuższa obróbka termiczna sprawia, że przegrzebki tracą wilgoć, szybko stają się twarde i wysuszone lub nieapetycznie gumiaste.

Zobacz także

Przepis na prostą i wykwintną przystawkę z przegrzebków

Przegrzebki nie wymagają wcześniejszego wkładania ich do marynaty. Najlepiej smakują surowe (jedzone jako carpaccio), smażone, grillowane lub pieczone w piekarniku.

Składniki (na 3 porcje):

  • 9 przegrzebków,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku obranego i zmiażdżonego,
  • pół łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • grube plastry świeżej bagietki do podania.

Czas wykonania: 10 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

Sposób przygotowania:

  • Otwórz muszle przegrzebków ostrym nożem, wyjmij mięso, oczyść i opłucz dokładnie pod bieżącą wodą.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i włóż na nią przegrzebki z czosnkiem i pietruszką.
  • Smaż po około 1 minucie z każdej strony na średnim ogniu.
  • Dopraw do smaku odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Podawaj gorące, na starannie wyszorowanych muszlach, skropione sokiem z cytryny z chrupiącą bagietką, posmarowaną masełkiem czosnkowym.

Przepis na przegrzebki na słodko w szynce parmeńskiej

Do przegrzebków najbardziej pasują kolendra, czosnek, natka pietruszki czy sok z cytryny lub z limonki. Jednak podanie ich na słodko z ananasem i szynką zamieni przegrzebki w fantastyczną, nietypową przekąskę dla każdego.

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 10 przegrzebków,
  • ćwiartka ananasa,
  • 10 plasterków szynki parmeńskiej,
  • chilli,
  • mielona sól morska,
  • mielony kardamon,
  • rozdrobniona natka pietruszki,
  • odrobina oliwy.

Czas wykonania: 10 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

Sposób przygotowania:

  • Delikatnie oprósz przegrzebki przyprawami.
  • Na każdym połóż kawałek ananasa, zawiń w plasterek szynki i zepnij wykałaczką.
  • Grilluj na patelni grillowej, skropionej oliwą, po 1 minucie z każdej strony.

Przepis na kremowy makaron z przegrzebkami

Do makaronu w wersji tylko dla dorosłych możesz dodać kieliszek białego wytrawnego wina, co ulepszy smak sosu.

Składniki (na 2 porcje):

  • 6 przegrzebków,
  • 100 gramów długiego makaronu (np. spaghetti czy tagliatelle),
  • 100 mililitrów warzywnego bulionu,
  • 50 mililitrów śmietany 30%,
  • kilka suszonych pomidorów odsączonych z oleju,
  • 50 gramów masła,
  • 1 por,
  • 1 cebula dymka,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz.

Czas wykonania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj makaron al dente według przepisu na opakowaniu.
  • Na oleju ze słoika z suszonymi pomidorami smaż przez 5 minut drobno pokrojoną cebulę, pora i kawałeczki suszonych pomidorów, lekko posól i dodaj pieprzu.
  • Zwiększ ogień i wlej na patelnię bulion warzywny, redukując objętość do połowy.
  • Wlej do sosu śmietanę i podgrzewaj kilka minut.
  • Dodaj na patelnię odcedzony makaron.
  • Na oddzielnej patelni usmaż na oliwie i maśle przegrzebki (maksymalnie 2 minuty).
  • Podawaj makaron z sosem z gorącymi przegrzebkami na wierzchu.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama