Proste przepisy na ziemniaki z grilla
© whitestorm/Adobe Stock
Styl życia

Pieczone ziemniaki z grilla w kilku smacznych odsłonach. Przepis na ziemniaki z grilla

Kiedy rozpoczyna się sezon grillowy, myślimy przede wszystkim o mięsach, ale ziemniaki z grilla też mogą być doskonała opcją na spotkanie lub obiad. Przepis na ziemniaki z grilla pozwoli na zrobienie smacznej przekąski lub dania głównego. Zdobądź uznanie swoich gości i sprawdź, jak przygotować pieczone ziemniaki z grilla.

Kiedy rozpoczyna się sezon grillowy, myślimy przede wszystkim o mięsach, ale ziemniaki z grilla też mogą być doskonała opcją na spotkanie lub obiad. Przepis na ziemniaki z grilla pozwoli na zrobienie smacznej przekąski lub dania głównego. Zdobądź uznanie swoich gości i sprawdź, jak przygotować pieczone ziemniaki z grilla.

 

Ziemniak jest produktem, w którym drzemie ogromny potencjał. Jeśli mamy dość tradycyjnych potraw z jego udziałem, warto wypróbować ziemniaki z grilla. Mogą być traktowane jako uzupełnienie każdego rodzaju mięsa i sałatki. Można też znaleźć przepis na ziemniaki z grilla, które będą daniem głównym. Odpowiednio przyprawione ziemniaki z grilla będą smakowały zupełnie inaczej niż te klasyczne, gotowane. Jak można przyrządzić pieczone ziemniaki z grilla? Oto kilka pomysłów.

Ziemniaki z grilla a odmiana ziemniaka

Zanim zrobimy ziemniaki z grilla, warto wiedzieć, która ich odmiana najlepiej sprawdzi się do pieczenia. Podstawowy podział uwzględnia trzy typy. Typ A po ugotowaniu można łatwo pokroić, więc ziemniaki takie, jak Almera, Lord, Denar i Vineta są dobre do sałatek i zup. Typ B to odmiany o zwartym miąższu po ugotowaniu. Będą smaczne jako pieczone ziemniaki z grilla. Są podawane z sosami. Najczęściej do kupienia są Irys, Irga, Galla i Jelly. I na koniec typ C – ziemniaki mączyste, które są doskonałe do puree i placków. Odmiany powszechnie spotykane to Gustaw, Gracja, Ibis i Bryza.

Prosty przepis na ziemniaki z grilla

Aby ziemniaki z grilla smakowały wyśmienicie, nie potrzeba wielkich zdolności kulinarnych ani dużej liczby składników. Jeśli zamierzamy jednorazowo przygotować dużą porcję ziemniaków z grilla, przepis powinien być przede wszystkim szybki. Ta odsłona ziemniaków z grilla opiera się na marynacie i możliwości położenia ich wszystkich na grillu naraz. Kilogram ziemniaków oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przez dwie godziny musimy je marynować w mieszance ziół. Dobrą marynatę uzyskamy poprzez wymieszanie oliwy z oliwek, czosnku, bazylii, oregano, szałwii, soli i pieprzu. Kiedy ziemniaki przesiąkną już aromatem przypraw, zawijamy je w folię, bądź kładziemy na aluminiowych tackach.

Ziemniaki z grilla bohaterem talerza

Ziemniaki z grilla nie zawsze muszą być dodatkiem. Na wegetariańskim talerzu w połączeniu z dipem mogą być głównym bohaterem. Umyte i osuszone ziemniaki nacinamy, by wizualnie przypominały wachlarzyk. Nie można ich naciąć bardziej niż na 2/3 głębokości. Pomiędzy kawałki ziemniaka wkładamy cienkie plasterki czosnku, a następnie smarujemy oliwą. Posypujemy całość rozmarynem, słodką papryką, kminkiem solą i pieprzem. Owijamy w folię i grillujemy przez pół godziny. Takie ziemniaki z grilla w folii są gotowe, gdy można łatwo wbijać w nie wykałaczkę.

 

Równie efektowny przepis na ziemniaki z grilla będzie dotyczył ich faszerowania. Przez kilka minut gotujemy ziemniaki w mundurkach w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, soli i pieprzu. Następnie kroimy je na dwie nierówne części. W większej z nich wydrążamy miąższ tak, aby pozostał 1 cm. Na maśle szklimy dwie cebule i dodajemy posiekane dwie szklanki pieczarek, miąższ ziemniaków i przeciśnięte dwa ząbki czosnku. Podsmażamy farsz i posypujemy ulubionymi ziołami. Po wystygnięciu dodajemy posiekaną pietruszkę i szklankę startego sera. Farsz nakładamy do wydrążonych ziemniaków, owijamy folią i grillujemy do 15 minut. Ziemniaki z grilla w folii aluminiowej można przełożyć na talerz i dodać odrobinę sosu.

Ziemniaki z grilla w folii na ostro

Osoby, które preferują ostre, pikantne smaki, powinny koniecznie wypróbować przepis na pieczone ziemniaki z grilla na ostro. Oczyszczone ziemniaki kroimy w łódki. Przygotowujemy marynatę: mieszamy oliwę z oliwek, odrobinę soku z cytryny, sól, pieprz cayenne, czosnek i otarte chili. Mieszanką zalewamy ziemniaki, owijamy folią i kładziemy na grillu. Po około 25 minutach ziemniaki z grilla w folii aluminiowej powinny być upieczone. Wystarczy je przełożyć na półmisek i oprószyć solą.

Ziemniaki z grilla z boczkiem

Myśląc o ziemniakach z grilla wcale nie trzeba nastawiać się na danie czysto warzywne - ziemniaki z grilla z boczkiem będą równie smaczne, a do tego wyjątkowo aromatyczne. Jak je przygotować? Kilkanaście ziemniaków kroimy w plastry, a boczek i dwie cebule w drobną kostkę. Mieszamy je w misce, dodając przy tym tymianek, sól i pieprz. Aby wszystkie składniki przeszły zapachem ziół, odstawiamy na parę godzin. Po tym czasie równe porcje nakładamy na folię. Ziemniaki z grilla z boczkiem powinny być na foli w nie za dużych ilościach, w przeciwnym razie ich pieczenie się wydłuży. Przygotowaną folię zawijamy i pieczemy około 20 minut.

Kaszanka z grilla – sprawdzone przepisy
© Dar1930/Adobe Stock
Styl życia
Kaszanka z grilla - jak przygotować kaszankę? Przepis, jak zrobić kaszankę na grilla
Kaszanka to tradycyjna polska potrawa, która może równie dobrze smakować jako danie z grilla. Jak zrobić kaszankę na grillu, by zachwyciła smakiem wszystkich gości?

Kaszanka to tradycyjna polska potrawa, która może równie dobrze smakować jako danie z grilla. Jak zrobić kaszankę na grillu, by zachwyciła smakiem wszystkich gości?   Kaszanka to wyrób z kaszy i krwi zmieszany z podrobami. Ta potrawa jest bardzo popularna w Polsce, na Słowacji i w Niemczech. Kaszanka może być też świetnym daniem na grilla. Jak przyrządzić kaszankę na grilla? Sposobów jest naprawdę wiele. Grillowana kaszanka z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tego tradycyjnego polskiego wyrobu. Jak zrobić kaszankę z grilla na kilka sposobów - przepisy. Kaszanka z kapustą kiszoną na grilla Kaszanka z grilla z kapustą kiszoną to jedna z propozycji podania. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Kaszanka z grilla w folii z kapustą kiszoną to świetny pomysł na danie z rusztu. Żeby ją zrobić, będziemy potrzebować: 0,5 kg kapusty kiszonej , 2 kawałki kaszanki, szczyptę soli, szczyptę pieprzu.   Przygotowanie: Kapustę kiszoną należy dokładnie wycisnąć z soku, pokroić na drobne kawałki i doprawić solą i pieprzem. Na folii aluminiowej układamy kapustę, następnie kawałek kaszanki i znów porcję kapusty Całość należy dokładnie owinąć folią. Kaszankę z kapustą pieczemy na grillu 30-40 minut.   Kaszanka z kapustą z grilla dzięki połączeniu smaków daje niezwykły efekt. Z pewnością zadowoli podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Kaszanka z grilla z cebulą Kaszanka z cebulą na grilla to jeden z najbardziej popularnych sposobów serwowania tego przysmaku. Składniki potrzebne do przygotowania to: 2 cebule, 2 kawałki kaszanki, szczypta soli, szczypta pieprzu, łyżeczka czosnku granulowanego.   Przygotowanie: Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na folii...

Warzywa ułożone na ruszcie.
© irinagrigorii/Adobe Stock
Styl życia
Tanie i szybkie przekąski na spotkania przy grillu - jak zrobić?
Spotkania w gronie znajomych, przyjaciół czy rodziny to wyjątkowy czas, który można spędzić np. przy grillu. Smażona kiełbasa, przekąski na grilla i zimne napoje to sprawdzone menu na ciepłe, letnie wieczory. Wybór dań głównych to sprawa dość banalna, jednak nie tak łatwo będzie uporać się z wyborem przekąsek na grilla.

Spotkania w gronie znajomych, przyjaciół czy rodziny to wyjątkowy czas, który można spędzić np. przy grillu. Smażona kiełbasa, przekąski na grilla i zimne napoje to sprawdzone menu na ciepłe, letnie wieczory. Wybór dań głównych to sprawa dość banalna, jednak nie tak łatwo będzie uporać się z wyborem przekąsek na grilla.   W grillowaniu jedzenie jest bardzo ważne, jednak aby grill się udał, trzeba pamiętać też o takich sprawach, jak muzyka, wygodne miejsca do siedzenia czy rozrywka dla gości. Przekąski na grilla - czy są niezbędne? Przekąski grillowe to temat rzeka, gdyż propozycji kulinarnych jest naprawdę bardzo dużo. Grill kojarzy się przede wszystkim jako spotkanie, na którym “pierwsze skrzypce” grają: kiełbasa, kaszanka, karkówka, boczek, steki, burgery. To także doskonała okazja do podania potraw jarskich. Jest to ciekawe podejście, które mocno wpłynęło na wzrost liczby potraw, które można przygotować na grillu. Wśród nich są przekąski na grilla, które zaspokoją podniebienia nawet największych smakoszy. Przekąski do grilla - powszechne przepisy Przygotowywanie przekąsek należy do bardzo prostych czynności, więc każdy z nas powinien bez problemu zaserwować większość popularnych przepisów.  Do często spotykanych i uznanych jako ciekawe przekąski na grilla zaliczyć możemy: Pieczone ziemniaki z ziołami Wystarczy pokroić ziemniaki w ćwiartki, dodać trochę oliwy i doprawić ulubionymi przyprawami. Nie musimy obierać ziemniaków. Warto podać je w mundurkach (należy je wcześniej dobrze umyć). Zachowują wtedy bardziej wyrazisty smak oraz całą gamę składników odżywczych .   Grillowane pomidory z serem feta W umytych pomidorach odkrawamy górną warstwę, “czapeczkę”, po czym...

Ziemniak pieczony w folii
Pixabay/feherandras/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Ziemniaki pieczone w folii z dodatkiem masła czosnkowego
Ziemniaki to najpopularniejszy dodatek w polskiej kuchni. Można podawać je na wiele sposobów. Ciekawym urozmaiceniem może być zapieczenie ich w folii aluminiowej z dodatkiem masła czosnkowego i aromatycznych przypraw.

Ziemniaki to najpopularniejszy dodatek w polskiej kuchni. Można podawać je na wiele sposobów. Ciekawym urozmaiceniem może być zapieczenie ich w folii aluminiowej z dodatkiem masła czosnkowego i aromatycznych przypraw.   Potrzebujesz: folii aluminiowej.   Składniki: 1 kg ziemniaków podobnej wielkości, masło czosnkowe , oliwa z oliwek, sól, zioła prowansalskie. Czas przygotowania: 60-70 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Obierz i umyj ziemniaki. 2. Nożem zrób w ziemniaku kilka nacięć. 3. W nacięcia włóż masło czosnkowe. 4. Każdy ziemniak posmaruj delikatnie oliwą, a następnie posyp szczyptą soli i ziołami. 5. Podziel folię aluminiową na tyle części, ile masz ziemniaków. 6. Każdy ziemniak dokładnie zawiń w folię aluminiową. 7. Nagrzej piekarnik do 180°C. 8. Piecz 40-60 minut.   Smacznego! Brak ci obiadowych inspiracji? Te  3 pomysły na obiad z ziemniaków  wykorzystasz także na pyszną kolację! Mamy świetny przepis na maseczkę dla ciebie. Poznaj  działanie i stosowanie maseczki z ziemniaka . Do czego nadają się surowe kartofle? Oto  działanie i stosowanie soku z ziemniaka . Lubisz potrawy z ziemniaków? Sprawdź,  ile czasu gotować ziemniaki: całe, pokrojone i w mundurkach . Dania jednogarnkowe to hit każdej pani domu! Dowiedz się,  jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem . Zapiekanka warzywna idealnie komponuje się z mięsami drobiowymi, grzybami i makaronami. Jest łatwa w przygotowaniu i niezwykle sycąca.  Zobacz jak ją przygotować .

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner