Czerwona terrina podana na talerzykach z sosem.
©myviewpoint/stock.adobe.com
Styl życia

Czerwona, warzywna terrina - przepis, krok po kroku

Terrina, czyli rodzaj pasztetu, można przygotować na bazie czerwonej papryki, bakłażana oraz gęstej śmietany. Danie jest lekkie, a swój wyrazisty smak zawdzięcza dodatkowi aromatyzowanego wina. Mauretański pasztet wygląda również bardzo oryginalnie, gdyż ma silnie czerwony kolor, dzięki zawartości papryki.

Terrina, czyli rodzaj pasztetu, można przygotować na bazie czerwonej papryki, bakłażana oraz gęstej śmietany. Danie jest lekkie, a swój wyrazisty smak zawdzięcza dodatkowi aromatyzowanego wina. Mauretański pasztet wygląda również bardzo oryginalnie, gdyż ma silnie czerwony kolor, dzięki zawartości papryki.


Terrina to rodzaj pasztetu, który jest prawdziwym przysmakiem, zwłaszcza we Francji. Danie można przygotowywać na bazie warzyw, ryb a także mięsa. Po wymieszaniu wszystkich składników, przekłada się je do porcelanowej formy i w przeciwieństwie do klasycznego pasztetu, nie piecze bezpośrednio w piekarniku, a w kąpieli wodnej. Nieodłącznym składnikiem tradycyjnej terriny jest wermut, czyli aromatyzowane wino, najczęściej z ziołowymi lub korzennymi dodatkami, czemu zawdzięcza swój wyrazisty i dość ostry smak.


Czerwona terrina - przepis


Potrzebujesz:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka jajeczna z chrzanem

  • porcelanowej formy do pasztetów,
  • naczynia żarodpodrnego, większego od formy z porcelany (do kąpieli wodnej).
  • garnka,
  • blendera.


Składniki:

  • 1 kg czerwonej papryki,
  • 1 bakłażan,
  • 200 ml gęstej śmietany,
  • 1 łyżka wermutu,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kuminu (przyprawę można kupić w sklepie z ekologiczną żywnością),
  • 2 całe jajka,
  • 6 żółtek,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz do smaku.

 

Czas przygotowania: 3 h
Stopień trudności: średnie


Sposób przygotowania:

  • Umyj bakłażana i pokrój go w drobną kostkę.
  • Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmaż warzywo, aż zmięknie i odstaw do ostygnięcia.
  • Całe papryki upiecz na ruszcie piekarnika (rozgrzanego do temperatury 180 stopniCelsjusza), aż zrobią się czarne.
  • Przełóż warzywa do zamykanego naczynia i odstaw na 30 minut.
  • Obierz papryki ze skórki i usuń z nich nasiona.
  • Warzywa włóż do oddzielnego naczynia, dodaj całe jajka i żółtka, śmietanę, cukier puder, alkohol, kumin oraz usmażonego wcześniej bakłażana i zmiksuj blenderem nagładki krem.
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Porcelanową formę do pasztetów wysmaruj masłem i wlej do niej masę na terrinę.
  • Formę włóż do większego naczynia wypełnionego do połowy wodą.
  • Piecz pasztet w kąpieli wodnej w piekarniku o temperaturze 100 stopni Celsjusza, przez 2 godziny.
  • Terrinę wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
  • Włóż pasztet do lodówki na przynajmniej 24 godziny.

 

Smacznego!

kolorowy pasztet warzywny
©M.studio/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na wegetariański pasztet warzywny w kolorach tęczy – oryginalny dodatek na stół wigilijny
Wegetariański pasztet pieczony przygotowuje się z 4 kolorowych mas warzywnych połączonych sosem beszamelowym. Do wykonania dania wykorzystuje się: zielony groszek, szpinak, ziemniaki, białą część pora, seler, marchew, pomarańczową paprykę a także buraki.

Wegetariański pasztet pieczony przygotowuje się z 4 kolorowych mas warzywnych połączonych sosem beszamelowym. Do wykonania dania wykorzystuje się: zielony groszek, szpinak, ziemniaki, białą część pora, seler, marchew, pomarańczową paprykę a także buraki. Pasztet z selera , pora, ziemniaków, groszku, szpinaku, marchwi i buraków wymaga wstępnego podgotowania warzyw. W czasie gotowania niektóre z nich mogą tracić soczysty kolor. Aby temu zapobiec, do buraków dodaje się odrobinę soku z cytryny, a do groszku – cukier. Kolorowy warzywny pasztet – przepis, krok po kroku Pasztet z warzyw wykonuje się na bazie sosu beszamelowego i ugotowanych warzyw. Gotowe danie można jeść bezpośrednio po upieczeniu bądź maczać w sosie zrobionym z kefiru zmiksowanego z rzodkiewką, rukolą i rzeżuchą. Potrzebujesz: formy do pieczenia pasztetu, sita, blendera, tarki o dużych oczkach, papieru do pieczenia, 3 średniej wielkości garnków, małego rondla. Składniki: 10 średniej wielkości marchewek, 5 małych buraków, 1 pomarańczowa papryka, 3 ziemniaki, 1 średniej wielkości seler, 2 pory, 1 szklanka zielonego groszku, 1 szklanka świeżego szpinaku, 2 szklanki mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki masła roślinnego, 3 łyżki startego sera typu gruyere, 1 łyżka soku z cytryny, 4 jajka, szczypta gałki muszkatołowej. Czas przygotowania: około 2 h Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa dokładnie umyj i obierz ze skóry. Paprykę piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Marchew i buraki gotuj razem w małej ilości wody, aż będą miękkie (dodanie soku z cytryny spowoduje, że buraki nie stracą swojego intensywnego koloru). Do oddzielnego garnka...

ajwar w słoiku
©Julia/Fotolia.com
Styl życia
Ajwar – prosty przepis na bałkański sos w wersji podstawowej. Jak używać ajwaru w kuchni?
Ajwar jest gęstym sosem na zimno, który w wersji podstawowej przygotowuje się z pieczonej czerwonej papryki, bakłażana, octu winnego i oliwy. Proporcje warzyw są dowolne – w zależności od tego, który smak ma być dominujący. Bakłażany można zastąpić kabaczkami lub cukinią.

Ajwar jest gęstym sosem na zimno, który w wersji podstawowej przygotowuje się z pieczonej czerwonej papryki, bakłażana, octu winnego i oliwy. Proporcje warzyw są dowolne – w zależności od tego, który smak ma być dominujący. Bakłażany można zastąpić kabaczkami lub cukinią.   Ajwar to dip popularny w kuchni bałkańskiej. Jest wyrazisty w smaku, lekko pikantny i słony. Ma postać pasty, dlatego często sprzedawany jest w tubkach. Można go przyrządzić samodzielnie. Przepis na ajwar jest bardzo prosty i daje możliwość wzbogacania go np. o wędzoną paprykę, czosnek, pomidory czy kolendrę. Z czym jeść ajwar? Ajwar to wegański warzywny dodatek , który znakomicie zastępuje ketchup, dlatego doskonale nadaje się do kanapek, zapiekanek, grzanek, cebularzy, pizzy, tart, a nawet mięs z grilla . Zwarta konsystencja i jędrna tekstura pozwalają również na wykorzystywanie tego pysznego sosu do przyrządzania zup, zapiekanych warzyw oraz dipów (np. z jogurtem). Ajwar świetnie komponuje się z serami i rybami. Jest to przysmak kuchni bałkańskiej, dlatego świetnie współgra z burkiem (półfrancuskim ciastem nadziewanym np. szpinakiem, ziemniakami, serem lub dynią) czy tavcze gravcze (zapiekaną w kamiennym naczyniu fasolą w pomidorowej zalewie). Ajwar można przygotować w ilości, która od razu zostanie wykorzystana lub w postaci przetworów na zimę . Najlepiej umieszczać go w małych słoiczkach, które po otwarciu należy przechowywać w lodówce. Przepis na ajwar w wersji podstawowej Składniki: 1 duży bakłażan lub dwa małe, 5 dużych czerwonych papryk, pół szklanki oliwy z pestek winogron, 50 ml białego octu winnego, szczypta suszonego chili, łyżeczka soli himalajskiej .   Dodatkowo będą ci potrzebne: około 2-3 małe (około 50-100 ml)...

©maxsol7/Fotolia
Styl życia
2 sprawdzone, wegetariańskie przepisy na tartę na słono i na słodko: z bakłażanem i cukinią
Dania z bakłażana dają mnóstwo możliwości do eksperymentowania. Oberżyna jest bardzo neutralna w smaku, dlatego genialnie komponuje się z większością dodatków. Dania z cukinii to nie tylko pyszne zupy, zapiekanki i placki. Cukinia wyśmienicie smakuje również w słodkich odsłonach. Można z niej robić dżemy, tarty i konfitury.

Dania z bakłażana dają mnóstwo możliwości do eksperymentowania. Oberżyna jest bardzo neutralna w smaku, dlatego genialnie komponuje się z większością dodatków. Dania z cukinii to nie tylko pyszne zupy, zapiekanki i placki. Cukinia wyśmienicie smakuje również w słodkich odsłonach. Można z niej robić dżemy, tarty i konfitury.   Przygotowując danie z bakłażanem, warto po przekrojeniu skropić go sokiem z cytryny lub limonki. Dzięki temu miąższ nie sczernieje, a warzywo nie nabierze nieprzyjemniej goryczki . Cukinia najlepsza jest młoda i jędrna. Ogromne, dojrzałe z wykształconymi gniazdami nasiennymi cukinie to kabaczki . Przed przygotowaniem trzeba pozbyć się pestek oraz części przypominającej strukturą watę. Najwygodniej robi się to łyżką. Przepis na tartę z bakłażanem, suszonymi pomidorami i mozzarellą Składniki na 5-6 porcji Ciasto: pół szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mąki krupczatki, 1 łyżeczka ziół prowansalskich , 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki kwaśnej śmietany lub maślanki, 125 g margaryny.   Farsz: 1 bakłażan, 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów, 20 suszonych pomidorów w oleju , biała część niewielkiego pora, sól, pieprz, 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej, 1 kulka mozzarelli.   Stopień trudności: łatwe   Czas przygotowania: 10 minut + 15 minut chłodzenia + 30 minut pieczenia   Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieć ciasto. Wyłóż nim formę do tarty , nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na pół godziny. 2. Bakłażana umyj i pokrój na cienkie plastry, które natrzyj odrobiną soli i papryki . 3. Pokrój drobno pora i podsmaż go ma oleju ze szczyptą soli i...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik