Liść i cukier ze stewii.
©Daniele Depascale/Fotolia
Styl życia

Niekaloryczny zamiennik cukru – stewia

Stewia to roślina wykorzystywana jako naturalny środek słodzący i leczniczy. To niekaloryczny zamiennik cukru. Nie ulega fermentacji i nie powoduje próchnicy zębów. Stewia może być długo przechowywana i jest odporna na wysoką temperaturę. Stewię można kupić w postaci suszu (suszone liście), w proszku, tabletkach lub płynie (skoncentrowany wyciąg ze stewii).

Stewia to roślina wykorzystywana jako naturalny środek słodzący i leczniczy. To niekaloryczny zamiennik cukru. Nie ulega fermentacji i nie powoduje próchnicy zębów. Stewia może być długo przechowywana i jest odporna na wysoką temperaturę. Stewię można kupić w postaci suszu (suszone liście), w proszku, tabletkach lub płynie (skoncentrowany wyciąg ze stewii).

Roślina stewia – właściwości

W liściach stewii zawarte jest ok. 10% glikozydów stewiolowych. Dzięki nim roślina jest około 30 razy słodsza niż zwykły cukier (sacharoza). Jedna łyżeczka sproszkowanych liści stewii odpowiada jednej szklance cukru. Stewia jest rośliną niekaloryczną, ponieważ glikozydy stewiolowe nie są trawione. Może być używana przez diabetyków, gdyż nie podnosi poziomu cukru we krwi. Stewia nie powoduje próchnicy. Nie ulega fermentacji i nie jest toksyczna. Może być wykorzystywana do pieczenia i gotowania, ponieważ jest odporna na wysoką temperaturę (wytrzymuje do 200°C).

Stewia – jak stosować w kuchni?

Liście stewii można stosować do dań, deserów i sałatek bez obróbki. Sproszkowane nadają się także do konfitur i soków. W pieczeniu stewia zachowuje się inaczej niż sacharoza. Nie będzie stanowiła pożywki dla drożdży, ani nie skarmelizuje się tak, jak cukier. Stewię można także wykorzystywać w postaci ekstraktu. Napar ze świeżych liści można przygotować samodzielnie. Świeże lub suszone liście stewii (2-3 łyżki) należy zalać niedużą ilością wody (ok. 150 ml) i parzyć pod przykryciem przez ok. 10-15 minut. Tak przygotowanym naparem można słodzić np. herbatę. Kawę i herbatę można także słodzić sproszkowanymi liśćmi stewii.

 

Napar ze stewii może mieć lekko gorzkawy lub ziołowy posmak. Zneutralizują go jednak produkty takie jak: sok z cytryny, sól lub kwas jabłkowy.


Różne produkty ze stewii.
©pat_hastings/Fotolia
Styl życia
Produkty ze stewii - suszone liście, ekstrakt i słodzik w tabletach
Stewia jest zamiennikiem zwykłego cukru. Nadaje się do używania w kuchni. Można stosować ją w postaci świeżych liści jako dodatek np. do sałatek lub herbat. Widok suszonych liści stewii, szczególnie w przypadku jasnych dań czy sosów, może przeszkadzać, dlatego można je zastąpić płynnym lub sproszkowanym ekstraktem ze stewii. Najzdrowszą postacią stewii są suszone liście, które nie zawierają żadnych dodatkowych substancji.

Stewia jest zamiennikiem zwykłego cukru. Nadaje się do używania w kuchni. Można stosować ją w postaci świeżych liści jako dodatek np. do sałatek lub herbat. Widok suszonych liści stewii, szczególnie w przypadku jasnych dań czy sosów, może przeszkadzać, dlatego można je zastąpić płynnym lub sproszkowanym ekstraktem ze stewii. Najzdrowszą postacią stewii są suszone liście, które nie zawierają żadnych dodatkowych substancji. Produkty z rośliny stewii – liście stewii Suszone liście stewii to najbardziej naturalny słodzik . Ta postać rośliny stewii jest najmniej przetworzona i nie zawiera domieszek. Liście są w 100% naturalne. Suszone liście stewii nie zawierają kalorii i są najzdrowszym słodzikiem. Wadą suszonych liści stewii jest wyczuwalny charakterystyczny słodko-gorzko-ziołowy posmak i zapach stewii. Cena za 100 g suszonych liści stewii to ok. 20 zł.   Liście stewii można kupić także w postaci sproszkowanej przypominającej puder . Nie są to jednak same liście stewii, zawierają domieszki substancji słodzących. Puder ze stewii jest tańszy niż suszone liście stewii i nie ma gorzko-ziołowego posmaku, ale nie jest tak zdrowy ze względu na obecność innych słodzików. Cena za 150 g pudru ze stewii to ok. 8 zł. Produkty z rośliny stewii – ekstrakt ze stewii Ekstrakt ze stewii można przygotować samodzielnie wrzucając liście rośliny do małej ilości wody i gotując je przez kilka minut, aż do zgęstnienia syropu. Skoncentrowane ekstrakty ze stewii można także kupić w sklepie, należy jednak zwracać uwagę na to, aby napar zawierał co najmniej 80% glikozydów stewiolowych. Wiele ekstraktów ze stewii sprzedawanych jest w bardziej rozcieńczonej postaci, zawierającej ok. 50-55% glikozydów i 50% wody. Płynne wyciągi ze stewii często zawierają dodatkowe substancje słodzące . Cena za 75 g płynnego ekstraktu ze stewii to ok. 10 zł. Produkty ze...

brązowa stewia
©bit24/Fotolia
Styl życia
Zdrowe słodzenie herbaty – czym słodzić zamiast cukru?
Czym słodzić herbatę zamiast cukru? Zamiast cukru, który jest pozbawiony wszelkich substancji odżywczych i jest kaloryczny, herbatę można słodzić stewią, melasą, ksylitolem, erytrytolem, czy miodem.

Czym słodzić herbatę zamiast cukru? Zamiast cukru, który jest pozbawiony wszelkich substancji odżywczych i jest kaloryczny, herbatę można słodzić stewią, melasą, ksylitolem, erytrytolem, czy miodem. Miód Miód zawiera wiele enzymów, kwasów organicznych, witaminy i minerały (żelazo, wapń, fosfor i jod). Dzięki swoim właściwościom pozytywnie działa na serce, obniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie i samopoczucie. Ponadto miód jest doskonałym lekarstwem na bezsenność. Cena miodu zależna jest od jego rodzaju . Można kupić miód za 10, 30, czy 50 złotych. Ksylitol (cukier brzozowy) Ksylitol jest cukrem naturalnym, uzyskiwanym z brzozy i mającym właściwości bakteriobójcze. Oprócz tego ksylitol jest cukrem zasadowym i ma niski indeks glikemiczny. Dzięki swoim właściwościom wzmacnia układ immunologiczny, zwiększa wchłanianie wapnia do organizmu i odporność organizmu. Smakuje podobnie jak cukier biały, ale posiada o połowę mniej kalorii. Zalecany jest osobom cierpiącym na osteoporozę. Jedyną wadą ksylitolu jest to, że zbyt duże jego przyjmowanie może wywołać biegunki , niestrawność i wzdęcia . Cena ksylitolu to 20 zł za kg. Erytrytol Erytrytol ma podobne właściwości jak ksylitol, niski indeks glikemiczny i posiada jeszcze mniej kalorii od tego pierwszego. Erytrytol nie powoduje biegunki, niestrawności i wzdęć. Ponadto produkt ten nie wpływa na poziom glukozy i insuliny we krwi, dlatego też może być stosowany przez osoby chorujące na cukrzycę. Erytrytol kosztuje od 30 do 40 zł za kg . Stewia Stewia jest rośliną, której liści używa się do słodzenia herbaty . Mogą to być liście suszone, sproszkowane, jak i świeże. Liście stewii zawierają duże ilości witamin, przede wszystkim z grupy B i C oraz wapń, magnez, żelazo, selen, kwas foliowy. Stewia, mimo tego, że jest słodsza od cukru białego nie zawiera kalorii i korzystnie...

rozsypany cukier
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Czy zastąpienie cukru słodzikiem wyjdzie na zdrowie?
Aspartam, ksylitol, stewia – to wszystko przykłady substancji słodzących. Nadal badacze sprawdzają ich wpływ na zdrowie, ale niektórych rzeczy są już pewni.

Aspartam, ksylitol, stewia – to wszystko przykłady substancji słodzących. Nadal badacze sprawdzają ich wpływ na zdrowie, ale niektórych rzeczy są już pewni.   Wiele osób decyduje się na zamianę cukru na słodzik, a również producenci żywności ochoczo dodają inne substancje słodzące do produktów żywnościowych. Temat dotyczący tego, czy słodziki są zdrowe, nadal wzbudza wiele kontrowersji i badacze donoszą o nowych wnioskach z badań. Rodzaje słodzików, czyli słodziki półsyntetyczne i syntetyczne Przykłady półsyntetycznych substancji słodzących to m.in. sorbitol (E 420), ksylitol (E 967), maltitol (E 965) czy izomalt (E 953). Syntetyczne środki słodzące to na przykład: aspartam (E 951), acesulfam K (E 950) czy sacharyna (E 954) . Zarówno przy spożywaniu tradycyjnego cukru, jak i substancji słodzących, niezbędne jest zachowanie umiaru i zdrowego rozsądku. Oddziaływanie słodzików na zdrowie Po stronie korzyści można wymienić fakt, iż środki słodzące nie wpływają na powstawanie próchnicy zębów. Mają one niższą zawartość kalorii niż tradycyjny cukier. Pewne jest natomiast, że na przykład aspartam nie może być stosowany przez osoby chore na fenyloketonurię , gdyż w procesie trawienia aspartamu wytwarzana jest fenyloalanina. U osób chorych na cukrzycę słodziki, takie jak acesulfam K, aspartam czy sacharoza, nie wpływają w istotny sposób na stężenie glukozy ani insuliny we krwi. Również kobiety ciężarne powinny uważać na substancje słodzące. Nadmierne spożycie półsyntetycznych substancji słodzących może mieć efekt przeczyszczający. Stewia jako przykład naturalnego środka słodzącego Nawet naturalne środki słodzące wzbudzają kontrowersje. Przykładem może być stewia , która w Ameryce Środkowej i Południowej od wieków wykorzystywana jest jako środek słodzący. Przed kilkoma laty na stewię padły podejrzenia,...

Nasze akcje
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner