Wegańskie gazpacho
© sonyakamoz/Adobe Stock
Styl życia

Wegańskie gazpacho w dwóch odsłonach: ajo blanco i paprykowej

Gazpacho to zimna hiszpańska zupa tradycyjnie przyrządzana z pomidorów, białego pieczywa, czosnku, octu cherry i oliwy z oliwek. Można eksperymentować ze składnikami i przyrządzać gazpacho w różnych wersjach kolorystycznych. Gazpacho może być przekąską, dodatkiem do potraw lub samodzielnym daniem.

Gazpacho to zimna hiszpańska zupa tradycyjnie przyrządzana z pomidorów, białego pieczywa, czosnku, octu cherry i oliwy z oliwek. Można eksperymentować ze składnikami i przyrządzać gazpacho w różnych wersjach kolorystycznych. Gazpacho może być przekąską, dodatkiem do potraw lub samodzielnym daniem.

 

W wersji podstawowej składnikiem gazpacho jest ocet cherry, można go jednak zastąpić octem winnym lub octem jabłkowym (najlepiej niefiltrowanym). Tradycyjnie gazpacho przygotowywano w dużych moździerzach, które obecnie warto jednak zamienić na blender.

Kasia gotuje z Polki.pl: imbirowa kruszonka

Przepis na gazpacho paprykowe

Składniki:

  • 2 papryki czerwone,
  • 2 ogórki gruntowe,
  • 3 kromki bagietki bez skórki,
  • pół szklanki wody,
  • 1 cebula cukrowa,
  • 1 łyżeczka ajwaru,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 kg pomidorów,
  • pół łyżeczki papryki wędzonej ostrej,
  • 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli.

 

Czas przygotowywania: około 35 minut + czas chłodzenia 1 godzina

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz ogórki ze skórki i pokrój w grubą kostkę.
  • Wszystkie pozostałe warzywa umyj i również pokrój.
  • Umieść warzywa w misce, posól, dodaj pokruszoną bagietkę, wymieszaj i odstaw na 15-10 minut, po tym czasie dodaj pozostałe składniki i zblenduj na gładką masę.
  • Przed podaniem wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

 

Gazpacho w tej wersji idealnie komponuje się z grzankami czosnkowymi.

Przepis na gazpacho ajo blanco – z migdałów i ogórków

Składniki:

  • 1 duży ogórek szklarniowy,
  • 2 kromki chleba pszennego bez skórki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół szklanki migdałów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół szklanki wody,
  • 8 łyżek octu jabłkowego,
  • 1 mała cebula, np. szalotka,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz,
  • listki mięty lub kilka kulek winogron do dekoracji.

 

Czas przygotowywania: około 35 minut + czas chłodzenia 1 godzina

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Podpraż migdały na suchej patelni do momentu aż zaczną wydzielać aromat.
  • Obierz ogórka ze skórki i pokrój w bardzo dużą kostkę.
  • Posiekaj cebulę i czosnek. Jeżeli nie chcesz, aby aromat cebuli był mocno wyczuwalny przepłucz ją bardzo zimną wodą.
  • Umieść wszystkie składniki (oprócz wody) w kielichu blendera lub wysokim naczyniu i zblenduj na gładką masę.
  • Jeżeli konsystencja jest za gęsta dolej wodę.
  • Przed podaniem włóż do lodówki na około godzinę.
  • Udekoruj miętą lub winogronami.

 

Smacznego!

Gazpacho
© seqoya/Fotolia.com
Styl życia
Na słodko i na słono – przepisy na chłodniki
Zupy na lato najlepiej, aby były lekkie, orzeźwiające, ale pożywne. To dania, które nie rozgrzeją nas dodatkowo w upalne dni. Podawane na zimno chłodniki, popularne w wielu kuchniach świata, najczęściej przygotowywane są na bazie jogurtu i warzyw lub owoców.

Zupy na lato najlepiej, aby były lekkie, orzeźwiające, ale pożywne. To dania, które nie rozgrzeją nas dodatkowo w upalne dni. Podawane na zimno chłodniki, popularne w wielu kuchniach świata, najczęściej przygotowywane są na bazie jogurtu i warzyw lub owoców.   Latem nie mamy ochoty na tłuste czy ciężkostrawne dania, dlatego chłodniki są idealnym rozwiązaniem. Gdy mamy do dyspozycji całą gamę świeżych składników – możliwości jest mnóstwo. Zupy na lato można komponować smakowo w zależności od upodobań, np. chłodnik z melonem i miętą, chłodnik z pomidorów, chłodnik arbuzowo-ogórkowy, chłodnik szczawiowy, chłodnik z botwiny i rzodkiewki, chłodnik z truskawkami i papryką, chłodnik z serem pleśniowym i gruszkami, chłodnik z pomidorów i bazylii, itp. Chłodnik z buraków: botwina i rzodkiewka - przepis Stopień trudności: łatwy Czas przygotowywania: 30 minut + czas potrzebny na schłodzenie   Składniki: pęczek świeżej botwiny z burakami, pęczek rzodkiewki, 2 ogórki średniej długości szklarniowe, pęczek koperku, pęczek szczypiorku, litr kefiru lub maślanki, 2 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz.   Sposób przygotowania: 1. Botwinę bardzo dokładnie umyj i drobno posiekaj. Włóż do garnka, zalej wodą – tyle, żeby tylko ją przykrywała, posól, dodaj kilka kropel oleju i gotuj do miękkości pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny. Odstaw do ostudzenia. 2. Wszystkie pozostałe składniki umyj i drobno posiekaj. Przełóż do dużej miski. 3. Do wystudzonej botwiny wlej kefir i przelej całość do pozostałych warzyw. 4. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 5. Wstaw do lodówki.   Ten rodzaj chłodnika można podawać z chrzanem i ugotowanym na twardo jajkiem. Gazpacho tradycyjne, czyli hiszpański chłodnik z pomidorów – przepis Stopień...

Dojrzałe pomidory
Pixabay/LoggaWiggler/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Jak zrobić domowy keczup? Prosty przepis na smaczny keczup
Domowy keczup jest równie smaczny lub nawet smaczniejszy niż keczup ze sklepu. Nie zawiera przy tym żadnych sztucznych dodatków ani substancji konserwujących. Warto wykorzystać sezon na pomidory, żeby przyrządzić go ze świeżych warzyw.

Domowy keczup jest równie smaczny lub nawet smaczniejszy niż keczup ze sklepu. Nie zawiera przy tym żadnych sztucznych dodatków ani substancji konserwujących. Warto wykorzystać sezon na pomidory, żeby przyrządzić go ze świeżych warzyw.   Składniki:   4 kg pomidorów lub 2,5 l przecieru pomidorowego, 1 kg cebuli, 3/4 szklanki cukru, 1/3 szklanki octu (spirytusowego lub jabłkowego), 2 łyżeczki soli, 1 łyżka słodkiej papryki w proszku lub 1 łyżeczka papryki ostrej (w zależności od preferencji), bazylia (5 rozdrobnionych średnich liści świeżej bazylii lub łyżeczka ususzonej), 10 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego, łyżeczka startej gałki muszkatołowej, dwie łyżki powideł śliwkowych.   Czas przygotowania: ok. 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób wykonania:   Ponacinaj krzyżyki na skórkach pomidorów. Zalej je gorącą wodą i po ok. 5 minutach obierz ze skórki. Wykrój z pomidorów twarde części i pokrój warzywa na mniejsze kawałki. Obierz i pokrój na małe kawałki cebulę. Zblenduj pomidory z cebulą i przełóż masę do dużego garnka. Dodaj pozostałe składniki. Gotuj wszystko na niewielkim ogniu bez przykrycia. Od czasu do czasu mieszaj. Keczup powinien gotować się do momentu, kiedy uzyska pożądaną konsystencję, stanie się odpowiednio gęsty. Powyławiaj z keczupu ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Gorący keczup przełóż do słoików i zakręć.   Smacznego!

Chłodnik hiszpański z pomidorów podany z natką pietruszki.
©different_nata/stock.adobe.com
Styl życia
Jak zrobić hiszpański chłodnik? Mamy przepis na czerwone Gazpacho, krok po kroku
Gazpacho to tradycyjny chłodnik w Hiszpanii, który przygotowuje się z pomidorów, czerwonej papryki, zielonych ogórków i cebuli. Potrawę przyprawia się czosnkiem, papryczką chili, solą oraz pieprzem. Aby wyostrzyć smak dania, do całości można również dodać odrobinę winnego octu.

  Gazpacho to tradycyjny chłodnik w Hiszpanii, który przygotowuje się z pomidorów, czerwonej papryki, zielonych ogórków i cebuli. Potrawę przyprawia się czosnkiem, papryczką chili, solą oraz pieprzem. Aby wyostrzyć smak dania, do całości można również dodać odrobinę winnego octu. Gazpacho to najbardziej znany i lubiany chłodnik w Hiszpanii . Danie jest lekkie i smaczne. Idealnie sprawdza się w upalne dni, jako pomysł na obiad lub przekąskę w ciągu dnia. Chłodnik to wyjątkowa potrawa, którą w Andaluzji podaje się w bardzo oryginalny sposób, bo z gałką lodów.   Przepis na chłodnik – hiszpańskie Gazpacho, krok po kroku Chłodnik pomidorowy to idealna zupa na lato , kiedy ma się ochotę na coś lekkiego i orzeźwiającego. Danie to pomysł na obiad dla całej rodziny . W przypadku dzieci, można zrezygnować z dodania chili oraz czosnku, wtedy smak potrawy będzie delikatniejszy i z pewnością posmakuje najmłodszym domownikom.   Potrzebujesz: miski, blendera,    praski do czosnku,    ostrego noża.   Składniki: 4 duże pomidory , 1 duża czerwona papryka,    4 ogórki gruntowe, 2 ząbki czosnku, 1/2 małej czerwonej cebuli,    100 ml oliwy z oliwek, 1 łyżeczka octu winnego z białego wina,    szczypta chili,    sól i pieprz do smaku.   Czas przygotowania: ok. 30 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj warzywa. Pomidory sparz we wrzątku i usuń skórę.     Obierz     ze skóry również ogórki. Paprykę, ogórki, pomidory oraz cebulę pokrój w grubą kostkę.   ...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik