Zdrowy koktajl – mocno zielony i warzywno-owocowy. Jak go skomponować?
Zielony koktajl warzywny lub warzywno-owocowy z dodatkiem ziół jest smacznym i zdrowym pomysłem na urozmaicenie codziennego jadłospisu. Zielony shake zawierający naturalne składniki zapewni dzienną porcję witamin przy okazji regulując trawienie, dostarczając niezbędnych pierwiastków, mikro- i makroelementów, wspomoże też oczyszczanie organizmu z toksyn i przyspieszy odchudzanie. Najwięcej cennych składników znajduje się w koktajlu tuż po jego zrobieniu, dlatego należy pić go zawsze na świeżo.
Zielony koktajl warzywny lub warzywno-owocowy z dodatkiem ziół jest smacznym i zdrowym pomysłem na urozmaicenie codziennego jadłospisu. Zielony shake zawierający naturalne składniki zapewni dzienną porcję witamin przy okazji regulując trawienie, dostarczając niezbędnych pierwiastków, mikro- i makroelementów, wspomoże też oczyszczanie organizmu z toksyn i przyspieszy odchudzanie. Najwięcej cennych składników znajduje się w koktajlu tuż po jego zrobieniu, dlatego należy pić go zawsze na świeżo.
Zielony koktajl – składniki odżywcze
Zielone warzywa to bogactwo składników odżywczych, które wspomagają organizm w sposób naturalny. Zielony koktajl, smoothie czy shake to smaczny sposób na codzienną dawkę witamin, soli mineralnych i pierwiastków.
Zielony koktajl – z czego przygotować?
Zielony shake przygotowujemy oczywiście z zielonych warzyw i owoców. W zależności od tego czy ma to być koktajl wzmacniający, oczyszczający czy odchudzający, komponujemy je w odpowiedni sposób.
Zielony koktajl przygotujesz z: ogórka, natki pietruszki, mięty, pokrzywy, mniszka lekarskiego, szałwii, melisy, zielonej kapusty, groszku zielonego, selera naciowego, bazylii, kopru, liści szpinaku, jarmużu, zielonej kapusty, awokado, kiwi, a nawet liści rzodkiewki.
Te składniki doskonale komponują się z ananasem, granatem, bananem, brzoskwinią, mandarynką, jabłkiem, gruszką, śliwkami, truskawkami, porzeczkami oraz arbuzem.
Do zielonego koktajlu, aby go osłodzić, możesz dodać miód, syrop klonowy, syrop z agawy, daktyle, rodzynki lub stewię.
Żeby zagęścić zielony koktajl, dodaj: banana, nasiona chia, siemię lniane, migdały, pestki dyni, słonecznika, otręby, tapiokę, brzoskwinię, owoc kaki lub awokado.
Do zaostrzenia mdłego smaku polecany jest imbir, cynamon, limonka, cytryna, chilli lub pieprz.
Zielony shake rozcieńczysz: wodą mineralną (gazowaną lub nie), wodą kokosową lub mlekiem roślinnym.
- Czy wiesz, że koktajle mogą przyspieszyć redukcję tkanki tłuszczowej? Poznaj proste przepisy na zielone koktajle odchudzające.
- Codzienne picie koktajli oczyszcza organizm. Wypróbuj, nasze przepisy na koktajle warzywno-owocowe.
- Koktajle mogą pełnić funkcję pożywnego śniadania. Polecamy smoothie warzywne z jarmużem.