Warzywa - strona 3

Sałatka z rzodkiewką podana na talerzu.
wielkanoc
warzywa
zdrowe produkty

Wegańska sałatka na Wielkanoc: sałatka ziemniaczana, sałatka z rzodkiewką i burakami oraz sałatka z tofu i figami

Wegańska sałatka składa się przede wszystkim z warzyw, ale także dodatków takich jak nasiona, tofu lub figi. Na Święta Wielkanocne można przyrządzić np. sałatkę ziemniaczaną w wersji z wegańskim majonezem i bez jajek. Wielbicieli ciekawych smaków zachwyci sałatka z burakami i rzodkiewką.
Agnieszka Wadowska
ryż w sosie słodko kwaśnym
warzywa
przepisy
obiady

Przepis na sos słodko-kwaśny do ryżu. Wersja wegańska z ananasem i pomarańczą

Sos słodko-kwaśny przygotowany w domu jest zdecydowanie lepszy od tych, które można kupić w wersji gotowej w słoiku. Pełny warzyw z dodatkiem owoców sos stanowi doskonałe uzupełnienie dań z ryżem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać go również do makaronu, frytek czy ziemniaczanej zapiekanki.
Joanna Jędrzejczyk
Zupa szpinakowa podana z topionym serkiem oraz chrupiącymi grzankami.
warzywa
przepisy
kuchnia

Pomysł na obiad: zupa szpinakowa z serkiem topionym

Zupa szpinakowa to pomysł na obiad, który wykona się w 20 minut. Po ugotowaniu wszystkich składników należy je dokładnie zmiksować blenderem, aż powstanie aksamitna zupa krem. Danie obiadowe rewelacyjnie smakuje podane z chrupiącymi grzankami i odrobiną gęstej i kwaśnej śmietany oraz natki pietruszki.
Magdalena Bytys
Obrane warzywa położone na talerzu.
warzywa
owoce
przepisy

Witariańskie przekąski na imprezę: sałatka, pesto, muffinki i musy owocowe

Witariańskie przekąski na imprezę to np. popularna sałatka z surowych pieczarek oraz pesto na bazie awokado. Można przyrządzić także muffinki bez pieczenia oraz pyszne musy z mango i granatu lub banana, malin i nasion chia.
Agnieszka Wadowska
Gorący gołąbek podany na talerzu z natką pietruszki.
warzywa
przepisy
obiady

Pomysł na obiad dla wegetarian: przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i sosem grzybowym

Sos grzybowy i gołąbki z kaszą gryczaną to pomysł na obiad dla osób, które nie jedzą mięsa. Danie wegetariańskie przygotowuje się z włoskiej kapusty. Gotowana kasza gryczana w połączeniu z sosem grzybowym tworzy aromatyczny i smaczny posiłek dla całej rodziny.
Magdalena Bytys
Kiszone ogórki rozłożone na stole.
warzywa
kuchnia

Kiszonki - naturalne probiotyki – wegańskie przepisy na słonecznikową pastę z kiszonymi ogórkami i ostrą wegańską surówkę

Kiszonki, czyli np. kiszona kapusta czy ogórki, to naturalne źródło cennych dla ludzkiego organizmu witamin i bakterii, które określa się mianem bakterii probiotycznych. Probiotyki mają korzystny wpływ na pracę układu trawiennego, przyspieszają regenerację flory bakteryjnej np. po antybiotykoterapii oraz wzmacniają odporność. Warto włączać do jadłospisu kiszonki, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Joanna Jędrzejczyk
sałatka ze szpinaku i owoców
odchudzanie
dieta
warzywa

Co jeść, by stracić zbędne kilogramy po zimie?

Sposobem na utratę zbędnych kilogramów zimą i po zimie jest wdrożenie w życie zasad zdrowego żywienia. Podstawowe to: zastąpienie białego pieczywa pełnoziarnistym, jedzenie dużej ilości warzyw i owoców oraz unikanie słodyczy. Warto zastosować również jednodniowy detoks, np. w postaci diety jabłkowej.
Natalia Szubiela
owoce na drewnianym blacie
warzywa
owoce
domowe sposoby

Antyoksydanty w diecie i pielęgnacji ciała. W czym zawarte są przeciwutleniacze?

Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, to związki, które redukują degeneracyjny wpływ wolnych rodników na organizm. Sposobem na zahamowanie tych procesów jest dostarczanie przeciwutleniaczy w formie pożywienia oraz pielęgnacji skóry z użyciem kosmetyków ich zawierających.
Joanna Jędrzejczyk
Smaczne przekąski leżą na stole.
warzywa
kuchnia

Karnawał: przekąski na ciepło i zimno na domówkę

Przekąski na imprezę powinno dać się przygotować w krótkim czasie, dlatego warto używać np. gotowego ciasta francuskiego czy świeżych składników nadających się do jedzenia na surowo. Przekąski na ciepło można zrobić np. z kurczaka czy boczku, na zimno najlepsze są sałatki.
Anna Harasymiuk
Na tortilli rozłożone są warzywa.
warzywa
kuchnia

Domowa pizza – przepis na pizzę z tortilli z żółtym serem, kurczakiem, oliwkami oraz czerwonym pesto

Ciasto na pizzę można wykonać z tortilli. Przyspiesza to znacznie przygotowania dania, a domowa pizza jest równie smaczna i chrupiąca. Pokrojone na kawałki placki tortilli z ulubionymi dodatkami to oryginalne przekąski na imprezę lub pomysł na kolację.
Magdalena Bytys
Masło orzechowe jako dodatek
warzywa
kuchnia
orzechy

Masło orzechowe – uniwersalny dodatek do potraw. Przepisy na zupę, sos i smoothie z masłem orzechowym

Masło orzechowe dzięki swojej konsystencji jest znakomitym zagęstnikiem do potraw. Jego delikatny fistaszkowy smak idealnie wzbogaca smak zarówno dań wytrawnych, jak i deserów. Należy uważać, by nie dodać go za dużo, ponieważ szybko zdominuje smak całego dania i niestety spowoduje, że będzie ono mało wyraziste, ciężkie i mdłe.
Joanna Jędrzejczyk
Wegański bigos
warzywa
zdrowe diety
kuchnia

Wegańskie i wegetariańskie Boże Narodzenie – propozycje potraw. Przepis na wegański bigos i wegetariański pasztet

Wegetariańskie i wegańskie święta wiążą się z koniecznością wyeliminowania z przepisów niektórych składników oraz zrezygnowania z potraw mięsnych. Zamiennikiem mięsa dodawanego do świątecznego bigosu może być soczewica, a sera twarogowego w serniku – kasza jaglana.
Natalia Szubiela
Kiełki wychodowane domowymi sposobami leżą na stole.
warzywa
zdrowe produkty
kuchnia

Kiełki – jak hodować je w kiełkownicy? Zasady domowej uprawy kiełków

Kiełki hoduje się z nasion, które najlepiej kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Należy je przebrać, opłukać i namoczyć na 5-10 godzin (im większe nasiona, tym dłużej trzeba je moczyć). Kiełki trzeba płukać 2-4 razy dziennie. Są gotowe do jedzenia po około 5 dniach.
Agnieszka Wadowska
kolorowy pasztet warzywny
warzywa
jedzenie
badania diagnostyczne

Przepis na wegetariański pasztet warzywny w kolorach tęczy – oryginalny dodatek na stół wigilijny

Wegetariański pasztet pieczony przygotowuje się z 4 kolorowych mas warzywnych połączonych sosem beszamelowym. Do wykonania dania wykorzystuje się: zielony groszek, szpinak, ziemniaki, białą część pora, seler, marchew, pomarańczową paprykę a także buraki.
Magdalena Bytys
Warzywna zapiekanka podana na talerzu.
warzywa
przepisy
kuchnia

Przepisy na zapiekanki wegetariańskie: z makaronem, cukinię zapiekaną z serem oraz zapiekankę z dyni

Zapiekanka wegetariańska z dyni wspaniale smakuje z pomidorami i oregano. Do zapiekanej cukinii warto dodać ser mozzarella. Z kolei zapiekanka z makaronem doskonale będzie smakowała z sosem przygotowanym na bazie śmietany i jaja.
Agnieszka Wadowska
Zupa z soczewicą podana w dużej misce.
warzywa
przepisy
obiady

Zupa z soczewicy, gulaszowa i kapuśniak rozgrzeją jesienią i zimą

Zupy jesienne i zupy zimowe zawierają duże ilości białka i tłuszczu oraz aromatyczne przyprawy. Tworzą one pyszne połączenia dodające energii, której organizm potrzebuje, gdy na zewnątrz robi się zimno. Dobrze rozgrzewają np. zupa gulaszowa, zupa z soczewicy i kapuśniak.
Anna Harasymiuk
Zupa krem wykonana z kalafiora i podana z grzankami.
warzywa
kuchnia
dynia

Rozgrzewające zupy krem na zimę. Jakie są ich zalety? Przepis na krem z pomidorów i dyni

Zupy krem zalecane są w jesiennym i zimowym jadłospisie. Są bardzo treściwe i sycące, a jednocześnie dietetyczne. Ich przygotowanie nie wymaga dużej ilości czasu ani nakładów pracy. Zupy krem, ze względu na swoją konsystencję, zalecane są w żywieniu dzieci i osób starszych.
Natalia Szubiela
Bakłażan - właściowości
odchudzanie
warzywa
składniki odżywcze

Bakłażan – źródło cennych witamin i minerałów. Zastosowanie w kuchni – pomysły na zimowe przetwory

Bakłażan, inaczej oberżyna, posiada wysoką wartość odżywczą. Dostarcza m.in. związków o działaniu przeciwutleniającym, które chronią przed nowotworami i chorobami układu krążenia. Z bakłażana przygotowuje się smaczne i wartościowe przetwory na zimę, np. marynowane bakłażany.
Natalia Szubiela
Dieta oczyszczająca
odchudzanie
warzywa
zdrowe odżywianie

Dieta oczyszczająca organizm, czyli jak pozbyć się toksyn i przyspieszyć odchudzanie

Detoksykacja organizmu ułatwia jego funkcjonowanie i poprawia metabolizm. Dieta oczyszczająca stosowana zgodnie z zaleceniami pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej, poprawia samopoczucie, reguluje trawienie i wzmacnia odporność. Jadłospis diety oczyszczającej powinien ułożyć lekarz lub dietetyk.
Anna Harasymiuk
Bigos wegetariański
warzywa
zdrowe diety
obiady

Bigos wegetariański z soczewicą i wędzonym tofu

Bigos wegetariański doskonale smakuje z wędzonym tofu. Do potrawy warto dodać suszone grzyby lub pieczarki. Warto użyć przypraw, takich jak słodka papryka, cząber oraz kminek. Danie będzie bardziej sycące po dodaniu do niego soczewicy.
Agnieszka Wadowska
kolorowe warzywa dynia, żółta i zielona papryka
odchudzanie
warzywa
zdrowe odżywianie

Potrawy podczas diety dr Dąbrowskiej – przepisy i przykładowy jadłospis

Dieta dr Dąbrowskiej jest stosowana, aby oczyścić organizm z toksyn. W tym celu je się tylko warzywa i owoce, które nie zawierają cukrów, tłuszczów i białek (lub małą ilość). W jadłospisie Ewy Dąbrowskiej znajduje się dużo kiszonek, marchwi, kapusty, brokułów i jabłek. Popularne przepisy w tej diecie to gołąbki jarskie oraz kotleciki z cukinii i marchwi z frytkami z dyni.
Tomasz Delmaczyński
kobieta-trzymająca jabłko i butelkę
odchudzanie
warzywa
zdrowe odżywianie

Wpływ diety na psychikę – jak jedzeniem regulować samopoczucie, inteligencję i emocje?

Dieta ma równie silny wpływ na sferę fizyczną, jak i psychiczną. Jedzenie czerwonego mięsa zwiększa poziom agresji, a warzywa go obniżają. Aby poprawić procesy intelektualne, warto jeść dużo orzechów, ryb i potraw zawierających witaminy z grupy B. Zła dieta wpływa również na wahania nastroju, nasilenie stanów depresyjnych i lękowych. Z tego powodu warto unikać białego pieczywa, słodyczy i fast foodów.
Tomasz Delmaczyński
Liście szczawiu leżą na kuchennym blacie.
warzywa
przepisy
obiady

Co zrobić ze szczawiu – 2 wegetariańskie przepisy: zupa szczawiowa i omlet ze szczawiem

Szczaw w postaci świeżych jędrnych liści, które dostępne są u nas w okresie od sierpnia do połowy października, jest doskonałym dodatkiem do omletów i tart. Można z niego również ugotować pyszną zupę szczawiową z jajkiem, czarnuszką i chrupiącymi grzankami.
Joanna Jędrzejczyk
Młoda fasola rozsypana na stole.
warzywa
obiady
Dziecko

Co zrobić z młodej fasoli? 3 przepisy na wegańskie dania z młodego Jasia

Młoda fasola nie wymaga moczenia przed gotowaniem. Ma bardzo delikatną skórkę i należy ją zużyć od razu po wyłuskaniu z łupin. Wówczas nie jest jeszcze gotowa, by poddać ją procesowi suszenia, dlatego szybko pleśnieje.
Joanna Jędrzejczyk
suszone pomidory w słoiku
warzywa
przepisy
kuchnia

Przepis na domowe suszone pomidory w zalewie i bez zalewy

Suszone pomidory są doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Wyśmienicie smakują jako składnik sałatek oraz dań na ciepło. Można z nich przyrządzić smarowidło do chleba lub gęsty aromatyczny sos do makaronu.
Joanna Jędrzejczyk
Zupa w proszku podana w metalowym kubku.
warzywa
obiady
kuchnia

Zupa na szybko – w proszku i mrożonka. Co zawiera i czy warto ją jeść?

Zupa to doskonały pomysł na szybki obiad. Popularną alternatywą dla domowej zupy jest błyskawiczna w przygotowaniu zupa instant lub zupa z mrożonki. Te łatwe w przygotowaniu propozycje są jednak często niekorzystne dla naszego zdrowia, a zawarte w nich składniki chemiczne mogą powodować kłopoty z trawieniem i otyłość. Zdrowe zupy z proszku powinny być przygotowane z warzyw suszonych naturalnymi sposobami, niedługo po zbiorze.
Anna Bartoś
wypieczona pizza
warzywa
przepisy
domowe sposoby

Przepis na domową pizzę z orzechami włoskimi, gorgonzolą i jabłkami

Ser gorgonzola doskonale komponuje się ze świeżymi jabłkami i orzechami włoskimi. Przygotowując ciasto na pizzę, należy rozwałkować je w taki sposób, aby środek był cieńszy w porównaniu z brzegami. Domową pizzę z orzechami, jabłkiem oraz serem gorgonzola najlepiej podawać z kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
Magdalena Bytys
Jak jeść awokado
warzywa
zdrowe produkty
śniadania

Jak jeść awokado i jak wybrać najlepsze owoce? Przepisy na dania z awokado

Na awokado przepisy są proste, a efekty pyszne i zdrowe, większość z receptur nie wymaga obróbki cieplnej. Awokado to owoc, który ma właściwości zdrowotne. Obniża cholesterol, poprawia stan cery, chroni układ sercowo-naczyniowy i pozytywnie wpływa na układ nerwowy.
Anna Harasymiuk
Sałatka z jarmużem
warzywa
jedzenie
zdrowe odżywianie

Niskokaloryczne sałatki z jarmużem – bogactwo witamin i minerałów. Przepisy

Potrawy z jarmużu są lekkostrawne, zdrowe i pożywne. Warzywo to należy lekko podgrzewać, aby nie straciło swych wartości odżywczych. Przepisy na dania z jarmużem to głównie sałatki, chipsy lub koktajle.
Tomasz Delmaczyński
Bruschetta z bazylią i pomidorami
warzywa
kuchnia
przystawki

Szybkie i sprawdzone przepisy na bruschettę – tradycyjną włoską przystawkę

Bruschetta to popularna włoska przystawka, przygotowywana z pieczywa posmarowanego oliwą i czosnkiem. Można podawać ją z różnymi dodatkami, jednak najczęściej serwuje się ją z pokrojonymi pomidorami i świeżą bazylią. Bruschetta to prosta potrawa, która bardzo dobrze sprawdza się na przyjęciach.
Ewa Zwolak
Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner