Gotując obiad według przepisu na mięso mielone, pamiętaj o hojnym użyciu przypraw i długim smażeniu bądź duszeniu mięsa. Kotlety czy kiełbaski możesz zarówno smażyć, jak i długo piec w piekarniku, natomiast chili i gulasze duś długo, często mieszaj i zawsze podawaj gorące.

Reklama

Najlepszym jakościowo i dość chudym mięsem mielonym jest jagnięcina. Przygotowując potrawy z mięsa mielonego możesz wymieszać ją w proporcji 1:1 z mięsem wieprzowym bądź z indyka.

Przepis na bałkańskie Cevapcici

Cevapcici to dość pikantne, dobrze przyprawione, wyraziste danie mięsne, spotykane w Chorwacji, Serbii, Bośni, Albanii i Rumunii.

Zobacz także

Składniki (na 4 porcje):

  • 500 gramów dobrze zmielonej wieprzowiny,
  • 500 gramów dobrze zmielonej jagnięciny,
  • 2 średnie cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • olej do smażenia,
  • odrobina chłodnej wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki słodkiej wędzonej papryki,
  • szczypta papryczki chili w proszku.

Czas wykonania: 25 minut (bez czasu odstawienia na noc mięsa)

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Pokrój drobno cebulę i czosnek.
  • W dużej misce wyrób starannie rękami oba rodzaje mięs z przyprawami, cebulą, czosnkiem i kilkoma łyżkami wody.
  • Odstaw mięsną masę na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki.
  • Uformuj z niej wałeczki o grubości kciuka i potnij je na około pięciocentymetrowe kawałki.
  • Cevapcici możesz smażyć przez kilka minut z każdej strony na tłuszczu rozgrzanym na zwykłej lub grillowej patelni bądź piec w piekarniku nagrzanym do 165° Celsjusza przez około 30 minut.
  • Smażone Cevapcici odsącz na ręczniku papierowym i podawaj z ostrym sosem chili, cząstkami pieczonych ziemniaków, ćwiartkami limonki i surówką z kiszonej kapusty.

Przepis na chili con carne

W znanym na całym świecie chili con carne łączą się smaki Teksasu i Meksyku. Ostrość potrawy można dowolnie modyfikować, eksperymentując z różnymi gatunkami papryki, ilością czosnku i cebuli oraz przypraw.

Składniki (na porcje):

  • 500 gramów mielonej wołowiny,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżeczka wędzonej sproszkowanej papryki,
  • 1 łyżeczka chili,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu,
  • pół łyżeczki oregano,
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • szczypta soli.

Czas wykonania: 50 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Smaż 5 minut na dobrze rozgrzanym oleju pokrojoną w pióra cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku.
  • Dodaj paski papryki, przyprawy i duś około 5 minut.
  • Przełóż na patelnię rozdrobnione mięso mielone, wymieszaj i smaż 7 minut.
  • Wlej pomidory, dosyp cukru i duś 20 minut, mieszając co chwilę.
  • Dodaj odcedzoną fasolę, oprósz potrawę pieprzem i solą, w razie potrzeby dolej nieco wody i duś jeszcze 10 minut.

Podawaj na gorąco z kleksem kwaśnej śmietany i brązowym ryżem, makaronem, kaszą kuskus, ciemnym pieczywem lub jako mięsny dip do nachos.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama