Gorący gołąbek podany na talerzu z natką pietruszki.
©robert6666/Fotolia.com
Styl życia

Pomysł na obiad dla wegetarian: przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i sosem grzybowym

Sos grzybowy i gołąbki z kaszą gryczaną to pomysł na obiad dla osób, które nie jedzą mięsa. Danie wegetariańskie przygotowuje się z włoskiej kapusty. Gotowana kasza gryczana w połączeniu z sosem grzybowym tworzy aromatyczny i smaczny posiłek dla całej rodziny.

Sos grzybowy i gołąbki z kaszą gryczaną to pomysł na obiad dla osób, które nie jedzą mięsa. Danie wegetariańskie przygotowuje się z włoskiej kapusty. Gotowana kasza gryczana w połączeniu z sosem grzybowym tworzy aromatyczny i smaczny posiłek dla całej rodziny.

 

Danie wegetariańskie można dowolnie modyfikować. Osoby, którym nie smakuje kapusta, mogą przygotować gołąbki bez zawijania. Sos grzybowy można zastąpić pomidorowym lub koperkowym.

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa rybna

 

Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i sosem grzybowym, krok po kroku

 

Aromatyczny sos grzybowy można przygotować ze świeżych pieczarek. Zamiana tłustej śmietany na lekki wegański jogurt naturalny sprawi, że sos do gołąbków zjedzą ze smakiem nawet osoby będące na diecie.

 

Potrzebujesz:

  • miski (do namaczania grzybów),
  • patelni,
  • dużego i małego garnka,
  • sita,
  • blendera.

 

Składniki:

  • 1 kapusta włoska,
  • 2 worki kaszy gryczanej (200 gramów),
  • ½ puszki czerwonej fasoli (200 gramów),
  • 3 cebule,
  • 1 łyżka masła lub oliwy z oliwek,
  • 250 gramów świeżych pieczarek,
  • kilka garści suszonych grzybów (około 40 gramów),
  • sól i pieprz do smaku.

 

Czas przygotowania: około 1,5 h

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Dzień wcześniej namocz grzyby w wodzie i pozostaw je na całą noc.
  • Duży garnek napełnij wodą i doprowadź ją do wrzenia.
  • Z kapusty włoskiej wytnij głąb i natnij liście u jej podstawy.
  • Zanurz warzywo na kilka minut w gotującej się wodzie.
  • Zdejmij z niej wierzchnie miękkie liście.
  • Powtarzaj czynność z punktu 4., aż do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
  • Grzyby gotuj w małym garnku z wodą przez 20 minut.
  • Zachowaj wywar, a odcedzone kapelusze drobno posiekaj.
  • Czerwoną fasolę, odcedź na sitku i zmiksuj blenderem na gładki krem.
  • Posiekaj cebulę i pieczarki, a następnie podsmaż je na patelni z masłem.
  • Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu, dodając do wody pół szklanki wywaru grzybowego.
  • Ugotowaną kaszę wymieszaj z podsmażoną cebulą i pieczarkami oraz zmiksowaną fasolą.
  • Dopraw farsz do gołąbków solą i pieprzem do smaku.
  • Na liście włoskiej kapusty nakładaj porcję farszu i zawijaj gołąbki.
  • Na dno dużego garnka włóż dwa duże liście kapuściane i na nie układaj ciasno gotowe gołąbki z kaszą.
  • Zalej całość wodą i duś przez kilka minut pod przykryciem.
  • Podawaj na ciepło, polane aromatycznym sosem grzybowym.

 

Smacznego!

Gorący gołąbek podany na talerzu z natką pietruszki.
©robert6666/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na gołąbki z kaszą i grzybami leśnymi
Przepis na gołąbki z kaszą i grzybami leśnymi

Gołąbki z kaszą i grzybami leśnymi  to jesienna wersja obiadowego klasyka. To dużo zdrowsza propozycja ze względu na dodatek wartościowej kaszy gryczanej. To świetny wybór na wigilię oraz dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej - śmietaną można zastąpić śmietaną wegańską lub passatą pomidorową. Głęboki smak potrawy podkreśli delikatny i kremowy sos śmietanowy z aromatem grzybowym. Poniżej znajdziecie najprostszy przepis na gołąbki z grzybami leśnymi. Jeśli nie przepadasz za kaszą, koniecznie spróbuj klasycznej wersji gołąbków z mięsem i ryżem zapiekanych w piekarniku . Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi Składniki na gołąbk główka kapusty białej lub włoskiej 200 g kaszy gryczanej 150 g świeżych grzybów leśnych lub 2 garści suszonych grzybów cebula przyprawy: sól, pieprz, majeranek 300 ml bulionu lub/i wody z moczenia grzybów 100 ml śmietany 18% 2 łyżki mąki olej Jak zrobić gołąbki z kaszą i grzybami? Jeśli używamy grzybów suszonych, należy je namoczyć przez kilka godzin w ciepłej wodzie. Wodę po grzybach zostawiamy do przygotowania sosu. Wodę zagotowujemy w dużym garnku. Do wrzącej wody wrzucamy odcięte liście i zostawiamy na kilka minut aż nabiorą elastyczności. Cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dorzucić świeże lub namoczone posiekane grzyby i obsmażyć na złoto. Dodać ugotowaną kaszę, zamieszać i doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gotowy farsz nakładać na sparzone liście. Najpierw zawinąć dolny, grubszy brzeg, potem boki, a następnie ciasno zawinąć. Do dużego garnka włożyć pozostałe liście, a na nich ułożyć gołąbki. Gołąbki zalać bulionem i gotować...

Gołąbki w sosie pomidorowym na półmisku
©Justyna Kaminska/Fotolia
Styl życia
Gołąbki zapiekane w piekarniku – przepis
Farsz do gołąbków zapiekanych jest taki sam jak do gołąbków duszonych. Jednak przepis na gołąbki zapiekane w piekarniku z sosem pomidorowym wymaga przygotowania prostego sosu, dzięki któremu gołąbki nabierają lekko kwaskowatego smaku.

Farsz do gołąbków zapiekanych jest taki sam jak do gołąbków duszonych. Jednak przepis na gołąbki zapiekane w piekarniku z sosem pomidorowym wymaga przygotowania prostego sosu, dzięki któremu gołąbki nabierają lekko kwaskowatego smaku. Przepis na gołąbki zapiekane w piekarniku z sosem pomidorowym Gołąbki zapiekane w piekarniku od tradycyjnych gołąbków różnią się końcową obróbką cieplną . Jedne są zapiekane w naczyniu żaroodpornym podlane pomidorowym sosem, drugie – duszone w garnku z wodą lub bulionem. Przepis na gołąbki zapiekane w piekarniku nie jest skomplikowany, ale wykonanie tego dania jest czasochłonne ze względu na konieczność zawinięcia całego farszu w liście kapusty. Składniki: 800 g mielonego mięsa wieprzowego, np. karkówki, 1 główka kapusty włoskiej, 1 woreczek białego ryżu, 1 cebula, 1 jajko, sól i pieprz do smaku, 2-3 łyżki oleju. Na sos : 100 g koncentratu pomidorowego, 1½ szklanki wody lub bulionu, sól, pieprz, zioła, np. majeranek albo zioła prowansalskie.   Czas wykonania: 60 minut + czas pieczenia Stopień trudności: średni Ilość porcji: 20 Sposób przygotowania: Kapustę obierz z brzydkich i dziurawych liści, a resztę sparz lub obgotuj w osolonym wrzątku, by stała się miękka, odetnij twarde części. Zajmie ci to około 20 minut. Ryż ugotuj i odcedź, lekko ostudź. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Wymieszaj w dużej misce mielone mięso, cebulę, ryż i jajka, dopraw solą i pieprzem, dokładnie połącz składniki. Zawiń farsz w liście kapusty, tak by się nie rozpadły. Na dno naczynia żaroodpornego połóż kilka liści kapusty, na nich ułóż gołąbki, przykryj je liśćmi. Zrób sos pomidorowy: wymieszaj...

Gołąbki w sosie pomidorowym na półmisku
©Justyna Kaminska/Fotolia
Styl życia
Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem - pomysł na letni obiad
Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem - pomysł na letni obiad

Gołąbki z młodej kapusty przygotowuje się łatwiej i szybciej niż tradycyjne. Młode, delikatne liście praktycznie same się zawijają, więc nie ma problemu z nadaniem im idealnego kształtu. Klasycznie faszerujemy je ugotowanym ryżem i mięsem mielonym z dodatkami. Młoda kapusta jest bardzo mięciutka i subtelna w smaku, dzięki czemu danie rozpływa się w ustach. Poniżej znajdziecie prosty przepis na gołąbki z młodą kapustą . Pamiętajcie, że najlepszą młodą kapustę można kupić w maju, czerwcu i lipcu.   Przepis na gołąbki z młodą kapustą   Składniki na gołąbki z młodą kapustą główka młodej kapusty 750 g mięsa mielonego wieprzowego 100 g ryżu (1 torebka) 2 cebule 2 ząbki czosnku sól i pieprz łyżeczka majeranku   Składniki na sos do gołąbków 1,5 l bulionu 0,5 l przecieru pomidorowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 4 łyżki śmietany 18% łyżeczka oregano sól i pieprz   Jak przygotować gołąbki z młodą kapustą? Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie i włożyć do dużej miski wraz z mięsem. Cebule drobniutko posiekaj i dorzuć do miski. Dopraw, dolej odrobinę ciepłej wody i dokładnie wymieszaj. Z kapusty wytnij głąb i włóż ją do gotującej się, posolonej wody na 10 minut. Najpierw przez 7 minut wyciętą częścią do dołu, następnie przekręcić w drugą stronę. Wyjmij kapustę i ostudź. Trzeba odciąć zgrubiałe części liści. Na każdy liść układać porcje mięsa. Zwijać według schematu - najpierw najgrubsza część liścia od dołu, potem boki i następnie bardzo ciasno zawinąć resztę liścia. Pozostałą kapustę wkładamy na dno garnka. Na niej ścisło układamy gołąbki. Zalewamy bulionem i gotujemy...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik