Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
©elmowski/Fotolia
Styl życia

Jak zrobić rozgrzewającą nalewkę i wzmacniający odporność sok z jarzębiny w domu

Nalewka z jarzębiny to rozgrzewający trunek, dobry na zimowe wieczory. Sok z jarzębiny można dodawać do herbaty lub pić rozcieńczony z wodą. Oba napoje mają właściwości wzmacniające odporność, ponieważ owoce jarzębiny mają działanie antyoksydacyjne i zawierają dużo witaminy C.

Nalewka z jarzębiny to rozgrzewający trunek, dobry na zimowe wieczory. Sok z jarzębiny można dodawać do herbaty lub pić rozcieńczony z wodą. Oba napoje mają właściwości wzmacniające odporność, ponieważ owoce jarzębiny mają działanie antyoksydacyjne i zawierają dużo witaminy C.

 

Jarzębinę do nalewki lub soku najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach, na przełomie października i listopada. Przed przyrządzeniem owoce mrozi się w zamrażarce.

Owoce jarzębiny wzmacniają odporność organizmu

Owoce jarzębiny działają antyoksydacyjnie, przez co powstrzymują proces powstawania wolnych rodników. Wzmacniają w ten sposób odporność organizmu, dlatego sok z jarzębiny warto pić szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy istnieje większe ryzyko przeziębienia i grypy.

Sok z jarzębiny, krok po kroku

Potrzebujesz:

  • sokownika,
  • garnka (jeżeli nie posiadasz w domu sokownika).

 

Składniki (na 1 litr soku):

  • 2 kilogramy owoców jarzębiny,
  • 1 kilogram cukru.

 

Czas przygotowania: około 50 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj owoce i włóż do zamrażarki na 30 minut.
  • Zamrożoną jarzębinę przełóż do sokownika i zasyp cukrem.
  • Jeśli nie masz w domu sprzętu do wyciskania soku, owoce włóż do garnka z litrem wody, zasyp cukrem i gotuj 20 minut.
  • Powstały sok przelej do szklanych butelek.

 

Gotowe!

Przepis na nalewkę z jarzębiny

Potrzebujesz:

  • dużego słoika (najlepiej 3 litrowego),
  • gazy.

 

Składniki (na 2 litry nalewki):

  • 1 kilogram owoców jarzębiny,
  • 1 litr spirytusu,
  • 1 litr wody niegazowanej,
  • 0,5 kilograma cukru drobnoziarnistego,
  • 2 cytryny.

 

Czas przygotowania: 6 tygodni

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Owoce jarzębiny sparz wrzątkiem i przełóż do słoja.
  • Dodaj cukier i sok wyciśnięty z cytryn.
  • Wlej 0,5 litra spirytusu i 0,5 litra wody.
  • Dokładnie zakręć słój i odstaw na 3 tygodnie.
  • Zlej płyn do innego naczynia, a pozostałe owoce zalej pozostałym spirytusem oraz wodą i ponownie odstaw na 3 tygodnie.
  • Owoce przecedź przez gazę.
  • Połącz ze sobą powstałe 2 roztwory i rozlej do mniejszych butelek.

 

Gotowe!


Słoik dżemu z kiwi.
©annamavritta/Fotolia
Styl życia
Jak przygotować egzotyczną nalewkę, konfiturę i dżem z owoców kiwi?
Na zimę warto przygotować przetwory z kiwi. Amatorzy napojów alkoholowych powinni spróbować pysznej nalewki z tego owocu. Do deserów, wypieków i pieczywa świetnie się sprawdzą zielone konfitury oraz słodki dżemy z kiwi.

Na zimę warto przygotować przetwory z kiwi. Amatorzy napojów alkoholowych powinni spróbować pysznej nalewki z tego owocu. Do deserów, wypieków i pieczywa świetnie się sprawdzą zielone konfitury oraz słodki dżemy z kiwi.   Owoc kiwi pochodzi z Chin. Ma działanie przeczyszczające, wzmacniające i przeciwnowotworowe. Kiwi zawiera błonnik, potas, fosfor, wapń oraz witaminy C, A i B. Owoc może wywoływać alergie. Nalewka z kiwi na szalone imprezy Nalewka z kiwi ma jasnozielony kolor i słodki smak. Doskonale sprawdza się samodzielnie, jak i w połączeniu z sokiem pomarańczowym lub wódką. Nalewkę podaj podczas imprez.   Składniki: 1 kilogram dojrzałych, obranych owoców kiwi, 0,5 litra spirytusu (70 procent alkoholu), 1 szklanka wody, pół szklanki cukru.   Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Kiwi pokrój w kostkę i włóż do słoja na nalewki (o pojemności 5 litrów). Owoce zalej najpierw wodą (połową szklanki), a następnie spirytusem. Odstaw napój w ciemne miejsce na 3 dni (codziennie potrząsaj słojem). Przelej nalewkę przez sito o bardzo gęstych oczkach do drugiego słoja. Pozostałą wodę zagotuj z cukrem i po ostygnięciu dodaj do przefiltrowanej nalewki. Napój wymieszaj, wlej do butelek i umieść w ciemnym, chłodnym miejscu na 10 dni.   Dobra rada: Jeśli dysponujesz spirytusem o mocy większej niż 70 procent alkoholu, rozcieńcz go z wodą i zmierz alkomatem. Do 700 mililitrów spirytusu o 95 procentach alkoholu dolej 200 mililitrów wody. Jak szybko przygotować konfiturę z kiwi? Konfiturę z kiwi możesz przyrządzić z jabłkami , miodem i cytryną. Przetwór dobrze komponuje się z deserami , pieczywem, serami...

Nalewka z rokitnika
© bozhena_melnyk/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na przetwory z bogatego w witaminę C rokitnika: sok, konfiturę oraz nalewkę
Do przygotowania soku, dżemu i nalewki z rokitnika potrzebny jest cukier. Owoce należy przebrać i usunąć z nich gałązki oraz liście. Następnie trzeba je opłukać, osuszyć i połączyć z cukrem. W przypadku nalewki dodaje się spirytus, a do dżemu – wodę.

Do przygotowania soku, dżemu i nalewki z rokitnika potrzebny jest cukier. Owoce należy przebrać i usunąć z nich gałązki oraz liście. Następnie trzeba je opłukać, osuszyć i połączyć z cukrem. W przypadku nalewki dodaje się spirytus, a do dżemu – wodę.   Rokitnik zawiera mnóstwo witaminy C: od około 450 mg w 100 g owoców do nawet 1100 mg. Zawartość zależy od miejsca, w którym rośnie roślina. Więcej witaminy C zawierają jedynie owoce dzikiej róży . Przepis na sok z rokitnika Owoce na sok z rokitnika najlepiej zebrać od razu po pierwszych przymrozkach. Mają wtedy najmniej cierpki smak.   Składniki: 1 kg owoców rokitnika, 1 kg cukru.   Czas przygotowania: około 9 godzin Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Przebierz owoce, aby nie znalazły się w nich liście lub gałązki. Umyj je, a następnie delikatnie osusz używając papierowego ręcznika. Zasyp owoce rokitnika cukrem. Odstaw całość na około 7-8 godzin. Zagotuj mieszankę, a kiedy zacznie wrzeć – gotuj przez kolejne pół godziny. Przecedź sok przez sitko lub gazę.   Rozlej go do butelek. Wstaw butelki z sokiem z rokitnika do wysokiego garnka i zalej je wodą do 2-3 cm od krawędzi szyjki. Pasteryzuj przez około 15 minut od zagotowania.  Odstaw sok w ciemne miejsce.   Można też przygotować świeży sok z rokitnika w sokowirówce . Ten napój idealnie nadaje się jako dodatek do herbaty, koktajli, zup i drinków, a nawet sałatek. Przeciwwskazaniem do picia soku z rokitnika są stan zapalny trzustki, choroby trzustki, kamica żółciowa oraz chora wątroba. Jak zrobić konfiturę z rokitnika? Dżem z rokitnika przypomina w smaku połączenie ananasów , brzoskwiń i cytrusów. Jest...

Gałązka owoców dzikiej róży.
©Comugnero Silvana/Fotolia
Styl życia
Nalewka z owoców dzikiej róży
Przetwory z dzikiej róży do źródło wielu witamin (E, K, C, B1 i B2). Nalewka z dzikiej róży wzmacnia organizm i działa przeciwgorączkowo.

Przetwory z dzikiej róży do źródło wielu witamin (E, K, C, B1 i B2). Nalewka z dzikiej róży wzmacnia organizm i działa przeciwgorączkowo.   Rada: Do przygotowania nalewki z dzikiej róży najlepiej zebrać owoce po pierwszych przymrozkach. Jeżeli owoce nie są przemrożone, możesz włożyć świeże owoce na jedną noc do lodówki.   Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 1 godzina   Potrzebujesz: dużego słoja, szklanych butelek, małego ostrego nożyka, małej łyżeczki, drobnego sitka, miski.   Składniki: 1 kg świeżych, dojrzałych owoców dzikiej róży, ¼ litra spirytusu, ½ litra wódki, ½ kg cukru   Sposób wykonania: 1. Przemrożone owoce dzikiej róży wsyp do miski i dokładnie opłucz. 2. Ostrym nożykiem odetnij końcówki owoców z obydwu stron. 3. Każdy owoc przekrój na pół i małą łyżeczką usuń pestki i włoski, tak aby w żadnym owocu nie została pestka. 4. Oczyszczone owoce wrzuć do miski i zalej zimną wodą. Usuń pozostałe nieczystości, odlej wodę i jeszcze raz dokładnie wypłucz. 5. Owoce dzikiej róży wrzuć do dużego słoja i zasyp cukrem. Całość zakręć i postaw w ciepłym miejscu, aby owoce puściły sok. Potrząsaj słojem co 2-3 dni. 6. Po 14 dniach do słoja wlej spirytus i wódkę. Owoce, sok i alkohol wymieszaj, szczelnie zakręć i pozostaw na kolejne 14 dni. Wstrząsaj słojem z nalewką co 2-3 dni. 7. Nalewkę odcedź, przelej do butelek i postaw w chłodnym miejscu na dwa miesiące.   Smacznego!   Nalewka głogowa pozytywnie wpływa na serce i układ krążenia. Sprawdź przepis na leczniczą nalewkę z głogu, Nalewka z pokrzywy pomaga przy zatruciach i podnosi odporność, Pokrzywa wspomaga leczenie anemii. Zobacz, jakie są inne zioła na anemię.

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner