Przepis na wegańską zupę z dyni, kapusty i soczewicy oraz na wegańską sałatkę z jesiennych warzyw i owoców
© M.studio/Adobe Stock
Styl życia

Przepis na wegańską zupę krem z dyni, kapusty i soczewicy oraz na wegańską sałatkę z jesiennych warzyw i owoców

Przygotowywanie potraw z sezonowych składników to najlepszy sposób na zdrowe odżywianie. Szczególnie jesienią nie można narzekać na brak warzyw czy owoców. To pora roku, w której warto gotować zupy z kapusty, dyni, ziemniaków i marchwi.

Przygotowywanie potraw z sezonowych składników to najlepszy sposób na zdrowe odżywianie. Szczególnie jesienią nie można narzekać na brak warzyw czy owoców. To pora roku, w której warto gotować zupy z kapusty, dyni, ziemniaków i marchwi.

 

Jesienne sałatki najlepiej komponować z takich warzyw jak: pomidory, papryka, kukurydza, korzeń pietruszki, kapusta pekińska, jabłka i śliwki. Sosy do nich można doprawiać świeżymi ziołami, np. kolendrą, tymiankiem i majerankiem.

Przepis na wegańską zupę krem z dyni, kapusty i soczewicy

Składniki:

  • 1,75 l wody,
  • około 30 dag świeżej dyni,
  • 1 średniej wielkości marchew,
  • 1 średniej wielkości korzeń pietruszki,
  • 1 szklanka ziaren czerwonej soczewicy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 10 liści kapusty włoskiej,
  • 6 łyżek sosu sojowego jasnego,
  • 2 czerwone cebule średniej wielkości,
  • pęczek natki pietruszki,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego.

 

Czas przygotowania: około 45 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz dynię ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
  • Umyte liście kapusty posiekaj w paski.
  • Umytą marchew i korzeń pietruszki pokrój w słupki.
  • Obierz cebule, pokrój w piórka i zeszklij na oleju w dużym garnku z grubym dnem. Dodaj pokrojony czosnek i podsmażaj jeszcze przez około minutę.
  • Do czosnku i cebuli wrzuć marchew i kapustę i podsmażaj często mieszając przez około 5 minut.
  • Zalej warzywa wodą, dodaj dynię, soczewicę i sos sojowy. Gotuj na małym ogniu do momentu, gdy dynia będzie całkiem miękka czyli przez około 25-30 minut.
  • Zdejmij zupę z palnika, dodaj pieprz i zblenduj na gładki krem.
  • Po zblendowaniu ponownie doprowadź zupę do wrzenia.


Zupę z dyni, kapusty i soczewicy podawaj z dodatkiem świeżej natki pietruszki.

Przepis na jesienną wegańską sałatkę z sosem majonezowo-kolendrowym

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty pekińskiej,
  • 1 papryka żółta,
  • 2 pomidory malinowe,
  • 1 kwaśne winne jabłko,
  • mały pęczek szczypiorku,
  • 1 średniej wielkości marchewka,
  • pół łyżeczki zmielonych nasion kolendry,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
  • 3 łyżki majonezu wegańskiego, np. z nerkowców.

 

Czas przygotowania: około 25 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj kapustę i posiekaj całą główkę (bez kłączy) w cienkie paski.
  • Obierz marchewkę i jabłko i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Przekrój paprykę na pół i usuń gniazda nasienne. Pokrój w cienkie słupki.
  • Pokrój pomidory w drobną kostkę.
  • Posiekaj drobno szczypior.
  • Wymieszaj majonez z sosem sojowym, sokiem z cytryny i kolendrą.
  • Umieść wszystkie składniki w dużej misce i polej sosem majonezowo-kolendrowym, dokładnie wymieszaj. Przed podaniem wstaw do lodówki na około 15 minut.

 

Przygotowana według tego przepisu sałatka jest świetną przekąską lub dodatkiem do dań z ziemniakami.


Smacznego!

Zupa krem podana z chrupiącymi grzankami.
©Iuliia Metkalova/stock.adobe.com
Styl życia
Jesień na stole - mamy wegańską zupę z dyni, kapusty i soczewicy oraz sałatkę z jesiennych warzyw i owoców
Przygotowywanie potraw z sezonowych składników to najlepszy sposób na zdrowe odżywianie. Szczególnie jesienią nie można narzekać na brak warzyw czy owoców. To pora roku, w której warto gotować zupy z kapusty, dyni, ziemniaków i marchwi.

Przygotowywanie potraw z sezonowych składników to najlepszy sposób na zdrowe odżywianie. Szczególnie jesienią nie można narzekać na brak warzyw czy owoców. To pora roku, w której warto gotować zupy z kapusty, dyni, ziemniaków i marchwi. Jesienne sałatki najlepiej komponować z takich warzyw jak: pomidory, papryka, kukurydza, korzeń pietruszki , kapusta pekińska , jabłka i śliwki. Sosy do nich można doprawiać świeżymi ziołami, np. kolendrą, tymiankiem i majerankiem. Przepis na wegańską zupę z dyni, kapusty i soczewicy Składniki: 1,75 l wody, około 30 dag świeżej dyni, 1 średniej wielkości marchew, 1 średniej wielkości korzeń pietruszki, 1 szklanka ziaren czerwonej soczewicy, 2 ząbki czosnku, 10 liści kapusty włoskiej, 6 łyżek sosu sojowego jasnego, 2 czerwone cebule średniej wielkości, pęczek natki pietruszki, świeżo mielony czarny pieprz, 4 łyżki oleju rzepakowego . Czas przygotowania: około 45 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Obierz dynię ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Umyte liście kapusty posiekaj w paski. Umytą marchew i korzeń pietruszki pokrój w słupki. Obierz cebule, pokrój w piórka i zeszklij na oleju w dużym garnku z grubym dnem. Dodaj pokrojony czosnek i podsmażaj jeszcze przez około minutę. Do czosnku i cebuli wrzuć marchew i kapustę i podsmażaj często mieszając przez około 5 minut. Zalej warzywa wodą, dodaj dynię, soczewicę i sos sojowy . Gotuj na małym ogniu do momentu, gdy dynia będzie całkiem miękka czyli przez około 25-30 minut. Zdejmij zupę z palnika, dodaj pieprz i zblenduj na gładki krem. Po zblendowaniu ponownie doprowadź zupę do wrzenia. Zupę z dyni, kapusty i soczewicy podawaj z dodatkiem świeżej natki pietruszki....

Zupy dla wegan
© George Dolgikh/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na pyszną zupę wegańską: marchewkową, curry i z czerwonej soczewicy
Pyszna zupa z czerwonej soczewicy wymaga dodania czosnku, cebuli oraz kurkumy i tymianku. Natomiast zupa marchewkowa będzie pyszna z masłem orzechowym. Wegańskie curry powstanie dzięki użyciu dyni bądź batatów i ziemniaków oraz soku z limonki.

Pyszna zupa z czerwonej soczewicy wymaga dodania czosnku, cebuli oraz kurkumy i tymianku. Natomiast zupa marchewkowa będzie pyszna z masłem orzechowym. Wegańskie curry powstanie dzięki użyciu dyni bądź batatów i ziemniaków oraz soku z limonki.   Wegańskie zupy nie powinny zawierać żadnych tłuszczów zwierzęcych. Zwykle są przygotowywane na bulionie warzywnym. Często używa się do nich oleju kokosowego bądź mleczka kokosowego. Wegańska zupa marchewkowa Składniki: 600 ml bulionu jarzynowego, 1 łyżka oleju kokosowego , 250 ml mleka kokosowego, 500 g marchewki, 5-7 cm łodygi selera naciowego bądź pora, ½ cebuli cukrowej, 1 łyżka masła orzechowego, 1 ząbek czosnku, 2 łyżeczki startego imbiru, ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki chili w proszku, ½ łyżeczki kuminu.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 40-50 minut   Sposób przygotowania: Obierz czosnek i cebulę, a następnie je posiekaj. Roztop olej w garnku i zeszklij na nim czosnek oraz cebulę. Umyj i pokrój selera lub pora i włóż do naczynia. Umyj i obierz marchewkę, po czym pokrój na plasterki i dodaj do pozostałych warzyw. Wrzuć masło orzechowe, imbir i chili. Smaż całość przez około 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodawaj do wywaru 1-2 łyżki bulionu, by uniknąć przypalenia. Dopraw zupę kuminem , kurkumą oraz cynamonem. Wlej pozostałą część bulionu i zagotuj wszystko. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut dotąd, aż marchewka zmięknie. Zblenduj zupę, dodając do niej mleko kokosowe.   Przepis na wegańską zupę curry Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego, 2 łyżki oleju roślinnego, 200 g mleka kokosowego, ½ szklanki czerwonej...

Przepis na wegański obiad
© iMarzi/Adobe Stock
Styl życia
Pomysł na prosty i szybki wegański obiad z trzech dań – zupa z zielonych warzyw, zapiekanka z cukinii i śliwki w czekoladzie
Wegański obiad wcale nie musi być nudny. Można przygotować trzydaniową ucztę, która nie tylko zadowoli nawet najbardziej wymagającego smakosza, ale również będzie zdrowa i niedroga. Warto stawiać zawsze na sezonowe warzywa i owoce. W jesiennym wegańskim obiedzie doskonale sprawdzą się brokuły, brukselka, cukinia i śliwki.

Wegański obiad wcale nie musi być nudny. Można przygotować trzydaniową ucztę, która nie tylko zadowoli nawet najbardziej wymagającego smakosza, ale również będzie zdrowa i niedroga. Warto stawiać zawsze na sezonowe warzywa i owoce. W jesiennym wegańskim obiedzie doskonale sprawdzą się brokuły, brukselka, cukinia i śliwki.   Poniższa propozycja wegańskiego obiadu to ciekawy pomysł na urozmaicenie tygodniowego menu wszystkożerców oraz podpowiedź dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z dietą roślinną. Przepis na wegańską zupę z zielonych warzyw Składniki: 1 średniej wielkości brokuł, 5 świeżych brukselek, 4 liście kapusty pekińskiej , 1 mały por, 1 średniej wielkości cebula, 2 litry wody, 1 łyżka oleju rzepakowego, 5 łyżek sosu sojowego jasnego, 1 łyżka suszonego tymianku , 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: około 35 minut   Sposób przygotowania: Obierz cebulę, czosnek i pora, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż w dużym garnku na oleju. Umyj brokuła, podziel go na bardzo małe różyczki, kłącza możesz wyrzucić lub posiekać w drobną kostkę. Umyj brukselki, zdejmij wierzchnie listki i pokrój je na ćwiartki. Umyj liście kapusty i pokrój je w paski. Wrzuć wszystkie warzywa do smażących się cebuli i pora i cały czas mieszając podsmażaj wszystko na wolnym ogniu przez około 3 minuty. Zalej warzywa wrzątkiem, dodaj sos sojowy i tymianek do momentu, aż brukselka będzie miękka. Jeżeli jest taka potrzeba – dosól i dodaj pieprz. Możesz zblendować zupę lub podawać ją w formie niezmiksowanej. Przepis na zapiekankę z cukinii, tofu i ziemniaków Składniki: 2...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner