Herbata czerwona to według Europejczyków m.in. Pu-erh, ponieważ klasyfikują oni herbaty ze względu na kolor naparu, Chińczycy zaś różnicują je z uwagi na kolor suszu, a susz herbaty czerwonej jest czarny.

Reklama

Pu-erh jest najpopularniejszą herbatą czerwoną. Znana i uprawiana jest w Chinach od 1700 lat. Poddaje się ją dłuższemu procesowi fermentacji niż czarną herbatę, przez co czas leżakowania herbaty czerwonej może trwać nawet 50 lat. Kolor naparu jest ciemny z delikatnym czerwonym refleksem. Ma specyficzny smak i aromat, który często określany jest jako korzenny i ziemisty. Dlatego, szczególnie w Europie aromatyzuje się ją cytryną lub ananasem.

Kto powinien pić czerwoną herbatę?

Herbata czerwona Pu-erh zawiera witaminy (tj. C, P, E), enzymy, polifenole (taniny), białka, mikroelementy (tj. mangan, fluor, magnez, wapń, cynk, żelazo) oraz olejki eteryczne, dzięki czemu jej właściwości prozdrowotne są ogromne. Czerwoną herbatę powinny pić przede wszystkim osoby, które narzekają na:

  • otyłość (odmiana Pu-erh znana jest jako pogromca tłuszczu, zawarta w niej tanina powoduje przyspieszenie metabolizmu),
  • problemy trawienne,
  • podwyższony cholesterol,
  • zbyt wysokie ciśnienie,
  • zatrucie alkoholowe,
  • zaburzenia pamięci i koncentracji,
  • obniżenie nastroju,
  • przeziębienie,
  • złe samopoczucie wynikające z nadmiaru toksyn w organizmie, na przykład w wyniku kaca po nadużyciu alkoholu. Czerwona herbata pomaga usuwać toksyny, ponieważ działa moczopędnie i oczyszczająco,
  • postępujące zmiany miażdżycowe,
  • obniżoną odporność,
  • zapalenie wątroby.

Zobacz także

Należy pamiętać, że samo picie czerwonej herbaty Pu-erh bez uwzględnienia aktywności fizycznej oraz zdrowej diety nie spowoduje utraty zbędnych kilogramów. Ponadto nie ma rzetelnych badań naukowych, które potwierdzałyby właściwości spalające tkankę tłuszczową u ludzi. Doświadczenie mające udowodnić tę tezę było przeprowadzane na szczurach, u których zaobserwowano minimalny spadek wagi w wyniku spożywania liści herbaty czerwonej.

Sposób zaparzania czerwonej herbaty Pu-erh

Najwartościowsza jest herbata czerwona liściasta, granulaty i saszetki mają znacznie mniej wartości odżywczych. Można ją zalewać wrzątkiem, najlepiej miękką wodą i parzyć pod przykryciem przez około 3-4 minuty. Prawidłowo przygotowana herbata ma na powierzchni pianę, co świadczy o jej bogatym aromacie. Wypijamy ją od razu po zaparzeniu. Słodzenie czerwonej herbaty zabija większość składników odżywczych, dlatego lepiej pić ją bez cukru. Czerwoną herbatę trzeba przecedzić, ponieważ liście po 4 minutach zaczynają gorzknieć i wytwarzać szkodliwe garbniki. Zalecane jest picie czerwonej herbaty pół godziny po każdym posiłku. Ponadto picie czerwonej herbaty dostarcza wspaniałych doznań smakowych, a jej parzenie może stać się przyjemnym rytuałem. Dziennie można wypić nawet 5 filiżanek czerwonego naparu.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama