Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Witarianizm - przepisy
© olepeshkina/Fotolia.com
Styl życia

Witarianizm: przepisy na surową pizzę, surowy barszcz i chlebki

Witarianizm to sposób żywienia, który daje duże pole do popisu w kuchni. Można przygotować pizzę bez pieczenia i przyrządzić szybki barszczyk - surową zupę bez gotowania. Równie pyszne są surowe chlebki, np. czosnkowy lub paprykowo-cebulowy.

Witarianizm to sposób żywienia, który daje duże pole do popisu w kuchni. Można przygotować pizzę bez pieczenia i przyrządzić szybki barszczyk - surową zupę bez gotowania. Równie pyszne są surowe chlebki, np. czosnkowy lub paprykowo-cebulowy.

 

Witarianizm jest dietą obejmującą jedzenie głównie świeżych owoców i warzyw. Dopuszcza także spożywanie skiełkowanych nasion i dań przetwarzanych w maksymalnej temperaturze, która wynosi 42 stopnie Celsjusza.

Witarianizm: pizza bez pieczenia

Składniki na spód:

  • 1 szklanka orzechów laskowych,
  • 1 mała cukinia,
  • szczypta soli.
  • Składniki na sos:
  • 2 pomidory,
  • 1 łyżka rodzynek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • oregano,
  • bazylia,
  • sól.

 

Składniki na wierzch pizzy:

  • ulubione warzywa, np. papryka, ogórek, pomidorki koktajlowe.

 

Sposób przygotowania:

  • Zmiel orzechy w młynku do kawy.
  • Umyj cukinię i zmiksuj.
  • Wymieszaj orzechy, cukinię oraz sól tak, aby powstała z nich gęsta masa. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj orzechów, a jeśli zbyt sypka - nieco wody.
  • Uformuj placek i ułóż go na dużym talerzu.
  • Przygotuj sos: zmiksuj umyte pomidory, rodzynki i zioła.
  • Polej placek sosem i udekoruj wybranymi, pokrojonymi warzywami.
  • Jeśli chcesz, aby ciasto było bardziej zwarte, wysusz placek w dehydratorze lub otwartym piekarniku nastawionym na nie więcej niż 42 stopnie.

Surowy barszcz - przepis

Składniki:

  • 6 buraczków,
  • szklanka zakwasu z buraków,
  • 2 marchewki,
  • ½ małego selera,
  • 1 jabłko,
  • ząbek czosnku,
  • sok z ½ cytryny,
  • oliwa z oliwek,
  • sól morska,
  • biały pieprz.

 

Sposób przygotowania:

  • Wyciśnij warzywa w wyciskarce.
  • 1-2 buraczki zetrzyj na tarce.
  • Dodaj do nich zakwas z buraków, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól morską oraz biały pieprz.
  • Na środku talerza ułóż starte buraczki, po czym wlej barszczyk.
  • Możesz udekorować zupę natką pietruszki.

Surowe chlebki - przepis

Składniki na chlebek czosnkowy:

  • 2 główki czosnku,
  • 100 g siemienia lnianego,
  • 100 g pestek słonecznika,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • woda.

 

Składniki na chlebek paprykowo-cebulowy:

  • ½ dużej papryki,
  • ½ średniej wielkości cebuli,
  • 100 g siemienia lnianego,
  • 100 g pestek słonecznika,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • woda.

 

Sposób przygotowania:

  • Zmiel siemię lniane i pestki słonecznika na mąkę.
  • Połącz ze sobą pozostałe składniki, oprócz wody.
  • Dodaj kilka łyżek otrzymanej mąki i zblenduj na gładką masę.
  • Połącz ją z pozostałą częścią mąki i zacznij wyrabiać ciasto.
  • Aby było elastyczne, możesz dodać nieco wody.
  • Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
  • Włóż chlebki do suszarki lub otwartego piekarnika nastawionego na maksymalnie 42 stopnie Celsjusza.
  • Po około 10-12 godzinach powinny być gotowe. Im dłuższy czas suszenia, tym bardziej będą chrupiące.

 

Smacznego!

Chrupiący chlebek naan zdjęty prosto z grilla.
©noirchocolate/stock.adobe.com
Styl życia
Przepisy na grilla: chlebek naan pieczony na grillu z ziołami prowansalskimi
Chlebek naan, pochodzący z kuchni indyjskiej, można przygotować na grillu. Aby wyrobić ciasto, wystarczy połączyć ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, jogurt naturalny oraz oliwę. Chlebek naan będzie miał lepszy aromat, gdy doda się do niego pachnących ziół prowansalskich.

Chlebek naan, pochodzący z kuchni indyjskiej, można przygotować na grillu. Aby wyrobić ciasto, wystarczy połączyć ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, jogurt naturalny oraz oliwę. Chlebek naan będzie miał lepszy aromat, gdy doda się do niego pachnących ziół prowansalskich.   Chlebek naan to nieodłączny element kuchni indyjskiej . Pieczywo wyglądem przypomina cienki, płaski placek i pieczony jest w specjalnym cylindrycznym piecu, typu tandoor. Chlebek naan dodawany jest do tradycyjnych indyjskich potraw, które dzięki niemu stają się bardziej sycące. Kawałki cienkiej i chrupiącej skórki pieczywa idealnie sprawdzają się również jako przystawki na imprezę , np. w połączeniu z gęstymi i aromatycznymi sosami.   Chlebek naan - jak zrobić na grillu?   Tradycyjny naan bread wypieka się w specjalnym piecu tandoor z dodatkiem drożdży. W domowych warunkach pieczywo można również upiec na zwykłym grillu ogrodowym na bazie jedynie mąki i proszku do pieczenia, czyniąc z przekąski wyśmienity dodatek do wiosennych sałatek i soczystych mięs z grilla, takich jak: pieczona karkówka czy kurczak. Rezygnując z drożdży, przygotowanie chlebka można przyspieszyć, ponieważ nie ma konieczności czekania, aż zaczyn wyrośnie i drożdże zaczną pracować.   Potrzebujesz: rozgrzanego rożna z grilla, miski, stolnicy, wałka do ciasta, łyżki.   Składniki: 200 g mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka soli, ⅕ łyżeczki proszku do pieczenia, 120 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1-2 łyżki oliwy z oliwek.   Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Do miski wsyp mąkę pszenną, sól, proszek do pieczenia oraz zioła...

Obrane warzywa położone na talerzu.
©Printemps/Fotolia.com
Styl życia
Witariańskie przekąski na imprezę: sałatka, pesto, muffinki i musy owocowe
Witariańskie przekąski na imprezę to np. popularna sałatka z surowych pieczarek oraz pesto na bazie awokado. Można przyrządzić także muffinki bez pieczenia oraz pyszne musy z mango i granatu lub banana, malin i nasion chia.

Witariańskie przekąski na imprezę to np. popularna sałatka z surowych pieczarek oraz pesto na bazie awokado. Można przyrządzić także muffinki bez pieczenia oraz pyszne musy z mango i granatu lub banana, malin i nasion chia.   Dieta witariańska zakłada jedzenie wyłącznie surowych produktów . Warto wiedzieć, że aby przygotować pyszne sałatki i desery, niekoniecznie trzeba poddawać składniki obróbce termicznej. To dobry sposób na oszczędzenie czasu spędzanego w kuchni.   Sałatka z surowych pieczarek   Składniki: 4 duże pieczarki, 5-6 rzodkiewek, 2 ogórki małosolne, pęczek szczypiorku, 1 ząbek czosnku, sok z cytryny, 1 łyżka oleju z orzechów włoskich, sól, pieprz.   Sposób przygotowania: Umyj i pokrój pieczarki oraz warzywa. Przygotuj sos z czosnku , soku z cytryny, oleju i przypraw. Wymieszaj wszystko. Sałatka smakuje najlepiej po co najmniej 15 minutach. W tym czasie smaki mają okazję się wymieszać.   Raw pesto   Surowe pesto można podawać z pokrojonymi warzywami lub z makaronem z cukinii czy marchewki.   Składniki: 1 dojrzałe awokado , ½ cukinii, 15 sztuk orzechów włoskich , 10 listków świeżej bazylii, 5 łyżek oliwy z oliwek, sól morska, sok z cytryny, pieprz.   Sposób przygotowania: Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze, ale nie na gładko. Kawałki warzyw powinny być wyczuwalne.   Mus owocowy z nasionami chia   Składniki: 2 banany, 100 g mrożonych malin, 5 płaskich łyżeczek nasion chia.   Sposób przygotowania: Rozmroź maliny. Zblenduj je razem z miąższem z bananów. Dodaj do nich...

Pasta z awokado podana jako przekąska na imprezę.
©chandlervid85 chandlervid85/Fotolia.com
Styl życia
Przekąski na imprezę bez glutenu i laktozy: grissini, dip z awokado i ciasto czekoladowe z cukinią
Przekąski na imprezę bez laktozy mogą być smaczne i zdrowe, np. ciasto czekoladowe z kakao i cukinią. Pyszne będą też paluszki grissini bez glutenu i laktozy podawane z pastą z awokado.

Przekąski na imprezę bez laktozy mogą być smaczne i zdrowe, np. ciasto czekoladowe z kakao i cukinią. Pyszne będą też paluszki grissini bez glutenu i laktozy podawane z pastą z awokado.   W roli przekąsek bez laktozy i glutenu doskonale sprawdzą się warzywa pokrojone w słupki. Można przygotować też owoce lub sałatkę owocową oraz bakalie. Warto jednak pokusić się o nieco bardziej wyrafinowane posiłki, które są równie łatwe do przyrządzenia.   Grissini - przepis   Grissini to wąskie paluszki przypominające pieczywo . Smakołyk jest bardzo popularny we Włoszech. Można go maczać w różnego rodzaju dipach, np. w paście z awokado.   Składniki na grissini: 1 szklanka mąki w proszku z tapioki, mąki ziemniaczanej lub ryżowej, ⅓ szklanki mąki kokosowej, 100 ml oleju kokosowego , ⅓ szklanki zimnej wody, 1 jajko, ½ łyżeczki sody, 1 łyżeczka kminku (nie mielonego), 1 łyżeczka soli kłodawskiej.   Sposób przygotowania: Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Odstaw je do lodówki na 15-20 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wyjmij ciasto z lodówki: powinno być miękkie i mieć lekką, nie zbitą konsystencję oraz łatwo się odrywać od dłoni. Jeśli będzie zbyt mokre, dodaj łyżeczkę mąki kokosowej. Rozwałkuj ciasto (najlepiej partiami) na paluszki o grubości około 1-1,5 cm i długości 15 cm. Wyłóż grissini na papier do pieczenia. Wstaw do piekarnika na około 30 minut.   Pasta z awokado   Składniki: 1 dojrzałe awokado , szczypta soli, sok z ½ limonki, 1 garść świeżej mięty lub kolendry, 3 łyżki śmietanki kokosowej. Możesz też dodać ½ ząbka czosnku lub ½ łyżeczki miodu, w zależności od...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner