Daria Ładocha
Daria Ładocha jest polską dziennikarką, ekspertką kulinarną i osobowością telewizyjną. Od 2015 roku cyklicznie prowadzi kuchnię w „Dzień Dobry TVN”, a w 2020 roku została prowadzącą programu „Ameryka Express” na antenie TVN, gdzie przeprowadziła uczestników przez Gwatemalę i Kolumbię. Wraz z córkami poprowadziła trzy sezony programu kulinarnego „Patenciary” na Food Network i TVN Style. Jest autorką wielu książek i publikacji na tematy kulinarne. Prywatnie trenerka mentalna i coach zdrowia, a także szczęśliwa mama. Zobacz, z jakich aktywności jest znana!
Imię: Daria
Nazwisko: Ładocha
Nazwisko panieńskie:: Ładocha
Pseudonim: brak
Wzrost: 172 cm
Data urodzenia: 8 maja 1982 roku
Znak zodiaku: Byk
Zawód: dziennikarka, prezenterka programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej, osobowość telewizyjna
Osoby - związki:
- partner Bartek Kulita, fotograf, producent i menedżer (od 2001-obecnie).
Rodzice: Jadwiga Ładocha
Dzieci: córki Laura i Matylda
Rodzeństwo: siostra Adrianna
BIO: Daria Ładocha jest prezenterką telewizyjną, dziennikarką kulinarną, autorką książek i trenerką kuchni tajskiej. Ukończyła studia na wydziale dziennikarskim na Uniwersytecie Warszawskim, jest także praktykiem neurolingwistyki i dyplomowanym coachem zdrowia na Collegium Civitas.
Od lat związana ze stacją TVN i przestrzenią internetową, gdzie publikuje różnego rodzaju treści związane z kulinariami. Jej największą pasją, a jednocześnie misją jest zdrowa tajska kuchnia. Podróżuje do tego kraju od 15 lat – zdobywa tu wiedzę z zakresu streetfoodowych straganów, ale także uznane szkoły gotowania w Bangkoku. Zdarzało się, że pracowała po 9 godzin dziennie w 40-stopniowych upałach.
Promowanie kultury i kuchni tajskiej pozwoliło jej wziąć udział w kampanii Experience Thailand. Ładocha jest również trenerką mentalną i coach zdrowia, do czego skłoniły ją jej własne problemy ze zdrowiem. Doświadczenia i wyciągnięte z nich wnioski pozwoliły jej zebrać niezbędną wiedzę i umiejętności. Była też współtwórczynią agencji reklamowej 4DB Brand Design, a także pełniła funkcję redaktor naczelnej w nieistniejącym już „Warszawskim Poradniku Ślubnym”. Prywatnie związana ze swoim managerem Bartkiem Kulitą, z którym ma dwie córki – Laurę i Matyldę.
Znana z: udziału w drugiej edycji show „Agent”, którego okazała się zwyciężczynią. Od 2015 roku cyklicznie prowadzi kuchnię w Dzień Dobry TVN, prezentując szybkie i zdrowe przepisy na smaczne potrawy. Dzięki udziałowi w programie powstały jej cykle „O(d)żywieni” i „Kuchnia widza”. Pierwsze kroki stawiała w Kuchni+, gdzie prowadziła program kulinarny „Ugotuj mi mamo”, w którym omawiała kwestie związane z żywieniem dzieci i angażowaniem ich w kuchni. W 2020 roku została prowadzącą „Ameryka Express”. Wraz z córkami występowała w programie kulinarnym „Patenciary”. W trakcie trzech sezonów emitowanych na antenach Food Network i TVN Style pokazywały kuchenne patenty. Medialne doświadczenie zdobywała też dzięki współpracy z agencjami Pattern i White, Dawidem Wolińskim, a także wydawnictwem Adam & Eve.
Funkcja w filmie: brak
Płyty: brak
Książki:
- „W mojej tajskiej kuchni” – pierwsza w Polsce książka o kuchni tajskiej;
- „Gotuj zdrowo dla dzieci”;
- „Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn” – przeznaczona dla osób niemających zbyt wiele czasu na gotowanie;
- „Nowoczesna kuchnia Polska” – tradycyjne polskie dania dopasowane do dzisiejszego trybu życia;
- „5 Składników Zdrowia” – 100 prostych i szybkich przepisów;
- „Jak przygotować śniadanie dla dzieci”;
- „Kuchania tajska bez THAIemnic”.
Nagrody:
- wygrana w programie „Agent” (2017);
- Skrzydła Ekologii (2021).
Instagram: @darialadocha
Facebook: @darialadocha
Imię: Daria
Nazwisko: Ładocha
Nazwisko panieńskie:: Ładocha
Pseudonim: brak
Wzrost: 172 cm
Data urodzenia: 8 maja 1982 roku
Znak zodiaku: Byk
Zawód: dziennikarka, prezenterka programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej, osobowość telewizyjna
Osoby - związki:
- partner Bartek Kulita, fotograf, producent i menedżer (od 2001-obecnie).
Rodzice: Jadwiga Ładocha
Dzieci: córki Laura i Matylda
Rodzeństwo: siostra Adrianna
BIO: Daria Ładocha jest prezenterką telewizyjną, dziennikarką kulinarną, autorką książek i trenerką kuchni tajskiej. Ukończyła studia na wydziale dziennikarskim na Uniwersytecie Warszawskim, jest także praktykiem neurolingwistyki i dyplomowanym coachem zdrowia na Collegium Civitas.
Od lat związana ze stacją TVN i przestrzenią internetową, gdzie publikuje różnego rodzaju treści związane z kulinariami. Jej największą pasją, a jednocześnie misją jest zdrowa tajska kuchnia. Podróżuje do tego kraju od 15 lat – zdobywa tu wiedzę z zakresu streetfoodowych straganów, ale także uznane szkoły gotowania w Bangkoku. Zdarzało się, że pracowała po 9 godzin dziennie w 40-stopniowych upałach.
Promowanie kultury i kuchni tajskiej pozwoliło jej wziąć udział w kampanii Experience Thailand. Ładocha jest również trenerką mentalną i coach zdrowia, do czego skłoniły ją jej własne problemy ze zdrowiem. Doświadczenia i wyciągnięte z nich wnioski pozwoliły jej zebrać niezbędną wiedzę i umiejętności. Była też współtwórczynią agencji reklamowej 4DB Brand Design, a także pełniła funkcję redaktor naczelnej w nieistniejącym już „Warszawskim Poradniku Ślubnym”. Prywatnie związana ze swoim managerem Bartkiem Kulitą, z którym ma dwie córki – Laurę i Matyldę.
Znana z: udziału w drugiej edycji show „Agent”, którego okazała się zwyciężczynią. Od 2015 roku cyklicznie prowadzi kuchnię w Dzień Dobry TVN, prezentując szybkie i zdrowe przepisy na smaczne potrawy. Dzięki udziałowi w programie powstały jej cykle „O(d)żywieni” i „Kuchnia widza”. Pierwsze kroki stawiała w Kuchni+, gdzie prowadziła program kulinarny „Ugotuj mi mamo”, w którym omawiała kwestie związane z żywieniem dzieci i angażowaniem ich w kuchni. W 2020 roku została prowadzącą „Ameryka Express”. Wraz z córkami występowała w programie kulinarnym „Patenciary”. W trakcie trzech sezonów emitowanych na antenach Food Network i TVN Style pokazywały kuchenne patenty. Medialne doświadczenie zdobywała też dzięki współpracy z agencjami Pattern i White, Dawidem Wolińskim, a także wydawnictwem Adam & Eve.
Funkcja w filmie: brak
Płyty: brak
Książki:
- „W mojej tajskiej kuchni” – pierwsza w Polsce książka o kuchni tajskiej;
- „Gotuj zdrowo dla dzieci”;
- „Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn” – przeznaczona dla osób niemających zbyt wiele czasu na gotowanie;
- „Nowoczesna kuchnia Polska” – tradycyjne polskie dania dopasowane do dzisiejszego trybu życia;
- „5 Składników Zdrowia” – 100 prostych i szybkich przepisów;
- „Jak przygotować śniadanie dla dzieci”;
- „Kuchania tajska bez THAIemnic”.
Nagrody:
- wygrana w programie „Agent” (2017);
- Skrzydła Ekologii (2021).
Instagram: @darialadocha
Facebook: @darialadocha