Party Stories
Dawid Kwiatkowski w redakcji Party.pl
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
jajka i mąka
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Zdrowy omlet wytrawny – przygotuj w 30 minut

Zdrowy omlet wytrawny może zawierać warzywa i mięsne dodatki. Danie jest świetnym pomysłem na śniadanie, szybki obiad, czy kolację. Omlet wytrawny przygotujesz w niecałe 30 minut.

Zdrowy omlet wytrawny może zawierać warzywa i mięsne dodatki. Danie jest świetnym pomysłem na śniadanie, szybki obiad, czy kolację. Omlet wytrawny przygotujesz w niecałe 30 minut.

 

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 6 łyżek mąki,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 2 pomidory,
  • 5-6 pieczarek,
  • rukola,
  • ser żółty,
  • 1 cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • curry,
  • koperek,
  • przecier pomidorowy lub sos czosnkowy.

 

Sposób przygotowania:

Omlet

Rozbij jajka w ten sposób, by oddzielić białka od żółtek. Następnie białka połącz ze szczyptą soli i ubij na sztywną pianę. Do osobnego naczynia przelej żółtka, 1/3 szklanki mleka, mąkę i oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji i dodaj do niej białka. Kolejno na rozgrzaną oliwą z oliwek patelnię wylej ¼ ciasta i rozprowadź drewnianą łyżką równomiernie. Omlet smaż na średnim ogniu z obu stron, tak by wierzchnia warstwa była lekko zarumieniona.

 

Farsz

Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i przełóż ją na rozgrzaną oliwą z oliwek patelnię. Następnie cienko posiekane pomidory i pieczarki dołóż do cebuli i smaż pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj sól, pieprz, curry. Na koniec dodaj przecier pomidorowy. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj do uzyskania gęstej konsystencji. Farsz równomiernie rozłóż na omlecie, po czym na wierzch dodaj starty żółty ser i świeżą rukolę. Całość przykryj drugim omletem. Wierzch gotowego dania możesz dodatkowo ozdobić jogurtem greckim lub sosem czosnkowym.

 

Sos czosnkowy

Około 10 ząbków czosnku przeciągnij przez praskę lub drobniutko pokrój. Następnie do zmielonego czosnku dodaj 3 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego. Do tego dodaj posiekany koperek i dokładnie wymieszaj.

 

jajka, pomidory i kiełbasa
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Szybkie śniadanie – co zjeść na pierwszy posiłek?
Szybkie śniadanie możesz uzyskać z większości produktów spożywczych. Ważne, by pierwszy posiłek był pełnowartościowy i dostarczył organizmowi energii na cały dzień.

Szybkie śniadanie możesz uzyskać z większości produktów spożywczych. Ważne, by pierwszy posiłek był pełnowartościowy i dostarczył organizmowi energii na cały dzień. Jogurt z owocami i płatkami owsianymi na szybkie śniadanie Jogurt naturalny z owocami i płatkami owsianymi jest pomysłem na szybkie i pełnowartościowe śniadanie. Do jogurtu naturalnego dodaj pokrojonego banana, pomarańczę, czy brzoskwinię i dokładnie wymieszaj. Całość połącz z garścią płatków owsianych. Jajecznica ze szczypiorkiem na szybkie śniadanie Jajecznica doskonale sprawdzi się na pierwsze danie. Do jej wykonania potrzebujesz 3-4 jajek, które rozbijesz i dokładnie ze sobą wymieszasz . Do mieszaniny dodaj szczyptę soli, pokrojony szczypiorek, a następnie wlej ją na rozgrzaną oliwą z oliwek patelnię. Jajka mieszaj do uzyskania właściwej konsystencji. Twaróg z rzodkiewką, jogurtem naturalnym na szybkie śniadanie Do 20-30 dag twarogu dodaj pokrojoną rzodkiewkę i 3-4 łyżki jogurtu naturalnego. Następnie do całości dodaj szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Twaróg z rzodkiewką idealnie smakuje z pełnoziarnistym pieczywem , które obniża cholesterol i ciśnienie krwi. Płatki na mleku na szybkie śniadanie Płatki ryżowe, jęczmienne, jaglane, czy kukurydziane są sycącym i pełnowartościowym posiłkiem. Kubek mleka przelej do garnka i delikatnie podgrzej na małym ogniu . Mleko połącz z wybranymi płatkami i odstaw na 2-3 minuty do nasiąknięcia. Omlet z warzywami lub na słodko na szybkie śniadanie Omlet wykonasz w kilka minut. Wystarczy, że na rozgrzaną oliwą z oliwek patelnię wlejesz zmieszane jajka (2-3) i przez 2-3 minuty będziesz smażyć na średnim ogniu. Gotowy omlet możesz posmarować owocowym dżemem lub wcześniej usmażonymi warzywami, np. pomidorami z pieczarkami i szynką. Kanapki z warzywami na szybkie śniadanie Kanapki z warzywami...

Talerz naleśników z fetą i szpinakiem.
©teressa/Fotolia
Styl życia
Przepisy na farsz do naleśników ze szpinaku: z serem fetą i pieczarkami
Farsz do naleśników można zrobić ze szpinaku i pieczarek. Grzyby kroi się w cienkie paski i smaży na patelni. Szpinak dodaje się razem z czosnkiem, a całość przyprawia solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na posmarowane szpinakiem naleśniki można pokruszyć fetę.

Farsz do naleśników można zrobić ze szpinaku i pieczarek. Grzyby kroi się w cienkie paski i smaży na patelni. Szpinak dodaje się razem z czosnkiem, a całość przyprawia solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na posmarowane szpinakiem naleśniki można pokruszyć fetę.   Naleśniki na słono ze szpinakiem dobrze smakują z sosem czosnkowym. Dressing można zrobić w domu, wystarczy połączyć ze sobą: jogurt naturalny, czosnek, odrobinę majonezu, koperek, sól i pieprz. Farsz ze szpinaku z serem feta, krok po kroku Mrożony szpinak wyjmij z zamrażarki na około 15 minut przed tym, jak zaczniesz robić farsz.   Składniki: opakowanie rozdrobnionego mrożonego szpinaku (450 gramów), 200 gramów sera fety (około 3/4 opakowania), 4 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki masła, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki cukru.   Czas przygotowania: około 10 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Czosnek drobno posiekaj i wrzuć na rozgrzany olej. Smaż około minuty. Dodaj szpinak i obsmażaj go przez około 5-6 minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Farsz ze szpinakiem nałóż na rozłożone naleśniki i posyp pokrojonym w kostkę serem. Naleśnik złóż na pół lub zwiń w rulonik. Smaż na maśle około 2 minuty (po jednej minucie na każdą stronę). Nadzienie ze szpinaku i pieczarek, krok po kroku Składniki: około 300 gramów pieczarek, około 350 gramów mrożonego rozdrobnionego szpinaku (niecałe opakowanie), 3 ząbki czosnku , 0,5 cebuli, 8 plastrów żółtego sera, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki masła, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, szczypta słodkiej czerwonej papryki w proszku, szczypta gałki muszkatołowej.   Czas przygotowania: około 15 minut...

dania z pomidorów
©M.studio/fotolia
Styl życia
Potrawy z pomidorów – co przygotować?
Dania z pomidorów są świetnym pomysłem na szybką i smaczną przekąskę. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, obiad i kolację.

Dania z pomidorów są świetnym pomysłem na szybką i smaczną przekąskę. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, obiad i kolację.  Pomidory są bogate w witaminę C, B, K i PP. Są też źródłem minerałów, m.in. magnezu, wapnia i żelaza. Poniżej znajdziesz kilka oryginalnych przepisów na potrawy z pomidorami. Pomidory smażone w cieście Składniki: - 4 pomidory, - koperek, - natka pietruszki, - 1 szklanka mąki, - 1 szklanka mleka, - 2 jajka, - 1 łyżka oleju, - ½ łyżeczki soli do ciasta, - olej do smażenia. Sposób przygotowania: Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórę i potnij w plastry Do osobnej misy wlej mleko, mąkę, żółtka, sól, olej i wszystko dokładnie zmiksuj. Ubij białka na sztywną pianę, przełóż do płynnego ciasta i delikatnie wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładaj łyżką placuszki i obsmaż je z jednej strony. Na każdy placek nałóż plaster pomidora i przykryj go drugim plackiem mocno dociskając drewnianą łopatką. Placuszki przewróć na drugą stronę, dosmaż na złoty kolor i podawaj z paprykowym twarożkiem lub śmietaną z dodatkiem kopru i pietruszki. Pomidorowe sushi Składniki: - 1,5 kg pomidorów, - czosnek granulowany, - 3 ząbki świeżego czosnku, - świeży tymianek, - cebula, - ¼ szklanki oliwy, - liście laurowe, - 2 łyżki rumu, - 1/3 szklanki ryżu do sushi, - ½ szklanki wody, - ½ szklanki uprażonych orzeszków, - listki świeżej mięty, - cukier, - pieprz. Sposób przygotowania: Pomidory sparz gorącą wodą i obierz ze skórki, a następnie przekrój je na krzyż. Połowę tak przygotowanych warzyw rozłóż na oblanej oliwą blasze, posyp czosnkiem i tymiankiem, po czym zapiekaj w piekarniku przez około 3 godziny. W osobnym rondlu rozgrzej oliwę, włóż...

Nasze akcje
wyniki konkursu duplo 2021
Fleszstyle

KONKURS! Wygraj zaproszenie na największą imprezę modową w Polsce i inne supernagrody!

Partner
hada-labo-3d-lifting-mask
Fleszstyle

Sposób Japonek na zatrzymanie upływu czasu tkwi w prostocie kosmetyków

Partner
kosmetyki-neutrogena-bright-boost
Fleszstyle

TEST REDAKCJI: Sprawdziłyśmy kosmetyki Neutrogena® Hydro Boost® i Bright Boost!

Partner