Przepis na chłodnik z pora - francuska zupa Vichyssoise
© Marco Mayer/Adobe Stock
Styl życia

Przepis na chłodnik z pora

Chłodnik z pora to orzeźwiająca i aromatyczna zupa, które idealnie sprawdzi się jako pomysł na obiad dla całej rodziny. Zupę podaje się na chłodno, najlepiej z posiekanym szczypiorkiem. Główne składniki na chłodnik to: pory, ziemniaki, śmietana kremówka, masło oraz biały pieprz.

Chłodnik z pora to orzeźwiająca i aromatyczna zupa, które idealnie sprawdzi się jako pomysł na obiad dla całej rodziny. Zupę podaje się na chłodno, najlepiej z posiekanym szczypiorkiem. Główne składniki na chłodnik to: pory, ziemniaki, śmietana kremówka, masło oraz biały pieprz.

 

Por to warzywo cebulowe, które jest łatwo dostępne przez cały rok. Roślina, oprócz walorów smakowych, doceniana jest również dzięki właściwościom odżywczym. Por jest bowiem źródłem witaminy A, wapnia, magnezu, błonnika, potasu oraz sodu.

Kasia gotuje z Polki.pl: rafaello bez pieczenia

Chłodnik z pora, krok po kroku

Vichyssoise to zupa z pora i ziemniaków. Danie jest szczególnie popularne w Vichy, czyli regionie Owernia-Rodan-Alpy środkowej Francji, gdzie podawane jest na ciepło. Zupa dobrze smakuje również na zimno, zwłaszcza wyjęta świeżo z lodówki i posypana posiekanym koperkiem.

 

Potrzebujesz:

  • średniej wielkości garnka,
  • łyżki cedzakowej,
  • blendera.

 

Składniki:

  • 4 duże pory,
  • 1 litr bulionu drobiowego,
  • 3 łyżki masła,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 liście laurowe,
  • 150 ml śmietany kremówki,
  • sól, biały pieprz do smaku,
  • koperek do ozdoby.

 

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Pory dokładnie umyj i usuń zielone części.
  • Warzywa pokrój na cienkie talarki.
  • W garnku rozgrzej masło i dodaj pory i duś ok. 5 minut.
  • Łyżką cedzakową wyjmij uduszone pory i przełóż je do innego, dowolnego naczynia.
  • Obierz ziemniaki i pokrój w cienkie plastry, a następnie dodaj do masła.
  • Do garnka wlej bulion i gotuj całość do momentu, aż ziemniaki zrobią się miękkie (ok. 10-15 minut).
  • Dodaj pory do zupy i śmietanę.
  • Zdejmij garnek z ognia i zblenduj całość na gładki krem.
  • Dopraw zupę solą i białym pieprzem.
  • Pozostaw do ostygnięcia, a następnie przełóż do lodówki na 20 minut.
  • Podawaj z posiekanym szczypiorem.

 

Smacznego!

 

Wskazówka: Chłodnik z pora doskonale smakuje z posiekanym szczypiorkiem, ale można go również podawać z grzankami czosnkowymi. Wystarczy kromkę chleba pokroić w równe kostki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i dodać do niego ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Po chwili wystarczy wsypać pokrojone pieczywo na tłuszcz i smażyć do momentu, aż grzanki czosnkowe zarumienią się na złoty kolor.

 

ser domowej roboty leżący na drewnianej deseczce
©goodmoments/Fotolia.com
Styl życia
Zupa grzybowa - przepis z wykorzystaniem sera korycińskiego, suszonych grzybów i marchewki
Zupa grzybowa z dodatkiem sera korycińskiego i świeżych warzyw to pomysł na obiad dla całej rodziny. Grzyby należy poprzedniego dnia namoczyć w wodzie. Powstały wywar wykorzystuje się później do doprawienia potrawy. Zupa grzybowa dobrze smakuje ze świeżym koperkiem oraz chrupiącymi grzankami na ciepło.

Zupa grzybowa z dodatkiem sera korycińskiego i świeżych warzyw to pomysł na obiad dla całej rodziny. Grzyby należy poprzedniego dnia namoczyć w wodzie. Powstały wywar wykorzystuje się później do doprawienia potrawy. Zupa grzybowa dobrze smakuje ze świeżym koperkiem oraz chrupiącymi grzankami na ciepło. Ser koryciński wytwarza się z niepasteryzowanego krowiego mleka, z dodatkiem soli kuchennej oraz podpuszczki (enzymu trawiennego niezbędnego do koagulacji mleka). Jego smak jest bardzo łagodny i lekko kwaskowaty. Ser koryciński stanowi smaczną przekąskę, a także treściwy dodatek do różnego rodzaju zup i sosów. Przepis na zupę grzybową z serem korycińskim, krok po kroku Suszone grzyby to dodatek do zupy, który zagwarantuje daniu intensywny smak i aromat. Nie należy jednak przesadzać z ich ilością, aby potrawa nie stała się zbyt gorzka. Potrzebujesz: patelni, garnka, tarki o dużych oczkach. Składniki: 100 g suszonych grzybów, 1 litr domowego bulionu warzywnego , 20 g sera korycińskiego z czarnuszką, 1 seler, 1 por, 3 marchewki, 2 cebule, 1 natka pietruszki, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz do smaku, garść świeżego koperku. Czas przygotowywania: 60 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowywania: Grzyby umyj, przełóż do miski, zalej wodą i pozostaw na noc w temperaturze pokojowej. Wyjmij grzyby i pokrój je w paski, ale nie wylewaj wywaru. Marchewki i seler obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Pora pokrój w cienkie krążki. Do garnka wlej oliwę z oliwek. Cebulę posiekaj drobno, dodaj do garnka i smaż, aż się zeszkli. Do naczynia wrzuć grzyby oraz przygotowane wcześniej warzywa i natkę pietruszki. Dodaj warzywny bulion i wywar z moczenia grzybów. Gotuj...

Gazpacho
© seqoya/Fotolia.com
Styl życia
Na słodko i na słono – przepisy na chłodniki
Zupy na lato najlepiej, aby były lekkie, orzeźwiające, ale pożywne. To dania, które nie rozgrzeją nas dodatkowo w upalne dni. Podawane na zimno chłodniki, popularne w wielu kuchniach świata, najczęściej przygotowywane są na bazie jogurtu i warzyw lub owoców.

Zupy na lato najlepiej, aby były lekkie, orzeźwiające, ale pożywne. To dania, które nie rozgrzeją nas dodatkowo w upalne dni. Podawane na zimno chłodniki, popularne w wielu kuchniach świata, najczęściej przygotowywane są na bazie jogurtu i warzyw lub owoców.   Latem nie mamy ochoty na tłuste czy ciężkostrawne dania, dlatego chłodniki są idealnym rozwiązaniem. Gdy mamy do dyspozycji całą gamę świeżych składników – możliwości jest mnóstwo. Zupy na lato można komponować smakowo w zależności od upodobań, np. chłodnik z melonem i miętą, chłodnik z pomidorów, chłodnik arbuzowo-ogórkowy, chłodnik szczawiowy, chłodnik z botwiny i rzodkiewki, chłodnik z truskawkami i papryką, chłodnik z serem pleśniowym i gruszkami, chłodnik z pomidorów i bazylii, itp. Chłodnik z buraków: botwina i rzodkiewka - przepis Stopień trudności: łatwy Czas przygotowywania: 30 minut + czas potrzebny na schłodzenie   Składniki: pęczek świeżej botwiny z burakami, pęczek rzodkiewki, 2 ogórki średniej długości szklarniowe, pęczek koperku, pęczek szczypiorku, litr kefiru lub maślanki, 2 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz.   Sposób przygotowania: 1. Botwinę bardzo dokładnie umyj i drobno posiekaj. Włóż do garnka, zalej wodą – tyle, żeby tylko ją przykrywała, posól, dodaj kilka kropel oleju i gotuj do miękkości pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny. Odstaw do ostudzenia. 2. Wszystkie pozostałe składniki umyj i drobno posiekaj. Przełóż do dużej miski. 3. Do wystudzonej botwiny wlej kefir i przelej całość do pozostałych warzyw. 4. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 5. Wstaw do lodówki.   Ten rodzaj chłodnika można podawać z chrzanem i ugotowanym na twardo jajkiem. Gazpacho tradycyjne, czyli hiszpański chłodnik z pomidorów – przepis Stopień...

kawałek łososia pomidorki-koktajlowe cytryna leżące na stole
©yuliiaholovchenko/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na przystawki wielkanocne z łososia wędzonego i pieczonego
Przystawki wielkanocne z łososią są smacznym urozmaiceniem świątecznego stołu, na którym dominują jaja i wędliny. Propozycją przekąski jest pasta przygotowana z pieczonego łososia i gotowanych jaj, która doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem pszennym lub razowym.

Przystawki wielkanocne z łososią są smacznym urozmaiceniem świątecznego stołu, na którym dominują jaja i wędliny. Propozycją przekąski jest pasta przygotowana z pieczonego łososia i gotowanych jaj, która doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem pszennym lub razowym. Na stole wielkanocnym oprócz tradycyjnych potraw, takich jak biały barszcz, dania mięsne, wędliny i jajka pojawiają się rozmaite przekąski. Smaczną propozycją są przystawki wielkanocne z łososia . Można je przygotować wykorzystując np. łososia wędzonego lub pieczonego. Przepis na przystawki wielkanocne: pasta łososiowo-jajeczna Składniki: 250 g filetu łososia, 4 jaja, 50 g masła, 2 łyżki cebuli pokrojonej w drobną kostkę, 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżki śmietany kremówki (30%), po ½ łyżeczki: soli morskiej, czerwonej papryki, świeżo zmielonego pieprzu. do upieczenia łososia: 1 łyżka sosu sojowego (jasnego), 1,5 łyżeczki płynnego miodu (ewentualnie 1 łyżka syropu klonowego), 1 łyżka soku z cytryny, opcjonalnie: 3 łyżki klarowanego masła, szczypta rzeżuchy i soli. Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni Celsjusza. Do naczynia żaroodpornego wlej sos sojowy, miód (lub syrop klonowy) i sok z cytryny. Wszystko wymieszaj. Do marynaty włóż łososia skórką do góry. Naczynie z łososiem wstaw do piekarnika. Piecz przez około 15-17 minut. Wyjmij łososia z piekarnika i usuń skórę oraz szarą część mięsa ze spodu. Łososia rozdrobnij widelcem. Usuń ości i ostudź. Jajka włóż do garnka, zalej ciepłą wodą i zagotuj. Gotuj przez 5 i pół minuty (licząc czas od momentu zagotowania wody). Obierz jajka ze skorupek i pokrój w kostkę, a następnie rozgnieć widelcem. Cebulę pokrojoną w kosteczkę połóż na...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik