Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
stragan z warzywami
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Jak gotować warzywa, aby były zdrowe?

Podczas gotowania warzyw część ich wartości pozostaje w wodzie, zatem dobrze jest ją wykorzystać na przykład do przyrządzenia zupy. Gotowanie na parze pozwala zachować więcej witamin i minerałów.

Podczas gotowania warzyw część ich wartości pozostaje w wodzie, zatem dobrze jest ją wykorzystać na przykład do przyrządzenia zupy. Gotowanie na parze pozwala zachować więcej witamin i minerałów.

Kilka głównych zasad gotowania warzyw

Gotowanie powinno odbywać się pod przykryciem, aby ograniczyć dostęp świata i tlenu oraz możliwie skrócić czas gotowania. Te warzywa, które mogą być gotowane bez obierania (na przykład ziemniaki), lepiej jest obrać już po ugotowaniu, co pozwoli zatrzymać w nich więcej wartości odżywczych. Podczas gotowania składniki wypłukane z warzyw zatrzymują się w wodzie, zatem dobrze jest gotować warzywa w małej jej ilości, a wodę wykorzystać na przykład do przygotowania zupy. Jeśli już warzywa muszą zostać pokrojone przed ugotowaniem, niech mają jak największe części, tak aby zmniejszyć powierzchnię utraty cennych witamin i elementów. Warzywa dobrze gotować tylko tyle, ile to potrzebne, gdyż przedłużający się proces gotowania zmniejsza ich wartość odżywczą.

Przykłady właściwego gotowania niektórych warzyw

Kalafior. Jeśli ma być samodzielnym daniem, umieszcza się go już w gotującej się wodzie, dzięki czemu straci mniej soków. Po zagotowaniu można na chwilę odkryć garnek, aby odparować specyficzny zapach, po czym gotować dalej pod przykryciem. Aby sprawdzić, czy kalafior jest gotowy, można nakłuć go widelcem. Świeży kalafior gotuje się od 10 do 15 minut. Czas liczymy od momentu zagotowania się wody po dodaniu warzywa. Jeśli ma być na przykład częścią zupy, to można umieścić go już w zimnej wodzie, dzięki czemu wywar zachowa więcej aromatu. Podobne zasady obowiązują podczas gotowania fasolki szparagowej. Tutaj inny może być czas gotowania (od 5 do 15 minut) i zależy od tego, czy jest to młoda czy starsza fasolka. Fasolkę można gotować bez przykrycia. Zarówno do kalafiora, jak i fasolki, wodę można osolić (2 łyżeczki na litr wody) i delikatnie posłodzić.

 

Kukurydza. Aby kukurydza zachowała najwięcej soków, należy wrzucić ją na wrzątek. Najczęściej w sprzedaży można znaleźć kukurydzę cukrową, która gotuje się około 10-15 minut. Wodę powinno się osłodzić (ok. 1 łyżeczka cukru na litr wody), natomiast dodanie soli spowoduje utwardzenie ziaren kukurydzy, zatem solą można posypać ugotowaną już kukurydzę.

Gotowanie warzyw na parze

Zdecydowanie najkorzystniej przyrządzać warzywa gotując je na parze, gdyż zachowują wtedy więcej swoich składników odżywczych, witamin i minerałów. W ten sposób gotować można niemal wszystkie warzywa, a wysoka temperatura gotowania (do 120o C) skraca czas przyrządzenia potraw i pozwala na zachowanie większej ich wartości.

 

Zimą lepiej wybierać mrożone warzywa pewnych producentów, niż te świeże importowane, gdyż najczęściej są one pełne chemii i konserwantów.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
stragan z warzywami
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Jak gotować warzywa, aby były zdrowe?
Podczas gotowania warzyw część ich wartości pozostaje w wodzie, zatem dobrze jest ją wykorzystać na przykład do przyrządzenia zupy. Gotowanie na parze pozwala zachować więcej witamin i minerałów.

Podczas gotowania warzyw część ich wartości pozostaje w wodzie, zatem dobrze jest ją wykorzystać na przykład do przyrządzenia zupy. Gotowanie na parze pozwala zachować więcej witamin i minerałów. Kilka głównych zasad gotowania warzyw Gotowanie powinno odbywać się pod przykryciem, aby ograniczyć dostęp świata i tlenu oraz możliwie skrócić czas gotowania. Te warzywa, które mogą być gotowane bez obierania (na przykład ziemniaki), lepiej jest obrać już po ugotowaniu, co pozwoli zatrzymać w nich więcej wartości odżywczych. Podczas gotowania składniki wypłukane z warzyw zatrzymują się w wodzie, zatem dobrze jest gotować warzywa w małej jej ilości, a wodę wykorzystać na przykład do przygotowania zupy. Jeśli już warzywa muszą zostać pokrojone przed ugotowaniem, niech mają jak największe części, tak aby zmniejszyć powierzchnię utraty cennych witamin i elementów. Warzywa dobrze gotować tylko tyle, ile to potrzebne, gdyż przedłużający się proces gotowania zmniejsza ich wartość odżywczą. Przykłady właściwego gotowania niektórych warzyw Kalafior . Jeśli ma być samodzielnym daniem, umieszcza się go już w gotującej się wodzie, dzięki czemu straci mniej soków. Po zagotowaniu można na chwilę odkryć garnek, aby odparować specyficzny zapach, po czym gotować dalej pod przykryciem. Aby sprawdzić, czy kalafior jest gotowy, można nakłuć go widelcem. Świeży kalafior gotuje się od 10 do 15 minut. Czas liczymy od momentu zagotowania się wody po dodaniu warzywa. Jeśli ma być na przykład częścią zupy, to można umieścić go już w zimnej wodzie, dzięki czemu wywar zachowa więcej aromatu. Podobne zasady obowiązują podczas gotowania fasolki szparagowej . Tutaj inny może być czas gotowania (od 5 do 15 minut) i zależy od tego, czy jest to młoda czy starsza fasolka. Fasolkę można gotować bez przykrycia. Zarówno do kalafiora, jak i fasolki, wodę można osolić...

Kalafior w misce
Image by Lifetimestock.com
Styl życia
Czy warzywa gotowane są zdrowe?
Warzywa gotowane w wodzie lub na parze mają zbliżoną wartość kaloryczną do warzyw surowych. Nie zmienia to jednak faktu, że podczas gotowania tracą wiele witamin. Na przykład: obrana i ugotowana marchewka traci nie tylko większość witamin z grupy B, ale i witaminę A, C czy E.

Warzywa gotowane w wodzie lub na parze mają zbliżoną wartość kaloryczną do warzyw surowych. Nie zmienia to jednak faktu, że podczas gotowania tracą wiele witamin. Na przykład: obrana i ugotowana marchewka traci nie tylko większość witamin z grupy B, ale i witaminę A, C czy E. Indeks glikemiczny gotowanych warzyw Często ugotowane warzywa mają o wiele wyższy poziom indeksu glikemicznego niż surowe. Powróćmy do marchewki wspominanej na początku: indeks glikemiczny dla marchewki surowej – 30 , indeks glikemiczny dla marchewki ugotowanej – 85 .   Po zjedzeniu produktu o wysokim indeksie glikemicznym (jak na przykład gotowanej marchewki), następuje gwałtowne wydzielanie insuliny, a potem szybki spadek stężenia glukozy we krwi , co powoduje, że szybko ponownie jesteśmy głodni. Warzywa gotowane: czy tracą swoje wartości? Nie wszystkie warzywa tracą witaminy i minerały podczas gotowania, ponieważ tylko niektóre z nich są szczególnie narażone na obróbkę termalną. Gotowanie szkodzi najbardziej: witaminom z grupy B, witaminie C.   Podczas gotowania tracimy również kwas foliowy. Dlatego obróbka termiczna marchewki czy ziemniaków (w których znajduje się ta witamina) powinna odbywać się w małej ilości wody (wodę po gotowaniu warto wykorzystać do zupy czy sosu ) i warzyw tych nie powinniśmy obierać przed gotowaniem. Warzywa gotowane: kalorie W większości wypadków liczba kalorii w warzywach po ugotowaniu pozostaje prawie taka sama jak przed gotowaniem: marchewka : surowa 38 kalorii, gotowana 40 kalorii; ziemniak : surowy: 85 kalorii, gotowany 99 kalorii; korzeń pietruszki : surowy: 48 kalorii, gotowany: 50 kalorii; kukurydza : surowa: 105 kalorii, gotowana: 130 kalorii; fasola szparagowa : surowa 35 kalorii, gotowana 40 kalorii.   Liczba kalorii dla 100 gramów warzywa.  ...

dwie kolby kukurydzy
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Jakie wartości odżywcze i ile kalorii mają warzywa gotowane na parze?
Kaloryczność warzyw gotowanych na parze raczej się nie zmienia, natomiast zmienić się może ich indeks glikemiczny (surowa marchewka ma IG 35, gotowana już 85).

Kaloryczność warzyw gotowanych na parze raczej się nie zmienia, natomiast zmienić się może ich indeks glikemiczny (surowa marchewka ma IG 35, gotowana już 85).   Gotowanie na parze jest jednym z najzdrowszych sposobów przyrządzania posiłków. Ponieważ para wodna ma temperaturę ok. 120o C proces gotowania jest szybszy, a warzywa zachowują więcej składników odżywczych. Kaloryczność warzyw gotowanych na parze Dzięki temu, że gotowanie warzyw na parze nie wymaga dodawania tłuszczu i minimalizuje lub wyklucza dodawanie soli, warzywa te są mniej kaloryczne niż przyrządzane w inny sposób (np. na patelni z użyciem tłuszczu). Kaloryczność samych warzyw podczas gotowania nie zmienia się, natomiast zmianie ulega indeks glikemiczny warzyw. I tak na przykład surowa marchewka ma indeks glikemiczny na poziomie 35, ale już gotowana na poziomie 85. Zatem obróbka termiczna wpływa na indeks glikemiczny, niekoniecznie natomiast na kaloryczność. Składniki odżywcze warzyw gotowanych na parze Gotowanie na parze nie tylko zachowuje barwę warzyw i wydobywa ich smak i aromat, ale również pomaga utrzymać w warzywach ich składniki odżywcze . Na przykład ziemniak gotowany w wodzie traci ok. 50% potasu, gotowany na parze jedynie 6%. Ubytek witaminy C to w przypadku gotowania w wodzie ok. 40%, a gotowania na parze – 10%. Szpinak z kolei traci 43% żelaza (gotowany w wodzie) i 25% żelaza (przyrządzony na parze). Podczas gotowania w wodzie brokuł straci ok. 35% kwasu foliowego i ok. 60% witaminy C, ale gotowany na parze straci 15% kwasu foliowego i tylko 16% witaminy C. Przygotowując warzywa na parze można uzyskać wartościowe, lekkostrawne danie.   Sposoby gotowania warzyw na parze Aby przyrządzić warzywa na parze potrzebne jest metalowe sito, garnek oraz pokrywka. Do garnka należy wlać zimną wodę, a w momencie jak zacznie się gotować, na garnku umieścić sito z...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner