Przepis na zupę ziemniaczaną z hiszpańską kiełbasą i czosnkiem
© Dar1930/Adobe Stock
Styl życia

Zupa ziemniaczana z hiszpańską kiełbasą, czosnkiem, cebulą i wędzoną papryką

Zupa z ziemniakami na bazie aromatycznej chorizo, czosnku, ostrej papryki i pomidorów to sycący i rozgrzewający posiłek dla całej rodziny. Danie najlepiej smakuje podane z natką zielonej pietruszki oraz kromką chrupiącego chleba lub grzanek czosnkowo-ziołowych.

Zupa z ziemniakami na bazie aromatycznej chorizo, czosnku, ostrej papryki i pomidorów to sycący i rozgrzewający posiłek dla całej rodziny. Danie najlepiej smakuje podane z natką zielonej pietruszki oraz kromką chrupiącego chleba lub grzanek czosnkowo-ziołowych.

 

Chorizo to najpopularniejszy rodzaj kiełbasy w Hiszpanii. Produkt wytwarza się z wieprzowiny. Uznawany jest za przysmak hiszpańskiej kuchni, a jego cechą charakterystyczną jest specyficzny, mocny zapach i wyjątkowy smak czosnku oraz papryki pimentón. Ostatnim etapem wytwarzania chorizo jest jej suszenie. Kiełbasa pokrywa się również naturalną pleśnią objawiającą się białym nalotem na otoczce.

Przepis na zupę z ziemniaków, hiszpańskiej kiełbasy o czosnku

Potrzebujesz:

  • dużej patelni,
  • garnka,
  • obieraczki do ziemniaków,
  • praski do czosnku.

 

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 350 g hiszpańskiej kiełbasy chorizo,
  • 4 pomidory,
  • 6 ząbków czosnku,
  • cebula,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 750 ml bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka łagodnej wędzonej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki w proszku,
  • sól, pieprz do smaku.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Rozgrzej olej na patelni.
  • Dodaj cebulę i czosnek i smaż na małym ogniu, aż cebula zeszkli się.
  • Dodaj kiełbasę pokrojoną w półksiężyce i smaż ok. 5 minut.
  • Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry, pokrój w kostkę, dodaj na patelnię i smaż kolejne 5 minut.
  • Wymieszane i podsmażone składniki przełóż do garnka i zalej całość warzywnym bulionem.
  • Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, opłucz porządnie zimną wodą i włóż do zupy.
  • Dodaj liście laurowe oraz przyprawy i gotuj całość, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 20 minut).
  • Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do zupy.

 

Smacznego!

 

Zupa ziemniaczana na bazie hiszpańskiej kiełbasy i czosnku doskonale smakuje podana z bagietką lub kromką chleba na zakwasie. Pomysł na obiad można dodatkowo urozmaicić, dodając do talerza odrobinę chrupiących grzanek czosnkowych, które można kupić gotowe w sklepie, jak i przygotować w domu własnoręcznie.

Zupa z soczewicą podana w dużej misce.
©nata_vkusidey/Fotolia.com
Styl życia
Zupa z soczewicy, gulaszowa i kapuśniak rozgrzeją jesienią i zimą
Zupy jesienne i zupy zimowe zawierają duże ilości białka i tłuszczu oraz aromatyczne przyprawy. Tworzą one pyszne połączenia dodające energii, której organizm potrzebuje, gdy na zewnątrz robi się zimno. Dobrze rozgrzewają np. zupa gulaszowa, zupa z soczewicy i kapuśniak.

Zupy jesienne i zupy zimowe zawierają duże ilości białka i tłuszczu oraz aromatyczne przyprawy. Tworzą one pyszne połączenia dodające energii, której organizm potrzebuje, gdy na zewnątrz robi się zimno. Dobrze rozgrzewają np. zupa gulaszowa, zupa z soczewicy i kapuśniak.   Jesienią i zimą najlepsze są zupy rozgrzewające i treściwe . Popularne w tej grupie są zupy z kaszami, grochem, fasolą, kapustą, soczewicą, dynią na ostro, pomidorami i z mięsem. Powinno się je podawać ze świeżym chlebem i posypane natką pietruszki.   Zupa z soczewicy rozgrzewa i poprawia odporność   Zupa z soczewicy czerwonej lub zielonej jest odpowiednia dla wegetarian , ponieważ nie zawiera mięsa.   Potrzebujesz: tarki, patelni, garnka.   Składniki (na 4 porcje): 1 szklanka soczewicy zielonej lub czerwonej (suchej), 2-3 marchewki, 1 pietruszka, ½ selera, 1 por, 1 cebula, liść laurowy, majeranek, ostra papryka w proszku, kurkuma, 2-3 cm świeżego imbiru, sól, oliwa z oliwek.   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Marchewki, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na dużych oczkach na tarce, wrzuć do wrzątku, gotuj przez 15 minut. Cebulę i pora zeszklij na oliwie, dodaj do garnka razem z imbirem i wypłukaną soczewicą. Dodaj przyprawy, ale nie sól. Gotuj do miękkości około 20 do 30 minut, posól na koniec.   Zupa gulaszowa – jednogarnkowe danie z mięsa i warzyw   Zupa gulaszowa z dodatkiem mięsa to sycąca potrawa , dlatego świetnie nadaje się na zimne dni.   Potrzebujesz: garnka.   Składniki (na 4 porcje): 300 g łopatki wieprzowej, 1 cebula, 1 ząbek czosnku,...

Sposób na szybki i lekki obiad
© Fischer Food Design/Fotolia.com
Styl życia
Dania jednogarnkowe z warzywami: wegetariańska wersja ziemniaków na ostro i podsmażana kiełbasa z papryką i cukinią
Danie jednogarnkowe można przygotować z samych warzyw, np. fasoli, ziemniaków, papryki. Warto dodać do nich ostrą papryczkę chili. Wielbiciele mięsa chętnie zjedzą na obiad podsmażone pętko kiełbasy z marchewką, pomidorem oraz papryką.

Danie jednogarnkowe można przygotować z samych warzyw, np. fasoli, ziemniaków, papryki. Warto dodać do nich ostrą papryczkę chili. Wielbiciele mięsa chętnie zjedzą na obiad podsmażone pętko kiełbasy z marchewką, pomidorem oraz papryką.   Dania jednogarnkowe to szybki i smaczny pomysł na obiad lub kolację. Do ich przygotowania należy użyć garnka z grubym dnem. Dobrym wyborem jest też naczynie żeliwne, które równomiernie rozprowadza ciepło. Przepis na danie jednogarnkowe z warzywami i kiełbasą Składniki: 1 czerwona papryka , 2 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pomidor, ½ cukinii, 5 pieczarek, 1 pętko kiełbasy, 1 łyżeczka ostrej musztardy, np. dijon , 1 łyżka przecieru pomidorowego, ¼ łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 1,5 łyżki świeżo posiekanego koperku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, szczypta soli, szczypta pieprzu, ½ kieliszka sherry.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 30-40 minut   Sposób przygotowania: W garnku z grubym dnem rozgrzej nieco oleju. Wrzuć pokrojoną w plastry kiełbasę do naczynia i podsmaż na rumiano . Wyłóż mięso na papierowy ręcznik, aby odsączyć z niego tłuszcz. Obierz cebulę. Umyj i obierz ziemniaki, pieczarki oraz marchew. Umyj cukinię i pomidor. Pokrój wszystkie warzywa w kostkę i wrzuć je do garnka. Wymieszaj wszystko i smaż przez 5-7 minut. Wlej sherry i mieszaj składniki dotąd, aż alkohol odparuje. Dodaj do dania przecier, musztardę i wlej szklankę wody. Duś całość pod przykryciem przez około 15 minut. Po upływie tego czasu dopraw do smaku pieprzem, solą oraz słodką papryką. Wrzuć do garnka kiełbasę, koperek i natkę pietruszki. Duś składniki jeszcze przez 2 minuty. Ziemniaki...

©zia_shusha/Fotololia
Styl życia
Przepisy na wegańską grochówkę i zupę z fasoli
Sycąca zupa nie musi zawierać mięsa. Sekretnym składnikiem wegańskiej grochówki jest wędzona papryka, która nadaje potrawom charakterystyczny, lekko dymny posmak. Zupę z fasoli możesz zrobić szybciej, jeśli zrezygnujesz z moczenia i gotowania fasoli i użyjesz tej z puszki.

Sycąca zupa nie musi zawierać mięsa. Sekretnym składnikiem wegańskiej grochówki jest wędzona papryka, która nadaje potrawom charakterystyczny, lekko dymny posmak. Zupę z fasoli możesz zrobić szybciej, jeśli zrezygnujesz z moczenia i gotowania fasoli i użyjesz tej z puszki.   Bezmięsne zupy mogą być równie sycące, jak ich odpowiedniki z kiełbasą, boczkiem bądź kurczakiem. Zadbaj o ciekawe przyprawy, jak wędzona papryka czy papryczka chili oraz o dużą ilość ziół, a talerz parującej zupy wystarczy za całe danie obiadowe. Przepis na wegańską grochówkę Rada: grochówka jest przepyszna jedzona na gorąco, zarówno od razu po przygotowaniu, jak i odgrzana po kilku dniach. Jeśli wydaje ci się za gęsta, dolej więcej wody.   Składniki (na 6 porcji): 2 szklanki grochu, 2 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pietruszka, pół małego selera, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone , 3 łyżki sosu sojowego, kilka łyżek oleju, pół łyżki wędzonej słodkiej papryki, 1 łyżki majeranku, 3 ziela angielskie, 5 listków laurowych, sól, pieprz.   Czas przygotowania: około półtorej godziny (bez moczenia grochu)   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Mocz groch w garnku z wrzątkiem przez 2 godziny. Odlej wodę i wypłucz go pod bieżącą wodą. Pokrój warzywa w kosteczki. Rozgrzej olej w dużym rondlu z grubym dnem i smaż przez 5 minut, często mieszając, cebulę, czosnek, liście laurowe, wędzoną paprykę. Włóż do garnka warzywa, groch i zalej 2 litrami zimnej wody. Dodaj majeranek, sos sojowy, ziele angielskie, odrobinę soli i pieprzu. Gotuj godzinę i na koniec ponownie przypraw szczyptą soli. Podawaj z...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner