Przepisy z bobu: sałatka i pasta do pieczywa
© Ildi/Adobe Stock
Styl życia

Przepisy na wegańskie przekąski z bobu: letnią sałatkę z bobu, awokado i pomidorów i bobową pastę do pieczywa z czosnkiem i masłem orzechowym

Bób jest nie tylko bardzo zdrowy, m.in. jest bogaty w białko, błonnik oraz kwas foliowy, ale również bardzo sycący i niskokaloryczny. Dzięki maślanej strukturze, jest idealnym składnikiem różnego rodzaju past. Można go ugotować al dente, co sprawia, że ziarna są chrupiące i sprężyste – idealne do sałatek oraz jako samodzielna przekąska.

Bób jest nie tylko bardzo zdrowy, m.in. jest bogaty w białko, błonnik oraz kwas foliowy, ale również bardzo sycący i niskokaloryczny. Dzięki maślanej strukturze, jest idealnym składnikiem różnego rodzaju past. Można go ugotować al dente, co sprawia, że ziarna są chrupiące i sprężyste – idealne do sałatek oraz jako samodzielna przekąska.

 

Wskazówka: jeżeli przed gotowaniem ponacinasz skórkę na każdym ziarenku bobu, wówczas w trakcie gotowania nasiąknie przyprawami, które dodasz do wody. To też najlepszy sposób na gotowanie lekko przesuszonego bobu.

Kasia gotuje z Polki.pl: szarlotka sypana

Przepis na wegańską, pożywną sałatkę z bobu, awokado i pomidorów

Składniki:

  • pół kilograma świeżego bobu,
  • połowa małej cebuli cukrowej,
  • 10 pomidorów koktajlowych,
  • 4-6 odsączonych z oleju pomidorów suszonych,
  • pół dojrzałego awokado,
  • drobno posiekany średniej wielkości pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego,
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • świeżo mielony pieprz.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 60 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Opłucz bób pod bieżącą wodą, umieść w rondelku, zalej zimną wodą, dodaj łyżkę soli i gotuj do miękkości na wolnym ogniu (około 10-20 minut) – pamiętaj, aby nie przykrywać rondelka. Odcedź, przelej zimną wodą i odstaw do ostygnięcia.
  • Posiekaj cebulę w piórka i pomidory w ćwiartki. Suszone pokrój w cienkie paski.
  • Wydrąż awokado ze skórki łyżką, pokrój miąższ w dużą kostkę i skrop sokiem z cytryny.
  • W małej miseczce wymieszaj: syrop klonowy, sos sojowy, ocet, szczyptę pieprzu, oliwę.
  • Obierz bób z łupinek, wymieszaj ze wszystkimi składnikami, natką pietruszki i dressiniem.

 

Wegańska sałatka z bobu jest doskonała przekąską, znakomicie sprawdza się też w roli przystawki lub samodzielnego dania np. z dodatkiem grzanek czosnkowych.

Przepis na pastę z bobu i masła fistaszkowego

Składniki:

  • 2 szklanki bobu ugotowanego w wodzie z dodatkiem sosu sojowego (3 łyżek) i 1 łyżeczki granulowanego czosnku – pamiętaj o nacięciu łupin przed gotowaniem,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 5 łyżek neutralnego w smaku oleju, np. rzepakowego,
  • pół łyżeczki ostrej lub słodkiej papryki wędzonej.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 30 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz bób z łupin i umieść w dużej misce lub w kielichu blendera, dodaj wszystkie pozostałe składniki i zblenduj na gładką masę.

 

Przygotowana w ten sposób pasta z bobu jest doskonałym smarowidłem do kanapek. Można ją również stosować jako dip oraz dodatek do pieczonych warzyw.

 

Smacznego!

 

Makaron z awokado
© exclusive-design/Fotolia.com
Styl życia
Jak jeść awokado – przepisy makaron z awokado i pieczoną papryką oraz pesto z kolendrą
Przyrządzając potrawy z awokado, bardzo ważne jest, by było ono dojrzałe. Niedojrzałe jest delikatnie gorzkie, cierpkie, twarde i niesmaczne. To, czy owoc jest dobry do jedzenia najłatwiej rozpoznać, lekko naciskając jego skórkę. Powinno pozostać w niej wgłębienie. Aby przyspieszyć proces dojrzewania, należy włożyć awokado do papierowej torebki lub położyć obok bananów na 2-3 dni.

Przyrządzając potrawy z awokado, bardzo ważne jest, by było ono dojrzałe. Niedojrzałe jest delikatnie gorzkie, cierpkie, twarde i niesmaczne. To, czy owoc jest dobry do jedzenia najłatwiej rozpoznać, lekko naciskając jego skórkę. Powinno pozostać w niej wgłębienie. Aby przyspieszyć proces dojrzewania, należy włożyć awokado do papierowej torebki lub położyć obok bananów na 2-3 dni.   Dzięki aksamitnej strukturze awokado jest znakomitą bazą do rozmaitych sosów. Sprawdza się w postaci pesto z dodatkiem zieleniny oraz świetnie smakuje jako dodatek do makaronu podawanego na ciepło. Awokado ma mnóstwo substancji odżywczych, dzięki czemu zyskało miano superfood, dlatego warto włączyć je do jadłospisu na stałe. Jak jeść awokado – jak je pokroić? Awokado najlepiej jest przekroić dookoła dużej, okrągłej pestki , i przekręcając rozdzielić na dwie połówki. Miąższ najłatwiej wydrążyć ze skórki za pomocą łyżeczki. Ze względu na bardzo miękkie wnętrze dojrzałe awokado trudno obiera się ze skórki, a przy tym traci się wiele cennego miąższu. Przepis na zielone pesto z awokado i kolendry Składniki na około 3 porcje: 2 dojrzałe awokado , 1 mała cebula, np. szalotka, 1 pęczek świeżej kolendry, 5 suszonych pomidorów odsączonych z zalewy, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka sosu sojowego jasnego, szczypta sproszkowanej papryczki chili.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: około 20 minut Sposób przygotowania: Obierz awokado – przekrój je wokół pestki na dwie równe połówki, usuń pestkę i wydrąż miąższ do miseczki za pomocą łyżeczki. Rozgnieć miąższ widelcem na gładka masę. Pokrój w bardzo drobną kostkę cebulkę i suszone pomidory....

Zupa krem podana z chrupiącymi grzankami.
©Iuliia Metkalova/stock.adobe.com
Styl życia
Jesień na stole - mamy wegańską zupę z dyni, kapusty i soczewicy oraz sałatkę z jesiennych warzyw i owoców
Przygotowywanie potraw z sezonowych składników to najlepszy sposób na zdrowe odżywianie. Szczególnie jesienią nie można narzekać na brak warzyw czy owoców. To pora roku, w której warto gotować zupy z kapusty, dyni, ziemniaków i marchwi.

Przygotowywanie potraw z sezonowych składników to najlepszy sposób na zdrowe odżywianie. Szczególnie jesienią nie można narzekać na brak warzyw czy owoców. To pora roku, w której warto gotować zupy z kapusty, dyni, ziemniaków i marchwi. Jesienne sałatki najlepiej komponować z takich warzyw jak: pomidory, papryka, kukurydza, korzeń pietruszki , kapusta pekińska , jabłka i śliwki. Sosy do nich można doprawiać świeżymi ziołami, np. kolendrą, tymiankiem i majerankiem. Przepis na wegańską zupę z dyni, kapusty i soczewicy Składniki: 1,75 l wody, około 30 dag świeżej dyni, 1 średniej wielkości marchew, 1 średniej wielkości korzeń pietruszki, 1 szklanka ziaren czerwonej soczewicy, 2 ząbki czosnku, 10 liści kapusty włoskiej, 6 łyżek sosu sojowego jasnego, 2 czerwone cebule średniej wielkości, pęczek natki pietruszki, świeżo mielony czarny pieprz, 4 łyżki oleju rzepakowego . Czas przygotowania: około 45 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Obierz dynię ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Umyte liście kapusty posiekaj w paski. Umytą marchew i korzeń pietruszki pokrój w słupki. Obierz cebule, pokrój w piórka i zeszklij na oleju w dużym garnku z grubym dnem. Dodaj pokrojony czosnek i podsmażaj jeszcze przez około minutę. Do czosnku i cebuli wrzuć marchew i kapustę i podsmażaj często mieszając przez około 5 minut. Zalej warzywa wodą, dodaj dynię, soczewicę i sos sojowy . Gotuj na małym ogniu do momentu, gdy dynia będzie całkiem miękka czyli przez około 25-30 minut. Zdejmij zupę z palnika, dodaj pieprz i zblenduj na gładki krem. Po zblendowaniu ponownie doprowadź zupę do wrzenia. Zupę z dyni, kapusty i soczewicy podawaj z dodatkiem świeżej natki pietruszki....

Przepis na wegańską zupę z dyni, kapusty i soczewicy oraz na wegańską sałatkę z jesiennych warzyw i owoców
© M.studio/Adobe Stock
Styl życia
Przepis na wegańską zupę krem z dyni, kapusty i soczewicy oraz na wegańską sałatkę z jesiennych warzyw i owoców
Przygotowywanie potraw z sezonowych składników to najlepszy sposób na zdrowe odżywianie. Szczególnie jesienią nie można narzekać na brak warzyw czy owoców. To pora roku, w której warto gotować zupy z kapusty, dyni, ziemniaków i marchwi.

Przygotowywanie potraw z sezonowych składników to najlepszy sposób na zdrowe odżywianie. Szczególnie jesienią nie można narzekać na brak warzyw czy owoców. To pora roku, w której warto gotować zupy z kapusty, dyni, ziemniaków i marchwi.   Jesienne sałatki najlepiej komponować z takich warzyw jak: pomidory, papryka, kukurydza, korzeń pietruszki, kapusta pekińska, jabłka i śliwki. Sosy do nich można doprawiać świeżymi ziołami, np. kolendrą, tymiankiem i majerankiem. Przepis na wegańską zupę krem z dyni, kapusty i soczewicy Składniki: 1,75 l wody, około 30 dag świeżej dyni, 1 średniej wielkości marchew, 1 średniej wielkości korzeń pietruszki, 1 szklanka ziaren czerwonej soczewicy, 2 ząbki czosnku, 10 liści kapusty włoskiej, 6 łyżek sosu sojowego jasnego , 2 czerwone cebule średniej wielkości, pęczek natki pietruszki, świeżo mielony czarny pieprz, 4 łyżki oleju rzepakowego.   Czas przygotowania: około 45 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Obierz dynię ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Umyte liście kapusty posiekaj w paski. Umytą marchew i korzeń pietruszki pokrój w słupki. Obierz cebule, pokrój w piórka i zeszklij na oleju w dużym garnku z grubym dnem. Dodaj pokrojony czosnek i podsmażaj jeszcze przez około minutę. Do czosnku i cebuli wrzuć marchew i kapustę i podsmażaj często mieszając przez około 5 minut. Zalej warzywa wodą, dodaj dynię, soczewicę i sos sojowy . Gotuj na małym ogniu do momentu, gdy dynia będzie całkiem miękka czyli przez około 25-30 minut. Zdejmij zupę z palnika, dodaj pieprz i zblenduj na gładki krem. Po zblendowaniu ponownie doprowadź zupę do wrzenia. Zupę z dyni, kapusty i soczewicy podawaj z...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik