Party Stories
Muffiny z cukinii.
© Peredniankina/Adobe Stock
Styl życia

Łatwe i zdrowe potrawy z cukinii: muffinki z cukinią, czosnkiem i ziołami

Muffiny z cukinii to szybka w przygotowaniu wytrawna przekąska. Można podawać ją z sosem, jogurtem lub bez dodatków. Muffiny z cukinią świetnie nadaje się do przenoszenia, dlatego łatwo zabrać je do pracy, szkoły czy na piknik. Jest lekką i zdrową przekąską, która zaskakuje połączeniem smaków.

Muffiny z cukinii to szybka w przygotowaniu wytrawna przekąska. Można podawać ją z sosem, jogurtem lub bez dodatków. Muffiny z cukinią świetnie nadaje się do przenoszenia, dlatego łatwo zabrać je do pracy, szkoły czy na piknik. Jest lekką i zdrową przekąską, która zaskakuje połączeniem smaków.

 

Lato to sezon na wiele pysznych i zdrowych warzyw, w tym na cukinię. Potrawy z cukinii na ciepło i na zimno goszczą na stołach polskich domów i wykwintnych restauracji. Cukinia jest bardzo uniwersalna, można nadać jej kształt makaronu, udusić, upiec, nafaszerować lub usmażyć. Dobrze komponuje się z czosnkiem, cebulą i masłem, ale pasuje też do mięs, papryki czy bakłażana.

 

Muffiny z cukinii to potrawa nadająca się na śniadanie, kolację lub na szybką przekąskę w ciągu dnia. Wytrawne muffiny to niebanalne połączenie smaków i struktur, którego warto spróbować. Muffiny z cukinii z powodzeniem mogą zastąpić jajecznicę, omlet, frittatę i innych dania, są też ciekawsze niż klasyczne placki z cukinii czy cukinia smażona w cieście naleśnikowym lub w panierce a’la schabowy. Przepis na muffiny z cukinii jest łatwy i można go szybko wykonać.

 

Potrzebujesz:

  • 12 silikonowych foremek na muffinki lub formy na muffinki i papilotek,
  • 3 misek,
  • miksera,
  • tarki.

 

Składniki (na 12 muffinek):

  • 300 gramów mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru,
  • 2 jajka,
  • ½ szklanki kefiru,
  • 5 łyżek miękkiego masła (⅓ szklanki),
  • 1 średnia cukinia – po starciu i odsączeniu 2 szklanki,
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany,
  • 1 łyżeczka świeżej posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku,
  • pieprz do smaku,
  • opcjonalnie 1 łyżka startego parmezanu.

 

Czas przygotowania: 35 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Cukinie umyj i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Lekko posól i odstaw na 15 minut. Po tym czasie cukinię odciśnij z soku.
  • W misce połącz dokładnie mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, pieprz, szczypiorek lub natkę pietruszki i opcjonalnie parmezan.
  • Białka ubij na sztywno w oddzielnej misce.
  • W kolejnej misce wymieszaj żółtka, masło i kefir, dodaj odciśniętą cukinię i posiekany drobno ząbek czosnku.
  • Połącz mokre składniki z suchymi i wymieszaj, a następnie dodaj ubite białka i delikatnie mieszając, połącz wszystko w jedną masę.
  • Ciasto nakładaj do foremek silikonowych lub formy wyłożonej papilotkami.
  • Muffiny z cukinią piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Jeśli nie, wydłuż czas pieczenia, piecz do suchego patyczka.

 

Muffinki z cukinii podawaj na ciepło lub na zimno z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym, sosem czosnkowym lub sosem tzatziki.

 

Smacznego!

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
©Irina Sokolovskaya/Fotolia
Styl życia
2 sprawdzone i ekspresowe przepisy na muffinki w wersji na słodko i wytrawnej
Muffinki są proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Ich zrobienie zajmuje około pół godziny. Babeczki mogą być wyśmienitym deserem oraz wytrawną przekąską.

Muffinki są proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Ich zrobienie zajmuje około pół godziny. Babeczki mogą być wyśmienitym deserem oraz wytrawną przekąską.   Napełniając foremki ciastem pamiętaj, by zostawić około 1 cm miejsca do wyrośnięcia. Do nakładania masy idealnie sprawdza się łyżka do lodów . Możesz to również zrobić zwykłą łyżką. Gotowe babeczki wyciągnij z formy i obróć „do góry dnem” lub ułóż na papierowym ręczniku do ostygnięcia .   Jeżeli nie masz papilotek, możesz zrobić je samodzielnie. Wystarczy, że z papieru do pieczenia wytniesz kółka o średnicy około 20 cm i wyłożysz nimi foremkę do babeczek. Prosty przepis na ekspresowe muffiny śmietankowo-waniliowe z czekoladą Składniki na około 18 babeczek: 1 szklanka mleka – najlepiej 3,2%, 2 szklanki mąki pszennej, pół szklanki cukru, tabliczka ulubionej czekolady, np. mlecznej, 1 małe opakowanie cukru waniliowego lub 10 kropel aromatu waniliowego , 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, pół szklanki oleju, np. rzepakowego lub kokosowego (nierafinowanego, który nada cudowny kokosowy aromat babeczkom).   Stopień trudności: łatwe   Czas przygotowania: 7-10 minut + 25 minut pieczenia   Sposób przygotowania: 1. Wszystkie suche składniki oraz cukier waniliowy lub aromat połącz w dużej misce. Dodaj jajko, mleko, olej i dokładnie wymieszaj. 2. Nakładaj ciasto do papilotek lub foremki na muffinki. 3. Do każdej (lub kilku – w zależności od preferencji) muffinki wrzuć kostkę czekolady. 4. Piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 25 minut.   Przygotowane w ten sposób muffinki doskonale smakują na ciepło,  ponieważ w środku jest...

Słodkie muffinki ze śliwkami chwilę wcześniej wyjęte z piekarnika.
©zoryanchik/stock.adobe.com
Styl życia
Cynamon i śliwka razem smakują wybornie – przepis na muffinki cynamonowe ze śliwkami
Muffiny, często określane też jako babeczki, można robić na słodko i na słono. Najpopularniejsze przepisy na babeczki na słodko zawierają owoce lub bakalie. Na przełomie lata i jesieni warto wypróbować przepis na muffinki ze śliwkami. Niebanalne, zaskakujące połączenie to śliwka i cynamon.

Muffiny, często określane też jako babeczki, można robić na słodko i na słono. Najpopularniejsze przepisy na babeczki na słodko zawierają owoce lub bakalie. Na przełomie lata i jesieni warto wypróbować przepis na muffinki ze śliwkami. Niebanalne, zaskakujące połączenie to śliwka i cynamon.   Połączenie jabłek z cynamonem jest oczywiste i znakomicie sprawdza się w kuchni (i w aromaterapii), ale warto wiedzieć, że cynamon pasuje doskonale również do śliwek. Wzmacnia ich smak i aromat, a także podkreśla jesiennych charakter przyrządzanych muffinek lub innych ciast i ciasteczek wykorzystujących to połączenie. Przepis na muffinki jest prosty i łatwo można go wykonać.   Muffinki ze śliwkami podbiją serce każdego łasucha. Miękkie, słodkie i pachnące ciasto kryjące w środku aromatyczną śliwkę można podawać na ciepło lub na zimno . Wykonanie muffinek ze śliwkami i cynamonem zajmuje zaledwie około 30 minut.   Potrzebujesz: 20 silikonowych foremek na muffinki lub formy na muffinki i papilotek, 2 misek, rózgi lub widelca łyżki do lodów lub łyżki stołowej.   Składniki (na 20 muffinek): 10 dojrzałych śliwek węgierek, 320 gramów mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 140 gramów cukru, 2 opakowania cukru wanilinowego, 1 łyżka cynamonu , szczypta soli, 250 mililitrów mleka, 125 mililitrów oleju , 2 jajka.   Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Śliwki umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki . Posyp połówki owoców 1 cukrem wanilinowym. W jednej misce wymieszaj dokładnie suche składniki – mąkę, cukier, 1 cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sól i cynamon. W drugiej misce...

cukinia faszerowana ułożona na półmisku
©Maresol/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na pyszne dania z cukinii: placki, lazanię oraz cukinię faszerowaną mięsem mielonym
Placki z cukinii z cebulą i jajkiem to pomysł na szybki obiad. Jeśli mamy ochotę na zapiekane danie, można przyrządzić lasagne z dodatkiem passaty pomidorowej. Miłośnicy mięsnych potraw będą zadowoleni z cukinii faszerowanej mielonym mięsem.

Placki z cukinii z cebulą i jajkiem to pomysł na szybki obiad. Jeśli mamy ochotę na zapiekane danie, można przyrządzić lasagne z dodatkiem passaty pomidorowej. Miłośnicy mięsnych potraw będą zadowoleni z cukinii faszerowanej mielonym mięsem. Potrawy z cukinii to wspaniały pomysł na letni obiad. Można przyrządzić kotlety z cukinii bądź podać warzywo z makaronem. Wspaniale smakuje też w postaci zapiekanki. Cukinia marynowana to z kolei idealny dodatek, po który można sięgnąć w np. chłodniejsze dni. Placki z cukinii – przepis Składniki na około 20 sztuk: 1 cukinia (300 g), 1/4 cebuli, 1 jajo, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mleka, sól, pieprz, olej do smażenia. Czas przygotowania: około 20 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Roztrzep jajo. Wsyp mąkę do miski, wymieszaj z solą, pieprzem i jajem. Zacznij stopniowo wlewać mleko, ciągle mieszając. Ciasto powinno być gładkie. Umyj i obierz cukinię. Obierz cebulę. Zetrzyj warzywa na tarce. Dodaj je do ciasta. Rozgrzej olej na patelni i nakładaj na nie masę na placki. Usmaż je na złoto. Jak przyrządzić dietetyczną lasagne z cukinii? Składniki: 1 cukinia, 2 marchewki, 4 cebule, 4 łodygi selera naciowego , 1 ząbek czosnku, 1 opakowanie passaty pomidorowej, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1 liść laurowy, sól, pieprz. Czas przygotowania: około 50 minut Stopień trudności: średnie Sposób przygotowania: Obierz cebulę, a następnie pokrój ją w kostkę i posól. Rozgrzej olej na patelni i włóż na nią cebulę. Podduś z niewielką ilością wody i liściem laurowym. Umyj marchewkę i seler naciowy. Obierz marchew. Dodaj warzywa do cebuli i duś je do miękkości, jeśli...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner