Omlet z kurkami robi się około 15 minut. Oczyszczone grzyby łączy się z czosnkiem a następnie dodaje do ściętej masy jajecznej. Smak omletu wyostrza ser camembert. Na koniec całość można posypać świeżym szczypiorkiem.

Reklama

Pieprznik jadalny nazywany jest także: kurką żółtą, lisiczką, pieprznikiem gąską, strągiewką jadalną i pieprznikiem pospolitym. Grzyb ma charakterystyczny żółty kolor. Nóżka rozwiniętej kurki ma zwykle od 3 do 6 centymetrów, a średnica kapelusza może sięgać 12 centymetrów.

Jak czyścić kurki krok po kroku

  • Przed smażeniem grzyby trzeba dokładnie wyczyścić z piasku, liści i igliwia.
  • Kurki włóż do wysokiej miski i posyp je łyżeczką soli.
  • Grzyby zalej wrzątkiem (do wysokości połowy miski) i delikatnie zamieszaj.
  • Po około 15-20 sekundach piasek z kurek opadnie na dno naczynia.
  • Łyżką cedzakową wyjmij grzyby na sito i odsącz.
  • Rozłóż równą warstwę kurek na ręcznik papierowy i poczekaj do ich wyschnięcia.

Przepis na omlet z kurkami krok po kroku

Składniki:

Zobacz także

Czas przygotowania: około 15 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Obierz czosnek i drobno posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej łyżkę masła i dodaj (wcześniej oczyszczone) kurki i czosnek.
  • Smaż przez około 3 minuty cały czas mieszając.
  • Zawartość patelni przełóż do miski.
  • Umyj patelnię i po osuszeniu rozgrzej na niej 2 łyżki masła.
  • Jajka, sól i mleko roztrzep widelcem w głębokim talerzu.
  • Jednolitą masę wlej na patelnię i smaż około 15 sekund. Nie mieszaj.
  • Łopatką do naleśników podważaj brzegi omletu, od brzegów patelni ku jej środkowi.
  • Gdy masa jajeczna zrobi się puszysta wrzuć na nią kurki z czosnkiem i ser camembert (pokrojony w drobną kostkę).
  • Dodaj szczyptę tymianku, bazylii oraz listki rukoli.
  • Omlet złóż na pół i zsuń z patelni na talerz.
  • Posyp po wierzchu świeżym szczypiorkiem.

Smacznego!

Świeże kurki a grzyby mrożone

Sezon na kurki trwa od czerwca do listopada. Jeżeli nie masz świeżych grzybów, możesz je kupić mrożone. Aby je rozmrozić, wystarczy na rozgrzany olej wsypać zawartość opakowania mrożonych grzybów i dusić pod przykryciem około 3-4 minuty.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama